Witam. Brat w wakacje skończył kurs płetwonurka. Od kilku tygodni przymierza się do kupna całego sprzętu. Wnioskuję z tego, że nowe hobby bardzo mu się spodobało ;] Kilka rzeczy już kupił, a że zbliżają się jego urodziny, chciałem mu coś sprezentować. Wydaje mi się, że jak na moje możliwości najlepszym wyborem byłby nóż. I tu właśnie problem. Kompletnie nie wiem czym się kierować. Na allegro jest trochę noży, w różnych kształtach i cenach. Budżet mam ograniczony do 100 zł - max 150 zł. W grę wchodzi tylko nówka sztuka. Kupię za takie pieniądze coś w miarę konkretnego?
Dzięki za pomoc, pozdrawiam.
Ale nóż to z zasadzie do bajerowania głównie.
Kup mu sekator kowadełkowy Fiskarsa (nr. katalogowy 111130), cena ok. 30zł w najbliższym sklepie z żelastwem. Przyda się dużo bardziej niż jakikolwiek nóż.
I ja jestem za bojką A w zasadzie możesz kupić w tym budżecie sekator fiskars oraz nóż hakowy do cięcia sieci. Pokrowiec na fiskarsa zrób sam. koszt: 7 PLN; butelka żelu FA oraz kawałek gumki bungee. "robione" prezenty to zapomniana tradycja a ja bym się bardzo ucieszył.
[ Dodano: 28-09-2010, 22:07 ]
Albo kup mu książkę Pawła Poręby o nurkowaniu technicznym też dobry i mądry prezent
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 28-09-2010, 22:24
Książka Pawła Poręby jest faktycznie świetna! Po kupieniu spędziłem nad nią pół nocy. I może pomóc zaoszczędzić kupę kasy - są w niej informacje/rady jaki sprzęt wybrać i dlaczego właśnie taki. A co do noża - zależy jakiej od konfiguracji sprzętu, na jaką zdecydował się Twój Brat. Są tacy, co doradzą jak największą kosę, są tacy, co doradzą malutki nożyk, taki, jak do skrobania marchewek. Dobrymi narzędziami do cięcia są też noże hakowe i sekatory kowadełkowe.
Sam nie dawno ukończyłem kurs p1 i uważam że zarówno pomysł z bojką jak i pomysł z książką są dobre sam chciałbym dostać taki prezent. Ewentualnie oponowałbym za jakąś backupową latarką typu lumen zawsze mu się przyda teraz jako podstawowa a w przyszłości na zapas będzie super. Jest kilka rzeczy które można kupić to zależy od gustów lub upodobań obdarowywanego. Żebyś był pewien co najbardziej by mu pasowało proponowałbym podpytać w jakiś dyskretny sposób w przypadkowej rozmowie o nurkowaniu.
Albo wręcz przeciwnie - może wyprostuje pewne kwestie i sprawi, że kolega od tej pory będzie nurkował bardziej świadomie ?
Możliwe. Niestety praktyka pokazuje, że pierwsza opcja jest zdecydowanie częściej spotykana.
W pewnym momencie "kariery" nurkowej wielu ludziom łatwiej przychodzi uwierzyc, że są dobrymi nurkami niż przyznac się, że są po prostu słabi. Chyba, że spotkają na swej drodze osobę, która wyprowadzi ich z błędu.
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 29-09-2010, 18:32, w całości zmieniany 1 raz
Wielkie dzięki za link do aukcji i wszystkie porady. Zdecydowałem się na książkę. Wcześniej się zastanawiałem nad taką możliwością, ale jest ich (książek) masa. Jestem pewien, że mu się spodoba.
Jeszcze raz dziękuję, pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony przez GoTo 29-09-2010, 20:28, w całości zmieniany 1 raz
Można zrobić z samego bungee mocowanie w postaci 2 połączonych pętelek w kształcie:
X__o__O
gdzie X to sekator :-)
i trzymać sekator pod tymi pętelkami po wewnętrznej stronie przedramienia.
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 04-10-2010, 18:17
GoTo napisał/a:
Wielkie dzięki za link do aukcji i wszystkie porady. Zdecydowałem się na książkę.
hehe, no nieźle...
to teraz już przyszłość brata zdeterminowana
zostanie nurkiem technicznym
tylko długa droga przed nim, szkolenie, kursy, ćwiczenie samodzielne i przedewszystkim trzeba to lubieć i chcieć.
nie każdy ma potrzeby eksploracji przestrzeni zamkniętych czy wykonywania długich nurów z wiszeniem godzinami na dekompresji.
książka Pawła Poręby nie jest przeznaczona dla początkujących, o czym pisał sam autor na innym forum
ale nie zgodzę się na pewno że książka ta może zabełtać, chyba że ją włożysz do mułu i zaczniesz intesywnie mieszać...
raczej może być po prostu za trudna, dla osób które dopiero zaczynają, ale jeśli od początku kręcą te osoby tego typu nurkowania to może po prostu, jak napisał Padmapatra skierują na właściwą drogę o zaoszczędzą poszukiwań..
tylko że i tak wtedy należy zacząć od podstaw
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 04-10-2010, 22:07
Sekator można trzymać w kieszeni; innż metodą jest umocowanie go na dłoniowej części lewego przedramienia pod dwoma gumkami z dentki. Do sekatora dobrze dowiązać karabińczyk, który można go zaczepić do gumki wielosplotowej (bungee) na której zamocowany jest kompas lub komputer.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko