Mam trochę nietypowy problem. Tak jak napisałem w temacie, chodzi o parkowanie maski. Kłopot w tym, że zawsze paruje mi tylko jedna strona (zawsze prawe oko). Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, co może być tego przyczyną? Czy to kwestia jakiejś nieszczelności akurat z tej strony?
Problem pojawia się zarówno w jeziorach jak i na basenie. Próbowałem już naprawdę wszystkiego, od specjalnych środków przeciwko parowaniu po smarowanie pastą do zębów. Bez skutku.
Niektórzy to mają dobrze. Mnie tam paruje cała maska...
Bardziej na serio - spróbuj założyć maskę obróconą o 180 stopni dookoła osi patrzenia. Jeżeli dalej będzie parowała ta sama szyba co wcześniej, to pewnie problem z szybą. Jeżeli zaparuje Ci z tej strony twarzy co zwykle, pewnie problem jest z okiem
Hej! Opal delikatnie szkła zapalniczką(od wewnątrz),umyj dokładnie wodą z ludwikiem,pomaga też zalanie coca-colą.Przed nurkowaniem napluj do maski rozsmaruj i od razu zalej wodą jak nałożysz szpej przepłucz maskę i do wody.Powinno pomóc.
Ja bym po prostu wymienił maskę na inną. Niektóre są felerne; na przykład kolega miał Sherwood Mako, która była niewrażliwa na detergenty, Colę, Colgate, szczanie, podpalanie, plucie i modły szamańskie. Parowała tak samo Tak z ciekawości, jaki to model?
Od lat na niewrażliwe maski stosuję skuteczny patent - kąpiel w zmywarce. Ustawiam na delikatny program - oczywiście maska kąpie się sama, bez naczyń
Wbrew niektórym opiniom, dotychczas tak potraktowane maski nie niszczą się a co więcej - problem parowania znika !
Pozdr
Marcin
Marcin13736 [Usunięty]
Wysłany: 07-05-2011, 21:17
Czasem pomaga schłodzenie twarzy wodą, do której się pakujemy, przed założeniem maski. Duża różnica temperatury powoduje zaparowanie na początku nurka. Potem zostaje przelewanie maski wodą...
Ostatnio zmieniony przez Marcin13736 07-05-2011, 21:19, w całości zmieniany 1 raz
Chciałem właśnie zaproponować Coca-Colę, ale już ktoś to zrobił. Nalewasz Coli do maski i zostawiasz na noc. Rano myjesz wodą z mydłem (bez balsamów, nawilżaczy etc.) i powinno być dobrze. Sprawdź.
Wysłany: 07-05-2011, 22:59
Dokładnie z takim problemem spotkałem się w tym modelu maski. Cały problem polega na tym, że niektórzy producenci w trakcie montażu używają płynu silikonowego w trakcie montażu szkieł w masce. Ten płyn w niemal śladowej ilości zgromadzony jest na połączeniu szkła i maski. Ze względu na swoje napięcie powierzchniowe bardzo chętnie i dość szybko rozpływa się po powierzchni szkła tworząc ultra cienki, niewidoczny film na szybie (czasem jest to złośliwie tylko jedna szyba). W konsekwencji szyba paruje. Ponieważ wszelkiego rodzaju płynne silikony, pomimo różnych zalet, są dość trudne do usunięcia trzeba wykazać się cierpliwością i kilkakrotnie powtórzyć zabieg oczyszczania. Bardzo pomaga opalanie. Dobrze jest zastosować rozpuszczalniki octanowe do silikonów (można kupić w sklepach z chemia budowlaną). Można też nalać do maski trochę octu i zostawić na 2-3 dni, najlepiej w ciepłym miejscu. Ocet spożywczy - taki ok. 10% ma tą właściwość, że pozostawiony w otwartym naczyniu zwiększa swoje stężenie (w przeciwieństwie do wódeczki - to informacja dla tych, którzy tą metodą chcieliby zwiększać stężenie płynów wyskokowych).
Wysłany: 07-05-2011, 23:02
Jeżeli szkła ma dzielone to pewnie felerne szkło jest gorszej jakości niż drugie. Jakość szkła ma też wpływ na parowanie.
Jak maska ma nie dzielone szkła to nie wiem.
MSC
Jeżeli szkła ma dzielone to pewnie felerne szkło jest gorszej jakości niż drugie.
Jaka jest możliwość zamontowania różnych szkieł w seryjnej produkcji? Szczególnie w masce tak wysokiej klasy, jak wspomniana?
http://www.coco24.pl/tech...nika-p-784.html
Maciek pewnie wie, szkoda, że nie rozwinął tematu. Może ktoś dopowiedzieć?
mnie kiedys wpadl do oka opilek metalu,trzy dni z nim sie meczylem,na koniec wyjela mi go okulistka,potem tampony i rozne mascie.w miedzyczasie ,nie baczac na okolicznosci zrobilem sobie nurka,i wlasnie to ranne oko powodowalo parowanie tylko jednego okularu.
Wysłany: 12-05-2011, 08:36
Żeby być precyzyjnym przez kanalik łzowy istnieje połączenie oka z "noso-gardzielą" - nie jest chyba specjalnie drożne i nie wystarczy ani do wyrównywania ciśnienia w masce ani tym bardziej do jej przemuchiwania ale niektóre osoby jak robią pod wodą próbę valsaly bez maski czy okularków to potrafią puszczać malutki pęcherzyki z kanaliku łzowego czyli z kącika oka. Lata temu zaobserwowaliśmy to u jednego z kolegów podczas treningu bezdechowego i potem podpytywałem na ten temat lekarzy bo w pierwszej chwili wydawało to się jakąś fantastyką. Takie otrzymałem wyjaśnienie.
Ciekawe czy maska przestała parować i czy kiedy używa ją inna osoba to jest tak samo.
MSC
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko