Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Wiśniówka koło Kielc
Autor Wiadomość
GerardM 

Stopień: OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 25-05-2012, 12:15   

nie ma sprawy :-) Czekam zatem na wykrystalizowanie się terminu. Pozdrawiam :-)

domin 

Stopień: owd-padi ean-tdi kłp
Kraj:
Poland

Wysłany: 25-05-2012, 14:33   

eston napisał/a:
Hej

czy Suków, to jedyny zbiornik w okolicach Kielc, Suchedniowa czy Skarżyska?
W przedłużony weekend od 7.06 do 11.06 będę w Suchedniowie u Teściów. Chciałbym w tym czasie też gdzieś się pomoczyć. Niestety nigdzie dalej nie mogę się ruszyć, więc pozostaje najbliższa okolica. jakby ktoś coś planował w tym czasie, właśnie w tej okolicy, to chętnie bym się przyłączył i poznał okoliczne nurkowiska.

hej

w tych rejonach oprocz sukowa i wisniowki masz np.

piachy w skarzysku przy ulicy reja-glebokosc 2,5m wizura od 0,5 do 2 m takze da rade zanurac nuralem tam ostatnio od bidy mozna ale nic specjalnego pod woda krzoki:)
chodzi o ten mniejszy zbiornik

kamieniolomy w szydlowcu-wizura od 0,5 do 1,5 metra,nuralem wielokrotnie-nawet warto fajne scianki gleb max okolo 4 m ale sa miejsca gdzie jeszcze nie bylem wiec moze jest troche glebiej

piachy w starachowicach gleb 4m wizura metr,lubianka

jasieniec ilzecki dolny-max glebokosc ja bylem na 7m ale jest podobno kolo 15
wizura do metra mleko potem do 6m okolo 2 metry wizura a potem mleko-ale woda sie jeszcze miesza wiec moze byc ok polecam nowa miejscowa i wyglada obiecujaco

jak mi sie cos przypomni to jeszcze dopisze

GerardM 

Kraj:
Poland

Wysłany: 25-05-2012, 16:49   

domin napisał/a:

Masz na myśli Jasieniec Maziarze ? Jest tam zalana kopalnia rudy żelaza. Nazywa się to chyba Puczka.

domin 

Kraj:
Poland

Wysłany: 25-05-2012, 20:01   

GerardM napisał/a:
domin napisał/a:

Masz na myśli Jasieniec Maziarze ? Jest tam zalana kopalnia rudy żelaza. Nazywa się to chyba Puczka.

nie wiem
kolo ilży -obok masz marcule ,jasieniec ilzecki gorny,lipie
a to Twoje gdzie jest?

GerardM 

Kraj:
Poland

Wysłany: 25-05-2012, 20:32   

Spojrzałem na mapy Google. Na południe od Lipia i Jasienca dolnego idą dwie kończące się w lesie drogi. Poniżej nich jest podluzny zbiornik.

domin 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-05-2012, 00:11   

to jest to

eston 

Kraj:
Estonia

Wysłany: 28-05-2012, 12:48   

domin napisał/a:

hej

w tych rejonach oprocz sukowa i wisniowki masz np.

piachy w skarzysku przy ulicy reja-glebokosc 2,5m wizura od 0,5 do 2 m takze da rade zanurac nuralem tam ostatnio od bidy mozna ale nic specjalnego pod woda krzoki:)
chodzi o ten mniejszy zbiornik

kamieniolomy w szydlowcu-wizura od 0,5 do 1,5 metra,nuralem wielokrotnie-nawet warto fajne scianki gleb max okolo 4 m ale sa miejsca gdzie jeszcze nie bylem wiec moze jest troche glebiej

piachy w starachowicach gleb 4m wizura metr,lubianka

wizura do metra mleko potem do 6m okolo 2 metry wizura a potem mleko-ale woda sie jeszcze miesza wiec moze byc ok polecam nowa miejscowa i wyglada obiecujaco

jak mi sie cos przypomni to jeszcze dopisze

Dzięki, zaczynam w takim razie eksplorację okolicznych zbiorników. :) Łatwo trafić to tego kamieniołomu w Szydłowcu? Jest ogólnodostępny?

Zgaduję się na początek z Sową_m na nura w Sukowie.

rafal_rx 

Stopień: P2
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-05-2012, 14:54   

eston napisał/a:
Zgaduję się na początek z Sową_m na nura w Sukowie.

Dajcie znać co i kiedy, w sumie daleko nie mam.

domin 

Kraj:
Poland

Wysłany: 28-05-2012, 23:00   

Sa przy ulicy kamiennej kolo kosciuszki.
Chodzi o kamieniolom Pikiel,niedaleko masz Podkowinski ale tam nie udalo mi sie zanurac ze wzgledu na wizure.Zniecheca tez bliskosc cmentarza.
Sa prywatne ale nikt sie nie czepia

eston 

Kraj:
Estonia

Wysłany: 29-05-2012, 09:49   

domin napisał/a:
Chodzi o kamieniolom Pikiel,niedaleko masz Podkowinski ale tam nie udalo mi sie zanurac ze wzgledu na wizure.Zniecheca tez bliskosc cmentarza.

Dzięki za info, ale

Tam są trzy zbiorniki, Chodzi o ten najniżej położony na mapie? Ten największy jest koło ulicy Podgórze, rozumem, że to ten jest koło cmentarza?

domin 

Kraj:
Poland

Wysłany: 29-05-2012, 14:15   

eston napisał/a:
domin napisał/a:

Dzięki za info, ale

Tam są trzy zbiorniki, Chodzi o ten najniżej położony na mapie? Ten największy jest koło ulicy Podgórze, rozumem, że to ten jest koło cmentarza?

Ten najwyzej przy ulicy Podgorze to zalew.
Ten troszke nizej to wlasnie kamieniolom Podkowinski po drugiej stronie drogi jest cmentarz.
Ten najnizej to Pikiel czyli ten ktory znam i w ktorym nuralem.
Zreszta przy kazdym kamieniolomie jest tablica informacyjna wiec bedziesz wiedzial o ktory chodzi.
Jest jeszcze trzeci kamieniolom gdzies ale nie wiem gdzie.

eston 

Kraj:
Estonia

Wysłany: 29-05-2012, 15:00   

Dzięki za info. Dam znać jak uda mi się zanurzyć w tym zbiorniku :)

jaros4 

Stopień: Rugby-Oświęcim
Kraj:
Jamaica

Wysłany: 30-05-2012, 08:59   

moze jeszcze jakies fotki... :tak:

Kulczyk 

Stopień: NTMX
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-06-2012, 23:16   

Poniżej fotki z wczorajszego nura z Martą (forumową sową). Wizura na moje oko do 6m ok 3m, poniżej spada do ok 0,5m. Podwodny krajobraz rodem z księżyca- góry i doliny, nie tak jak w przypadku innych kopalni odkrywkowych w, których tak często nuramy. Dno muliste, żadko spotykamy jakiekolwiek roślinki, nielicząc lini brzegowej. W okolicach "barko- koparki" sporo ryb niechętnie pozujących do zdjęć. Z informacji od wędkarza nalężącego do tutejszego koła w Sukowie możemy spotkać takie ryby jak leszcze, płocie, okonie, szczupaki, sumy a także sporych rozmiarów tołpygi.

Wspomniana "barko-koparka":

Mieszkańcy barki:

Widok spod barki, z typowym dla akwenu dnem:

Droga powrotna:

Marta dzięki za nura, KSD dzięki wiesz za co :ping:

jaros4 

Stopień: Rugby-Oświęcim
Kraj:
Jamaica

Wysłany: 17-06-2012, 23:45   

super,szczegolnie barka wyglada malowniczo...takie lokalne miejscowki maja duzo wdzieku,mala glebokosc,czy slaba wizura to zaden problem jesli dany akwen ma sie niemalze w zasiegu reki.

sowa_m 

Kraj:
Poland

Wysłany: 18-06-2012, 07:25   

no miło było, trzeba przyznać:) następnym razem celem nurkowym jest odnalezienie gigantycznych rozmiarów tołpygi.
na szczęście Kulczyk nie zamieścil fotek z brzegu - 10 minut po nurkowaniu. reporter wojenny z niego żaden :bee;

eston 

Kraj:
Estonia

Wysłany: 01-08-2012, 15:30   

sowa_m napisał/a:
no miło było, trzeba przyznać:) następnym razem celem nurkowym jest odnalezienie gigantycznych rozmiarów tołpygi.
na szczęście Kulczyk nie zamieścil fotek z brzegu - 10 minut po nurkowaniu. reporter wojenny z niego żaden :bee;

link do krótkiego filmiku. Nie znam się na tym :) ale przynajmniej widać ładną kotwicę i trochę rybek.

Suków

Co do widoczności, to jest jak widać na filmie do 8m. Niżej spada do 1m.

Doszliśmy do 13,5m głębokości, ale pustynia i nic nie widać.
temp do 8,5m (termoklina) 20st poniżej 10st
Ostatnio zmieniony przez eston 01-08-2012, 15:35, w całości zmieniany 2 razy  

sowa_m 

Kraj:
Poland

Wysłany: 02-08-2012, 07:39   

si, zgadza się wszystko, odkryliśmy również platformę do ćwiczeń, myślę, że zostawili ją strażacy. penetracja zbiornika trwa, cudów tam nie ma, ale do zabaw z pływalnością nadaje się idealnie. obecnie trwają rozmowy nad uzyskaniem legalnie klucza do "drzwi do lasu", czyli szlabanu. jakby ktoś sie wybierał, to możemy polecić dobrą miejscówkę do zejścia do wody.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu