Witam.
Jestem jeszcze zielony w temacie sprzętu ale przymierzam się do kupienia latarki.
Byłem w jednym ze sklepów powiedziałem że jestem świeżo upieczonym nurkiem i oczekuje porady jaką kupić latarkę. Odpowiedź była jedna jedyna bez kompletnie żadnej alternatywy Scubapro Nova Light 230. Wg. gościa który to proponował wszystko i we wszystkim była/miała NAJ, NAJ.
Proszę o opinie czy faktycznie w tej cenie ok 320zł to dobry wybór ?
może i dobra latarka ale osiągalna tylko na alledrogo i tylko w licytacji. Kontakt z producentem i reklamacje utrudnione jak to wiele razy było pisane na FN.
KSD [Usunięty]
Wysłany: 21-09-2010, 09:55
Moze sie powtarzam ale... Princeton tec shock wave jest moim zdaniem idealna latarka w stosunku cena/jakosc i szczegolnie osobie poczatkujacej wystarczy na bardzo dlugi czas. Szczerze polecam!
Backup Light-For-Me jest naprawdę suuuuper światłem głównym dla nurkowań rekreacyjnych a w miarę rozwoju nurkowego równie doskonałym zapasem. Teraz mam 3 sztuki, i pewnie zostaną ze mną do końca mojego życia. Zdziwienie budzi w innych nurasach, bo wygląda właśnie jak backup, a świeci jak 35 watowy halogen. Doskonale nadaje się też do komunikacji. IMHO w cenie 244zł nie dostaniesz nic lepszego.
gorcio [Usunięty]
Wysłany: 21-09-2010, 11:43
Oksyd napisał/a:
IMHO w cenie 244zł nie dostaniesz nic lepszego.
Dostaniesz porownywalna K2 Max od Gralmarine. Zdaje sie, ze jest istnieje pewne powiazanie miedzy tymi dwoma lampkami
Wiek: 56 Dołączył: 30 Gru 2007 Posty: 247 Skąd: Wysokie Maz
Wysłany: 21-09-2010, 12:13
piotrkw napisał/a:
polecam tego Azona, sam kupiłem i jest spoko
Niestety uciążliwe jest ciągłe wyciąganie i wkładanie jednego ogniwa w celu nierozładowania podczas nieużywania (szczególnie przy częstym nurkowaniu).Swoją drogą nie mam pojęcia, czemu producent upiera się przy tym rozwiązaniu,zamiast uprościć i konstrukcję i obsługę.Mam dwa azony, w tym jeden bez tej cholernej elektroniki, i problem nie istnieje.
ja mam drozszego backupa yellow diving, z akumulatorem i ladowarka kosztuje chyba 350 alebardzo polecam. chociaz jezeli light for me ma podobna diode, to nie wiem, czy trzeba doplacac
Wiek: 63 Dołączył: 13 Sie 2007 Posty: 2478 Skąd: Trójmiasto
Wysłany: 21-09-2010, 20:15
Tzn w aktualnie sprzedawanych latarkach AZON LED MICRO/BACKUP nie trzeba wyjmować ogniw do przechowywania. Nie pobierany jest prąd przy wyłaczniku w położeniu 0.
w tym Azonie mini za 340, już się nie rozładowuje, zawiodła mnie tylko raz ale to z mojej winy nie dokręciłem obudowy i na Hermanicach zgasła na 35 m ale po wysuszeniu wszystko gra
Wiek: 56 Dołączył: 30 Gru 2007 Posty: 247 Skąd: Wysokie Maz
Wysłany: 21-09-2010, 20:24
piotrkw napisał/a:
w aktualnie sprzedawanych latarkach AZON LED MICRO/BACKUP nie trzeba wyjmować ogniw do przechowywania. Nie pobierany jest prąd przy wyłaczniku w położeniu 0
Wysłany: 22-09-2010, 09:31
Witam.
Używam azona IIIHS od kilku miesięcy. Jest wyposażony w ten "bajer", ale producent pisze w instrukcji, że już nie pobiera prądu. Jednocześnie zaleca jednak wyjmowanie ogniwa . Tak, czy tak, ja wyjmuje dla bezpieczeństwa, a jeśli ten cały procesor pobierający prąd jest odpowiedzialny za miganie latarki, które to informuje mnie o początku spadku napięcia, to ja jestem za stosowaniem tego rozwiązania kosztem uciążliwości wyjmowania ogniwa (miaga 10x potem świeci normalnie dalej). Po prostu jest to bezpieczne. Już mi się kilka razy zdarzyło, że na dużej głębokości w nocy latarka zaczyna migać, rozpoczynam wynurzenie z deco i kończę nurkowanie. Jeśli migania by nie było i nie zauważył bym spadku mocy, to mógłbym kończyć na beckupie.
Swoją drogą latarka nie jest piękna, ale wykonana solidnie, a światło ma takie, że wodę podgrzewa o 15stC .
Ostatnio zmieniony przez Grotto8 22-09-2010, 09:34, w całości zmieniany 1 raz
Wiek: 63 Dołączył: 13 Sie 2007 Posty: 2478 Skąd: Trójmiasto
Wysłany: 22-09-2010, 13:04
wagrzes napisał/a:
Jaki w takim razie jest sens tej operacji?
We wszystkich lampach z wyłacznikiem magnetycznym powinno odłączać się żródło zasilania do transportu . Chodzi o możliwość niekontrolowanego właczenia przez np. drugą latarkę z wyłacznikiem magnetycznym przechowywaną w tej samej torbie.
Pozdrawiam Piotr
gorcio [Usunięty]
Wysłany: 22-09-2010, 14:03
piotrkw napisał/a:
We wszystkich lampach z wyłacznikiem magnetycznym powinno odłączać się żródło zasilania
Jakie to szczescie, ze moje lampa o tym nie wie ... tyle razy jezdzila z przedmiotami magnetycznymi, tudziez innymi glowicami kolo siebie ... no, ale to nie Azon ...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko