Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
OWD w Krakowie
Autor Wiadomość
Yabulon 

Stopień: RD
Kraj:
Poland

Wysłany: 21-08-2010, 01:12   OWD w Krakowie

Ponieważ jest to mój pierwszy post na tym zacnym forum witam serdecznie wszystkich forumowiczów :)
No i mam pytanko jak w temacie. chciałbym zrobić kurs podstawowy w Krakowie, ale szkół nurkowych jest sporo i nie wiem którą wybrać (instruktor). Po przeglądnięciu stron poszczególnych firm najbardziej podoba mi się Kraken i Nurkomania. Co sądzicie o moim wyborze, czy macie jakieś doświadczenia, a może jakieś inne sugestie ?
Nie wiem dlaczego, ale moja zupełnie subiektywna i niczym nie poparta sympatia kieruje mnie w stronę Nurkomanii. Będę wdzięczny za każdą podpowiedź i opinię na temat krakowskich szkół nurkowych.
Pozdrawiam serdecznie i być może kiedyś do spotkania pod wodą :)

Syrenka_013 

Stopień: NAUI/DAN/EFR instr.
Kraj:
Poland

Wysłany: 21-08-2010, 11:14   

Nurkomania :ping:

magul 

Stopień: MSD, SM IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 21-08-2010, 11:51   

Każdy pewnie będzie chwalił centrum nurkowe, z którym jest związany lub gdzie robił kursy.
Ja od początku wybrałem Kraken i nie żałuję. Instruktorzy są elastyczni przy prowadzonych kursach także terminy można dopasować do własnych potrzeb.

kraken 

Stopień: Course Director PADI
Kraj:
Poland

Wysłany: 21-08-2010, 13:57   OWD

Polecam poczytanie tych artykułów na naszej stronie:
http://kraken.pl/index.php?p=24
Opis kursu OWD:
http://kraken.pl/index.php?p=62

Jeżeli podeślesz smsem numer komórki albo przyjdziesz to jutro (niedziela) o 11:00 w Krakenie jest spotkanie organizacyjne takiej dodatkowej grupki nurkowej - 2 kursantów. Możesz dołączyć.

Może też spodobają ci się nasze wyjazdy:
http://kraken.pl/index.php?p=45

Niezależnie jaką decyzję podejmiesz zapraszamy na koniec września na Konferencję Nurkową którą organizujemy na Zakrzówku www.konferencjanurkowa.pl

Maciek "Szczęściarz" Curzydło
601 823 005
www.kraken.pl
maciek@kraken.pl

kokaroll 

Stopień: Ins.SDI/TDI/nur.TMX
Kraj:
Poland

Wysłany: 21-08-2010, 14:09   

K R A K E N!!!

wujo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 21-08-2010, 19:22   

Ja swój kurs robiłem w Nautice. A jakbym miał polecić Nautica czy Nurkomania to Nurkomania gdyż podejście tam nie jest marketingowe byle wyszkolić i następny, następny itd. lecz krótko i rzeczowo. Poza tym odniosłem wrażenie że po zakończeniu kursu OWD w Nautice już tak "niechcianie" chcą cię pod swoją wiatą. Reasumując sztukowo Nautica, technicznie Nurkomania :)

paweel 

Stopień: OWSI
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-09-2010, 17:34   

Kraken bo:
- Baza jest blisko Zakrzówka,
- najlepsza wiata jest w rezerwacji Krakena,
- Mają fajnych i sensownych ludzi, to znaczy: cierpliwych, nikt Cię nie naciska, masz wrażenie że oni są dla Ciebie a nie Ty dla nich.
- Uczysz się pływając a nie uczysz się pływać,
- ja tam zrobiłem wszyyystko jak dotąd i....ceny też są sprawiedliwe w porównaniu do konkurencji - a to jest czynnik obiektywny.

Zrobisz co zechcesz.

malinowy 

Kraj:
Poland

Wysłany: 10-09-2010, 21:29   

Mogę polecić nototenię http://www.nototenia.pl/ Fajna klubowa atmosfera :pa:

nurkot 

Stopień: murena
Kraj:
Poland

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 04-10-2010, 18:44   

ja również będę polecać Krakena z dość oczywistych i nieco mniej oczywistych względów.

po pierwsze: jest kilku fajnych instruktorów z fajnym podejściem do nurkowania.
są solidni, nic nie jest traktowane po łebkach.
można się nauczyć więcej jeśli się chce i pyta. nie traktują Cię z góry, czujesz już po chwili przyjazną atmosferę.
po drugie: blisko na Zakrzówek, za każdym razem jak już po kursie przychodzisz do Bazy czujesz się jak w domu
po trzecie: robiłam NIE tylko tam kursy, więc obiektywnie mogę polecić Krakena jako dobrą szkołę nurkową. z własnego i znajomych doświadczenia polecam jako instruktorów na OWD Pawła Wójcika, Tomka Łacha oraz Pixela :) co nie znaczy że inni nie są dobrzy, tylko po prostu nie wiem dokładnie jak szkolą, ale na pewno wg. standardów, więc jeśli standardy PADI Ci odpowiadają, to w Krakenie na pewno instruktorzy ich przestrzegają a jeśli jesteś chętny to zawsze się czegoś nauczysz dodatkowo
po czwarte: jest fajne forum nurkowe, imprezy, nury klubowe, super coroczne Topienie Choinki
po piąte: nie zgadzam się z tym co napisał paawel: "Uczysz się pływając a nie uczysz się pływać"
tzn. tego akurat nie uważam za pozytyw, jeśli by tak było..
po szóste: jak już skończysz kurs - fajnie będzie wspólnie zanurać, ale niezależnie JAKĄ szkołę nurkową wybierzesz

Yabulon 

Stopień: RD
Kraj:
Poland

Wysłany: 04-10-2010, 22:46   

nurkot napisał/a:
ja również będę polecać Krakena
W zasadzie to szkoła jest już wybrana i zgodnie z sugestiami większości forumowiczów mój wybór padł na Krakena. Teraz czekam na jakiś sygnał od nich kiedy będzie start kursu. Mam nadzieję, że na wiosnę ponuramy razem :)

Michal_J 

Stopień: AOWD
Kraj:
Germany

Wysłany: 25-10-2010, 20:56   

Zawitałem ostatnio na 3 miesiące do Krakowa. W Krakenie poznałem bardzo fajnych ludzi, a samo centrum ma dość przyzwoite ceny (tylko wstęp na zakrzówek uważam za stosunkowo drogi ;) , ale w tym przypadku to nie ma znaczenia). Wydaje mi się, że zrobienie kursu w krakenie na pewno nie będzie złą decyzją.

wujo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-10-2010, 08:35   

Czy ja wiem czy taki drogi? Cena taka jak wszędzie w okolicy. Na koparkach jak byłem z żoną to musiałem płacić za nas oboje mimo że moja lepsza połowa nie nurkuje czy jak przyjeżdżała po mnie i musiała chwilkę czekać to nie było zmiłuj się- haracz trzeba było płacić. A na Zakrzówku ja jako osoba nurkująca oczywiście płacę a moja kobietka z racji nie nurkowania kiedy przyjeżdza po mnie ma wstęp wolny i nic nie płaci. I to muszę przyznać że jest bardzo fajne i uczciwe rozwiązanie ze strony Krakena i wyrozumiałość ludzi tam pracujących.
Ostatnio zmieniony przez wujo 26-10-2010, 08:37, w całości zmieniany 1 raz  

adalbert 

Stopień: Divemaster
Kraj:
Poland

Wysłany: 26-10-2010, 10:11   

Może jeszcze jeden argument za Krakenem.
Zakrzówek jest bardzo dobrym akwenem na naukę nurkowania dla poczatkujących.
Można powoli się zanurzać i spokojne wyjść (mały spad terenu).
Koparki sa trochę gorsze, bo bezpośrednio wskakujesz do wody na 16-18 m - z pomostu.

Piotr - Malediwy 

Stopień: DM
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-10-2010, 19:36   

Ja zrobiłem w zeszłym roku AOWD z Martinem z Nurkomani. Nie znam Krakena i nie powiem, żeby mnie nie korciło zrobić kursu z nimi, ale... Rok minąl a ja się stęskniłem za krakusami których polubiłem:-) Dlatego w tym roku zrobiłem RESCUE również w Nurkomani:-)

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu