Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaką bazę wybrać?
Autor Wiadomość
zejnowski 

Stopień: Rescue
Kraj:
Poland

Wysłany: 19-08-2011, 21:37   Jaką bazę wybrać?

Ostatni temat jest z 04.2010 na forum więc może ktoś odświeży? Może w tym roku ktoś już testował jakąś bazę? Ja się wybieram na Korculę i planuję 2-3 dni nurkowe, ale nie wiem którą bazę wybrać ;)

Btw. co warto zabrać ze sobą z PL? Zastanawiam się nad suchym, ale wydaje mi się też, że może to być przesada ;)

Jest to mój pierwszy wyjazd za granicę w ogóle więc proszę o wyrozumiałość ;)

sQba 

Stopień: * (ale niebieska)
Kraj:
Brazil

Wysłany: 19-08-2011, 21:49   

baza MM SUB w miejscowości Lumbarda, Miljenko to świetny przewodnik, jak na 2-3 nurkowania to mokry będzie w sam raz

zejnowski 

Kraj:
Poland

Wysłany: 19-08-2011, 22:06   

Jak tam z Polskim językiem? Szczerze mówiąc EN umiem, ale nie jestem pewien czy na poziomie nurkowym ;)
Poza tym na ich www jest napisane, że w cenie jest butla, pas balastowy (domyślam się, że też i balast ;)) divers guide (tzn. przewodnik), transport, reszta sprzętu za dodatkową cenę rozumiem?
Ostatnio zmieniony przez zejnowski 19-08-2011, 22:12, w całości zmieniany 1 raz  

sQba 

Stopień: * (ale niebieska)
Kraj:
Brazil

Wysłany: 19-08-2011, 22:38   

Spokojnie się dogadasz po EN, a pod wodą znaki nurkowe uniwersalne :)

piotrkw 

Stopień: DM
Kraj:
Poland

Wysłany: 20-08-2011, 09:25   

zejnowski napisał/a:
Btw. co warto zabrać ze sobą z PL? Zastanawiam się nad suchym, ale wydaje mi się też, że może to być przesada ;)

Czy przesada ? Z Miljacem spotykam się co roku od... 10 lat . Od 6lat nurkuję u niego w suchym ( lekki trylaminat , nie neopren ani cięzka cordura) do tego ocieplacz Santi 40 na polarze 200 . I nie narzekam ani na przegrzanie ani zimno. Większośc nurkujących z którymi spotykamy się tam od lat ( Włosi, Słoweńcy ) również nurkują w suchych.
Raz tylko miałem przypadek ( nurka z Polski) w suchym neoprenie i ocieplaczu 400 który w drodze powrotnej na łodź , odchylał kryzę i zalewał skafander aby się nie przegotować. :) Inaczej z zaworu upustowego poszłaby para :ping:
Nie ma problemu z dogadaniem , Miljac -angielski ( po polsku juz tez zaczyna chwytać :) ) Dijana( żona) - niemiecki , Morena ( córka) włoski- angielski.
Łódź ma bardzo wygodną, i zbudowąną specjalnie dla nurkowania. Butle 15 l z dwoma zaworami. Dostajesz oczywiście pas i balast. Po jednej stronie uliczki pomost łodzi , po drugiej centrum nurkowe . Tak więc sprzętu nie trzeba targać daleko.
Resztę sprzętu można pożyczyć ale klasa nie jest zbyt wysoka ( najczęściej typu Sepadiver ) Pianki ..... sa ale , polecam zabrać swój suchy. :ping:

Jezeli coś doklądniej jeszcze chcesz wiedzieć pytaj.

Pozdrawiam Piotr
Ostatnio zmieniony przez piotrkw 20-08-2011, 09:30, w całości zmieniany 2 razy  

zejnowski 

Kraj:
Poland

Wysłany: 21-08-2011, 11:06   

Super, że są na miejscu na tej samej wyspie ;) Jedynie nie mogę się doczytać ile komplet sprzętu i czy wcześniej zamawiając się przez e-mail będzie taniej?

piotrkw 

Kraj:
Poland

Wysłany: 21-08-2011, 11:59   

Nie , zamawiąjąc mailowo nie uzyskujesz zniżek. Opłaca się robic dwa nurkowania jednego dnia ( zaoszczędzisz parę euro, nie majątek ale .... dołożysz do pizzy - polecam pizzerie Torkul koło bazy) i w przypadku 5-10 nurkowań też jest zniżka ( na stronie podana).
Sprzętu o ile pamiętam jest 4-5 kompletów ale ... pianki ogrodniczki i kurtka 5 mm . Najczęściej nurkujący maja swój sprzęt , rzadko ktos pożycza , jezeli to najczęsciej są to anglicy przylatujący samolotem w ten rejon Chorwacji. Jezeli pójdziesz poniżej 20m to może byc chłodno , kanał Korculanski, Garda , temp 16 stopni. W wypożyczonych piankach osoby marzły.

Pozdrawiam Piotr

zejnowski 

Kraj:
Poland

Wysłany: 21-08-2011, 13:22   

Tyle, że przesada będzie w neoprenie, chyba, że tylko bieliznę termoaktywną wezmę... a taszczyć cały sprzęt to też średnio :/ muszę pomyśleć jak to rozwiązać...

piotrkw 

Kraj:
Poland

Wysłany: 21-08-2011, 15:44   

Kolega z Triestu nurkuje zawsze w neoprenowym suchym i bieliżnie . Z tym, że ma jeszcze troche izolacji z sadełka :) . I nie narzeka. Ani na zimno ani na przegrzanie. Czy cały sprzęt ? To jeszcze tylko jacket, automat i ABC. Ja jak moge, wolę miec swój.

Pozdrawiam Piotr.

zejnowski 

Kraj:
Poland

Wysłany: 21-08-2011, 17:48   

Na wyjazd własnym autem każdy bagaż się liczy ;) tym bardziej jak nie jest to wyjazd stricte nurkowy.

[ Dodano: 24-08-2011, 19:55 ]
Ok decyzja zapadła, podjadę w te miejsce co mi podpowiedział Piotr i... zabieram ze sobą neopren, jacket, automat i abc oczywiście ;) zobaczymy jak to będzie :D życzcie mi powodzenia.

[ Dodano: 09-09-2011, 19:03 ]
Macie jakieś namiary GPS albo jak tam dojechać do bazy mm-sub? Na stronie ciężko coś znaleźć bo im średnio chodzi strona ;)

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu