Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Regency Plaza Sharm, baza hotelowa
Autor Wiadomość
daroo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 29-07-2011, 22:09   Regency Plaza Sharm, baza hotelowa

Witam,

wybieram sie do hotelu Regency Plaza w Sharm. Nie nastawiam sie na nurkowanie, bo to ma byc wyjazd typowo rodzinny z malym dzieckiem, wiec caly dzien spedzony na lodzi odpada, ale... ;-) Chetnie bym uskutecznil jednego albo dwa nury z brzegu.
Ponoc jest tam jakas baza. Niestety nie znalazlem zadnych namiarow w internecie. Napisalem na adres hotelu ale na razie nie dostalem odpowiedzi. Potrzebuje namiarow na baze hotelowa lub jakas w poblizu tego hotelu, z ktora moglbym sobie zanurkowac.

Pozdrawiam,
DAroo

PiotrKl 

Stopień: Rescue
Kraj:
Poland

Wysłany: 31-07-2011, 14:37   

Daroo, tam jest chyba Synai Divers, jesli chodzi o nurkowanie to zawsze Cię zabiorą i odwiozą z hotelu, jak bylem w maju to nie było zbyt duzo ludzi.

tatanka 

Stopień: p1 i 1/2
Kraj:
Poland

Wysłany: 31-07-2011, 14:48   

generalnie baz jest w 3 mikolaje , dowożą busikami

daroo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 31-07-2011, 22:14   

PiotrKl napisał/a:
Daroo, tam jest chyba Synai Divers, jesli chodzi o nurkowanie to zawsze Cię zabiorą i odwiozą z hotelu, jak bylem w maju to nie było zbyt duzo ludzi.

Dzieki ale chyba nie. Synai Divers (wg. tego co znalazlem na ich stronie) maja baze w Baron Resort - jakies 10 km od Regency Plaza.

tatanka napisał/a:
generalnie baz jest w 3 mikolaje , dowożą busikami

Bylem w Sharm wielokrotnie i zdaje sobie sprawe, ze tam praktycznie w kazdym hotelu jest jakas. Tym razem jednak nie jest to wyjazd nastawiony na nurkowanie poniewaz jade z malym dzieckiem i jedyne na co moge sobie pozwolic to jeden, dwa nurki z brzegu - troche glupio byc w Sharm i ani razu nie zanurkowac ;-) Dlatego szukam namiarow na baze hotelowa w Regency Plaza albo dwoch sasiednich: Tropicana Sea Beach i Sol Y Mar Riva World, chociaz Tropicana akurat odpada poniewaz obsluguje ich chyba Emperor Divers, ktora ma siedzibe w Naama Bay.

_Wojtek_ 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-08-2011, 20:30   

W Regency Plaza jest baza nurkowa, niestety nie pamiętam jej nazwy. Myślę jednak, że nurkowanie z brzegu w pobliżu tego hotelu jest raczej niemożliwe. Chyba, że nie chcesz schodzić głębiej niż na 2 m :) Od brzegu przez mniej więcej 1000 m ciągnie się płycizna. To samo tyczy się wszystkich hoteli w sąsiedztwie. Jedynym miejscem w okolicy nadającym się do nurkowania z brzegu może być zatoka położona jakieś 2 km na północ od Regency.

daroo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-08-2011, 21:24   

_Wojtek_ napisał/a:
W Regency Plaza jest baza nurkowa, niestety nie pamiętam jej nazwy.

w miedzyczasie udalo mi sie znalezc jakis namiar na stronie CDWS: ahmeddiver@yahoo.com . Napisalem na ten adres, ale na razie brak odpowiedzi

_Wojtek_ napisał/a:
Myślę jednak, że nurkowanie z brzegu w pobliżu tego hotelu jest raczej niemożliwe. Chyba, że nie chcesz schodzić głębiej niż na 2 m :) Od brzegu przez mniej więcej 1000 m ciągnie się płycizna. To samo tyczy się wszystkich hoteli w sąsiedztwie. Jedynym miejscem w okolicy nadającym się do nurkowania z brzegu może być zatoka położona jakieś 2 km na północ od Regency.

Zmartwiles mnie troche. Mialem nadzieje, ze da sie cos zdzialac z tych dwoch pomostow, kilkaset metrow od Regency. Trudno, moze uda mi sie w takim razie wyskoczyc na jakas nocke, np. z SinaiDivers - maja na tyle blisko baze, ze transfer nie powinien zajac duzo czasu.

Dzieki za info,
Daroo

_Wojtek_ 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-08-2011, 22:11   

W czasie naszego pobytu (luty 2010) Regency Plaza nie dysponował swoim pomostem. Ale kilka miesięcy później (lipiec 2010) byłem w Nabq na jakimś fakultecie dosłownie kilkaset metrów na południe od Regency i widziałem, że budują pomost. Budowa była już w całkiem zaawansowanym stadium, także jest szansa, że pomost jest już gotowy.

Madey 

Kraj:
Poland

Wysłany: 02-08-2011, 01:01   

Byłem w tym hotelu 2 tygodnie temu i jest tam baza nurkowa ale ja z niej nie korzystałem bo korzystałem z Diving Pro a zapisałem się w hotelu u rezydenta Alfa Star ale to wszystko dowiesz się na spotkaniu właśnie z rezydentem.Prawie codziennie o 12 baza o którą pytasz za free organizuje w basenie hotelowym intro dla zachęty.
Rozmawiałem z jakimś Polakiem który z nimi nurkował i mówił że ok,ale nie miał porównania bo to był jego 1szy raz nurkowy.Po lewej stronie od plaży hotelowej jest pomost którym dojdziesz do niewielkiej rafy i tam posnurkujesz z dzieckiem .Koszt przejścia pomostem 5dolców ale my szliśmy z brzegu za darmo bo jest cały czas bardzo płytko.Przy brzegu widziałem murenę natomiast przy koralowcach np.skrzydlicę i rybki nemo.
A z samego hotelu jestem bardzo zadowolony i chętnie wybrałbym się tam znowu.

_Wojtek_ 

Kraj:
Poland

Wysłany: 02-08-2011, 08:05   

A jak wygląda sprawa hotelowego pomostu? Z tego co pamiętam to stawiali go między Regency a Solymarem.
Co do Diving Pro. Daroo, jeżeli zdecydujeaz się jednak na rejs to gorąco ich polecam. Niecały miesiąc temu robiłem u nich OWD a po kursie wybrałem się z rodzinką na Tiran. W drodze powrotnej mieliśmy fuksa i natknęliśmy się na stado delfinów. Niezapomniane przeżycie :) Także może warto zdecydować się na rejs z rodzinką. Ty sobie ponurkujesz a żona z dzieckiem mogą posnurkować.

daroo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 02-08-2011, 12:35   

_Wojtek_ napisał/a:
A jak wygląda sprawa hotelowego pomostu? Z tego co pamiętam to stawiali go między Regency a Solymarem.

No wlasnie, Madey byl juz moze gotowy? Na Google Earth widzialem tez jakis na poludnie od Regency...

_Wojtek_ napisał/a:
Co do Diving Pro. Daroo, jeżeli zdecydujeaz się jednak na rejs to gorąco ich polecam. Niecały miesiąc temu robiłem u nich OWD a po kursie wybrałem się z rodzinką na Tiran. W drodze powrotnej mieliśmy fuksa i natknęliśmy się na stado delfinów. Niezapomniane przeżycie :) Także może warto zdecydować się na rejs z rodzinką. Ty sobie ponurkujesz a żona z dzieckiem mogą posnurkować.

Oczywiscie, wycieczka lodzia bylaby najlepsza opcja. Zwiedzilem w ten sposob chyba wszystkie popularne rafy w okolicy Tiran'u i Ras Mohamed i w pelni sie z Toba zgadzam, ze warto. Niestety dziecko jest w wieku "motorek w dupie, a siano w glowie", wiec w tym roku ta opcja odpada... Ale za rok, dwa... kto wie... Tym bardziej, ze zona tez nurkuje.

Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedzi,
Daroo

_Wojtek_ 

Kraj:
Poland

Wysłany: 02-08-2011, 13:20   

daroo napisał/a:
Na Google Earth widzialem tez jakis na poludnie od Regency...

Zgadza się, jest pomost przy hotelu Coral Sea. I można wejść na niego bez opłat (w przeciwieństwie do tego co leży na północ od Regency). Faktem jest, że ciężko mówić o jakiejś rafie na jego końcu. Są tam raczej kępki rafy.

Madey 

Kraj:
Poland

Wysłany: 02-08-2011, 17:32   

Na przeciwko hotelowej plaży jest pomost ale nie byłem na nim bo mała"rafka"jest tak jak pisałem na lewo . Powiedz zonie żeby nie była sobkiem ;) i pozwoliła ci normalnie zanurkować. Ja tez byłem z dzieckiem i żona nie miała żadnego ALE:)Zafunduj jej masaż w hotelowym spa i może da się przekonać:)

daroo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 02-08-2011, 21:37   

Madey napisał/a:
Zafunduj jej masaż w hotelowym spa i może da się przekonać:)

moze byc o tyle trudno, ze miesiac temu bylem w Marsa Alam i kilka tygodni po powrocie z Sharm ponownie mam zamiar leciec do Marsa - w celach 100% nurkowych oczywiscie :-) To, ze teraz lecimy do Egiptu to troche przypadek (miala byc Turcja albo Tunezja), ale przez wykupieniem wycieczki musialem obiecac, ze jak juz bedziemy na miejscu nie bede znikal z hotelu na cale dnie. Natomiast dwie,trzy godziny to zupelnie inna sprawa... ;-)

Pozdrawiam
Daroo

krzkus 

Stopień: 121
Kraj:
Poland

Wysłany: 10-08-2011, 11:52   

Byłem w tym hotelu we wrześniu 2010r., korzystałem z bazy Sinay Divers, oczywiście mają busa i zawiozą Cię w zupełnie inne miejsce, najczęściej do hotelu Continental Resort and Reef Garden- tam baze prowadzi niejaki Ahmed Haffes- spoko gość, oczywiście wożą też na wycieczki łodzia itd. Przy hotelu ani w jego okolicach nie ponurkujecie, pomosty w tym rejonie mają chyba z kilometr, a głebokość do ich końca jest od 0 do 1,5 m.

kapolo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 10-08-2011, 14:49   

Hej! Byłem w podobnej sytuacji. Stacjonowałem w dzielnicy Nabq.
Nurkowałem z brzegu w Sharks Bay. O ósmej wyjazd z hotelu koło godziny 9 nurek a koło 11 powrót. Rodzinka akurat wracała z porannej kawki.
Niestety żaden inny nurek nie był zainteresowany taka wyprawą i musiałem płacic ekstra za przewodnika.
Niektóre centra mają też w ofercie nurkowania wczesnoporanne. wyjazd z hotelu 5-6 rano, powrót na 9.30-10. Niestety, nie udało sie zebrać odpowiedniej grupy, a płacenie ekstra z taka wyprawe nie wchodziło w gre.

Madey 

Kraj:
Poland

Wysłany: 10-08-2011, 18:45   

Wczoraj znajomy powiedział mi że za 5$ popłynął z plaży Regency Plaza kilkaset metrów w morze a tam podobno niezła rafa z super okazami ryb. Rzeczywiście na hotelowej plaży stoją łódki ale nie pomyślałem jak tam byłem żeby z nich skorzystać:(

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu