Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Ubezpieczenia Nurkowe
Autor Wiadomość
KSD
[Usunięty]

Wysłany: 19-04-2012, 16:37   Ubezpieczenia Nurkowe

Chciałbym załozyć temat i porozmawiać trochę o ubezpieczeniach jakie dostępne są dla nurków - kto co ma, dlaczgo takie, a nie inne, co wybrać? Z tego co sam się orientuję prócz oczywiście DAN'u mamy dostepną HESTIĘ - co według was i dla kogo jest lepsze/bardziej opłacalne? Ewentualnie inne opcje?
I jeszcze jedno pytanie do znawców tematu - co daje nam standardowe ubezpieczenie ZUS/NFZ? Czy jeśli ktoś nurkuje tylko w kraju to ma zapewnioną ochronę w ramach normalnego ubezpieczenia zdrowotnego, a jeśli tak to na jakim poziomie? Jak w takim przypadku wyglądałaby sytuacja gdyby doszło do jakiegoś wypadku bliżej lub dalej poza granicami (np na Hermanicach)?

stefanis 

Stopień: sidemount diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 19-04-2012, 16:53   

w Polsce ubezpiecznie nam obejmuje wszystko co do hestii to jest specjalne ubezpieczenie nurkowe ,ubezpieczenie na sporty extremalne ponoc nie wystarcza

Marcin R 

Stopień: P2 + PN1 + SS1
Kraj:
Poland

Wysłany: 19-04-2012, 17:20   

Hej,

Ja kupuję ubezpieczenie w Hestii na wypady zagraniczne. Właśnie dostałem ubezpieczenie na najbliższy wyjazd do EGP - zapłaciłem 52 zł za tydzień . Nazywa się to " ubezpieczenie Hestia Podróże w ramach pakietu dla płetwonurków - rozszerzony Holiday Charter " Suma ubezpieczenia - koszty leczenia to 150.000 zł + dodatkowe ubezpieczenie bagażu + jakieś mniejsze pierdoły. Kupuję je od kilku lat ale, odpukać, nigdy nie skorzystałem więc trudno powiedzieć jak działa w praktyce.

pozdr

Marcin

ziller 

Kraj:
Poland

Wysłany: 19-04-2012, 17:30   

Podobno na południu Polski warto mieć ubezpieczenie.

Na północy w razie wypadku wiozą do komory w Gdyni.

A na południu podobno do Pragi - a to już niemało kosztuje.
Inne komory w na południu Polski nie leczą nurków tylko poparzenia itp.

Nie wiem czy to prawda - ale takie rzeczy gdzieś wpadły mi w ucho.

krzkus 

Stopień: 121
Kraj:
Poland

Wysłany: 19-04-2012, 19:03   

Ja na dłuższe wyjazdy ostatnio ubezpieczam się w PZU Wojażer (na sporty extremalne) cena podobna jak w Hesti ok 40-50 zł na 5 dni, poza tym można kupić Generali, zaletą jest to, że można zapłacić online(np. w piątek wieczorem) i następnego dnia rano pojechać na Horke albo do Hermanic , obydwa ubezpieczenia obejmują leczenie w komorze, transport zwłok itp. Wiem, że można też kupić ubezpieczenie nurkowe TU EUROPA. Na szczęście nie wiem jak zadziałają te ubezpieczenia w przypadku......,ale przynajmniej są to firmy w Polsce i można je sądzić w polskich sądach. Czytając warunki ogólne DAN-u, można tylko mieć nadzieję, że zapłacą za leczenie hiperbaryczne ale o odszkodowanie jeśli coś to trzeba będzie się sądzić na Malcie, według maltańskiego prawa. W sumie na Niemcy i Czechy mam Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego (NFZ) może ktoś wie jak to tam działa? Z tego co słyszałem to NFZ zwróci za te usługi za które nie płaca obywatele tych krajów ale jak to w praktyce?
Ostatnio zmieniony przez krzkus 19-04-2012, 19:05, w całości zmieniany 1 raz  

wiesiek01 

Stopień: Jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 19-04-2012, 19:30   

krzkus napisał/a:
obydwa ubezpieczenia obejmują leczenie w komorze

Na jaką kwotę ? Jedno sprężenie w komorze za granicą może kosztować ponad tyś. dolarów a czasem potrzeba kilka sprężeń w zależności od stanu poszkodowanego.

Aleksander 

Stopień: **
Kraj:
Poland

Wysłany: 19-04-2012, 19:48   

Powiem tak - ubezpieczenie winno być zawarte w kraju i obejmować obszar do którego się wybieramy. Jurysdykcja winna być na terenie RP a nie gdziekolwiek indziej - no chyba, że polisa obejmuje zwrot kosztów

krzkus 

Stopień: 121
Kraj:
Poland

Wysłany: 19-04-2012, 19:56   

wiesiek01 napisał/a:
krzkus napisał/a:
obydwa ubezpieczenia obejmują leczenie w komorze

Na jaką kwotę ? Jedno sprężenie w komorze za granicą może kosztować ponad tyś. dolarów a czasem potrzeba kilka sprężeń w zależności od stanu poszkodowanego.

W PZU Koszty leczenia i transport medyczny 150 tyś zł ale za kilkanaście zł więcej możesz mieć na 300 tyś. Jeśli chcesz dokładnie wiedzieć postaram się znaleźć polisę ,w TU EUROPA i w Generali podobnie.

kesser 

Stopień: AI
Kraj:
Poland

Wysłany: 19-04-2012, 20:40   

krzkus napisał/a:
... Czytając warunki ogólne DAN-u, można tylko mieć nadzieję, że zapłacą za leczenie hiperbaryczne ale o odszkodowanie jeśli coś to trzeba będzie się sądzić na Malcie, według maltańskiego prawa.

Dlaczego "mieć nadzieję" nawet na ich stronie jest jak byk napisane co jest w polisie

dan
Wszystkie plany mają konsultacje i leczenie tylko brąz ma limit kosztów.
2 lata temu jak sprawdzałem Hestię to ewakuacja chyba do 50 tyś pln + leczenie całość max 150 tyś pln. Więc raczej lipna kwota bo chociażby niemiecka "kawaleria" lata za euro :-)

Bogdan WEG
[Usunięty]

Wysłany: 19-04-2012, 21:26   

ziller napisał/a:

czy może ktoś potwierdzić te hipotezę?

undefine 

Stopień: OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 19-04-2012, 21:34   

Bogdan WEG napisał/a:
ziller napisał/a:

mi mówili że z całej polski lecą do gdyni. Na "nfz". Wydaje mi się że rozliczanie "nfz"owe w innym przypadku mogło by być kłopotliwe.

Aleksander 

Kraj:
Poland

Wysłany: 19-04-2012, 22:25   

undefine napisał/a:
Bogdan WEG napisał/a:
ziller napisał/a:

mi mówili że z całej polski lecą do gdyni. Na "nfz". Wydaje mi się że rozliczanie "nfz"owe w innym przypadku mogło by być kłopotliwe.

Skontaktuję się jutro z Gdynią i ustalę.
Dziś już nie pracuje administracja a na alarmowy numer nie chcę dzwonić - może być komuś akurat potrzebny - oby nie
Zdam sprawę jutro w tym watku :-)

conan 

Stopień: nTM Instructor
Kraj:
Poland

Wysłany: 19-04-2012, 22:36   

Ja miałem okazję sprawdzić w tym roku Hestię w Egipcie. Właśnie to ubezpieczenie Holiday Charter w pakiecie dla płetwonurków. W sumie jestem zadowolony. Pokryli koszty na około 13,5 tys Euro (hotel, dodatkowy przelot, taksówka z lotniska do domu, transfery, komorę)

KSD
[Usunięty]

Wysłany: 19-04-2012, 22:46   

undefine napisał/a:

Orientujecie się czy są jakieś limity w takich wypadkach nurkowych jeśli chodzi o NFZ? Przykładowo - osoba posiadająca świadczenia, ma poważny wypadek na zakrzówku. Czy może liczyć np na helikopter do KOMH i pełne leczenie w ramach takiego ubezpieczenia?

Aleksander 

Kraj:
Poland

Wysłany: 20-04-2012, 07:49   

Jako się rzekło - zadzwoniłem

Na tą chwilę jest tak, że pacjent dostarczony do Gdyni jest tam poprostu leczony. W ośrodku nic nie wiedzą o tym aby pacjentów z południowej polski obligatoryjnie transportowano do Czech. Jednak jeżeli zdarzy się sytuacja, że tam się trafi - trzeba będzie pokryć koszt lub mieć ubezpieczenie - NFZ za to nie zapłaci.
Myślę, że w praktyce jest tak, że to lekarz zdecyduje o stanie pacjenta i o tym gdzie należy go dostarczyć

mi_g 

Stopień: P2,Cave,nTMX
Kraj:
Poland

Wysłany: 20-04-2012, 08:59   

KSD napisał/a:
Czy może liczyć np na helikopter do KOMH i pełne leczenie w ramach takiego ubezpieczenia?

Tak. Masz zapewnione pełne leczenie, lącznie z transportem. Decyzje o tym jak i gdzie bedziesz leczony podejmie lekarz.
Co ciekawe wydaje się że obcokrajowiec z UE/EFTA który będzie miał u nas wypadek też bedzie leczony w ramach swojego ubezpieczenia zdrowotnego bo na strone NFZ jest napisane o Europejskiej Karcie Ubezpieczenia Zdrowotnego "Świadczenia te udzielane są w imieniu instytucji właściwej przez instytucję miejsca pobytu, zgodnie z przepisami stosowanego przez nią ustawodawstwa, tak jak gdyby zainteresowane osoby były ubezpieczone na mocy wspomnianego ustawodawstwa." Bardziej po ludzku: są stosowane te same standardy płatności co dla obywateli danego państwa.
Jakby w jakimś kraju UE transport i leczenie hiperbaryczne były w ramach ubezpieczenia to dla nas też tam byłoby to w ramach ubezpieczenia.
Michał
PS.
"Przepisy UE obowiązują również na terytoriach francuskich: Gwadelupa, Martynika, Reunion i Gujana Francuska; portugalskich: na Azorach i Maderze, hiszpańskich: Majorce, Minorce, Ibizie i Wyspach Kanaryjskich."
"Przepisów unijnych nie stosuje się w przypadku: Danii - na obszarze Grenlandii i Wysp Owczych oraz Wielkiej Brytanii - na Wyspach Normandzkich: Jersey, Guernsey, Alderney, Herm, Sark oraz na Wyspie Man. "

KSD
[Usunięty]

Wysłany: 21-04-2012, 22:59   

Michał, dzięki za wyczerpujące informacje :)

Jeszcze tak z ciekawości spytam - jak to jest np u naszych zachodnich sąsiadów? Dajmy na to jest wypadek na jakimś niemieckim kamieniołomie, zabierają nas gdzieś na leczenie do tamtejszego szpitala i co dalej... płacimy za wszystko sami?

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu