Wysłany: 18-12-2010, 21:49 Co wybrać najpierw kupić sobie piankę czy iść na kurs.
Witam
Mam taki dylemat a mianowicie jestem juz po intro i mi sie to cholernie spodobało i w związku z tym mam pytanie co najpierw zrobic kupic sobie pianke do nurkowania bo maskę i fajke juz mam nie mam wprawdzie pletw ale to mniejszy wydatej niz pianka czy kurs dodam ze moge wybrac tylko jedno na razie.
Co mi poradzicie???
Dodam ze jestem duzych rozmiarów.
Nuroslaw [Usunięty]
Wysłany: 18-12-2010, 22:03 Re: Co wybrać najpierw kupić sobie piankę czy iść na kurs.
Jozio napisał/a:
dodam ze moge wybrac tylko jedno na razie.
Co mi poradzicie???
Dodam ze jestem duzych rozmiarów.
pogadaj z instruktorem. Czesto pianka na kurs też sie znajdzie.
A gdzie chcesz robić kurs? Bo jeśli w Polsce to poszukaj szkoły oferującej owd w suchym skafandrze. Marznąc średnio się pouczysz.
Tylko Polska wprawdzie nie wiem jak to jest ale z tego co wiem suchy skafander to straszne pieniądze jak dla mnie do wydania i z tego co widzialem to koszt okolo 4000 zł. kompletnie poza moim zasiegiem wiec na poczatek pianka wystarczy zeby byla na basen podczas ewentualnego kursu i na nurkowanie jak sie ocieplii stad moje pytanie.
A suchy kombinezon to o ile sie doczytałem wyzsza szkola jazdy.
POzatym nadal nie otrzymalem odpowiedzi na moje głowne pytanie na początku tego wątku.
Wysłany: 19-12-2010, 01:23
Albo kurs albo pianka? Ciężko doradzić. Kurs bez pianki do dupy, chociaż niemożliwy bo CN zapewni, pianka bez kursu możliwa ale po jaką cholerę, w wannie wykąpiesz się bez. Tak więc zostaje jedno - KURS a potem pomyślisz dalej.
Witam
osobiscie wybralbym kurs bo po co mi pianka jak nie moge zrobic nura a po zakonczeniu kursu lub w trakcie moze trafi sie ktos kto ma taki rozmiar na zbyciu i poznasz w tym czasie czesciowo czego bedzesz potrzebowal (jaki sprzet itd) pozdrawiam
Niedawno skończyłem OWD, no i oczywiście nieodparta chęć kontynuowania dalej. Czyli kolejny kurs i zakup wszelakiego sprzętu. Poczytałem trochę na forum, posłuchałem się starszych bardziej doświadczonych nurków i doszedłem do wniosu, że narazie zakup sprzętu co się da rynek wtórny-szkoda wydawać kasę na nową piankę, gdyż pewnie i tak przejdziesz na suchacza. Opływanie się na sprzęcie. No i wkońcu kolejny kurs.
Ja kupiłem używaną iankę 7+5 za 250 zł. Poszukaj a napewno coś znajdziesz, może za jednym eazem upieczesz dwie pieczenie. Pozdrawiam.
Byłem na 3 nurkowaniach intro i jak do tej pory nikt nie mial takich rozmiarów stąd moje pytanie.
Nie za bardzo rozumiem, jaki sens kupowania pianki bez kursu . Radzę iść najpierw na kurs (rozumiem, że od ceny kursu odliczysz sobie koszt intra), a piankę kupić używaną, lub w Decathlonie.
Na kursach i warsztatach basenowych, na których byłam, nurkowało się bez pianki, więc nie musisz od razu podejmować decyzji co do zakupu.
Na pewno musisz kupić płetwy - i tutaj zastanów się, czy kaloszowe (na basen), czy paskowe (na wody otwarte, więc od razu musisz kupić buty, a potem raczej na pewno będziesz chciał wymienić paski na sprężyny ). Reasumując, płetwy wcale takie tanie nie są .
Ostatnio zmieniony przez arkac123 19-12-2010, 11:47, w całości zmieniany 2 razy
Oczywiściwe kurs.
Na basenie nie będziesz potrzebował pianki ( wystarczy koszula - lub ew. żyleta za 80-100 pln).
Może gdzieś uda Ci się pożyczyć pianki.
Na wiosnę może uda Ci się pozbierać kasę na piankę.
Podobnie jak arkac uważam ,że niepotrzebna pianka bez kursu- no chyba ,że masz dużo miejsca w szafie i chcesz ją sobie tam powiesić.
Pozdro Adalbert.
idź na kurs, na piankę przyjdzie czas, podstawę stanowi ABC więc kup płetwy, z filozofami typu "kup suchara" daj sobie spokój w naszym kraju też można nurać w piance i wielu z nas tak robi lub robiło przez lata, a "doradcą" nawet w egipcie suchar potrzebny bo zimno.
Albo kurs albo pianka? Ciężko doradzić. Kurs bez pianki do dupy, chociaż niemożliwy bo CN zapewni
Ja bym się nie zakładał jak pisałem byłem na 3 intrach i nigdzie mi tej pianki nie zapewniono więc jesli zdecyduję się na kurs to tylko w takim miejscu gdzie mi tę piankę zapewnią.
, pianka bez kursu możliwa ale po jaką cholerę, w wannie wykąpiesz się bez.
Nie mam wanny tylko pryśnic.
Tak więc zostaje jedno - KURS a potem pomyślisz dalej.
Pomyśle o tym.
[ Dodano: 19-12-2010, 17:28 ]
Marek Majas napisał/a:
inwestuj w piankę.
I znów inna opinia
Jak kupie piankę to nie pójdę na kurs jak nie pójdę na kurs nie będę mógł nurkować wprawdzie pianka się przyda do pływania z ABC na jeziorku ale jak przyjdzie jesień to i tak się nie nurkuje.
Dlugo nuralem w piance 2x7mm nawet pod lodem i nie bylo zle. no chyba że masz małą tolerancje na zimno...
Nie mam choć nigdy jeszcze nie próbowałem.
[ Dodano: 19-12-2010, 17:30 ]
mariok24 napisał/a:
Niedawno skończyłem OWD, no i oczywiście nieodparta chęć kontynuowania dalej. Czyli kolejny kurs i zakup wszelakiego sprzętu. Poczytałem trochę na forum, posłuchałem się starszych bardziej doświadczonych nurków i doszedłem do wniosu, że narazie zakup sprzętu co się da rynek wtórny-szkoda wydawać kasę na nową piankę, gdyż pewnie i tak przejdziesz na suchacza. Opływanie się na sprzęcie. No i wkońcu kolejny kurs.
Ja kupiłem używaną iankę 7+5 za 250 zł. Poszukaj a napewno coś znajdziesz, może za jednym eazem upieczesz dwie pieczenie. Pozdrawiam.
Mam duże rozmiary i nawet nie wiem gdzie szukać poradzicie coś??
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 19-12-2010, 17:32
Cześć, na basenie zrobisz wszystko w podkoszulce i slipach. Na wody otwarte hm... z tego co przeczytałem, jestem po Tomku drugim instruktorem, który odzaywa się w tym wątku... I będę drugą osobą, która radzi suchy... Masz też PW.
Byłem na 3 nurkowaniach intro i jak do tej pory nikt nie mial takich rozmiarów stąd moje pytanie.
Nie za bardzo rozumiem, jaki sens kupowania pianki bez kursu . Radzę iść najpierw na kurs (rozumiem, że od ceny kursu odliczysz sobie koszt intra), a piankę kupić używaną, lub w Decathlonie.
MOzesz jaśniej co to jest ten Decathlon możesz mnie oświecić??
Na kursach i warsztatach basenowych, na których byłam, nurkowało się bez pianki, więc nie musisz od razu podejmować decyzji co do zakupu.
Na pewno musisz kupić płetwy - i tutaj zastanów się, czy kaloszowe (na basen), czy paskowe (na wody otwarte, więc od razu musisz kupić buty, a potem raczej na pewno będziesz chciał wymienić paski na sprężyny ). Reasumując, płetwy wcale takie tanie nie są .
Cześć, na basenie zrobisz wszystko w podkoszulce i slipach. Na wody otwarte hm... z tego co przeczytałem, jestem po Tomku drugim instruktorem, który odzaywa się w tym wątku... I będę drugą osobą, która radzi suchy... Masz też PW.
Hubert, inni nie polecają suchego, ponieważ:
Jozio napisał/a:
Tylko Polska wprawdzie nie wiem jak to jest ale z tego co wiem suchy skafander to straszne pieniądze jak dla mnie do wydania i z tego co widzialem to koszt okolo 4000 zł. kompletnie poza moim zasiegiem
Poza tym, większość z nas początwo nurkowała w piankach - nie jest zbyt komfortowo, ale da się. Józio dopiero jest po kilku intrach: a co będzie (mało prawdopodobne, aczkolwiek nie niemożliwe ) , jeśli mu się nie spodoba???
Sama najpierw zaczynałam od zakupu pianki (w żadnej bazie nie mieli mojego rozmiaru, więc podobnie jak u Józia),potem komputer, jacket, automat, po drodze drobny szpej...... Kupno SS, jako największego wydatku, zostawiłam na sam koniec.
Hubert, inni nie polecają suchego, ponieważ:
Jozio napisał/a:
Tylko Polska wprawdzie nie wiem jak to jest ale z tego co wiem suchy skafander to straszne pieniądze jak dla mnie do wydania i z tego co widzialem to koszt okolo 4000 zł. kompletnie poza moim zasiegiem
Poza tym, większość z nas początwo nurkowała w piankach - nie jest zbyt komfortowo, ale da się. Józio dopiero jest po kilku intrach: a co będzie (mało prawdopodobne, aczkolwiek nie niemożliwe ) , jeśli mu się nie spodoba???
No właśnie.
Sama najpierw zaczynałam od zakupu pianki (w żadnej bazie nie mieli mojego rozmiaru, więc podobnie jak u Józia),potem komputer, jacket, automat, po drodze drobny szpej...... Kupno SS, jako największego wydatku, zostawiłam na sam koniec.
Mi jeszcze teraz poradzono żebym jeszcze zrobił jedno lub dwa intra na wodach otwartych oczywiście jak się ociepli i jak będzie wszystko ok na intrze na wodach otwartych to wtedy decydować się na kurs .
Natomiast co do wyboru szkoły to powinienem wybrać taką która mi zapewni piankę lub suchy skafander a jeżeli tego nie może zapewnić to szukać innej szkoły.
Mi jeszcze teraz poradzono żebym jeszcze zrobił jedno lub dwa intra na wodach otwartych oczywiście jak się ociepli i jak będzie wszystko ok na intrze na wodach otwartych to wtedy decydować się na kurs .
jesli masz mocno ograniczone srodki, to kolejne intra nie sa najlepszym pomyslem. zaplanuj kurs tak, zeby wody otwarte odbyly sie pomiedzy poczatkiem czerwca a koncem sierpnia, wtedy w miare plytko woda ma przyzwoita temp., a glebiej i tak zawsze bedzie +4 .
praktycznie kazda szkola na czas kursu podstawowego zapewnia sprzet (poza ABC czyli maska, pletwy i fajka - tu moze byc roznie), czyli o pianke czy automat nie powinienes sie w tej chwili martwic. jesli szkola nie zapewnia sprzetu, tylko zacheca do kupna wlasnego przed kursem, to raczej wiac stamtad jak najszybciej.
Na kurs warto sie wybrac, przynajmniej na podstawowy.
Btw, widzialem podobny wpis na GL, jesli to rowniez Ty, to zastanowilbym sie rowniez nad dokladniejszymi badaniami przed kursem - nie obraz sie, ale Twoja waga zwieksza prawdopodobienstwo wystepowania chorob ktore moga Cie dyskwalifikowac jako pletwonurka:
http://www.nurkomania.pl/...0_lekarskie.htm
polecam 2 akapity "przeciwwskazania"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko