Chciałbym załozyć temat i porozmawiać trochę o ubezpieczeniach jakie dostępne są dla nurków - kto co ma, dlaczgo takie, a nie inne, co wybrać? Z tego co sam się orientuję prócz oczywiście DAN'u mamy dostepną HESTIĘ - co według was i dla kogo jest lepsze/bardziej opłacalne? Ewentualnie inne opcje?
I jeszcze jedno pytanie do znawców tematu - co daje nam standardowe ubezpieczenie ZUS/NFZ? Czy jeśli ktoś nurkuje tylko w kraju to ma zapewnioną ochronę w ramach normalnego ubezpieczenia zdrowotnego, a jeśli tak to na jakim poziomie? Jak w takim przypadku wyglądałaby sytuacja gdyby doszło do jakiegoś wypadku bliżej lub dalej poza granicami (np na Hermanicach)?
w Polsce ubezpiecznie nam obejmuje wszystko co do hestii to jest specjalne ubezpieczenie nurkowe ,ubezpieczenie na sporty extremalne ponoc nie wystarcza
Ja kupuję ubezpieczenie w Hestii na wypady zagraniczne. Właśnie dostałem ubezpieczenie na najbliższy wyjazd do EGP - zapłaciłem 52 zł za tydzień . Nazywa się to " ubezpieczenie Hestia Podróże w ramach pakietu dla płetwonurków - rozszerzony Holiday Charter " Suma ubezpieczenia - koszty leczenia to 150.000 zł + dodatkowe ubezpieczenie bagażu + jakieś mniejsze pierdoły. Kupuję je od kilku lat ale, odpukać, nigdy nie skorzystałem więc trudno powiedzieć jak działa w praktyce.
Ja na dłuższe wyjazdy ostatnio ubezpieczam się w PZU Wojażer (na sporty extremalne) cena podobna jak w Hesti ok 40-50 zł na 5 dni, poza tym można kupić Generali, zaletą jest to, że można zapłacić online(np. w piątek wieczorem) i następnego dnia rano pojechać na Horke albo do Hermanic , obydwa ubezpieczenia obejmują leczenie w komorze, transport zwłok itp. Wiem, że można też kupić ubezpieczenie nurkowe TU EUROPA. Na szczęście nie wiem jak zadziałają te ubezpieczenia w przypadku......,ale przynajmniej są to firmy w Polsce i można je sądzić w polskich sądach. Czytając warunki ogólne DAN-u, można tylko mieć nadzieję, że zapłacą za leczenie hiperbaryczne ale o odszkodowanie jeśli coś to trzeba będzie się sądzić na Malcie, według maltańskiego prawa. W sumie na Niemcy i Czechy mam Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego (NFZ) może ktoś wie jak to tam działa? Z tego co słyszałem to NFZ zwróci za te usługi za które nie płaca obywatele tych krajów ale jak to w praktyce?
Ostatnio zmieniony przez krzkus 19-04-2012, 19:05, w całości zmieniany 1 raz
Na jaką kwotę ? Jedno sprężenie w komorze za granicą może kosztować ponad tyś. dolarów a czasem potrzeba kilka sprężeń w zależności od stanu poszkodowanego.
Powiem tak - ubezpieczenie winno być zawarte w kraju i obejmować obszar do którego się wybieramy. Jurysdykcja winna być na terenie RP a nie gdziekolwiek indziej - no chyba, że polisa obejmuje zwrot kosztów
Na jaką kwotę ? Jedno sprężenie w komorze za granicą może kosztować ponad tyś. dolarów a czasem potrzeba kilka sprężeń w zależności od stanu poszkodowanego.
W PZU Koszty leczenia i transport medyczny 150 tyś zł ale za kilkanaście zł więcej możesz mieć na 300 tyś. Jeśli chcesz dokładnie wiedzieć postaram się znaleźć polisę ,w TU EUROPA i w Generali podobnie.
... Czytając warunki ogólne DAN-u, można tylko mieć nadzieję, że zapłacą za leczenie hiperbaryczne ale o odszkodowanie jeśli coś to trzeba będzie się sądzić na Malcie, według maltańskiego prawa.
Dlaczego "mieć nadzieję" nawet na ich stronie jest jak byk napisane co jest w polisie
dan
Wszystkie plany mają konsultacje i leczenie tylko brąz ma limit kosztów.
2 lata temu jak sprawdzałem Hestię to ewakuacja chyba do 50 tyś pln + leczenie całość max 150 tyś pln. Więc raczej lipna kwota bo chociażby niemiecka "kawaleria" lata za euro
Bogdan WEG [Usunięty]
Wysłany: 19-04-2012, 21:26
ziller napisał/a:
Podobno na południu Polski warto mieć ubezpieczenie.
Na północy w razie wypadku wiozą do komory w Gdyni.
A na południu podobno do Pragi - a to już niemało kosztuje.
Inne komory w na południu Polski nie leczą nurków tylko poparzenia itp.
Nie wiem czy to prawda - ale takie rzeczy gdzieś wpadły mi w ucho.
Podobno na południu Polski warto mieć ubezpieczenie.
Na północy w razie wypadku wiozą do komory w Gdyni.
A na południu podobno do Pragi - a to już niemało kosztuje.
Inne komory w na południu Polski nie leczą nurków tylko poparzenia itp.
Nie wiem czy to prawda - ale takie rzeczy gdzieś wpadły mi w ucho.
czy może ktoś potwierdzić te hipotezę?
mi mówili że z całej polski lecą do gdyni. Na "nfz". Wydaje mi się że rozliczanie "nfz"owe w innym przypadku mogło by być kłopotliwe.
Skontaktuję się jutro z Gdynią i ustalę.
Dziś już nie pracuje administracja a na alarmowy numer nie chcę dzwonić - może być komuś akurat potrzebny - oby nie
Zdam sprawę jutro w tym watku
Wysłany: 19-04-2012, 22:36
Ja miałem okazję sprawdzić w tym roku Hestię w Egipcie. Właśnie to ubezpieczenie Holiday Charter w pakiecie dla płetwonurków. W sumie jestem zadowolony. Pokryli koszty na około 13,5 tys Euro (hotel, dodatkowy przelot, taksówka z lotniska do domu, transfery, komorę)
KSD [Usunięty]
Wysłany: 19-04-2012, 22:46
undefine napisał/a:
mi mówili że z całej polski lecą do gdyni. Na "nfz". Wydaje mi się że rozliczanie "nfz"owe w innym przypadku mogło by być kłopotliwe.
Orientujecie się czy są jakieś limity w takich wypadkach nurkowych jeśli chodzi o NFZ? Przykładowo - osoba posiadająca świadczenia, ma poważny wypadek na zakrzówku. Czy może liczyć np na helikopter do KOMH i pełne leczenie w ramach takiego ubezpieczenia?
Na tą chwilę jest tak, że pacjent dostarczony do Gdyni jest tam poprostu leczony. W ośrodku nic nie wiedzą o tym aby pacjentów z południowej polski obligatoryjnie transportowano do Czech. Jednak jeżeli zdarzy się sytuacja, że tam się trafi - trzeba będzie pokryć koszt lub mieć ubezpieczenie - NFZ za to nie zapłaci.
Myślę, że w praktyce jest tak, że to lekarz zdecyduje o stanie pacjenta i o tym gdzie należy go dostarczyć
Wiek: 52 Dołączył: 15 Mar 2010 Posty: 1532 Skąd: Jaworzno
Wysłany: 20-04-2012, 08:59
KSD napisał/a:
Czy może liczyć np na helikopter do KOMH i pełne leczenie w ramach takiego ubezpieczenia?
Tak. Masz zapewnione pełne leczenie, lącznie z transportem. Decyzje o tym jak i gdzie bedziesz leczony podejmie lekarz.
Co ciekawe wydaje się że obcokrajowiec z UE/EFTA który będzie miał u nas wypadek też bedzie leczony w ramach swojego ubezpieczenia zdrowotnego bo na strone NFZ jest napisane o Europejskiej Karcie Ubezpieczenia Zdrowotnego "Świadczenia te udzielane są w imieniu instytucji właściwej przez instytucję miejsca pobytu, zgodnie z przepisami stosowanego przez nią ustawodawstwa, tak jak gdyby zainteresowane osoby były ubezpieczone na mocy wspomnianego ustawodawstwa." Bardziej po ludzku: są stosowane te same standardy płatności co dla obywateli danego państwa.
Jakby w jakimś kraju UE transport i leczenie hiperbaryczne były w ramach ubezpieczenia to dla nas też tam byłoby to w ramach ubezpieczenia.
Michał
PS.
"Przepisy UE obowiązują również na terytoriach francuskich: Gwadelupa, Martynika, Reunion i Gujana Francuska; portugalskich: na Azorach i Maderze, hiszpańskich: Majorce, Minorce, Ibizie i Wyspach Kanaryjskich."
"Przepisów unijnych nie stosuje się w przypadku: Danii - na obszarze Grenlandii i Wysp Owczych oraz Wielkiej Brytanii - na Wyspach Normandzkich: Jersey, Guernsey, Alderney, Herm, Sark oraz na Wyspie Man. "
KSD [Usunięty]
Wysłany: 21-04-2012, 22:59
Michał, dzięki za wyczerpujące informacje
Jeszcze tak z ciekawości spytam - jak to jest np u naszych zachodnich sąsiadów? Dajmy na to jest wypadek na jakimś niemieckim kamieniołomie, zabierają nas gdzieś na leczenie do tamtejszego szpitala i co dalej... płacimy za wszystko sami?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko