Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Automaty - pomoc w zakupie
Autor Wiadomość
MILUS 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 31-10-2010, 19:29   Automaty - pomoc w zakupie

Witam,
Uprzejmie proszę bardziej doświadczone koleżanki i doświadczonych kolegów o opinie na temat poniższych zestawów:
Nurkowania do 40 m, szczeg. w Polsce.

- APEKS DS4 z XTX 50 + OCTOPUS XTX40 lub
- AQUALUNG Automat Legend LX Supreme ACD + AQUALUNG Octopus Legend lub
- Scubapro MK25AF z G250V + OCTOPUS R395
- APEKS XTX 200 Swivel + OCTOPUS XTX40 lub

Pozdrawiam

DeDeK 

Stopień: 36.6
Kraj:
Poland

Wysłany: 31-10-2010, 19:43   

zeby nie rozwijac tematu ktory powielony jest z kazdej strony

- APEKS DS4 z XTX 50 + OCTOPUS XTX40 a najlepiej 2x ds4 i te co wymieniles

najlepsza jakosc do ceny chociaz ja uzywam

legenda lx z acd a titana z ds4 bo kiedys w dobrej cenie kupilem
ale i tak za chwile CI powiedza to samo

hubert68 

Stopień: ważny ciągły progres
Kraj:
Poland

Wysłany: 31-10-2010, 19:45   

Każdy, z wymienionych przez Ciebie. Ale kup dwa pierwsze stopnie.

MILUS 

Kraj:
Poland

Wysłany: 31-10-2010, 22:02   Automaty - pomoc w zakupie

Głosy są różne w zależności od tego jakiego producenta reprezentuje ulubione centrum nurkowe :hihi-: lub zaufany instruktor.
W związku z tym, że zawsze kupujemy podwójnie to raczej zdecyduje się na pierwszy wariant, to może mi jeszcze starczy na ocieplacz BZ400

SZymEK vel Tomek 

Stopień: OWD no i te inne też
Kraj:
Poland

Wysłany: 01-11-2010, 10:25   

MILUS napisał/a:
Głosy są różne w zależności od tego jakiego producenta reprezentuje ulubione centrum nurkowe lub zaufany instruktor

kolego tak niestety jest że wszystkim rządzi moda i reklama, ja nurkuję na abysie maresa i zewsząd słyszę jaki to był kiepski wybór z tym moim zakupem, mam go od 6 lat i jestem zadowolony

wujo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-11-2010, 17:35   

Dobry model maresa trafiłeś że nie masz problemu. A co do automatów to moim skromnym zdaniem twoje pierwsza propozycja jest ok- cena adekwatna do jakości. I tak jam mówi Hubert- kup dwa pierwsze stopnie.
Ostatnio zmieniony przez wujo 01-11-2010, 17:37, w całości zmieniany 1 raz  

hubert68 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-11-2010, 18:55   

Jeśli mogę doradzić - rozważ od początku konfigurację z długim wężem. Wąż do II stopnia podstawowego jeśli nie używasz latarki z kanistrem, powinien mieć przynajmniej około 200-210 cm, robisz pentlę (nie mylić z węzłem :ping: ) i wkładasz ją pod pas brzuszny, co stabilizuje wąż.

MILUS 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-11-2010, 20:46   

Widzę, że większość podziela moje przypuszczenia, a właśnie potwierdzenia szukałem. Dziękuje.
Rozumiem, iż do zimnej wody niezbędne są: dwa pierwsze stopnie i dwa drugie stopnie + octopus ? Może najpierw zakupie pierwszy zestaw, a DIRowi pokłonie się w przyszłym sezonie
Co do dłuższego węża do drugiego stopnia – planuje jeszcze kilka nurków w tym roku, więc podejrzę tą konfigurację u partnurów.
Ostatnio zmieniony przez MILUS 01-11-2010, 23:48, w całości zmieniany 1 raz  

hubert68 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-11-2010, 21:01   

MILUS napisał/a:
Co do dłuższego węża do drugiego stopnia – planuje jeszcze kilka nurków w tym roku, więc podejrzę tą konfigurację u partnurów.
Sugerowałbym przećwiczenie OOG z użyciem długiego węża, razem z obznajomionym z tematem instruktorem, lub nurkoem, który tak pływa.

Syrenka_013 

Stopień: NAUI/DAN/EFR instr.
Kraj:
Poland

Wysłany: 01-11-2010, 22:28   

ja uzywam takiego zestawu:
2 x DS4 (pierwszy stopien) + 2 x ATX 40 (drugi stopien) krotki i dlugi waz (dlugi musisz dobrac w zaleznosci od wzrostu) i jestem bardzo zadowolona... wyzsze modele APEKSA maja poprostu dodatkowe bajery, ale i ten jest bardzo dobry :ping:

Bero 

Stopień: DM, Tec.Nx.
Kraj:
Poland

Wysłany: 02-11-2010, 16:30   

MILUS napisał/a:
Rozumiem, iż do zimnej wody niezbędne są: dwa pierwsze stopnie i dwa drugie stopnie + octopus

juz bez octopusa. tutaj masz opisana cala konfiiguracje hoghartian http://www.nurkomania.pl/..._Hogarthian.htm .
od kiedy zaczalem okazjonalnie nurkowac z twinem zmienilem waz na dlugi i bardzo to wygodne jest :) mimo, ze wiecej nadal plywam z singlem i jednym I stopniem

Bogus 

Stopień: P2
Kraj:
Poland

Wysłany: 02-11-2010, 17:11   

Syrenka_013 napisał/a:
dlugi waz (dlugi musisz dobrac w zaleznosci od wzrostu)

jak będzie za krótki to pod wodą nie będziesz mógł się swobodnie za syrenkami rozglądać ;)

Syrenka_013 

Stopień: NAUI/DAN/EFR instr.
Kraj:
Poland

Wysłany: 03-11-2010, 09:24   

Bogus napisał/a:

jak będzie za krótki to pod wodą nie będziesz mógł się swobodnie za syrenkami rozglądać ;)

oj prawda, prawda :ping:

MILUS 

Kraj:
Poland

Wysłany: 03-11-2010, 11:14   

:) pod wodą też trzeba porównywać długość węży?! – mam nadzieję, że liczy się też technika… a i pod wodą wszystko jakby większe !
Wracając do wcześniejszych wypowiedzi dot. ideologii Hogarthian (dzięki za link do ciekawej lektury), abstrahując od tego, że zapewnie mogą ją stosować zarówno początkujący, jak i techniczni, to w moim przypadku byłby to wyraźny przerost formy nad treścią. Moje nurki są typowo rekreacyjne, nie mam zacięcia technicznego, a ich liczba nie przekracza 40-50 rocznie.
Kompletujemy sobie sprzęt dobry lub b. dobry (dla własnego bezpieczeństwa i wyznając zasadę, iż warto dołożyć kilka złotych do sprawdzonej marki i cieszyć się sprzętem przez wiele następnych lat, niż wymieniać go co drugi sezon lub walczyć z niedogodnościami - nawet jeśli klimatyczni nurkowie patrzą na nasze H z ironicznym uśmiechem).
Zatem zapewne skorzystam z opcji nr 1 :) i zafundujemy sobie odrobinę rozkoszy cieplnej w Santi BZ400
Pozdrawiam

hubert68 

Kraj:
Poland

Wysłany: 03-11-2010, 20:21   

MILUS napisał/a:
wyraźny przerost formy nad treścią. Moje nurki są typowo rekreacyjne, nie mam zacięcia technicznego, a ich liczba nie przekracza 40-50 rocznie.
40-50 rocznie to całkie ambitnie :-D Nie miałem takiej sytuacji ale partner z kursu P2 (CMAS - uuuu dawno to było) opowiadał mi o sytuacji realnego OOG Jego partnera pod wodą. Człowiek po prostu podpłynął i w "lekkiej panice" wyrwał mu automat z ust... Mnie osobiście to przekonało do długiego węża. Było to znacznie wcześniej, niż zacząłem myśleć o DIR, nurkowaniu technicznym itd. Podstawowa zaleta (wg mnie): podduszonemu partnerowi podajesz automat, z którego przed chwilą oddychałeś, jeśli z Twoim zapasowym jest coś nie tak, to Ty masz dłuższą chwilę, na prawidłową reakcję, jeśli taki niesprawny oktopus podasz człowiekowi, który w tym momencie jest gotów niemal zabić, za jeden wdech... nieszczęście gotowe.
No i po podaniu gazu długi wąż pozostawia Wam obu dużo więcej swobody do dalszych działań...
Zaryzykuję (zgodnie z Pawłem Porębą, we wspomnianej wyżej książce), że konfigurację typu jacket i oktopus można w chwili obecnej nazwać po prostu przestażałą.

maran 

Stopień: CACIB
Kraj:
Poland

Wysłany: 03-11-2010, 21:11   

hubert68 napisał/a:
opowiadał mi o sytuacji realnego OOG Jego partnera pod wodą.

Nie tak do końca realnie, ale ja raz wyrywałem partnerowi automat jak w czasie ćwiczeń kursowych ja będąc na oog płynąłem do niego po automat a on se rybki oglądał.

MILUS 

Kraj:
Poland

Wysłany: 03-11-2010, 22:44   

Ambitnie ? eee – połowa w Egiptowie, połowa na różnorakich kursach - tak długo, jak będzie nam to sprawiało przyjemność tak długo będziemy się zanurzać – szczególnie w cieplarnianych warunkach z rybkami…, taki mamy cel.
-muszę zobaczyć ten układ na żywo, nie mogę być przecież „nie DIR”.

Bero 

Kraj:
Poland

Wysłany: 03-11-2010, 23:10   

można być trochę DIR ;) chociaż Hubert pewnie mnie za takie stwierdzenie opluje ;)

hubert68 

Kraj:
Poland

Wysłany: 04-11-2010, 00:06   

Bero napisał/a:
można być trochę DIR chociaż Hubert pewnie mnie za takie stwierdzenie opluje
Pluć nie będę. Ale nie można. To tak, jakbyś powiedział, że można być trochę dziewicą :-D Na poważnie to kompletny system, tworzący całość, z wzajemnie dopełniającymi się komponentami. Wprowadzenie własnych zmian/modyfikacji może spowodować, że zamiast podwyższenia bezpieczeństwa i wygody nurkowania otrzymamy ich obniżenie.
MILUS napisał/a:
nie mogę być przecież „nie DIR”
Oczywiście, że możesz. Jeśli świadomie zdecydujesz się na rezygnację z tego systemu...

Swoją drogą ciekawe, ilu ludzi zdaje sobie sprawę z genezy nazwy "dir". To skrót od angielskiej sentencji: "Doing it right" czyli robiąc (robienie) to (tego) dobrze...
To zresztą tytuł pozycji, napisanej przez Jaroda Jablonsky'ego, którą naprawdę warto przeczytać....

Bero 

Kraj:
Poland

Wysłany: 04-11-2010, 00:12   

ale mozna niektore elementy konfiguracji DIR zapożyczyć. jak choćby długi wąż do singla z jednym Ist :) uważam, że jest to lepszy patent, niż standardowy zestaw na krótkich wężach. i właśnie takie zapożyczenia znaczą dla mnie "trochę DIR". co więcej, rozwijając skrót to jest bardzo DIR a trochę hoghartian ;)
kurde. sam się plączę :p
Ostatnio zmieniony przez Bero 04-11-2010, 00:14, w całości zmieniany 1 raz  

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu