Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy ubezpieczacie się, jeśli tak, to DAN, czy inne?
Autor Wiadomość
k_zurawski
[Usunięty]

Wysłany: 13-09-2012, 12:06   Czy ubezpieczacie się, jeśli tak, to DAN, czy inne?

Jak w temacie. Wiem, że to sprawa indywidualna dlatego chodzi mi rozeznanie w możliwości i kosztach ubezpieczenia.

wiesiek01 

Stopień: Jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-09-2012, 12:29   

k_zurawski napisał/a:
Jak w temacie.

Szukajka taki temat znalazła :
http://forum-nuras.com/vi...t=ubezpieczenie
Poszukaj podobnych bo było wiele razy.

Tomasz Łach 

Stopień: MSDT
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-09-2012, 12:50   

Hestia nurkowa - koszt 6,50 za dzien, ale trzeba wykupic minimum dwa dni.
Jak uzbiera sie min 6 osob dodatkowo 10% znizki.
Istnieje mozliwosc ubezpieczenia zarowno turystyki nurkowej jak i szkolen.
Od zwyklego ubezpieczenia w Hesti rozni sie tym, ze koszt akcji ratowniczej jest do kwoty ubezpieczenia, a nie do 15 000.

Jesli zdecydujesz sie na DAN, to w przypadku wyjazdu i tak pasuje Ci wykupic zwykle ubezpieczenie np na wypadek bolu zeba...

fwj 

Stopień: owd
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-09-2012, 19:54   

Fajne ubezpieczenie nurkowe z klauzulą:
Zwyżki składki
za objęcie ochroną ubezpieczeniową wypadków związanych z płetwonurkowaniem sportowym - 50%
Ciekawe jakie są wyłączenia odpowiedzialności (nie znalazłem na stronie, trzeba by OWU przeczytać, i pewnie się okaże że do 18m można nurać).
Ostatnio zmieniony przez fwj 13-09-2012, 19:58, w całości zmieniany 1 raz  

Marcin13736
[Usunięty]

Wysłany: 14-09-2012, 00:03   

Jak wyjeżdżałem do Chorwacji kupiłem w Hestii ubezpieczenie. Jest taki pakiet dla osób uprawiających sporty ekstrymalne, wliczając w to nurkowanie.
Zobacz na stronie...

mi_g 

Stopień: P2,Cave,nTMX
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-09-2012, 08:52   

k_zurawski napisał/a:
Wiem, że to sprawa indywidualna dlatego chodzi mi rozeznanie w możliwości i kosztach ubezpieczenia.

Fajnie by było jakby piszący wypisywali też o tym co obejmuje ubezpieczenie, które mają lub chcieli by mieć bo może ono obejmować kilka spraw:
- leczenie w przypadku wypadku nurkowego
- pomoc w przypadku śmierci w wyniku wypadku nurkowego (poszukiwania, transport zwłok, etc)
- ubezpieczenie na życie które obejmuje również śmierci w wyniku wypadku nurkowego
- ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej powiązanej z nurkowaniem

Osobiście mam DAN Silver Memeber który moim zdaniem sensownie obejmuje te dwa pierwsze punkty 85Euro/rok czyli koło 350zł/rok
Ostatnio zmieniony przez mi_g 14-09-2012, 08:58, w całości zmieniany 2 razy  

arkac123 

Stopień: RD
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-09-2012, 09:24   

mi_g napisał/a:
Osobiście mam DAN Silver Memeber który moim zdaniem sensownie obejmuje te dwa pierwsze punkty 85Euro/rok czyli koło 350zł/rok

Jeśli w rodzinie jest kilku nurków, warto wykupić Silver DAN Family za 140 EUR (można ubezpieczyć do 4 nurków).

mi_g 

Stopień: P2,Cave,nTMX
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-09-2012, 15:38   

arkac123 napisał/a:
Jeśli w rodzinie jest kilku nurków, warto wykupić Silver DAN Family za 140 EUR

Ze też wcześniej nie zauważyłem zawsze to 140 a nie 170 euro....
arkac123 czy każda osoba dostaje swoją kartę uzezpieczenia DAN czy jest jedna rodzinna?

arkac123 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-09-2012, 16:16   

mi_g napisał/a:
arkac123 czy każda osoba dostaje swoją kartę uzezpieczenia DAN czy jest jedna rodzinna?

Każda osoba ma swój własny plastik. Uśmiech na twarzy mojej 5-letniej córy, kiedy dostała swoją imienną kartę z rybką - bezcenny :ping:

Pierwszy rok też płaciliśmy 2 x po 85 EUR (frycowe). W tym roku miałam więcej czasu, i zabrałam się za dokładne czytanie strony.

Kiedy jeździłam tylko raz do roku do Egiptu, wykupowałam ubezpieczenie w Hestii lub bezpośrednio na łodzi nurkowej. Teraz, kiedy nurkuję częściej, i zdarzają mi się weekendowe wypady typu Austria, Niemcy, to o wiele wygodniej jest dla mnie płacić raz do roku, a nie za każdym razem szukać agenta.

wiesiek01 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-09-2012, 19:45   

arkac123 napisał/a:
W tym roku miałam więcej czasu, i zabrałam się za dokładne czytanie strony.

A czy doczytałaś czy "Family" mogą wykupić: dwaj bracia, brat i siostra albo dwie siostry ?

fwj 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-09-2012, 20:27   

Marcin13736 napisał/a:
Jest taki pakiet dla osób uprawiających sporty ekstrymalne, wliczając w to nurkowanie.
Zobacz na stronie...

To był zapis z ubezpieczenia nazwanego "nurkowym", o tutaj: Hestia na dole w sekcji zwyżki składki.

daroo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-09-2012, 21:13   

fwj napisał/a:
Fajne ubezpieczenie nurkowe z klauzulą:
Zwyżki składki
za objęcie ochroną ubezpieczeniową wypadków związanych z płetwonurkowaniem sportowym - 50%
Ciekawe jakie są wyłączenia odpowiedzialności (nie znalazłem na stronie, trzeba by OWU przeczytać, i pewnie się okaże że do 18m można nurać).

Do tzw. pakietu dla pletwonurków dołączane sa zwykle aneksy precyzujące różne punkty z OWU. Dla przykładu definicja "płetwonurkowania" i "płetwonurkowania sportowego" wygląda tak:

3) płetwonurkowanie - uważa się pływanie pod wodą z wykorzystaniem autonomicznego sprzętu nurkowego lub z zatrzymanym oddechem z użyciem maski i płetw, w celach rekreacyjnych
lub sportowych zgodnie z przepisami bezpieczeństwa, a także regulaminem zawodów w przypadku płetwonurkowania sportowego,
4) płetwonurkowanie sportowe - uważa się uprawianie dyscyplin sportowych o charakterze nurkowym w szczególności; pływanie szybkie w płetwach, orientacja podwodna, łowiectwo
podwodne w ramach zorganizowanych klubów i sekcji należących do organizacji nurkowania sportowego oraz uczestnictwo w zorganizowanych zawodach".

Czyli jesli nie bierzesz udziału w zawodach to jest to traktowane jako nurkowanie rekreacyjne. Jak chcesz moge ci podeslac aneksy, ktore byly razem z ubezpieczeniem, które kupiłem w tym roku.

Pytałem tez w centrum nurkowym, w ktorym kupowałem to ubezpieczenie czy sa jakieś zwyzki za nurkowania techniczne. Odpowiedz była taka, ze zwyżek nie ma i ubezpieczyciel pokryje koszty leczenia itd. pod warunkiem ze nie przekrocze uprawnien.

Pozdr.
Daroo

fwj 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-09-2012, 21:59   

Poczytaj to OWU dokładnie. Ja chciałem kupić kiedyś ubezpieczenie w zwykłym TU i znalazłem zapis, że do 18m działa. Ale może Hestia to i do 21m dopuszcza. A może, o zgrozo, 30m nawet.
Ja bym polecał jednak się zastanowić nad srebrnym DANem (albo brązowym - wg potrzeb) - może się okazać, że przy 2 wyjazdach w roku to się bardziej opłaci.
Ostatnio zmieniony przez fwj 14-09-2012, 22:02, w całości zmieniany 1 raz  

arkac123 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-09-2012, 08:42   

wiesiek01 napisał/a:
A czy doczytałaś czy "Family" mogą wykupić: dwaj bracia, brat i siostra albo dwie siostry ?

W Family można ubezpieczyć ubezpieczyć męża/żonę lub partnera i dzieci.

"Your family members have to be:
no more than 4 (you yourself included)
married or common-law partner
Child if unmarried and under 18 years old
Child up to his/her 25th birthday if that child: is enrolled as a full-time student at an accredited school or college/university, unemployed on a full-time basis and has the same permanent home address as the parent

They do not need to travel / dive as a group"

krzkus 

Stopień: 121
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-09-2012, 09:45   

fwj napisał/a:
Poczytaj to OWU dokładnie. Ja chciałem kupić kiedyś ubezpieczenie w zwykłym TU i znalazłem zapis, że do 18m działa. Ale może Hestia to i do 21m dopuszcza. A może, o zgrozo, 30m nawet.

Przeczytałem,
http://www.ergohestia.pl/...owu-hp-2042.pdf
w Hesti niczego takiego nie ma.
Zapis o którym piszesz jest (w każdym razie był kiedyś) w Generali.
A Dan, że przy całorocznym ubezpieczeniu jest najtańszy, no cóż, coś za coś, w przypadku niewypłacenia odszkodowania można się z nimi sądzić na Malcie według maltańskiego prawa. Odpowiedzialność Hestii w Polsce, przed polską juryzdykcją jakaś jednak jest.
Ostatnio zmieniony przez krzkus 15-09-2012, 09:46, w całości zmieniany 1 raz  

wiesiek01 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-09-2012, 10:10   

arkac123 napisał/a:
W Family można ubezpieczyć ubezpieczyć męża/żonę lub partnera i dzieci.

Dzięki ;-)

stefanis 

Stopień: sidemount diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-09-2012, 10:19   

krzkus napisał/a:
fwj napisał/a:

Przeczytałem,
http://www.ergohestia.pl/...owu-hp-2042.pdf
w Hesti niczego takiego nie ma.
Zapis o którym piszesz jest (w każdym razie był kiedyś) w Generali.
A Dan, że przy całorocznym ubezpieczeniu jest najtańszy, no cóż, coś za coś, w przypadku niewypłacenia odszkodowania można się z nimi sądzić na Malcie według maltańskiego prawa. Odpowiedzialność Hestii w Polsce, przed polską juryzdykcją jakaś jednak jest.

Nie jest tak w hestii że ty płacisz a oni oddają na podstawie faktur kasę?w razie jakiegoś wypadku lub leczenia?
Ostatnio zmieniony przez stefanis 15-09-2012, 10:21, w całości zmieniany 1 raz  

juwisz 

Stopień: AOWD, EAN
Kraj:
Ukraine

Wysłany: 12-01-2013, 13:19   

Uzyskałem info w Hestii, że "Specjalne ubezpieczenie dla nurków zostało wycofane" - może to ktoś potwierdzić? W Hestii pozostaje NNW lub Hestia Podróże (Charter).
Czyli w chwili obecnej nurkując tylko w Polsce pozostaje mi NFZ lub DAN? Zastanawiam się tylko jak to wygląda z transportem do komory w ramach NFZ, kto za to płaci?

Shibuya 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-01-2013, 13:42   

Przyłączam się do pytania przedmówcy i mam kolejne.

Wykupiłam wczasy w Alfa Star. W podstawowym ubezpieczeniu dostałam coś takiego.
Sorry za caps lock ale cytuję,a tak mi przysłali.

PRZEDMIOT I ZAKRES
UBEZPIECZENIA:
1/ W RAMACH PAKIETU PODSTAWOWEGO NA WSZYSTKICH KIERUNKACH W RAMACH KOSZTÓW LECZENIA, OCHRONĄ UBEZPIECZENIOWĄ OBJĘTE JEST AMATORSKIE NURKOWANIE DO 20 m. OCHRONA TA UDZIELANA JEST WYŁĄCZNIE AMATOROM NURKOWANIA, POSIADAJACYM WYMAGANE UPRAWNIENIA LUB GDY UCZESTNICZĄ W KURSIE ORGANIZOWANYM PRZEZ PROFESJONALNĄ FIRMĘ, A NURKOWANIE ODBYWA SIĘ POD OPIEKĄ INSTRUKTORA I ZAWIERA TAKŻE MOŻLIWOŚĆ LECZENIA W KOMORZE DEKOMPRESYJNEJ ORAZ TRANSPORT Z MIEJSCA WYPADKU DO KOMORY DEKOMPRESYJNEJ (W TYM TRANSPORT LOTNICZY).

Czyli dobrze rozumie, że mając OWD/AOWD i nurkując tylko do 20 m z miejscową bazą nurkową (w Egipcie) nie potrzebuję dodatkowego ubezpieczenia ?
Czy ktoś wie, jak takie ubezpieczenie w ogóle działa ? Czy to jest na takiej zasadzie,że ja płacę, a oni zwracają koszta w Polsce, czy leczenie "nurkowe" jest rozliczane inaczej ?

grol 

Stopień: CMAS P2, SS, Nitrox
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-01-2013, 13:51   

Jak 'to' działa musi być zapisane w dalszej części OWU, które chyba cytujesz - tylko to co jest tam napisane działa w razie wypadku.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu