Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 01-06-2012, 13:39
Olaff sorry ale to są bardzo kiepskie płetwy. Pisałem o tym wiele razy a znam je także z własnego doświadczenia - w pierwszym roku nurkowania także byłem przekonany o ich zajebistości (swojej zresztą też...). Potem okazało się, że i nurek i płetwy nie byli najlepsi...
...dlatego nie napisalem o tym ze sa super, bo sam w nich widze wady. Wypisalem po prostu co mi sie w nich podoba, a co nie, to tylko takie moje spostrzezenia.
Co do ich mocy to nie portafie sie zdecydowac bo jest to nie watpliwy plus, jednak moze przysporzyc rowniez problemow dla poczatkujacych, bo nie oszukujmy sie, ze ktos od razu po kursie OWD operuje poprawna technika.
Ja rowniez sklaniam sie do zakupu jakis prostych jet'ow ze sprezynami.
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 01-06-2012, 15:39
Niewiele jest federacji, mających w programie nauczenia początkujących nurków żabki itp. Z tego co widzę, znakomita większość uczy się na kolanach w stylu: wykonane ćwiczenie=piatka=zaliczenie=kolejny punkt programu. Dla takich nurków producenci płetw wymyślają róznego typu udogodnienia. I jeżeli ktoś nie ma zamiaru pływać żabką, nie przewiduje walki w prądzie a chce skupić się na lajtowo szuwarowych nurach w spacerowym tempie, to z całą pewnością doskonałym wyborem będą Splitfiny Atomica - skuteczność z nutką dekadencji Taka płetwa nie dość, że jest dobrej marki, to znakomicie odciąża mięśnie - co nie jest bez znaczenia dla osoby nie potrafiącej wyłączać dowolnych partii mięśni - ktoś, kto bez przerwy rusza nogami, na pewno będzie się bardzo męczył w twardych technicznych płetwach - a co za tym idzie, będzie miał podwyższone zużycie gazu. Myślę, że odpowiedni dobór płetw jest znakomitym początkie dla dłuższego przebywania pod wodą.
chciałbym odświeżyć troszkę temat, bo już troszke lat minęło od ostatniego posta i wiele sie w świecie pletw zmieniło od cen po marki itd.
czy możne mi ktoś doradzić w wyborze pletw a mianowicie chodzi mi o mnie i o moja dziewczyne:
1. pletwy dla mnie
nury będą dwa razy w roku, więcej czasu plywanko rekreacyjne snoorkling i jakieś nury na bezdechu, wiec myślałem o tych MARESach a z tego co wyczytałem one są średnio twarde wiec sobie pomyślałem po opiniach i recenzjach w internecie ze są idealne dla mnie.
Tylko tutaj się spotkałem z negatywna opinia o nich możne macie coś do zaproponowania innego z pletw średniej twardości,oczywiście waga tez jest dla mnie ważna z powodu restrykcji bagażowych w samolotach.
Dodam jeszcze ze aktualnie mam SEAC z ktorych jestem zadowolony ale dotychczas pływałem tylko w ciepłych wodach jak Egipt, Malta, Kreta itd. ale to był snoorkling i 2 nurkowania wiec ja nie wiem jeszcze na co zwracac uwage i co tak naprawdę robie źle mialem wczesniej pletwy kupione za 5euro i tez było okej przy pływaniu na rafach teraz te SEACi sa na pewno wygodniejsze i z miększej gumy tyle widzę różnicy .
2. moja dziewczyna, godnie i twardo mi towarzyszy, ale ona uwielbia pływać szybko, dodam ze jest po wymianie stawów biodrowych tzw. endoprotezy co wyklucza twarde pletwy bo nie możne mieć aż takiego oporu w wodzie mimo ze mówi ze jej to nie przeszkadza, tez śmigała w pletwach za pare zlotych typowe plstiki kupione w butiku w Egipcie.
Myslalem dla niej o MARES i zastanawam sie czy dalej będzie sobie swobodnie i na luzie pływać ale stosunkowo szybko tak jak chce.
za miesiąc będę nurkować z baza 3will w marsa alam i do tego czasu chce kupić już jakieś w miarę dobre pletwy paskowe co troszkę mi posłużą.
No to chyba tyle, będę wdzięczny za wszelkie odpowiedzi i porady, może dacie jakiś wskazówki na co patrzeć lub co dobrego wybrać dla początkujących zapaleńców
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez wojko80 11-03-2015, 21:52, w całości zmieniany 2 razy
jak nie dobre jety, bo brak techniki - to te znam i polecić mogę, dla obydwojga takie same
w ziwązku z przerobieniem akurat tych 3 modeli moje odczucia:
- Oceanic Viper Red - pływała moja żona - są zdecydowanie za miękkie do czegokolwiek, szybko się ich pozbyła
- Mares Supechanel - mam ja, zapięcie się nie sprawdza oryginalne w zimnej wodzie, gdy mocno mi zmarzły ręce nie mogłem go odpiąć, wymieniłem na normalne sprężyny i jest OK. Pływanie do tyłu do przodu, helikopetry i inne pierdoły OK, ale... przy back kicku trzeba mocno zginać śródstopie w celu poruszania płetwy poziomo inaczej ucieka w góre - końcówka pióra jest moim zdaniem lekko za miękka.
- Mares Plana avanto qutaro (to chyba jednak nie jest to samo co avanti quatro +), odczucie: to samo co Superchanel ale w mojej opinii bardziej miekkie, aktualnie pływa żona w nich, czyli powiela się problem uciekania pióra do góry jeśli nie trzymamy mocno śródstopia.
Oboje planujemy zakup jetów, maresy zostawiamy do podróży samolotem ze względu na wagę. W jetach zdecydowanie lepiej szedł back kick - nie było również bolącego śródstopia po kilkunastu minutach ćwiczeń w pływaniu do tyłu.
Ostatnio zmieniony przez wiecznychlopiec 12-03-2015, 15:41, w całości zmieniany 1 raz
bardzo dziękuje za rady, byliśmy w kilku sklepach po małych testach i wielu przymiarkach (niestety nie w wodzie) wybór padł na mares superchannel dla mnie i mares wave dla partnerki
jak wrócę z wczasów na pewno napisze co o nich sadze
pozdrawiam
A może takie Scubapro Seawing Nowa albo Hollis F2 mam te scubapro od paru lat i jestem zadowolny.
A jak w Seawing Nova cofać ?
Płetwy za miękkie (lub udziwnione) w pewnych warunkach mogą stać się powodem problemu, a to może skończyć się wypadkiem (także śmiertelnym).
Prawidłowa technika machania nogą bardzo dobrze została opisana w wielu miejscach (Divetrek, Youtube, Castorama - no dobra, tam nie) i nie jest trudna a znacznie polepsza komfort i bezpieczeństwo pod wodą (a poza tym dodaje 100 punktów many).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko