Witam wszystkich, to mój pierwszy post na forum. Mieszkam w UK, Leicester, mam 29 lat i pragnę rozpocząć nurkowanie. W związku z tym mam 2 pytania.
1.Przy wzroście 176 cm ważę 105 kg.Od miesiąca chodzę pływać na basenie , 4 razy w tygodniu po 1 kilometrze (40 długości). Nie mam żadnych problemów z ciśnieniem, krążeniem ani astmą. Robiłem niedawno ogólne badania w Polsce. W wodzie czuję się bardzo dobrze. Pod wodą również, nie mam żadnych lęków ani innych problemów. Czy mając nadwagę mogę zacząć nurkować??? Oczywiście cały czas pracuję nad zrzuceniem zbędnego balastu .
2.Niedaleko mojego miasta mam centrum nurkowe nad Stoney Cove. Czy znacie jakieś dobre szkoły nurkowe w East Midlands które odbywają tam szkolenia??? Lub najlepiej jakiegoś dobrego instruktora?? Język angielski nie stanowi dla mnie problemu.
To na razie tyle, z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam wszystkich nurków.
Jeżeli jesteś zdrowy nie ma żadnego problemu pełno jest nurków z nadwagą łącznie z instruktorami.
Thomuss napisał/a:
Oczywiście cały czas pracuję nad zrzuceniem zbędnego balastu .
Obawiam się, że dopiero idąc nurkować zobaczysz ile musisz zabrać ze sobą balastu aby się zanurzyć. Póki co jak domniemam masz mocno dodatnią pływalność
Wysłany: 20-07-2011, 14:23
Nadwaga nie ma duzego wplywu na nurkowanie, a na pewno na nurkowanie rekreacyjne.
Wprawdzie nadmiar tkanki tłuszczowej, słabo ukrwionej, powoduje powolniejsze uwalnianie azotu podczas wynurzania i po jego zakończeniu, co prowadzi do wzrastu ryzyka zlapania choroby dekompresyjnej. Nie jest to jednak na tyle istotne statystycznie.
Uzywajac tabel dekompresyjnych w obliczeniach nurkowań u osób otyłych zaleca się, by uwzględnić jedną rubrykę więcej. - ale to juz poznasz na kursie podstawowym
Sam nie jestem modelem , widziałem tez nurków wielkogabarytowych ktorzy nurkuja mocno technicznie.
Mozesz smialo zaczac kurs, powodzenia.
Co do balastu, miałem na myśli mój zbędny tłuszczyk
Wiem i dlatego napisałem, że będziesz musiał zabrać więcej ołowiu na nurka bo tłuszczyk ma to do siebie, że pływa i aby go zanurzyć pod wodę trzeba więcej balastu (ołowiu).
[ Dodano: 20-07-2011, 14:31 ]
lukaszl napisał/a:
Wprawdzie nadmiar tkanki tłuszczowej, słabo ukrwionej, powoduje powolniejsze uwalnianie azotu podczas wynurzania i po jego zakończeniu, co prowadzi do wzrastu ryzyka zlapania choroby dekompresyjnej. Nie jest to jednak na tyle istotne statystycznie
Święta prawda ale na poziomie OWD nie ma to żadnego znaczenia
Dużym problemem jest "mięsień piwny"bo w momencie schylania się do płetw odcina dopływ czynnika oddechowego a poza tym wszystkim jest O.K. pozdrawiam 177/105 kg
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko