Wysłany: 29-08-2012, 22:00 Patent, federacja, etc.
Witam
Robilem kurs w KDP. Uzyskawszy loogbook mam tam waznosc ksiazeczki nurkowej. Z tego tytulu place tez coroczne skladki. Moje pytanie jest takie czy patentowi zawsze musi towarzyszyc tego typu czlonkostwo potwierdzane corocznymi skladkami i pieczatkami w loogbooku? Dotychczas wydawalo mi sie, ze patent to patent... jak bezterminowe prawo jazdy, a uprawianie nurkowania niezawodowo nie wymaga nalezenia do federacji w TAKI sposob. Jak to jest w federacjach nie-CMASowych?
Moje pytanie jest takie czy patentowi zawsze musi towarzyszyc tego typu czlonkostwo potwierdzane corocznymi skladkami i pieczatkami w loogbooku? Dotychczas wydawalo mi sie, ze patent to patent...
Nie ma czegoś takiego jak "patent". Patent w domyśle to uprawnienia (np. patent żeglarski), a w nurkowaniu żadnych "uprawnień" nie ma. Jest jedynie plastik będący świadectwem ukończenia kursu.
W żadnej znanej mi federacji (poza wspomnianą przez Ciebie) zwykły nurek nie płaci składek.
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 29-08-2012, 22:20, w całości zmieniany 1 raz
Robilem kurs w KDP. Uzyskawszy loogbook mam tam waznosc ksiazeczki nurkowej. Z tego tytulu place tez coroczne skladki.
Członkostwo w KDP CMAS jest dobrowolne. Oprócz KDP są w polsce jeszcze dwie organizacje zrzeszone w CMAS, to jest LOK i Polski Związek Płwtwonurkowania:
http://www.lok-cmas.org.pl/ http://www.pzp-n.pl/re_prog.php
w drugim linku masz w standardach wypisane, co ma być w treści certyfikatu, poświadczającego nabyty stopień/specjalizację.
skr napisał/a:
wydawalo mi sie, ze patent to patent... jak bezterminowe prawo jazdy, a uprawianie nurkowania niezawodowo nie wymaga nalezenia do federacji
Różne federacje, różnie do tego podchodzą. W większości certyfikaty rekreacyjne są dożywotnie i nie zależą od opłacania składek członkowskich. Do tej większości należy też KDP CMAS - ważność certyfikatu nie zależy od opłaconej składki.
Czekaj, chwila, moment, ty do KDP płacisz jakieś składki? Czegoś musiałem nie doczytać w tej książeczce ze stempelkami, jak ją dostawałem kilka lat temu. Muszę jej poszukać żeby się zorientować, co i jak...
Wysłany: 30-08-2012, 07:59
A zwracałeś się z tym do samej KDP?
Składki płacisz pewnie do klubu zrzeszonego w KDP ZG PTTK, a nie na samą KDP...
Ja również mam i książeczkę i plastiki KDP i w życiu żadnej składki nie płaciłem ani nikt jej ode mnie nie wymagał...
Choc niby jakąś tam pieczątkę klubu nurkowego mam.
Napisz lepiej gdzie konkretnie robiłeś ten kurs i co to za pieczątki wbijają ci w logbook?
Wysłany: 30-08-2012, 09:14
SKR, dorób AOWD w Padi (takie P2) będziesz miał dożywotnio.
ja wybrałem tą federację z powodu mnogości baz na całym świecie, zwłaszcza tam gdzie woda ciepła a instruktorzy patrzący bez zrozumienia na różne plastiki.
jeśli postanowię zrobić warsztaty u konkretnego fachowca to skorzystam z innych federacji
[ Dodano: 30-08-2012, 09:23 ]
Piotrek napisal ze plastik jest jedynie dowodem ukonczenia kursu a nie patentem, a kiedys jeden z instruktorow GUE opowiadal mi, ze jesli nurek GUE zostanie nakryty na fajce moga mu cofnac uprawnienia. Wiec GUE ydaje patenty ?
Włodek K [Usunięty]
Wysłany: 30-08-2012, 10:45
skr napisał/a:
Robilem kurs w KDP. Uzyskawszy loogbook mam tam waznosc ksiazeczki nurkowej. Z tego tytulu place tez coroczne skladki.
Prawdopodobnie chodzi o to że mogłeś ukończyć kurs organizowany przez tzw klub ponieważ KDP ma w swoich zbiorach wiele klubów zrzeszonych w tej federacji.
Jako członek klubu (składasz deklarację) masz obowiązek opłacania składek klubowych (mówią o tym statuty tych klubów i zwykle opłaca sie składki roczne a na potwierdzenie ich opłacania masz stosowne miejsca w książeczkach nurkowych)
Jako nurek certyfikowany masz uprawnienia dożywotnie za które nie uiszczasz żadnych składek. Nie musisz być członkeim jakiegokolwiek klubu aby nurkować zgodnie z uzyskanym certyfikatem.
Jednak czasem warto przystąpić do klubu nurkowego bo może się to opłacać z różnych względów.
Nie mam pojęcia. Ale masz tutaj dział GUE prowadzony przez Bartka, jak tam zapytasz to ci na pewno odpowie. Albo zapytaj Wojtka na DT
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 30-08-2012, 11:09
skr napisał/a:
Oczywiscie dozywotnie nie dotyczy GUE, co ?
Nie dotyczy, jeżeli nie spełniasz ich warunków. Certyfikacja w każdej federacji polega na spełnieniu z góry określonych wymogów. Jednym z wymogów GUE jest wymóg nurkowania: śmiesznie mały, ale jest.
Nie dotyczy, jeżeli nie spełniasz ich warunków. Certyfikacja w każdej federacji polega na spełnieniu z góry określonych wymogów. Jednym z wymogów GUE jest wymóg nurkowania: śmiesznie mały, ale jest.
To sie tyczy kazdej federacji i chyba odbywa sie podczas kursu, mnie chodzilo o to, ze GUE moze cofac uprawnienia. Jako iz Piotr C napisal ze plastik jest jedynie potwierdzeniem ukonczenia kursu a nie "patentem" w pelnym tego slowa znaczeniu, co mogliby cofnac? Kurs sie odbył, kursant przeszedł przez szkolenie, plastik to potwierdza. To troche tak jakbys kupil telewizor a potem przychodzi pan i zabiera ci paragon:D
Ostatnio zmieniony przez skr 30-08-2012, 11:29, w całości zmieniany 1 raz
na poziomie GUE Fundamentals Tech musisz co trzy lata przedłużać certyfikat - nie wiem jaki jest czasokres na wyższych poziomach
w tym roku będę przechodził proces zatem poznam z autopsji jak przebiega... jeszcze się nie interesowałem szczegółami, ale lada dzień będę musiał się zainteresować
po szczegóły najlepiej pytaj Dorotę, Bartka lub Wojtka
pozdr
Ostatnio zmieniony przez klon 30-08-2012, 11:32, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 30-08-2012, 12:02
skr napisał/a:
jacekplacek napisał/a:
skr napisał/a:
Oczywiscie dozywotnie nie dotyczy GUE, co ?
To sie tyczy kazdej federacji i chyba odbywa sie podczas kursu, mnie chodzilo o to, ze GUE moze cofac uprawnienia.
Mylisz sie O ile wiem, to GUE nie cofa uprawnień, a wydaje je czasowe. By dostać je na kolejny okres musisz się wykazać jakąs liczbą nurkowań zgodnych z GUE w okresie od wydania certyfikatu.
W pozostałych organizacjach po wydaniu certyfikatu po prostu go masz, mozesz nie nurkować lat 10-20 i cały czas jest ważny
ze jesli nurek GUE zostanie nakryty na fajce moga mu cofnac uprawnienia.
Mogą cofnąć uprawnienia do nazywania się nurkiem GUE.
Chodzi oczywiście o słowo "uprawnienia". W Polsce nie ma czegoś takiego jak "uprawnienia do nurkowania" w sensie takim, jak prawo jazdy. Nawet bez OWD możesz wziąć butlę, zanurkować w jeziorze i nikt Ci nic nie może zrobić.
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 30-08-2012, 12:17, w całości zmieniany 1 raz
To sie tyczy kazdej federacji i chyba odbywa sie podczas kursu, mnie chodzilo o to, ze GUE moze cofac uprawnienia.
Mylisz sie O ile wiem, to GUE nie cofa uprawnień, a wydaje je czasowe. By dostać je na kolejny okres musisz się wykazać jakąs liczbą nurkowań zgodnych z GUE w okresie od wydania certyfikatu.
W pozostałych organizacjach po wydaniu certyfikatu po prostu go masz, mozesz nie nurkować lat 10-20 i cały czas jest ważny
Przeczytaj prosze drugi post tego watku:) Mnie sie o GUE w ogole nie rozchodzi tak nawiasem piszac... chodzi o to ze jeden nur z forum probujac rozwiac moje watpliwosci dotyczace "przynaleznosci" do federacji napisal iz zadne "uprawnienia" jako takie nie istnieja w nurkowaniu a jedynie zaswiadczenie w postaci plastiku o odbytym kursie. Wiec albo Piotr C sie myli, albo nikt inny nie zalapal o co mi od dwoch postow juz chodzi. Jesli faktycznie w nurkowaniu nie ma uprawnien typu "uprawnienia zeglarskie" to nie mozna tego przedluzyc, cofnac, etc, gdyz nie ma czego. To mogloby byc prawda z tego wzgledu iz do nurkowania jako tako nie potrzebne sa kursy wg prawa, zatem plastik nurka nie jest tym samym co prawo jazdy w rozumieniu przepisow. Prawo jazdy mozna odebrac, przedluzac po uplywie okreslonego w regulaminie czasu ale nie mozna zazadac odnowienia uprawnien ktorych... nie ma:) bo byl jedynie kurs. Chyba ze GUE dziala na innych zasadach niz pozostale federacje. wtedy ok.
[ Dodano: 30-08-2012, 12:16 ]
piotr_c napisał/a:
skr napisał/a:
ze jesli nurek GUE zostanie nakryty na fajce moga mu cofnac uprawnienia.
Mogą cofnąć uprawnienia do nazywania się nurkiem GUE.
W Polsce nie ma czegoś takiego jak "uprawnienia do nurkowania". Nawet bez OWD możesz wziąć butlę, zanurkować w jeziorze i nikt Ci nic nie może zrobić.
Ach jak zwykle tniesz jednym zdaniem i wszystko staje sie jasne:) to logiczne.
Ostatnio zmieniony przez skr 30-08-2012, 12:14, w całości zmieniany 1 raz
Nie ma uprawnień w nurkowaniu w PL. Są tylko komercyjne plastiki federacyjne zwiększające szansę na to, że ci od których zależysz nurkując (nabijacze powietrza, przewoźnicy łódkowi itp.) sprzedadzą ci taką a nie inną usługę nie bojąc się kłopotów w razie twojego wypadku.
nie mozna tego przedluzyc, cofnac, etc, gdyz nie ma czego. To mogloby byc prawda z tego wzgledu iz do nurkowania jako tako nie potrzebne sa kursy wg prawa, zatem plastik nurka nie jest tym samym co prawo jazdy w rozumieniu przepisow. Prawo jazdy mozna odebrac, przedluzac po uplywie okreslonego w regulaminie czasu ale nie mozna zazadac odnowienia uprawnien ktorych... nie ma:) bo byl jedynie kurs. Chyba ze GUE dziala na innych zasadach niz pozostale federacje. wtedy ok.
zupełnie niepotrzebnie komplikujesz temat...
nie chodzi o "uprawnienia" - chodzi o to, że GUE wydaje certyfikat na to, że posiadasz umiejętności zawarte w ramach kursu np.: Gue Fundamentals Tech - zgodnie ze standardami Global Underwater Explorers ten certyfikat jest ważny przez trzy lata bo tak uznali, w tym czasie musisz wykonać określoną ilość nurkowań na tym poziomie i przedstawić im dowód na to - jeżeli to zrobisz to Twój certyfikat zostanie przedłużony
jeżeli nie to nie zostanie i tyle - żadnych uprawnień nie tracisz bo i certyfikat żadnych Ci nie nadaje... po prostu Twój certyfikat, okreslający, że masz umiejętności na tym poziomie, stracił ważność i nie masz już dokumentu, który potwierdza, że je w dalszym ciągu masz - oczywiście mowa jedynie o GUE...
tylko jeżeli:
skr napisał/a:
Mnie sie o GUE w ogole nie rozchodzi tak nawiasem piszac...
to po co bijesz pianę na temat GUE...?
[ Dodano: 30-08-2012, 13:41 ]
Tak jak Ci napisał Piotr:
piotr_c napisał/a:
W Polsce nie ma czegoś takiego jak "uprawnienia do nurkowania" w sensie takim, jak prawo jazdy. Nawet bez OWD możesz wziąć butlę, zanurkować w jeziorze i nikt Ci nic nie może zrobić.
nie musisz w ogóle posiadać żadnych "plastików" - zwyczajnie przyjeżdżasz nad wodę zakładasz sprzęt, nurasz, wychodzisz, pakujesz do auta i wracasz do domu - wszystko ok... nikomu nic do tego...
tylko... spróbuj to samo na Bałtyku - jeżeli uda Ci się przekonać właściciela łodzi, że nie masz żadnego plastiku bo go, zgodnie z prawem nie potrzebujesz a nurać to się sam nauczyłeś i robisz to dobrze i jeżeli ten właściciel Cię wpuści i pozwoli zaurkować na wraku to - czapki z głów - niezły dar przekonywania
no i powtórz ten manewr w jakiejkolwiek bazie za granicą...
Ostatnio zmieniony przez klon 30-08-2012, 13:42, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko