Z racji braku netu siedziałem cicho do dzisiaj.
Myślę że powinien opisać to kolega który był inicjatorem i organizatorem w/w wyjazdu,niestety byłem tylko uczestnikiem wyprawy i nie mam kompletnej listy informacji przepływającej pomiędzy organizatorem a bazą nurkową i umowami zawartymi pomiędzy wyżej wymienionymi.
Jeżeli w przeciągu 24 godzin nikt nie opisze zaistniałej sytuacji postaram się opisać to co zastałem na miejscu,oczywiście będzie to tylko mój subiektywny punkt widzenia ale myślę że delikatnie naświetli on działanie bazy nurkowej.
WW napiszesz parę słów?
[ Dodano: 04-10-2010, 12:54 ]
OK,organizator widocznie nie ma czasu wiec opiszę parę słów na temat bazy nurkowej z której oferty skorzystaliśmy a która nie wywiązała się w zasadzie z żadnej wcześniej ustalonej umowy!
Baza mieści się na terenie campingu Puntizela w miejscowości Pula.
Adres niemieckiej bazyTUTAJ
Baza zaoferowała szybką łódź(10-15 min płynięcia na wrak)jaką widzicie na ich stronie,z racji że wyjazd był z założenia wyjazdem z rodzinami więc szybka łódź była głównym założeniem ażeby zminimalizować czas spędzany w bazie/łodzi i posiedzieć z rodzinami.
Założeniem były TYLKO nurkowania na wrakach(10 nurkowań)12 osobowej grupy nurków i tak zostało uzgodnione z bazą
Po przyjeździe w niedzielę poszliśmy do bazy żeby się zameldować i przygotować sprzęt do nurkowań pon-pt i tu pierwsze zdziwko łódź zabiera 9 nurków!!
Chwilę później okazuje się że nie będzie 10 nurkowań na wrakach a 5 na wrakach i 5 prirodu!Obsługa bazy tłumaczyła to tym że organizmy nie są w stanie się odsycić więc oni idą nam na rękę.
Wiec już przed pierwszym nurkowaniem było sporo przepychanki,w efekcie końcowym baza wynajęła łódź która jest w stanie zabrać wszystkich ale tylko na pon-śr-pt więc wtorek i czwartek dalej brak łodzi która jest w stanie zabrać wszystkich!
Wynajęta łódź słabo nadawała się do nurkowań z racji drabiny na wysokiej burcie która wymagała zdjęcia płetw co na wzburzonym morzu nie jest za dobrym rozwiązaniem,poza tym łódź była bardzo wolna przez co dwa nurkowania z 45 minutową przerwą na dobijanie butli zajęły 12 godzin 8-20.
Po takim dniu stwierdziłem że kolejnego dnia odpuszczam nurkowania i dowiaduję się że bazę nie interesuje kto ile nurkowań wykona musi zapłacić za pakiet 10 nurkowań więc kolejna przepychanka słowna w celu znalezienia rozwiązania!
Kolejnego dnia szybka łódź zabiera 8 czy 9 nurków(zostałem na brzegu)płynie na wrak niestety nie udaje się jej zacumować przy wraku więc zabiera nurków na prirodu(na temat tego nurka niech wypowie się ktoś z nurkujących tam)
Kolejny dzień załamanie pogody więc wypłynięć zero.
Dnia nastepnego lekka poprawa pogody więc jesteśmy zwodzeni z godziny na godzinę że zaraz wypływamy i tak do 13tej.Na pytanie czy wypływamy o godz 12.25 wielce wzburzona pani z obsługi bazy wydarła się że odpowie o 13tej a tu co pięć minut ktoś zawraca jej dupę z durnym pytaniem czy wypływamy czy nie!!
O 13 łódź cumując przy pomoście popchnięta falą uderzyła w tenże po czym na pełnym gazie odpłyneła w siną dal.
Po tym incydencie rozliczyłem się z bazą za dwa nurki które wykonałem i pojechałem do domku,aczkolwiek osoby które rezygnowały w tym samym czasie co ja zostały obciążone nurkowaniami których nie wykonały!
Na zakończenie dopiszę że na pytanie o sanitariaty zostały wskazane pobliskie krzaki!
Generalnie Nie polecam bazy na campingu Puntizela w Pula
Wszystko co napisałem są to moje subiektywne odczucia i spostrzeżenia
Ostatnio zmieniony przez koziolek 02-10-2010, 23:33, w całości zmieniany 1 raz
koziolek, fajnie i w wiekszosci rzeczy masz oczywiscie racje, ale:
- wysokie burty lodzi + duza fala przez ktora nie powinno sie zdejmowac pletw. gdyby burta byla niska, narzekalbys ze burta byla niska i fale wdzieraly sie na poklad i ogolnie lodz nieprzystosowana do rejsow morskich.
- trudno miec rowniez pretensje do organizatora o to ze nie zapewnil pogody i w czasie sztormu organizuje nurkowania zastepcze. o takie rzeczy trzeba sie pytac PRZED przyjazdem, podobnie jak o kwestie rozliczen w sytuacji gdy niektore nurkowania z takich czy innych powodow nie dojda do skutku. jak kupiles pakiet, to kupiles pakiet, niewykorzystane nurki mozesz odsprzedac albo cos - twoja sprawa co z nimi zrobisz - zaplaciles za nie i sa twoje...
ale wiekszosc uwag jak najbardziej zasadna, dzieki za info, wiadomo gdzie zatoczyc szeroki luk .
Jak baza sprzedala pakiet to baza ma obowiazek zrealizowac pakiet i pogoda imho nie jest zadnym usprawiedliwieniem. Zawsze w takiej sytuacji mozna sie rozliczac za kazdego nurka osobno, a nie "pakietowo".
koziolek, fajny wyjazd - nie ma co... wspolczuje straconego czasu i nerwow
koziolek, fajnie i w wiekszosci rzeczy masz oczywiscie racje, ale:
- wysokie burty lodzi + duza fala przez ktora nie powinno sie zdejmowac pletw. gdyby burta byla niska, narzekalbys ze burta byla niska i fale wdzieraly sie na poklad i ogolnie lodz nieprzystosowana do rejsow morskich.
- trudno miec rowniez pretensje do organizatora o to ze nie zapewnil pogody i w czasie sztormu organizuje nurkowania zastepcze. o takie rzeczy trzeba sie pytac PRZED przyjazdem, podobnie jak o kwestie rozliczen w sytuacji gdy niektore nurkowania z takich czy innych powodow nie dojda do skutku. jak kupiles pakiet, to kupiles pakiet, niewykorzystane nurki mozesz odsprzedac albo cos - twoja sprawa co z nimi zrobisz - zaplaciles za nie i sa twoje... .
Pakiet 10 nurkowań na wrakach z szybkiej łodzi
Szybka łódź zabierająca 12 nurków-brak
10 nurkowań na wraki-brak
Wydaje mi się że wystarczy do zerwania umowy
Gdyby nastąpiła awaria łodzi to też miałbym płacić za pakiet?
Uzgodnienia były dokonane na dwa miesiące przed naszym przyjazdem
Nie winię bazy o brak pogody aczkolwiek po przejechaniu 50 km na drugą strone półwyspu pogoda była super i każda normalna baza postarała by się załatwić transport(kazdy dysponował własnym autem)lub chociaż zorganizowac wypłyniecie z innej bazy a nie zwodzić 12 osób że zaraz wypływamy żeby tylko przytulić kasę.
Jak baza sprzedala pakiet to baza ma obowiazek zrealizowac pakiet i pogoda imho nie jest zadnym usprawiedliwieniem
uwazasz ze powinni zasuwac w sztorm? zaproponowali nurkowania zastepcze w innym miejscu, mogli tez zaproponowac przelozenie nura, ale wiadomo ze wzg. na terminy nie zawsze moze to pasowac...
byla podobna dyskusja kiedys czy szyper powinien brac kase jak nie trafi we wrak. najlepiej uzgodnic takie rzeczy przed zawarciem umowy zeby potem uniknac niepotrzebnych napiec. oczywiscie zdaje sobie sprawe, ze latwo jest mi pisac PO wydarzeniu...
koziolek, wiecej dystansu. tak jak napisalem: wiekszosc uwag jest zasadna i wystarcza zeby omijac baze z daleka. z niektorymi sie nie zgadzam o czym napisalem, ale to jest tylko moje zdanie, nie zamierzam prowadzic krucjat
Witam i przepraszam, ale zawirowanie życiowe i w tej chwili brak czasu.
Opis kolegi bardzo dokładny.
W domu po przyjeździe przeczytałem dokładnie całą korespondencję i znalazłem ich poświadczenie przyjęcia naszych warunków. Całą korespondencje przesłałem jednemu z kolegów, który chciał sprawę opisać w ich macierzystej organizacji.
Wychodzi więc na to, że Niemcy wcale nie są tacy słowni, za jakich uchodzą. Porządek w bazie też znacznie odbiegał od "ornungu".
Jedyną jasną stroną wyjazdu okazały się domki, których opis odpowiadał prawdzie. Niestety tylko ten opis się zgadzał.
Musze jednak przyznać, że z tego wyjazdu żona jest bardzo zadowolona, dużo zwiedzania i odpoczynku, tak że nie mam szlabanu na następną "Chorwację"
Jeszcze wyjaśniam sprawę niedoszłego przelewu ze swoim bankiem
Witaj
Tak. Cześć uczestników, wkurzona kłamstwem Niemców, olała ich i skorzystała z bazy w pobliskim miasteczku. Bardzo ją chwalili. W Puli jest inna baza, która ma podobny program jak my mieliśmy, tyle że nie wymuszony przez nas ale, po prostu w ofercie. Jest nawet podany plan nurkowań z opisem wraków. Rozmawiałem z nimi, ale z uwagi na rodzinny charakter wyjazdu wybraliśmy opcje dwóch szybkich nurków i cieszenia się rodziną. W rzeczonej bazie wypływa się na cały dzień.
Powstał pomysł powtórzenia wyjazdu, co by "dorobić" brakujące wraki i być może skorzystamy właśnie z tej bazy.
Ja byłem w ubiegłym roku na Istri w Rovijn , nurkowaliśmy z bazą Valdaliso i było 100% satysfakcji i zaangażowania bazy , łódź szybka, wygodna , pływają na wszystkie wraki , czas dopłynięcia max 45min , okres pobytu wrzesień i pogoda dopisała Polecam
W tym roku byliśmy również we wrześniu na Visie , pływaliśmy z Wiesiem Kantorem pogoda dopisała baza 120 % Bardzo polecam
Hubert blisko Puli na campingu Indie masz fajną rodzinną bazę z szybkim ribem www.divingindie.cośtam - bija wszystkie gazy. Nurałem m.in. z nimi rok temu.
Trochę dalej jest Krnica w której mają większe łódki - tam użęduje Maurizio (GUE-owiec wyznający TMX od 30m ) Jak jesziesz większą ekipą to uważam b.dobry wybór.
www.krnica.com chyba
Jeszcze dalej w Rabacu (byłem w te lato) jest czeska Lamkra - obnurkowaliśmy wszystkie fajniejsze wraki w okolicy (nawet Kolega wrzucił artykuł ze zdjęciami do ostatniego MN) - też polecam, też wszystkie gazy i dobra organizacja.
Trochę dalej jest Krnica w której mają większe łódki - tam użęduje Maurizio (GUE-owiec wyznający TMX od 30m ) Jak jesziesz większą ekipą to uważam b.dobry wybór.
www.krnica.com chyba.....
Krnica jest świetna na wyjazd typowo nurkowy, rodzinnie to już gorzej, nic tam nie ma. Nawet plaży przyzwoitej nie widziałem.
Przekonałem się kiedyś, że warto kierować się opiniami z forum, obijaliśmy się rok temu od bazy do bazy i w końcu i tak trafiliśmy do polecanej Nadi Scuba w Rovinj.
Ostatnio zmieniony przez Przemo_C 06-10-2010, 09:20, w całości zmieniany 1 raz
bynajmniej, ale wtedy przestaja obowiazywac ceny pakietowe, a zaczynaja ceny za pojedynczego nura - wtedy imho jest to fair
Przemo_C napisał/a:
Krnica jest świetna na wyjazd typowo nurkowy, rodzinnie to już gorzej, nic tam nie ma.
absolutna prawda, ale na wyjazd nurkowy ta baza jest imho doskonala - wszystko da sie zalatwic, dostepne wszystkie gazy, ja bylem bardzo zadowolony
Miły Maciej napisał/a:
w Rabacu (byłem w te lato) jest czeska Lamkra
W Rabacu jest "oddzial" lamkry - glowna baza jest w Opatiji i tam trzymaja lodki i caly sprzet. Baza bardzo fajna, ale stosunkowo drogie gazy w porownaniu z Krnica.
Wogole ceny gazow w Krnicy sa lepsze niz u nas komercyjnie
Ostatnio zmieniony przez robertg 06-10-2010, 14:52, w całości zmieniany 1 raz
czy doskonała - nie wiem, ale rewelacyjne podejście - wszystko do uzgodnienia
słowni i chętni do pomocy - jak po pierwszym dniu okazało się, że siedzimy na wraku dłużej niż 5 min to do następnego razu "jakoś" rozeszło się po okolicy, że jest z Polski techniczna grupa i znalazło się jeszcze trzech czy czterech nurków ze stejdżami a nie było biadolenia, że ci z pojedynczymi butlami muszą siedzieć godzinę na pokładzie aż my deko skończymy...
jakoś baza potrafiła wypłynięcia tak podzielić, żeby obie grupy były obsłużone i zadowolone
trochę się nasdzukaliśmy, ale w końcu trafiliśmy to o co nam chodziło - żeby dopełnić opisu też łączyliśmy wyjazd nurkowy z rodzinnym i przyjęliśmy zasadę, że jeden dzień nurki - jeden przerwa
w bazie nikomu to nie przeszkadzało i płaciliśmy tylko za wypłynięcia nie za pakiet...
Krnica jest świetna na wyjazd typowo nurkowy, rodzinnie to już gorzej, nic tam nie ma. Nawet plaży przyzwoitej nie widziałem.
Niedaleko od Krnicy jest Duga Uvala a w niej hotel Croatia - jest plaża, kryty basen, sauna, itp.
Spokojnie można tam rodzinę zainstalować a samemu na nurki uciec.
W Rabacu jest "oddzial" lamkry - glowna baza jest w Opatiji i tam trzymaja lodki i caly sprzet.
Nie dam sobie ręki obciąć ale tam się chyba coś w strukturze Lamkry pozmieniało bo wcześniej też chyba w Rijece mieli bazę.
A co do gazów to owszem drogo jest.
Cześć czekam aż Ktoś obsmaruje baze z której oferty mieliśmy skorzystać a tu nic! Gdyby nie te DWA nury w doborowym towarzystwie(w szczególności ten pierwszy)to by była total disaster!
Wszak nie byłem tam sam a relację obiecało Wielu.
Szkoda coby ktoś wtopił tak jak my.
Witaj,
Planujemy wyjazd w drugiej połowie sierpnia- co z Waszym wyjazdem?
Jak współpraca z bazą?
Jakie warunki?
PZDR
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko