Wysłany: 23-12-2011, 19:35
Nie
Kup uzywana firmowa, najlepiej z dluga prowadnica
Nuroslaw [Usunięty]
Wysłany: 23-12-2011, 19:43
nie szkoda Ci 200 PLN ?
Jeśli działa i tylko wyłącznie do cięcia lodu.... to może wystarczy.
Szukałbym jednak cos znanej firmy, nie koniecznie o tak duzej mocy
np. Stihl 180 czy 210 spokojnie wystrarczą, albo ich odpowiedniki Husqvarna, OleoMac, Makita.
Znajomy ostatnio połasił się na takiego "Stilla" za 200 zł. Nie pociął długo, silnik niby mocny, ale On często jak w skuterkach chińskich - trochę wieksze obciążenie i zamiast moc przekazać na łańcuch to się po prostu rozleciał.
Stąd kupować tanio to kupować dwa razy. Pomyśl, czy rzeczywiscie tylko i wyłacznie do Ciecia lodu będziesz korzystał. Lód jest przyjazny dla piły.... ale.....
nie, jeśli nie chcesz się rozczarować kup porzadny sprzęt uznanych firm.
Ostatnio zmieniony przez Nuroslaw 23-12-2011, 19:45, w całości zmieniany 1 raz
Mam podobną tez w tej cenie kupowaną. Uzywam jej do cięcia drewna do kominka, po jakiś 4h pracy non-stop(tyle policzyłem sumując wszystkie drewna które przeciąłem) musiałem wymienić szarpak, bo się rozleciał. Ogółem jeśli będziesz ciął 5 minut, robił przerwę żeby sobie odpoczęła, i znowu to może wytrzyma trochę dłużej.
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 23-12-2011, 21:35
Mam podobne cuś i działa: gałęzie, lód, krzaki. Coś tam chrobota, chrzęści ale lepsze to niż moja-twoja. Trzeba pamiętać, że to badziew, nie napierać jak w profesjonalnej i tyle mądrości. jak komuś się myli z fachowym sprzętem, tez dobrze bo po sezonie odda jako nie zgodne z umową: i sobie pociął i kasy nie stracił Ale wtedy trzeba wydać 400 na dwie, żeby nad wodą nie było niespodzianki. Konieczny jest też płyn do mycia naczyń, żeby plamy z oleju usunąć.
Konieczny jest też płyn do mycia naczyń, żeby plamy z oleju usunąć.
Poza tym podobno zdrowiej dla środowiska smarować łańcuch czymś jadalnym, nie wiem tylko czy to zdrowe dla samej piły. Może ktoś podpowie jakie macie doświadczenia w tym względzie. Ja do tej pory używałem Pana Stasia z pobliskiej wioski, który za piwo wycina przerębel w parę minut , ale powoli dorastam do własnego narzędzia.
Ostatnio zmieniony przez md1974 23-12-2011, 21:52, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 23-12-2011, 21:55
Do zbiornika na olej wlewasz normalny olej jadalny,
Tylko najpierw jesli jest zalany zwykly, musisz sie go pozbyc, odessac, wylac czy co tam chcesz
Ale i tak po powrocie do domu trezba nas,arowac porzadnie lancuch, bo po miesiaci nieuzywania zardzewieje
Wysłany: 23-12-2011, 23:19
Koledzy pilarze twierdzą, że po wymianie prowadnicy i łańcucha na lepszą pilarka może pochodzić około 2 lat przy sporadycznym jej używaniu do "przydomowej" roboty więc może i do lodu się nada. Osobiście pracowałem na Stihlu i do tej marki nie mam zastrzeżeń.
Daj sobie spokój z tym.. poszukaj czegoś solidnego Husqwarna, (Partner,) ew Sthil ( przy okazji Husqvarna jest takim odpowiednikiem Sthila jak motocykl motoroweru
Do cięcia lodu wystarczy 1,5Kmwięc po co tyle mocy..? Starczy tez na drewno do kominka, gałęzie przy domu deski itd.
Z olejem jadalnym to dobry patent jak się ma pusty zbiornik, można kupić olej eko do smarowania łańcucha i nie ma wtedy problemu plam na wodzie.
Nuroslaw [Usunięty]
Wysłany: 24-12-2011, 07:10
hehe, Sti.... i Husqv..... nie da się określić które lepsze.
Przy dużych drzewach tj. o średnicy min 100 cm ( głównie topole, klony), moi pilarze twierdzą że tylko Makita. Do mniejszych różnicy im nie robi czy S czy H. Łatwo można zauważyć że kraj przez dystrubutorów jest podzielony na strefy wpływów. I zależy kto w jakiej się znajduje takich używa, bo łatwiej dostępne.
Viking, OleoMac, to raczej niszówka - ale przynajmniej te minima spełnia.
Olej do łańcucha, Stihl Eko, jest bardzo dobry, i nie tak gęsty jak jadalny, szczególnie w temp. zimowych a różnica jest zauważalna.
Ostatnio zmieniony przez Nuroslaw 24-12-2011, 07:12, w całości zmieniany 1 raz
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 24-12-2011, 07:49
Panowie jak już się uspokoją i ochłoną z chwalenia się swoją niewątpliwą znajomością modeli pił łańcuchowych, może spojrzą, że Kowi chce wydać 200zł a nie 1,5K i że ma zamiar wyciąć 3 dziury na krzyż a nie połowę tropikalnych lasów Amazonii.
Wiek: 57 Dołączył: 30 Gru 2007 Posty: 247 Skąd: Wysokie Maz
Wysłany: 24-12-2011, 15:00
Pomijając temat rodzaju piły,(te za 200 zł mogą pochodzić, ale nie koniecznie), polecam nie lać żadnego oleju do smarowania prowadnicy przy cięciu lodu.Zamiana tego do smarowania na jadalny niczego nie zmienia, plamy i tak są, a smarowanie jest szczątkowe.Powodem tego jest gęstnienie oleju w związku z niską temperaturą.Poza tym oleje do prowadnic w tej chwili są biodegradowalne, tak więc, jak już, to stosujcie taki, przynajmniej jest smarowanie.Ale chcąc nie mieć plam na skafandrze, najlepiej nie używać w ogóle.Pół "hańczowiczów" wycinało trzy lata przeręble moją piłą bez grama oleju i prowadnica przeżyła.
4 lata tne starą piła na H, kupiłem z serwisu uzywke i jestem zadowolony. do lodu nie stosuje zadnego oleju na łańcuch, wazne jest tylko zeby ciąć lód po całej grubości na raz!! czyli tak by woda chłodziła łożysko prowadnicy. Jeśli tniemy w samym "suchym" lodzie łożysko sie ostro nagrzewa i nagły kontakt z lodowatą wodą i brzdęk prowadnica złom a i łańcuchem po uszach zarobic mozna. Nie licząc tego sezonu lód tne co tydzień na morsowe kąpiele
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko