Witam!
Jako, że nie chcę znów wysłuchiwać o tym jak to Apeks'y są dobre, postanowiłem przymierzyć się do zakupu w/w automatu. Będąc na badaniach lekarskich (lekarz też nuras!),przed nurem w wodach otwartych zapytałem, co warto kupić w pierwszej kolejności. Lekarz powiedział, że zdecydowanie automat. Przytoczył przy okazji "problem" swojego kolegi, który to przez dłuższy czas borykał się z chorobą dróg oddechowych, które zaczeły się po jakimś nurkowaniu. Po wielu tygodniach leczenia różnymi specyfikami, udał się do kolejnego specjalisty i co się okazało- w jego drogach oddechowych rozwinęły się bardzo grożne bakterie, które prawdopodobnie złapał przez używanie AO z wypożyczalni.
Dlaczego Scubapro? A choćby dlatego, że robiąc kurs nurkowałem z MK2+ ( R190, R295, R395). Ten ostatni przypadł mi do gustu najbardziej, nura w jeziorku robiłem z nim. Najbliższy serwis mam Scubapro, cena jest w miarę rozsądna jak dla mnie i jak na początek mojej przygody nie mam zamiaru tracić kasy "nad wyraz", tylko żeby dobrze wyglądać na nurkowisku. Jeśli jest ktoś na FN użytkownikiem w/w AO, to zapraszam do wymiany doświadczeń. Ale proszę nie atakujcie mnie tekstami, że tylko Apeks a reszta to fuj... Po spędzeniu troche czasu na forum, dochodzę do wniosku, że według większości na FN, wszyscy nurkowie w Polsce, to powinni mieć Apeksy, koniecznie skrzydła z twinem i suchacze, bo jak nie, to już w ogóle nie jest się nurkiem tylko dziwakiem i lepiej nie pokazywać się pod wodą......
Pozdrawiam.
Marcin
Ostatnio zmieniony przez Marcin13736 21-10-2010, 04:04, w całości zmieniany 1 raz
KSD [Usunięty]
Wysłany: 21-10-2010, 09:14
Uee, tam - bierz Apeksa!
Marcin13736 [Usunięty]
Wysłany: 21-10-2010, 13:00
Wiesz jak to czasem jest KSD, pewne jednostki ciężko jest podporządkować... Cholera chyba jestem taką jednostką I to "pływającą"
ja przez długi czas nurkowałem na MK25 / S600 - bardzo dobre automaty i nie zawiodły mnie ani razu.różne warunki: od Egiptu (w sumie tylko raz bo mi klimaty nie odpowiadają) przez Chorwację, Norwegię, kamieniołomy po nasze podlodowe przy -12 st. temp. powietrza...
Wybierz co chcesz, kup co chcesz, pływaj w czym chcesz .....
Jestem tylko ciekaw twojej miny jak na dalekim wyjeździe nurkowym, na który wydałeś sporo kasy, spieprzy Ci się twój fantastyczny scubapro ,a wszyscy w około będą posiadać apeksy i części do nich, a nawet kilka osób będzie potrafiło je naprawić.
Co wtedy poczniesz kolego , jesteś strasznie uparty i wyważasz otwarte drzwi!!!
Zobaczyć twoją minę jak wszyscy idą pod wodę ,a ty zostajesz ze swoim małym scubapro na łodzi, BEZCENNE!!!!
W stanach poleciłbym Ci Scubapro, ale u nas pomyśl choć o apeksie.
Apeks nie jest, az tak popularnym automatem.
W niektorych krajach ciezko nawet taki znalezc. W Arabii Saudyjskiej widzialem tylko chyba dwoch anglikow, ktorzy mieli apeksy.
Do jednego sklepu przyszly dwa xtx100 i xtx200, to sprzedawca/serwisant (filipinczyk) powiedzial, ze pierwszy raz spotkal sie bezposrednio z ta marka (zarowno w Arabii jak i na Filipinach) i nigdy nie mial okazji ich serwisowac. Najpopularniejsze na rowni byly Aqualungi i Scubapro, a po nich Maresy. W sumie z zaslyszanych opinii i tego, co zaobserwowalem, wnioskuje, ze najpopularniejsze na swiecie sa wlasnie aqualung i scubapro. Wiec jesli sie wybierzesz na na prawde daleki wyjazd.....
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 21-10-2010, 19:11
Marcin unifikacja sprzętu w zespole ma ogromne zalety. Kiedyś, jeden znany Instruktor, kiedy byłem na podobnym etapie jak Ty teraz, udzielił mi takiej rady: Jeśli woja grupa nurkuje na Apeksach, kup Apeksa, jeżeli na Scubapro, kup Scubapro, jeśli na Posejdonach, kup Posejdona. To w wyborze producenta. A jeśli chodzi o Scubapro, to tak jak już pisałem, najlepszy byłby chyba MK 25.
KSD [Usunięty]
Wysłany: 21-10-2010, 20:03
hubert68 napisał/a:
Marcin unifikacja sprzętu w zespole ma ogromne zalety [...] Jeśli woja grupa nurkuje na Apeksach, kup Apeksa, jeżeli na Scubapro, kup Scubapro, jeśli na Posejdonach, kup Posejdona.
Hubert dobrze prawi - tak na prawdę bardzo dobrze jest kupić sobie takie automaty, jakie posiadają nasi znajomi z którymi najczęściej jeździmy nurkować. Wspomniana unifikacja ma rzeczywiście wiele zalet. No chyba, że nurkuja na jakichś kiepskich tudzież przestarzałych dziwolągach, to wtedy sprawa się komplikuję, bo trzeba ich zunifikowac pod siebie
hubert68 napisał/a:
A jeśli chodzi o Scubapro, to tak jak już pisałem, najlepszy byłby chyba MK 25.
A jeśli scubapro, to ja dla odmiany zaproponuję bardzo interesujący zestaw MK17/A700. Pierwszy stopień w przeciwieństwie do tłokowego MK25 jest membranowy więc to bardzo dobre rozwiązanie na nasze zimne, brudne wody. Z drugiej strony A700 to wyjątkowo dobrze i elegancko wykonany drugi stopień. Myślę, a nawet jestem pewny, że byłbyś z tego zestawu bardzo zadowolony.
Marcin13736 [Usunięty]
Wysłany: 21-10-2010, 20:50
O MK17 napisałem nie bez powodu. Zamierzam poznać dobrze polskie nurkowiska w pierwszej kolejności, więc nie wiem dlaczego forumowicze zaczęli temat o MK25, który jest nie bardzo na nasze zimne wody....
Wysłany: 21-10-2010, 20:59
svenka napisał/a:
Wybierz co chcesz, kup co chcesz, pływaj w czym chcesz .....
Jestem tylko ciekaw twojej miny jak na dalekim wyjeździe nurkowym, na który wydałeś sporo kasy, spieprzy Ci się twój fantastyczny scubapro ,a wszyscy w około będą posiadać apeksy...
Jesteś ciekawy a ja widziałem te bezcenne miny posiadaczy Apeksów
Nie wiem co jest w tych automatach takiego kosmicznego, że wiele osób tak żarliwie nie tyle co poleca lecz odradza inne na rzecz Apeksów. Myślę, że wydana kasa na 2x droższy automat i uwiązanie się na pseudo gwarancję powoduje iż ciężko się przyznać do porażki decyzyjnej. Ani to nie podaje powietrza (piszę tylko o swoich odczuciach) jak należy, regulacja nic nie pomaga a mina oddychających moim prawie 15 letnim Seemann Subem SL 21-100 właścicieli Apeksów wprawia w zakłopotanie. Nota bene najwięcej awarii nad wodą i zepsutych nurkowań z mojego doświadczenia mieli właśnie posiadacze Apeksów. Mój "dziadek" nigdy ani razu mi się nie wzbudził, nigdy nie zepsuł a przeglądy robię wtedy kiedy uznam, że od ostatniego razu się już wystarczająco napracował. Do tego stopnia mi ten automat zaimponował, że ostatnio po długich poszukiwaniach udało mi się taki sam nabyć używany. Oba chodzą identycznie.
To co piszesz Svenka jest zupełnie nietrafione natomiast zgadzam się z hubertem68. Unifikowanie sprzętu z partnerami jest bardzo dobrym sposobem na wybór automatu.
Na koniec lekko ironizując: jak w grupie nurków Svenka padną Wam 2 z 5 Apeksów to faktycznie łatwiej zaradzić na takie nieszczęście. Zupełnie bez złośliwości zapytam też ponieważ widzę pewną sprzeczność i ciekawy jestem... nad wodę zabieracie zestaw serwisowy i wszystkie części zapasowe a w razie draki majstrujecie przy swoich czy odsyłacie na serwis gwarancyjny?
Życzę Ci Marcinie udanego zakupu a skoro przypadł Ci szczególnie jakiś model to bym go brał.
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 21-10-2010, 20:59
KSD napisał/a:
bardzo interesujący /.../ MK17
Zgadzam się. Podobnie jak MK 25 wśród tłokowych, tak MK 17 wśród membranowych. O MK 25 niektórzy piszą, że jest to automat na ciepłe wody z uwagi na mokrą komorę. Jednak w wewnętrznej konstrukcji tego automatu jest ożebrowanie, przypominające grzałkę Michalaka, które generuje bardzo szybką wymianę ciepła między wodą i automatem. A woda ma prawie zawsze temperaturę powyżej zera, więc zapobiega to zamarzaniu automatu.
kto Ci tak nagadał? - bardzo dobrze wymienia ciepło z otoczeniem przez swoją obudowę.
oczywiście MK17 ma tą zaletę, że nie ma otwartej komory - paprochy się nie dostaną,
ale jeżeli chodzi o wymienność ciepła to niejednokrotnie śmiałem się z kolegów nurkujących na Apeksach, że powinni to sprzedać na allegro jako części do jaccuzi - jeden wielki bąbel w przeręblu podczas podlodowego i nietylko...
scubapro tylko raz przymroziłem jak robiłem dwa nurkowania pod lodem i w przerwie pomiędzy zostawiłem mokry sprzęt przy przeręblu na -8 st.
ale po kilkunastu sekundach w wodzie wrócił do normy
Marcin13736 [Usunięty]
Wysłany: 22-10-2010, 04:23
Mając troche czasu w pracy , znalazłem na forum z za oceanu www.scubaboard.com opinię na temat MK17 i MK25.
Jeden z użytkowników forum napisał:" I like the MK17 it's cheaper, has a smaller profile then the MK25, environmentally sealed, and breathes the same (from what I hear) as the MK25. So for me it's a no brainer unless someone can give me a good reason why to go with the MK25"
Po czym następny dodał: " I personally have both the mk17 and mk25 and the s600 and x650. I am currently diving the x650 and the mk17. The mk 25 is great but I have had freezing issues with it and so has my wife diving in Lake Michigan, temps less than 40 degrees. The mk17 has been bullet proof. Not only has the mk17 been bullet proof, Scuba Pro has been one of the best companies I have dealth with regarding any product.
Between the s600 and the x650, I'm not so certain I have a clear choice. Both are great regs. I don't think you can go wrong with either and I think the 250 is a great choice too."
Tak dla jasności dodoam, że temperatura 40F, to ok 4,5 st. Celcjusza. Wygląda na to, że w naszych wodach lepszym rozwiązaniem jest MK17 a już na pewno MK17AF z tzw (Anti-Freeze) systemem.
P.S: Jeśli będzie prośba z Waszej strony, tekst przetłumaczę.
Nuroslaw [Usunięty]
Wysłany: 22-10-2010, 08:41
czasami lepiej zamiast naprawiać, to po prostu mieć drugi automat, bo pod wodą i tak serwisu nikt nie przeprowadzi.
Ponadto apeks, aqualung, scubapro - te same gwinty, drobne różnice w ciśnieniu pośrednim, ale jacket czy suchego bez problemu obsługują.
Podobnie Apeks współgra z Scubapro. ( np. octo IIst. z innej firmy).
Bardzo fajne i pewne to automaty to Posejdony. Tylko tu faktycznie nie zawsze wszystko pasuje.
Więc nie ma co się mocno upierać do jednej stajni.
Dla mechanika klubowego wiadomo, jedna marka zawsze wygodniej, ale nigdy chyba nie ma takiej tragedii i szybciej ktoś będzie miał drugi automat niż pełen Serwis Kit.
Sam używałem C5000, XTX40 i TX/DS4, Maresa Abyss, SeemanSuba, Scubapro D400 i R190/MK17.
I największą kulturą pracy operowal chyba Mares Abyss. A apeksy i ScubaPro są moje, bo kupiłem go na fali "kup apeksa, nie będziesz żałował" a później Scubapro.
I o żadnym nie mogę powiedzieć nic złego, tj. Apeks mi zamarzł - ale go używam jako podstawowego, więc nie wiem czy w danym dniu i w takich warunkach oraz sposobie używania każdy inny jak by się zachował. (wiadomo, nieużywany, zdublowany automat sam z siebie zamarznąć nie może).
Wysłany: 22-10-2010, 12:32
a widział ktoś z Was podobieństwo w budowie II stopinia Scubapro G250 oraz Apeks TX/ATX/XTX 50?
praktycznie wszystko bardzo podobne tylko że w apeksie jest wiecej części metalowych...
Wysłany: 22-10-2010, 13:07
Nuroslaw napisał/a:
Ponadto apeks, aqualung, scubapro - te same gwinty, drobne różnice w ciśnieniu pośrednim, ale jacket czy suchego bez problemu obsługują.
Podobnie Apeks współgra z Scubapro. ( np. octo IIst. z innej firmy).
Wlasnie ? mam scubepro mk 17 i 25 i kilka 2 stopni. chailbym kupic apeksa 2 stopien.
czy bedzie pasowal do tych 1-ch stopini. np. xtx 100, 200,50. Mam okazje kupic atx100, czy bedzie pasowal do mk.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko