Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
ALBANIA - czy ktos tam nurkował?
Autor Wiadomość
Szrejk 

Stopień: instruktor
Kraj:
Poland

Wysłany: 30-06-2003, 00:41   ALBANIA - czy ktos tam nurkował?

Czesc,
Jako ze Chorwaci nie chca juz nurkow to moje zainteresowanie Adriatykiem zaczelo przemieszczac sie bardziej na południe. W Montenegro - czyli Czarnogórze mozna nurczyc i to jak najbardziej - bez pozwolen - w niedlugim czasie bede mial na ten temat wiadomosci z pierwszej reki. Natomiast ciagle niewiele wiem o Albani. Z analizy map wynika ze zainteresowaniem nurkow powinna sie cieszyc poludniowa jej czesc od miejscowości VLARA - najwiekszy port Albani, az do granicy z Grecja, czyli do wysokości wyspy KORFU. Wedlug niepotwierdzonych informacji zadnych baz ani centrow nurkowych w Albani nie ma, zadnych pozwolen na nurkowanie, polowanie na ryby, korzystanie z lodzi i pontonow nie ma - poprostu wolna amerykanka. Ponadto ceny sa naprawde niskie.
Jezeli ktos wie cos wiecej to prosze o jakiekolwiek informacje.

waldo 

Stopień: IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 30-06-2003, 00:52   Re: ALBANIA - czy ktos tam nurkował?

A jak wygląda sprawa bezpieczeństwa w Albanii ?

t0m1 

Kraj:
Puerto Rico

Wysłany: 30-06-2003, 06:22   

Ja tam nurkowalem 2 lata temu.

Kraj jest "ciut mniej" cywilizowany od reszty europy. W zasadzie zatrzymal sie na ustroju feudalnym. Rzad albanski sprawuje kontrole tylko nad Tirana i Durres. Reszta panstwa jest rzadzona poprzez klany. W Tirranie jest jakis "szef nurkowy" ale z tego co pamietam to za dzien opieki chcial 100usd/osoba. W cene wliczone bylo tylko pokazanie miejsc nurkowych :evil:

Szluzba medyczna w Albanii kuleje, nie ma co liczyc na tlen i komore dekompersyjna. Jak jeden z czlonkow ekipy sie powaznie rozchorowal i chcielismy go zostawic w szpitalu, lekarz nam odradzil i powiedzial, zebysmy raczej go przewieli do Jugoslawii.
W polnocnym regionie Albanii ludzie sa nie przyjazni i raczej nie zapuszczalbym sie tam na piknik. Polecam poludnie, Saranda (18km od granicy Greckiej) jest dobrym miejscem, najbardziej cywilizowanym i przychylnym turystom. Jednakze oprocz jednego wraku, niespecjalnie bylo tam co ogladac. Dno w Albanii przypomina dno w Baltyku. Co prawda jest jasniej i cieplej, sa jezowce ale ryb jest malo, a przez caly miesiac trafila sie tylko jedna osmionica.
Zagrozenie dla nurkow stanowia rybacy, ktorzy lowia rybki przy uzyciu ladunkow wybuchowych.

W Tiranie jest ambasada polska. A w Warszawie Albanska... Potrzebna jest wiza :roll:

Albanczycy powyzej 30 roku zycia mowia po wlosku, a ponizej po angielsku. Miasta w Albanii cierpia na chroniczne braki w dostawach pradu, wiec na chodnikach stoja halasliwe generatory.

A co do bezpieczenstwa.... kazdy w Albanii ma duzo broni w domu! Nie widzialem, zeby ktokolwiek z kimkolwiek sie szarpal. Nikt z calej wyprawy nie zostal okradziony ani napadniety. Fakt, ze gdy zatrzymalismy sie w takiej malej miejscowosci obok Vlores (tubylcy mowia na siebie "europejska Kolumbia") szefo wycieczki, zalatwil ochrone policyjna. Policja oczywiscie krzyknela sobie iles tam $ ale nacieli sie, bo nasz przewodnik w czasach studenckich mial kolege, ktory teraz jest ministrem spraw wewn. Albanii. Musieli nas chronic za darmo :lol:

Albania ma jednak pewne plusy. Jednak nie ida one w parze z nurkowaniem.... a pod jednym wzgledem jest nawet lepsza niz Hollandia :mrgreen:

Nie wiem czy Albania jest dobrym pomyslem na samotny wyjazd :cry:

Na wszystkie pytania na temat Albanii chetnie odpowiem.

robertraft 

Kraj:
Poland

Wysłany: 16-07-2003, 15:30   

Cytat:
W Tiranie jest ambasada polska. A w Warszawie Albanska... Potrzebna jest wiza

Z dniem 29 maja 2003 r. obywatele RP mogą wjeżdżać bez wizy i przebywać na terytorium Albanii jednorazowo do 30 dni , zachowując prawo przedłużenia pobytu maksymalnie do 90 dni w okresie jednego roku

beatkka007 

Kraj:
Poland

Wysłany: 23-01-2012, 18:12   

może się ktoś podzielić świeższymi wrażeniami aniżeli z 2003 r?
Planuje wyjazd do Albania w tym roku, interesują mnie ceny (nabicia butli/ wypożyczenia butli/ rejs stateczkiem w miejsca nurkowe itp). Wszelkie info mile czytane :)

sido 

Kraj:
Poland

Wysłany: 23-01-2012, 18:15   

beatkka007 napisał/a:
Planuje wyjazd do Albania w tym roku, interesują mnie ceny (nabicia butli/ wypożyczenia butli/ rejs stateczkiem w miejsca nurkowe itp). Wszelkie info mile czytane :)

http://nurkowaniealbania.pl/
http://forum-nuras.com/vi...ghlight=albania
Ostatnio zmieniony przez sido 23-01-2012, 18:18, w całości zmieniany 1 raz  

busi 

Kraj:
Poland

Wysłany: 23-01-2012, 18:16   

Generalnie drogawo :(

beatkka007 

Kraj:
Poland

Wysłany: 23-01-2012, 18:24   

sido napisał/a:
beatkka007 napisał/a:

http://nurkowaniealbania.pl/

dzięki za linki choć nikt nie rozpisuje się na temat Albanii...
A może zadam prostsze pytanie- Egipt czy Albania? Wiem, wiem dwa różne światy... Ale na pewno jest ktoś kto nurkował i tu i tu i może się wypowiedzieć.

busi 

Kraj:
Poland

Wysłany: 23-01-2012, 18:28   

Jak to się nie rozpisuje???
Na http://www.nurkowaniealbania.pl masz informacje tylko o Albanii.

beatkka007 

Kraj:
Poland

Wysłany: 23-01-2012, 18:32   

busi napisał/a:
Jak to się nie rozpisuje???
Na http://www.nurkowaniealbania.pl masz informacje tylko o Albanii.

Potrzebuje obiektywnej opinii a nie opinii bazy nurkowej, która jasne że będzie nas zachęcać... bo to biznes jest.

hubert68 

Stopień: ważny ciągły progres
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-01-2012, 18:36   

Beatko Egiptowo jest sprawdzone i dość tanie... Albania raczej niekoniecznie...

beatkka007 

Kraj:
Poland

Wysłany: 23-01-2012, 18:43   

hubert68,ale w Egipcie dzikie tłumy w Albanii jeszcze nie...pomińmy już różnicę finansową która jak napisałeś jest... Bardziej przemawia do mnie Albania, dzikie tłumy Egiptu odpędzają mnie stanowczo daleko. Jednak skupmy się na tym co pod wodą. Czy przez to, że Albania nadaj jest dosyć 'dzika' może nam zaproponować pod wodą coś więcej aniżeli bombardowany przez turystów Egipt?

[ Dodano: 23-01-2012, 18:44 ]
zapewne gdzie nie pojadę będzie to ogromnym pozytywnym szokiem.
Hubercie nurkowałeś może i tu i tu?

arkac123 

Stopień: RD
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-01-2012, 19:17   

beatkka007 napisał/a:
zapewne gdzie nie pojadę będzie to ogromnym pozytywnym szokiem.
Hubercie nurkowałeś może i tu i tu?

Co prawda nie nurkowałam w Albanii (odpuściliśmy sobie z mężem definitywnie ze względu na fatalny dojazd), ale byłam 2 razy w pobliskiej Czarnogórze. Trudno wogóle porównać Morze Czerwone z Adriatykiem, to zupełnie co innego. Warto być w obu miejscach.

Co do dzikich tłumow w Egipcie. Są miejsca, że nie ma wcale tłumów, a już szczególnie pod wodą - niekoniecznie trzeba jechać do Hrg czy Sharm, można pojechać np do Marsa, czy jeszcze dalej na południe.

hubert68 

Stopień: ważny ciągły progres
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-01-2012, 19:39   

W Albanii nie nurkowałem. Co do tłoku - w maju byłem na safari na Morzu Czerwonym, na takiej łódeczce "Tala". Fakt, większość nurkowań robiliśmy na TMX (ale nie wyłącznie) i łódka była za...ście droga ale jeżeli pod wodą, na jakieś 15-18 nurkowań, 3-4 razy spotkałem kogokolwiek innego niż partner/partnerzy, to góra. Ludzi spoza naszej łódki nie spotkałem ani razu. Tak jak napisałem, drogo. Nawet bardzo drogo. Ale najpiękniejsz nurkowania open water, jakie robiłem. Było warto.

Kulczyk 

Stopień: NTMX
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-01-2012, 21:19   

Byłem tam w zeszłym roku. Jeżeli wybierasz się autem weź poprawkę na fatalny stan dróg. Mnie rozbroił albański "kodeks ruchu drogowego", czyli kto pierwszy ten lepszy, wyprzedzanie z lewa prawa niewazne byleby wyprzedzić, itp. No i z tego co zauwazylismy ponad połowa aut poruszających się po albańskich "drogach" to staare mercedesy:)

WW 

Stopień: P3 + dodatki
Kraj:
Poland

Wysłany: 25-01-2012, 13:10   

Mnie bardzo interesuje nurkowanie w Albanii. W zeszłym roku nie wyszło.
W tym roku nie wiadomo, czy w ogóle baza nurkowa będzie otwarta.
Zeszły sezon zakończyli dość nagle.

Jakby ktoś montował ekipę, to jestem chętny.

diveadventure 

Stopień: DIVE MASTER
Kraj:
Poland

Wysłany: 25-01-2012, 23:50   

Nurałem i tu i tu. Dwa różne światy. Ale Albanię polecam, bo zawsze polecam nowe. Polecam w sensie nurkowym, lądowym, jedzeniowym itp. Ceny za nurkowania rzeczywiście drogie i przesadzone - wiem ile tam kosztuje "życie". Drożej niż na Malcie, czy w Hiszpanii. Tu tekst o Albanii:http://www.dive-adventure.eu/pl/index.php?go=travel&id=56 Nie wiem jak teraz w 2012, ale jeszcze do niedawna nie było można pływać łódkami na nurkowania. Wszystko z buta i czasami daleko po powierzchni - za to jagnięcina palce lizać :)

buter1 

Kraj:
Albania

Wysłany: 26-01-2012, 22:43   

W Albani nie nurałem bo nie wyszło-ale info o tym kraju polecam na --travelforum.pl--
jest tam nawet moja relacja - byłem w 2009,2010,2011 - drogi ok często lepsze niż w PL. Kultura jazdy - coś ala przedstawiciel handlowy- ludzie gościnni-powoli robi się Chorwacja ceny noclegów jeszcze znośne - nuranie ceny z www i tel do PL bazy dość drogo.
Nurałem w sąsiedniej Czarnogórze - baza PL na 4- baza Serbska na brak oceny - poza konkurencją - baza Czarnogórska w której był kolega dziw nad dziwy. ceny różne - ale przeżycia w stosunku do Egiptu to warto było.
Więcej na priw-kraków

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu