Zapraszam do listopadowego nr Nuras.info opisałem właśnie Cabo Verde i Sal. Bardzo fajne miejsca nurkowe. Jeśli Ci się spodoba mogę wrzucić na priva kontakt do bazy, z której korzystałem. Jeśli zapłacisz zanim przyjedziesz dostaniesz jakiś tam rabat, ale zależy to od ilości zanurzeń. Nurkuje się tam cały rok, ale zdarzają się wiatry i prądy. Generalnie rewelacja. Daj znać też jak lecisz, skąd i jaka linią?!
Pozdrawiam
dziękuję za sprawozdanie z nurów...a już myślałem że nikt nie odpowie na posta.
z artykułu domyśliłem się że chodzi o Cabo Verde Diving
W jakim miesiącu nurkowałeś i jaka była temperatura wody?
Idzie tam spotkać rekiny i manty?
Ja mam zamiar wykupić 10 nurkowań i tu mam pytanie do Ciebie... ile trwa dzień nurkowy z tą bazą? czy są to szybkie nury z krótkimi przerwami na powierzchni że kończy się o 12 czy bardziej jak w Egipcie, tzn bezstresowo, że kończy się ok 17?
Wszystko do dogadania. Możesz nawet zrobić 3 nury dziennie. Generalnie wyjazd z bazy +/- 8.30 do pomostu/mola, tam czekają RIB-y. swoje maja 3 szt. i dzielą towarzystwo w zależności od stopnia zaawansowania. Manty można spotkać, ale ja nie miałem szczęścia, za to stingeray jak najbardziej. Rekiny rafowe bardzo rzadko, za to nurs shark jak najbardziej.
Życie jest obfite i okazy są duże. Jeszcze żółwie, rozdymki, langusty itp. Przerwa jest na RIB-ie i to w zależności od tego jak głęboko był pierwszy nurek. W czasie przerwy przepływacie na następne miejsce nurkowe. Potem są ze 2-3 h przerwy i nurkowanie popołudniowe. Koniec około 17-ej jeśli robisz 3 nurki dziennie. Jeśli zbierze się grupa to do tego robia jeszcze nocne. Generalnie z Rominą do dogadania, są elastyczni i przyjaźni. Na przerwę można zostać "w mieście" czyli przy pomoście (knajpy, sklepiki itp.) albo wracać do bazy.
jednak nie musiałem wykupywać extra wizy. Dla wycieczek wykupionych w niemczech wiza grupowa jest także ważna dla obywateli polskich...może się komuś ta informacja przyda:)
nurkowałem z "cabo verde diving" ...włoska baza...włoskie "standardy"...
troszkę mają na bakier ze standardami PADI...guide nie reagował na znaki pod wodą od grupy...pierwsze nurkowanie dla kamikaze...głeboko w bardzo silnym prądzie z elementami wspinaczki i biciem rekordu w łapaniu fajerkorali lub czegokolwiek , aby prąd nie targał.
następne nury były ok, bo grupa troszkę interweniowała...jednym słowem dostał chłopak opier...
niestety nurkowałem tylko 3 dni, tj 5 nurkowań...przyleciałem przeziębiony na Sal:(
ostatni dzień to wypad na Fogo...
swoją drogą to przydałaby się tam baza nurkowa...pod wulkanami zawsze jest coś ciekawego.
znasz kogoś kto tam nurał? albo jakieś foty z podwody z Fogo?
O prądach wspominałem, niestety bywają tam i to w miejscach, w których dzień wcześniej nie było - sam tego doświadczyłem
Na Fogo snorklowałem trochę, rewelacyjnie wyglądają rybki na czarnym tle piasku przy widoczności 10 m Nie ma tam bazy, nie znalazłem nikogo, kto by tam nurkował. Pytałem na Sal tubylców i w centrach, jedyna szansa dostać się tam jachtem ze sprężarką...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko