Wysłany: 26-07-2012, 22:56
wiesz, Filipku mi bardziej chodziło to, że o ile można mieć pretensje do instruktora rec, że np wciska nurkom z 20 - 30 nurkami stażu kurs wrakowy z poręczowaniem trabanta o tyle w przypadku kandydatów na nurków Adv Nx kursanci świadomie akceptują warunki, w jakich będą robić nurkowania kursowe. To już jest chyba TEN poziom
Ja nie zdecydowałabym się na taki kurs techniczny (ale ja swój kurs Adv Nx chcę zrobić w Bałtyku ), natomiast jeżeli komuś to odpowiada, to do instruktora zastrzeżeń mieć nie można jeżeli jest to zgodne ze standardami
mnie raczej dziwi, że kandydaci na nurków AdvNx wybierają wersję oszczędnościową
Cześć,
tak z czysto kobiecej ciekawości - dlaczego Ciebie dziwi, że ktoś wybiera wersję "oszczędnościową" ?. Kolega napisał, że zrobił nurki poniżej 30 m, w czym problem ? Chodzi o te kilka metrów mniej, niż max w standartach ?. Czy to ma aż tak wielkie znaczenie ?.
Mnie zdziwiło, że kurs trwał dwa miechy i osiemnaście nurków. Zawsze mi się wydawało, że do Adv. ean podchodzą ludzie już z pewnymi umiejętnościami. Że nie uczy się tam np pływania w twinie, trymu, pływalności - tylko już konkretnych umiejętności technicznych. Janek_nurek, czy uczyłeś się na kursie tych specyficznych umiejętności, czy też podstawowych ?. Nie jest to oczywiście czepianie się, osiemnaście nurkowań i dwa miechy robią wrażenie. Jestem po prostu ciekawy, jak ten konkretny kurs przebiegał.
Gratuluje ukończenia kursu.
Pozdrawiam.
Tomek
Chodzi o te kilka metrów mniej, niż max w standartach ?. Czy to ma aż tak wielkie znaczenie ?.
Dla mnie ma znaczenie, bo ja kursy traktuje jako swego rodzaju przygodę i tak np nie poszedłbym na kurs tmx gdybym nie miał w planach nurkowania na 100m, nie poszedłbym na kurs wrakowy jeśli miałbym poręczować trabanta jak również nie bzyknął bym dmuchanej lalki choćby była bardzo ładna i technicznie doskonała
Tutaj jednak myslę że nie ma co się czepiać bo różnie mogło to być - skoro kurs wymagał 18 nurkowań to może instruktor zdecydował że taka głębokość będzie bezpieczniejsza, mogło być oczywiście w drugą stronę - kursant nie miał ochoty na cyfrę i wystarczyły mu inne umiejetności.
Pomimo mojego krytycznego nastawienia do działalności i postawy Huberta, uważam że ten wątek to czysta ściema osoby nieprzychylnej Hubertowi, napisany aby go ośmieszyc lub sprowokowac. Żałosne.
Wysłany: 27-07-2012, 10:21
tomek Sienicki napisał/a:
uważam że ten wątek to czysta ściema osoby nieprzychylnej Hubertowi, napisany aby go ośmieszyc lub sprowokowac. Żałosne.
Te posty są tak bardzo przerysowane, że nie ma wątpliwości, że to fake. Proponuję więc dyskusje na temat poprawności szkoleń zostawić na inne okazje i się tutaj nie gotować .
A ja się tak tylko zastanawiam, co by Wam koledzy wreszcie dogodziło? Bo jak nie ma postów od kursantów to jest problem, bo Hubert za mało szkoli i nie chce wydanych plastików zinwentaryzować publicznie na forum. Jakby kursanci pisali źle, to oczywiście byłby skandal. Jak jest post, rzekomo od kursanta, że Hubert szkoli dobrze, to też jest źle...
Co do postu, to rzeczywiście są jaja. Ja czekam na jakiś przełom, tylko nie wiem, jaki będzie - albo Hubert będzie musiał wkroczyć w obronie honoru kursanta, którego tutaj obsiądziemy, albo wkroczy i powie, że autora pochwalnego peanu nie zna Każda z wersji, w kontekście dalszego możliwego rozwoju wydarzeń, wydaje mi się intrygująca...
Nie czekaj Yavox co Hubert zrobi dla Ciebie, zastanów sie co Ty zrobisz dla Huberta !
Myslę że Hubert już dawno przestał być po prostu Hubertem - człowiekiem, ja postrzegam Go bardziej w kategorii zjawiska społecznego, mrocznego alter-ego każdego z nas
wyobraźni mi nie brakuje, ale przynam, że tutaj mnie przerosłeś... :zdz:
dlatego już nawet nie pytam ile otworów i gdzie preferujesz... :aaa: ...o metodzie dmuchania nie wspominając :beer3:
;-)
Ostatnio zmieniony przez klon 27-07-2012, 14:25, w całości zmieniany 1 raz
No nie pytaj bo bym musiał najpierw policzyć
Później by się ja na kurs do Huberta na kurs wysłało - zapoznała by sie z jego długim wężem, gałą by se pokręciła
[ Dodano: 27-07-2012, 14:33 ]
llopezor napisał/a:
Kuszące jest też wykorzystanie jej kołowrotkiem
No najlepiej jak jest w miarę mocna linka to można chociaż ręce przywiązać do barierki
Chodzi o te kilka metrów mniej, niż max w standartach ?. Czy to ma aż tak wielkie znaczenie ?.
zalezy od kursanta, czy i ile nurkowal w okolicy 40m, i czy po kursie ma zamiar takie nurkowania robic. jesli to 3-4m, to nie ma wielkiej roznicy, jesli 9 to slabiej...
hubert wspominal kiedys o ile dobrze kojarze, ze nie nura ponizej 30 bez tmx, jesli kursowanie zakonczylo sie na 31m, to rownie dobrze mozna przyjac, ze specjalizacje deep mozna zrobic po aowd bez wlazenia do wody...
istotne sa jak zwykle szczegoly, tym razem ile to jest to "kilka"
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 30-07-2012, 08:39
Haw napisał/a:
specjalizacje deep mozna zrobic po aowd bez wlazenia do wody...
W SDI specjalizację Deep można robić po OWD / P1. Do wody wejść trzeba, by wykonać dwa nurkowania: jedno do 30m, drugie do 40m - prosto, szybko, skutecznie. Zapraszam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko