Witam!
Od jakiegoś czasu jestem zdecydowany na zakup twina...Moje pytanie dotyczy czy lepiej dołożyć i kupic nowego czy zdecydować się na używanego(zalegalizowanego)? jak ważny jest wiek butli,biorąc pod uwage ,że będe go używał dłuższy czas? czy nie ma to większego znaczenia ?
Dziękuje za podpowiedzi!
Jeżeli znasz sprzedającego i wiesz gdzie dmuchał flaszki, a do tego wiesz jak się z nim obchodził to ja nie widzę przeciwwskazań do zakupu używanego. Natomiast jeżeli nic nie wiesz na temat tych butli to dobrze się zastanów.
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 13-12-2011, 17:56
Wieśkonur napisał/a:
Jeżeli znasz sprzedającego i wiesz gdzie dmuchał flaszki, a do tego wiesz jak się z nim obchodził to ja nie widzę przeciwwskazań do zakupu używanego.
Szczególnie jak bił z podającej olej sprężarki - są dobrze zakonserwowane
LEGAT napisał/a:
Od jakiegoś czasu jestem zdecydowany na zakup twina...Moje pytanie dotyczy czy lepiej dołożyć i kupic nowego czy zdecydować się na używanego(zalegalizowanego)? jak ważny jest wiek butli,biorąc pod uwage ,że będe go używał dłuższy czas? czy nie ma to większego znaczenia ?
Butla to butla. Nie dawno Bartek sprzedawał tu twina ocynkowanego - super cena!
Co do legalizacji: jeżeli chcesz długo używać i ta będziesz w końcu legalizował. Fakt czy używka ją ma czy nie jest drugorzędny - istotna jest cena, czy kompensuje koszty legalizacji i ewentualnie sprawdź, czy była już legalizowana w Polsce(niekiedy UDT takiej nielegalizowanej robi problemy - warto sprawdzić u nich co by było jakbyś kupił). Warto też zrobić sobie żaróweczkę na długim druciku by móc zajrzeć do środka: butla powinna być świecąca bez wżerów - nie naruszona warstwa pasywacji. Ewentualnie lekki nalot na ściankach. Oczywiście na kielichu powinno być wybite, że jest do powietrza, i co najmniej do 200bar. Niekiedy jest tylko ciśnienie próby - powinno być minimum 300bar. Najlepiej jak butla i zawór mają gwint prosty a nie stożkowy. Sprawdź też czy gwint butli i gwint zaworu są oba metryczne. Jeżeli zawór jest na 300bar, jest to powód do zbijania ceny - do ładowna i przetaczania możesz potrzebować redukcji.
Dzięki za podpowiedz! Cena jaką mi zaproponował sprzedający mimo ,że ze znanego żródła(twin dobrze użytkowany) jest dość wysoka więc biore nowego.
Pozdrawiam
Moim zdaniem żadnego , kupując używane - wykręcam zawory , robię rewizję butli ,wymieniam uszczelnienia zaworów(manifoldu) i daję do legalizacji(kolejność można zmienić). Jest to tylko upierdliwe przy butlach 4L z racji zaworów stożkowych . Ortografia ?P.S. Dzięki Martinowi za sposób ze szkłem z szyb samochodowych
Ostatnio zmieniony przez malinowy 18-12-2011, 23:03, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko