Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Witam Nurkowaczy :P
Autor Wiadomość
md1974 

Kraj:
Poland

Wysłany: 09-01-2012, 18:34   

Yavox napisał/a:
Mam w sobie niejasny niepokój, że na pewno coś pominąłem, ale nie mogę znaleźć, co...

- nie będziesz nurkował na powietrzu,
- nie będziesz nurkował głębiej niż 30m bez tmx

coś jeszcze się pewnie znajdzie :hihi-:

krzys76 

Stopień: owd ...
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-01-2012, 20:08   

Dziendoberek
Witam wszystkich forumowiczow
Pozdrawiam

alimor 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-01-2012, 20:42   

Wieśkonur napisał/a:
Jakuza napisał/a:
. Polecam zrobić kurs nitroxowy - nie jest drogi, a warto :-)

A ja nie. Kolega nurkuje w pianie a ty polecasz wydawanie mu pieniędzy na nitrox. No chyba, że miałeś na myśli AdvNx to zgadzam się ale dopiero jak się obnurkuje i będzie chciał dłużej i głębiej. Puki co miłej zabawy pod wodą nie rób nowych kursów, baw się nurkowaniem. A drogę o której piszesz uważam za słuszną. Skrzydełko, płyta, suchy. Tak trzymaj.

Napisze tak, bo dyskutujecie o mnie tzn o moich piorytetach:
* nitrox chce zrobić, gdzies tu na forum było o Łodzi i kursie nitrox w cenie plastiku
* piorytety dokładnie SS, nurkowałem w zakrzówku, zimnik, kamieniołom w niemczech oraz bałtyk i zmarzłem...wiec SS chyba podstawa. Doszedłem do wniosku że pianki 7 mm nie warto kupować bo do egipty 5 mm spokojnie stracza, a Polska i okolice to SS
* skrzydło chce pożyczyć i spróbować dużo pisaliście że jest lepsze niż jacket
* samo nurkowanie wciągneło mnie ale czy będe miał skim (mam nadzieje że będe miał) czas pokaże

BitPump 

Stopień: DIR-ektor
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-01-2012, 20:46   

alimor napisał/a:
nitrox chce zrobić, gdzies tu na forum było o Łodzi i kursie nitrox w cenie plastiku

http://forum-nuras.com/viewtopic.php?t=27629

Wieśkonur 

Stopień: wystarczający IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-01-2012, 20:52   

alimor napisał/a:
wiec SS chyba podstawa.

Bingo!
alimor napisał/a:
skrzydło chce pożyczyć i spróbować dużo pisaliście że jest lepsze niż jacket

Jak będziesz chciał spróbować twina w Zimniku to masz załatwione. :ok2:
alimor napisał/a:
nitrox chce zrobić, gdzies tu na forum było o Łodzi i kursie nitrox w cenie plastiku

za takie pieniądze lub za 100zł to naprawdę warto. Czegoś nowego się nauczysz, a i da ci pewne podstawy do AdvNx :muu:
alimor napisał/a:
nurkowałem w zakrzówku, zimnik, kamieniołom w niemczech oraz bałtyk i zmarzłem...

No w Niedzielę koledzy nurkowali w piankach w Zimniku. Wyszli po ok. 25min o własnych siłach. A więc się da. :zdz: (miny ich po wyjściu bezcenne :humor: )

alimor 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-01-2012, 21:24   

Jak będziesz chciał spróbować twina w Zimniku to masz załatwione. :ok2:

Na pewno bym chciał spróbować a zimnik super blisko dla mnie:) ...ale na cieplejsze czasy bym poczekał, chyba że sie dorobie SS miedzy czasie.

Mam 1 pytanko co do SS (pewnie poruszane), ale zdecydowałem sie aby był to SS membranowy bo:
*szybciej schnie
* jak jest ciepło nie jest w nim az tak gorąco, "ciepłota" zależy jakie ubiorę docieplenie
* mniej balastu potrzeba niż w neoprenowym

Wieśkonur 

Kraj:
Poland

Wysłany: 09-01-2012, 21:43   

alimor napisał/a:
Mam 1 pytanko co do SS (pewnie poruszane), ale zdecydowałem sie aby był to SS membranowy bo:
*szybciej schnie
* jak jest ciepło nie jest w nim az tak gorąco, "ciepłota" zależy jakie ubiorę docieplenie

Wiesz, że zaraz rozpęta się piekło. :bee; Ja osobiście uważam tą decyzję za słuszną. Nie kompresuje się nigdy (stała pływalność) schnie bardzo szybko, lekki. Zależy co chcesz robić w nurkowaniu ale jeżeli "kamyki" szuwarki bez tarzania się w jaskiniach lub wrakach to trylaminat jak tarzanko to cordura. Jest jeszcze nylon też delikatny. Jak dla mnie to kryza wyłącznie neoprenowa. Mam teraz lateks i to jak dla mnie jakaś masakra jest.
Podkreślam jeszcze raz jest to moje zdanie; Koło Ciebie masz dwóch producentów skafandrów w bardzo rozsądnych pieniądzach. Ja wychodzę z założenia, że jest to tylko urządzenie które ma nie przeciekać i każdy spełnia tą rolę jak i najważniejsze mieć w dobrym miejscu zawór deflacyjny, a tu już różnie bywa niektórym trzeba pokazać ręką gdzie ma być zamontowany. Są między markami różnice miałem ostatnio TLS350 (super) ale nie wart 2,5 razy tyle co naszych rodzimych producentów. A, że trochę workowaty... to ma małe znaczenie jak dla mnie :aaa:

[ Dodano: 09-01-2012, 21:46 ]
alimor napisał/a:
Na pewno bym chciał spróbować a zimnik super blisko dla mnie:) ...ale na cieplejsze czasy bym poczekał, chyba że sie dorobie SS miedzy czasie.

Napisałem wcześniej, że masz to załatwione daj tylko znać kiedy. Byle nie 18-22.04.2012r. bo wtedy jedziemy na spotkanie najlepszych nurków w Polsce. :ping: :aaa: Oczywiście też jesteś zaproszony :tak:

arkac123 

Stopień: RD
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-01-2012, 22:02   

Wieśkonur napisał/a:
No w Niedzielę koledzy nurkowali w piankach w Zimniku. Wyszli po ok. 25min o własnych siłach. A więc się da. :zdz: (miny ich po wyjściu bezcenne :humor: )

No nie chcę straszyć, ale my w suchych wychodzimy po 30 minutach - jednak trzeba przyznać, że w porównaniu z piankowcami zdecydowanie szybciej dochodzimy do stanu używalności :aaa:

[ Dodano: 09-01-2012, 22:07 ]
alimor napisał/a:
*szybciej schnie

Generalnie masz rację, jednak:
- Problemu schnięcia w SS nie ma - jest za to w ocieplaczach (Santi BZ400 :censored: ), ale na szczęście ten problem rzadko kiedy występuje (tylko podczas prania).
- Ilość balastu zależy od grubości i rodzaju ocieplacza, wcale nie jest powiedziane, że będzie mniejsza niż w neoprenowym.
- jedanak kryzę i manszety polecam silikonowe - rewelacja, i można samemu zmieniać w kilka minut,
Ostatnio zmieniony przez arkac123 09-01-2012, 22:10, w całości zmieniany 2 razy  

filipesku 

Stopień: szuwarek
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-01-2012, 22:19   

Kryze tez samemu mozna wymienic ? manszety chyba zawsze sa latexowe. Jeśli sie myle prosze poprawcie. A co do wymiany manszet to jak to wygląda gdy pierścienie nie sa wklejone ?

arkac123 

Kraj:
Poland

Wysłany: 09-01-2012, 22:25   

filipesku napisał/a:
Kryze tez samemu mozna wymienic ? manszety chyba zawsze sa latexowe. Jeśli sie myle prosze poprawcie. A co do wymiany manszet to jak to wygląda gdy pierścienie nie sa wklejone ?

Dokładnie tak. Kryzę, manszety silikonowe wymienia się samemu. Ponadto silikon jest bardzo rozciągliwy, wręcz miły w dotyku, no i wbrew pozorom trwały - Hubertowi porwałam manszety silikonowe podczas wakacji, i dalej mam te same :ping:

Silikonowe kryzy i manszety w suchych stosuje się od niedawna, stąd pewnie mało osób o tym wie.
Ostatnio zmieniony przez arkac123 09-01-2012, 22:27, w całości zmieniany 1 raz  

Wieśkonur 

Kraj:
Poland

Wysłany: 09-01-2012, 22:29   

arkac123 napisał/a:
No nie chcę straszyć, ale my w suchych wychodzimy po 30 minutach -

My wychodzimy po 45-50 minutach ale trzeba przyznać, że potu z czoła też nie ścieramy. Jest rześko.
arkac123 napisał/a:
Problemu schnięcia w SS nie ma

Jak to? w maluchu jak w bagażniku nie mieści się suchy to trzeba wozić na siedzeniu, a wtedy jest to sprawa fundamentalna jak szybko schnie. :hihi-:
arkac123 napisał/a:
ale na szczęście ten problem rzadko kiedy występuje

Tylko w trzech przypadkach,1. braku P-valve (Dot mężczyzn) i długim nurkowaniu lub braku pieluchy 2. she-P ( dla kobiet wtedy prawie zawsze wymaga prania- podobno :zdz: ) 3. niezałatwieniem sprawy wcześniej- i zimna woda jest silniejsza.
arkac123 napisał/a:
jednak kryzę i manszety polecam silikonowe

Kryzę wymienić ciężko chyba, że masz tą nowoczesną z możliwością wymiany.
Wady jak dla mnie lateksowej. ZIMNO, wytrzymałość kilka razy mniejsza. Neoprenowa spokojnie wytrzymuje kilka lat. Neoprenowa po roku śmietnik.
Lateksowa powoduje, że wychodzą mi żyły na czole i oczy z orbit. Neoprenowa doskonale przylega a nic nie ciśnie i CIEPŁO.
Manszety zgadzam się ale tylko do wklejonych pierścieni. wtedy ma to sens bo wszędzie można je wymienić.

arkac123 

Kraj:
Poland

Wysłany: 09-01-2012, 22:42   

No i zaczyna się :prez:

Wieśkonur napisał/a:

arkac123 napisał/a:
Problemu schnięcia w SS nie ma

Jak to? w maluchu jak w bagażniku nie mieści się suchy to trzeba wozić na siedzeniu, a wtedy jest to sprawa fundamentalna jak szybko schnie. :hihi-:

No wiesz, u mnie SS, pianki i skrzydła schną w piwnicy lub łazience, żeby specjalnie malucha to tego kupować, na to nie wpadłam :aaa:

Wieśkonur napisał/a:
arkac123 napisał/a:
ale na szczęście ten problem rzadko kiedy występuje

Tylko w trzech przypadkach,1. braku P-valve (Dot mężczyzn) i długim nurkowaniu lub braku pieluchy 2. she-P ( dla kobiet wtedy prawie zawsze wymaga prania- podobno :zdz: ) 3. niezałatwieniem sprawy wcześniej- i zimna woda jest silniejsza.

Nie, nie, miałam na myśli pranie. Przez genialne położenie wypranych ocieplaczy na strychu, mamy teraz łazienkę do malowania :rozpacz:

Wieśkonur napisał/a:

arkac123 napisał/a:
jednak kryzę i manszety polecam silikonowe

Kryzę wymienić ciężko chyba, że masz tą nowoczesną z możliwością wymiany.

Na wyjeżdzie poszła meżowi kryza neoprenowa (rozerwała się cała na szwie) - na szczęście, mieliśmy również pianki, więc stracił tylko jednego nurka w Attersee. Dlatego też na przyszłość będziemy zmieniać kryzy na silikonowe, właśnie te z możliwością wymiany.

Wieśkonur 

Kraj:
Poland

Wysłany: 09-01-2012, 23:05   

arkac123 napisał/a:
Na wyjeżdzie poszła meżowi kryza neoprenowa

No widzisz to tylko dowodzi, że każde z nas ma różne doświadczenia. Ja zahaczyłem ostatnio lateksową w nowym sucharku o krzak dzikiej róży. Kolec przeszedł na wylot. I zimno mi w szyję w czasie nurkowania. W lateksowej nie miałem takich przygód. Ale jak już wcześniej ustaliliśmy każdy robi jak lubi.
arkac123 napisał/a:
będziemy zmieniać kryzy na silikonowe, właśnie te z możliwością wymiany.

To rozwiązanie uważam za w pełni rozsądne i oczywiście następny zamek ten plastikowy podobno wieczny.

slawek290 

Stopień: Lista Wildszte
Kraj:
Poland

Wysłany: 10-01-2012, 00:04   

Wieśkonur napisał/a:
No widzisz to tylko dowodzi, że każde z nas ma różne doświadczenia. J

Ja miałem wcześniej latexa , teraz mam silikon . Silikon mi bardziej odpowiada jak latex , neoprenu nie próbowałem bo ideologia nie pozwala .

Bul-kot
[Usunięty]

Wysłany: 10-01-2012, 00:36   

Wieśkonur napisał/a:
...Neoprenowa spokojnie wytrzymuje kilka lat. Neoprenowa po roku śmietnik.

A dokładniej ?

arkac123 napisał/a:
Hubertowi porwałam manszety silikonowe podczas wakacji, i dalej mam te same

W sensie zabrałaś ?

Wieśkonur 

Kraj:
Poland

Wysłany: 10-01-2012, 09:05   

Bul-kot napisał/a:
A dokładniej ?

Przepraszam za pomyłkę. Neoprenowa jak dla mnie jest najbardziej wytrzymałą.

rafik-1 

Stopień: IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-01-2012, 23:53   

slawek290 napisał/a:
neoprenu nie próbowałem bo ideologia nie pozwala .

LDF 

Stopień: IANTD Deep + EANx
Kraj:
Poland

Wysłany: 25-01-2012, 21:05   

witam,

Nazywam sie Radek jestem z Łodzi.
Nurkuje najczęściej w okolicach miejsca zamieszkania,
ale również na Hańczy, Mazurach i pojezierzu Drawskim.
Wszystkie ciekawe miejscówki z dobrą wizurą chętnie odwiedzam ;-)

Ulubiony styl nurkowania to...filmowanie ;-)
Na prawie z każdego nurka zabieram kamerę i jest z niego jakiś film, no chyba że nic nie widać...
Jeszcze raz serdecznie witam wszystkich z tego forum.
Zapraszam do odwiedzenia mojego kanału.
Ostatnio zmieniony przez LDF 25-01-2012, 21:12, w całości zmieniany 2 razy  

beroduar 

Stopień: Były przewodn. :-((
Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 26-01-2012, 12:04   

Cześć, Radku - bardzo zacne filmy robisz.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu