Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Gdzie do egiptu
Autor Wiadomość
wiolka 

Kraj:
Poland

Wysłany: 08-09-2010, 10:51   Gdzie do egiptu

Witam
Wybieram się do Egiptu z kilkoma znajomymi ( jeszcze tam nie byłam ) prosze opolecenie miejsca w które warto się udać by zrobić parę dobrych nurkowań i bazy nurkowej ( najlepiej polskiej )
Z góry dziękuję.

styx 

Stopień: IANTD NTx Instructor
Kraj:
USSR

Wysłany: 08-09-2010, 11:01   

dahab, www.planetdivers.pl

~S

gorcio
[Usunięty]

Wysłany: 08-09-2010, 11:04   

Dahab jest boskie.
Ale fajne sa tez safari na lodziach, warto to rozwazyc. Fajowe, z kolorowymi rybkami, to np St.Johns i daleki poludnie. Jak chcecie wiecej wrazen - Brothers / Dedalus.

tatanka 

Stopień: p1 i 1/2
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-09-2010, 11:05   

zalezy ile x chcesz odwiedzic egipt.
jezeli 1x to sharm
jezeli kilka x to wybral bym taka kolejnosc:
Hurghada
Dahab
Sharm
ja mialem dokladnie odwrotna kolejnosc i nie wiem czy to wina przewodnika czy poprostu w hurghadzie tak jest, ze 5 dni nurkowych 1 byl super , a 4 dni nic ciekawego

wiolka 

Kraj:
Poland

Wysłany: 08-09-2010, 11:59   

A co powicie o Diving Stars ?

Bero 

Stopień: DM, Tec.Nx.
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-09-2010, 11:59   

pierwszy raz bylem w sharm i sie zachwycilem. pozniej bylem w marsa alam (korzystalem z bazy avalon divers-jest ok) i sie zachwycilem nieporownywalnie bardziej niz w sharm. pozniej pojechalem znowu do sharm i sie zawiodlem: jednak w marsa jest nieporownywalnie piekniejsza rafa i duuuuzo wiecej podwodnego zycia.
jezeli zakldacie jeszcze jakies zycie imprezowo nocne, to marsa wypada slabo, na dobra sprawe nie dzieje sie nic poza hotelami :( a sharm to jednak naama bay i rozne inne rozrywki jak chocby podobno swietny tor kartingowy (nastepnym razem sie wybiore ;) )

rb87 

Stopień: CMAS P1
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-09-2010, 12:55   

Sharm i baza SinaiCollege a tu link

http://www.sinaicollege.pl/

wiesiek01 

Stopień: Jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-09-2010, 13:01   

tatanka napisał/a:
Hurghada
Dahab
Sharm

Marsa
Safaga
Dahab
Hurghada
Sharm
Wiolka, jeśli tylko nurkowanie na mało zniszczonych rafach to Marsa Alam. Ale nie licz w Marsa na "miejskie" atrakcje. Tam są tylko hotele i pustynia.

Ruski 

Kraj:
Poland

Wysłany: 08-09-2010, 14:16   

wiolka napisał/a:
A co powicie o Diving Stars ?

Byłem dwa razy i byłem zadowolony. Polecam.

maniekt 

Stopień: p2
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-09-2010, 14:47   

MARSA EL ALAM
http://www.cn-adriatic.pl/baza-marsa-allam

Piqs 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-09-2010, 15:26   

Też mogę polecić Marsa Alam.
Byłem tam w zeszłym roku z Jackiem Paradowskim i Nową Amą. Piękne rafy - 11 nurkowań i z przyjemnością pojechałbym tam jeszcze raz. Głównie nurkowania z brzegu, ale można też i z łodzi. Korzystaliśmy z ww. bazy CN Adriatic - bardzo sprawnie i profesjonalnie.

Co do rozrywek wieczornych to faktycznie pozostaje hotel i ew. wycieczka do Port Ghalib.

My rezydowaliśmy w Resta Grand Resort i rozrywki można było zażyć także w hotelach sąsiednich (np. codzienne imprezy w Resta Reef :) ). Wycieczki do tego hotelu organizowała w zeszłym roku Itaka. Hotel mogę polecić - czysto, porządnie, dobre jedzenie i niezłe masaże (po nurkowaniu jak znalazł ;) )

MARKUS5 

Stopień: TMX TDI
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-09-2010, 16:16   

Safaga piękne nie zniszczone rafy trzy wraki i luz bez ścisku . :pa:

hubert68 

Stopień: ważny ciągły progres
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-09-2010, 20:20   

W sierpniu spędziłem 2 tygodnie w "Colonie" w Hurghadzie, Hotel "Magawish". Samego hotelu specjalnie nie polecam ale "Colona" to najlepsza baza, z jaką miałem okazję nurkować.

baldek 

Stopień: *
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-09-2010, 21:55   

Byłem kilka razy w Egipcie ale ostatnio w Sharm - pierwszy raz. Tam jest super i nurki z Divingpro fajne i bezpieczne, polecam.
Pozdro :pa:

nimphe 

Stopień: MSDT
Kraj:
Egypt

Wysłany: 08-09-2010, 22:05   

z tym divingpro, ktore dziala nielegalnie ?? gratuluje :) Czasem dobrze sprawdzic, gdzie sie rezerwuje nurkowania; nie bez powodu te wszytkie centra znalazły sie na czarnej liscie.
pzdr

http://www.cdws.travel/di...ve-centers.aspx
Ostatnio zmieniony przez nimphe 08-09-2010, 22:05, w całości zmieniany 1 raz  

maciejmlejnek 

Stopień: OWSI
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-09-2010, 23:35   

nimphe napisał/a:
z tym divingpro, ktore dziala nielegalnie ?? gratuluje :) Czasem dobrze sprawdzic, gdzie sie rezerwuje nurkowania; nie bez powodu te wszytkie centra znalazły sie na czarnej liscie.
pzdr

http://www.cdws.travel/di...ve-centers.aspx

może świetnie znasz to powody i nam je tu podasz ??
jestem bardzo ciekawy Twojej opinii

MARKUS5 

Stopień: TMX TDI
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-09-2010, 00:15   

A mnie też to ciekawi nurkowałem z tej listy z paroma cetrami i było wszystko w jak najlepszym porządku co to za lista ??????
:co:

chelto 

Stopień: P2
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-09-2010, 07:36   

ja również nurkowałem z centrum z tej czarnej listy - dive top, wszystko było na wysokim poziomie, nie rozumiem....

erule 

Stopień: OWSI
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-09-2010, 08:06   

Osobiście nie tylko nurkowałem ale również ściśle współpracuje z Centrum Nurkowym z tej listy. Podejrzewam, że jest to robota egipcjan, którzy jak wiadomo chcieliby żeby wszystkie biznesy nurkowe prowadzone były pod "Egipskim" szyldem...a nie cudzym.

Uważam tą listę za wielką głupotę...ale ocencie sami :) Wystarczy nazwy centrów nurkowych wpisac w google i poczytac jakie są opinie klientów o centrach z "czarnej listy"...to chyba najlepszy sposób na obiektywną ocenę. I wogole w jaki sposób ktoś dokonał takiej klsyfikacji? Jakie były kryteria oceny jakości? Bo jeśli jedynym kryterium było sprawdzenie czy większa część zysku trafia do kieszeni Egipcjan to chyba słabe kryterium...szczególnie z perspektyw klientów...

A ha...i proszę nie mylić Divingpro z DivePRO ;)
Ostatnio zmieniony przez erule 09-09-2010, 08:07, w całości zmieniany 1 raz  

zbigniewb 

Stopień: Autonomus Diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-09-2010, 10:30   

erule napisał/a:
Uważam tą listę za wielką głupotę...ale ocencie sami ...

Naprawdę? Poniżej masz kontakt do PR managera z CDWS. Mary wyjaśni Ci jakie są cele działania CDWS i na podstawie jakich regulacji prawnych działają. Ogólnie jest to opisane na ich stronie.

Mary Gleeson
PR & Marketing Co-ordinator
The Chamber of Diving and Watersports
Tel. +20 12 039 8576 begin_of_the_skype_highlighting              +20 12 039 8576      end_of_the_skype_highlighting

board.marketing@cdws.travel
Ostatnio zmieniony przez zbigniewb 09-09-2010, 10:52, w całości zmieniany 2 razy  

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu