Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Kiedy twin ratuje skórę?
Autor Wiadomość
dykaren 

Stopień: OWD
Kraj:
Sweden

Wysłany: 01-11-2010, 18:32   Kiedy twin ratuje skórę?

Witam,
Chodzi o konkretne sytuacje, awarie, wypadki itp, w których nurek z twinem sobie poradzi, a nurek z jedną butlą wyląduje w tarapatach.
Przy założeniu, że nurkowanie odbywa się w jeziorze o max głębokości 15m.

Jestem zupełnie początkujący stąd takie pytanie.

Pozdrawiam

TomekP 

Stopień: wystarczy OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 01-11-2010, 18:58   

dykaren napisał/a:
Chodzi o konkretne sytuacje, awarie, wypadki itp, w których nurek z twinem sobie poradzi, a nurek z jedną butlą wyląduje w tarapatach.
Przy założeniu, że nurkowanie odbywa się w jeziorze o max głębokości 15m.

Nurek z twinem poradzi sobie tam gdzie potrzeba więcej gazu czyli np. w jeziorze w pobliżu którego nie ma możliwości nabicia flaszek :)

Tak na poważnie, na nurki do 15m nie ma co tachać twina, no chyba że jest to jezioro skute lodem. Wówczas twin da Ci większe szanse w przypadku awarii AO.
Butla 15l i partner daje zbliżone szanse wyjścia z tarapatów jak twin w nurkach bez sufitu i niezbyt głęboko.
Ostatnio zmieniony przez TomekP 01-11-2010, 18:59, w całości zmieniany 1 raz  

hubert68 

Stopień: ważny ciągły progres
Kraj:
Poland

Wysłany: 01-11-2010, 19:22   

Każde nurkowanie "z sufitem" lub z "sufitem dekompresyjnym" wymaga pełnego zdublowania zestawu oddechowego, począwszy na drugim stopniu poprzez pierwszy stopień na podwójnej butli skończywszy. W twinie z manifoldem separacyjnym posiadasz możliwość, po zakręceniu separatora, pełnego rozdzielenia butli.
Oczywiście taki zestaw podnosi bezpieczeństwo podczas "prostszych" nurkowań także...

tom_wie 

Stopień: P2
Kraj:
Peru

Wysłany: 01-11-2010, 19:38   Re: Kiedy twin ratuje skórę?

Dobre planowanie nurkowania pod posiadaną ilość gazu uratuje ci skórę a nie twin.
Do tego dodałbym jeszcze stosowanie procedur odpowiednich do posiadanego sprzętu i umiejętność jego obsługi.

styx 

Stopień: IANTD NTx Instructor
Kraj:
USSR

Wysłany: 01-11-2010, 20:05   Re: Kiedy twin ratuje skórę?

dykaren napisał/a:
Witam,

praktycznie wszystkie awarie AO, węży MP/HP czy zaworów z pojedynczej konfiguracji wymagają natychmiastowego wynurzenia, z twinem teoretycznie radzisz sobie zakręcając odpowiedni zawór. I dopiero wówczas się wynurzasz ;)

Przykłady: zamarza drugi stopień, bąbluje spod zaworu, stale dmucha inflator, eksploduje pierwszy stopień...

~S
Ostatnio zmieniony przez styx 01-11-2010, 20:07, w całości zmieniany 1 raz  

TomS 

Stopień: instr. SDI/TDI, PADI
Kraj:
Greenland

Wysłany: 01-11-2010, 22:56   

dykaren napisał/a:
Pękła uszczelka pomiędzy zaworem a butlą, partnera brak (nie było lub się zapodział), zaplątałeś się w coś lub zaklinowałeś lub z innego powodu nie możesz szybko wydostać się na powierzchnię.

Piotrek Ginter 

Stopień: TMX CCR / Instruktor
Kraj:
Poland

Wysłany: 02-11-2010, 00:05   Re: Kiedy twin ratuje skórę?

styx napisał/a:
eksploduje pierwszy stopień...

A idac dalej - wybucha jedna butla ..... :ping:

Andrzej Kosko 

Stopień: ten sam ,co przedtem
Kraj:
Poland

Wysłany: 02-11-2010, 00:25   

twin nie ratuje skóry-on niszczy kręgosłup

nuras5 

Stopień: P3.Nitrox TDI
Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 02-11-2010, 07:56   

hubert68 napisał/a:
Oczywiście taki zestaw podnosi bezpieczeństwo podczas "prostszych" nurkowań także...

Hubert - znów muszę się włączyć - Ostatnio na BBC HD leci ciekawy serial Oceany.
Zauważyłem jedną ciekawą sprawę, przejrzałem inne filmy o tematyce i spostrzeżenie się potwierdziło. Tam nurkują sami dyletanci i samobójcy. W ciepłych wodach używają pianek, jacketów, pojedyńczych butli. W arktycznych też z pojedynką- czasem tylko twin lub reb.
I oczywiście suchy, bez argonu[ ten tylko raz spotkałem].
A niby zawodowcy, oceanografowie, biolodzy morscy, fotografowie, filmowcy.
W każdym nurkowaniu inna konfiguracja.
Ani jednego DIR.
Zupełnie tego nie rozumiem.

Andrzej Kosko napisał/a:
twin nie ratuje skóry-on niszczy kręgosłup

Andrzej -popieram w 100 %
Ostatnio zmieniony przez nuras5 02-11-2010, 08:02, w całości zmieniany 2 razy  

Halszka 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 02-11-2010, 08:24   

nuras5 napisał/a:

A niby zawodowcy, oceanografowie, biolodzy morscy, fotografowie, filmowcy.
W każdym nurkowaniu inna konfiguracja.
Ani jednego DIR.
Zupełnie tego nie rozumiem.

Skoro nie rozumiesz, powinieneś zapytać tych zawodowców, oceanografów, biologów itp.
Hubert bardzo jasno mówi dlaczego tak, a nie inaczej nurkuje i dlaczego poleca to i owo. Nie zmusza nikogo by z tego korzystał, ale także nie stosuje prowokacji i nie używa prześmiewczego tonu, by udowodnić, że jego jest naj, jak to niektórzy z panów robią by zdyskredytować wszystko co z twinem, workiem, płytą i jetfinami jest związane. Te dyskusje przypominają mi dyskusje miedzy ateistami i katolikami. Ale kto jest kto.... nie powiem :humor:

nuras5 

Stopień: P3.Nitrox TDI
Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 02-11-2010, 08:49   

Halszko- wyluzuj :ping:
Pozwoliłem sobie na lekką ironię i skierowałem wypowiedź do Huberta, bo wiem, że on mnie zrozumie, a poza tym z nim mi się fajnie i merytorycznie dyskutuje. Wiem, że nie jest zaślepionym DIR-owcem i potrafi zrozumieć inne argumenty.
Swą wypowiedzią potwierdziłaś że miałem rację :bee;
Ostatnio zmieniony przez nuras5 02-11-2010, 08:56, w całości zmieniany 1 raz  

Halszka 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 02-11-2010, 10:11   

nuras5 napisał/a:
Halszko- wyluzuj :ping:

Staram się jak mogę :ping: ale łatwo nie jest :hihi-:

Miły Maciej 

Kraj:
Poland

Wysłany: 02-11-2010, 10:27   

Twinset najczęściej ratuje skórę jak wejdziesz do wody z zakręconym separatorem - bo możesz go sobie wtedy odkręcić i się uratować ;)

hubert68 

Stopień: ważny ciągły progres
Kraj:
Poland

Wysłany: 02-11-2010, 17:49   

nuras5 napisał/a:
Hubert - znów muszę się włączyć - Ostatnio na BBC HD leci ciekawy serial Oceany.
Zauważyłem jedną ciekawą sprawę, przejrzałem inne filmy o tematyce i spostrzeżenie się potwierdziło. Tam nurkują sami dyletanci i samobójcy. W ciepłych wodach używają pianek, jacketów, pojedyńczych butli. W arktycznych też z pojedynką- czasem tylko twin lub reb.
Kluczowe wydaje mi się tu słowo film :-D Zobacz, w jakich warunkach kręcone są te filmy - woda 25-30 stopni, głębokość kilka metrów... To prawie free zrobić można... :-D
W wodzie 30 stopni, na takiej głębokości, sam nurkowałbym w piance... 2 mm albo i w samym t-shirt-cie...
W arktyce... No cóż, kiedyś usłyszałem, że suchy z grubego neoprenu miałby zastosowanie do płytkich nurkowań podlodowych...
Zwróć też uwagę, że "aktorzy" na tych filmach mają najprawdopodobniej po pięciu nurków suportujących, których na ekranie nie widać, za to sami mogą się cieszyć dużą swobodą ruchu dla celów filmowych...

To trochę tak, jak samochody z filmów z Bondem. Fajnie by się nimi jeździło, można by nawet robić rzeczy które... no właśnie, które, absolutnie się nie sprawdzą w codziennym życiu :-D

Halszka dzięki za poparcie :-D

nuras5 napisał/a:
do Huberta, bo wiem, że on mnie zrozumie, a poza tym z nim mi się fajnie i merytorycznie dyskutuje
Muszę przyznać, że ze wzajemnością.

KSD
[Usunięty]

Wysłany: 02-11-2010, 17:59   Re: Kiedy twin ratuje skórę?

dykaren napisał/a:
Kiedy twin ratuje skórę?

Tylko wtedy kiedy potrafimy obsługiwac (i to sprawnie) pod wodą gałki jego zaworów. Jeśli tego nie potrafimy, twin staje się singlem.

dykaren 

Stopień: OWD
Kraj:
Sweden

Wysłany: 02-11-2010, 18:52   

Dziekuję za wszystkie odpowiedzi, daliście sporo przykładów, ale szczerze mówiąc przemawiają do mnie tylko dwa (zaznaczam, że jestem początkujący i pewnych rzeczy mogę nie rozumieć i jeśli tak jest, to proszę o wytłumaczenie), mianowicie uszkodzenie pierwszego stopnia i rozszczelnienie połączenia zaworu z butlą.

Dodam tylko, że wybieram między kupnem pojedyńczej 15l a twinem 2x7l, więc zapas powietrza podobny.
Charakterystyka łowiska: jezioro z max głębokością 15m, bez dachu.
Część płytkich (do 10m) nurkowań będę wykonywał sam, bez partnera.
Cel: obserwacja życia pod wodą.

Twin czy pojedyńcza i dlaczego?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam

TomS 

Stopień: instr. SDI/TDI, PADI
Kraj:
Greenland

Wysłany: 02-11-2010, 19:13   

Solówki zgodnie ze sztuką nurkową wymagają redundancji źródła gazu.
Z partnerem oczywiście singielek ale przemyśl 12 litrów (długa, średnica 171mm) - o wiele fajniejsza butla.

Miły Maciej 

Kraj:
Poland

Wysłany: 02-11-2010, 19:27   

dykaren napisał/a:
wybieram między kupnem pojedyńczej 15l a twinem 2x7l,

Wybierz 2x7 ze względu na wygodę, nie odstaje tak i lepiej się układa - nie majta się po plerach. Jeśli pojedyncza to tak jak pisze TomS 12l - bardzo wdzięczna butla, mam taka z podwójnym zaworem i dosyć często z niej korzystam.

Gabrieljacek 

Kraj:
Poland

Wysłany: 02-11-2010, 19:31   

hubert68 napisał/a:

W arktyce... No cóż, kiedyś usłyszałem, że suchy z grubego neoprenu miałby zastosowanie do płytkich nurkowań podlodowych...
Zwróć też uwagę, że "aktorzy" na tych filmach mają najprawdopodobniej po pięciu nurków suportujących, których na ekranie nie widać, za to sami mogą się cieszyć dużą swobodą ruchu dla celów filmowych...

W poniedziałek w przelocie oglądałem fragment filmu z nurkowań podlodowych w Antarktyce. Świder do robienia dziury w lodzie miał kilka m, oceniam, że około 6m. Woda o temp -2 C. Nurek w suchym z jednym I st z dwoma II st. Raczej miał asekurację, ale sama idea by brać taki sprzęt w takie warunki ????

Andrzej Minorczyk 

Kraj:
Switzerland

Wysłany: 02-11-2010, 19:31   

dykaren napisał/a:
Twin czy pojedyńcza i dlaczego?

Kup Twina, 2 pierwsze stopnie na 2 butlach połączonych seperatorem będą gwarantowały bezpieczeństwo. Na nurkowania do 15m 2x7, 2x8,5 wystarczy choć cena nowych podobna do 2x12. Rozważ nurkowania powtórzeniowe bez możliwości ładowania butli w tak zwanym międzyczasie :) .

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu