Wiek: 50 Dołączył: 15 Mar 2010 Posty: 1532 Skąd: Jaworzno
Wysłany: 08-10-2012, 15:41
Jak dla mnie niefortunną rzeczą w zestawie będzie głębokosciomierz. Bez zegarka średnio przydatne urządzenie a jak do tego dorzucisz zegarek z którym można nurkować to taniej wyjdzie digital w Decathlonie albo nowy Mares M2 na ebay'u we Włoszech.
Gdybym ja kupował teraz sprzęt to zamiast stalowej 15l wybrałbym aluminiową cf80, choć kiedyś wydało mi się to głupim pomysłem.... Na grubsze nury, szczególnie w Polsce jednozaworowa 15l to taki sobie pomysł a na płytsze 11.1 starczy. W dodatku kiedyś bedzie ją łatwiej sprzedać, przerobić na stage lub użyć do SM...
Może wstrzymaj się z butlą- te najłatwiej wypożyczyć za nieduże pieniądze.
Zamiast jacketu ja też zaproponuję Ci skrzydło- xdeep robi bardzo fajne sprzęty, na divezonie są też komplety halcyona za ok 2 tysiące, jest tecline za 1,5-1,7 tysiąca...
http://divezone.pl/zestaw...-c-144_354.html
Automaty też polecam apeksa
Dorzuciłabym do tego digitala, przydatne urządzonko
A jak z resztą? Pianka/ suchy, płetwy, latarka itp ?
Skoro tak polecacie tego Apeksa to chyba sie zdecyduje na niego tym bardziej że ma korzystną gwarancje. Co do reszty sprzętu tzn pletwy maska fajka sa juz na stanie.
Maska Mares X-vision, Płetwy Scubatech Crown Plus, Fajka Scubatech SK 09 z zaworkiem.
Co do wyboru po między pianką a suchym zostanę chyba przy tym pierwszym. Konkretnego typu jeszcze nie mam, rozglądam się.
Biorąc pod uwagę, że masz na razie zamiar nukować w piance, to koniecznie kup zestaw z kieszeniami. Pas balastowy do skrzydła nie jest dobrym pomysłem.
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 08-10-2012, 16:52, w całości zmieniany 1 raz
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 08-10-2012, 16:56
Cytat:
też na początek zakupiłam jacket i do dziś żałuję tej decyzji!!!
A ja nie żałowałem - lepszy jacket, niż nie nurkować wcale. Skrzydło jest dwa razy droższe od tanich jacketów (a brałbym coś jeszcze tańszego, niż ten Mares). Natomiast żałuję, że jacket sprzedałem i jak tylko wpadnie mi trochę kasy, kupię znowu... nie mniej, chyba każdy musi sam przejść tą wyboistą drogę. Jak teraz patrzę na nadętych "dirowców" lekki śmiech mnie bierze - nie ze stylu, z nadęcia
Ale lepiej nurkować w wygodnym sprzęcie, niż bawić się w półśrodki, a potem odsprzedawać sprzęt, który rozczarował na allegro za jakieś grosze...
Używanych (mało, w dobrym stanie) jacketów jest mnóstwo na alledrogo.
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 08-10-2012, 17:21
Torpeda napisał/a:
Ale lepiej nurkować w wygodnym sprzęcie, niż bawić się w półśrodki, a potem odsprzedawać sprzęt, który rozczarował na allegro za jakieś grosze...
Używanych (mało, w dobrym stanie) jacketów jest mnóstwo na alledrogo.
Nie całkiem. Za nowy jacket dałem lekko ponad 600zł, sprzedałem za lekko poniżej 600zł a z wypożyczalnią... na samo paliwo wydałbym więcej niż straciłem na szmaciaku.
Oczywiście: jak jest odpowiedni stan portfela, nie ma co bawić się w półśrodki... ale jek ten portfel trzeba naciągać? Nie ma gorszego wyjścia niż NIE-nurkowanie
Używkę można nieźle kupić i na allegro, i tu w dziale komis a sporo jest na e-bay. Wielu znajomych tak kupiło, część nura na tym całe lata.
Wiek: 50 Dołączył: 15 Mar 2010 Posty: 1532 Skąd: Jaworzno
Wysłany: 08-10-2012, 17:51
Torpeda napisał/a:
Zamiast jacketu ja też zaproponuję Ci skrzydło- xdeep robi bardzo fajne sprzęty, na divezonie są też komplety halcyona za ok 2 tysiące, jest tecline za 1,5-1,7 tysiąca...
Zauważ że przy takich radach to 3.5tyś na sprzęt nie starczy. Jak za radą piotr_c, dorzuci jeszcze kieszonki to dodatkowo jeszcze 2-3 stówki to jacket który wybrał będzie prawie 2 razy tańszy.
Tak przy okazji to ten wybrany przez kolegę jacket to praktycznie skrzydło...
A dodatkowo można taniej:
jacekplacek napisał/a:
Za nowy jacket dałem lekko ponad 600zł,
Ja za swój nówkę też dałem koło 700zł i tez nie żałuję...
jacekplacek napisał/a:
lepszy jacket, niż nie nurkować wcale
No... Choć z drugiej strony taki Halcyon nawet wiszący na kołku szpanersko wygląda.
Zastanawiam się jak to się w nurkowaniu nazywa... Przykładowo pod żaglami można uprawiać żeglarstwo i jachting. W tym drugim wypadku można nie wypływać...
Ostatnio zmieniony przez mi_g 08-10-2012, 17:53, w całości zmieniany 1 raz
lepszy jacket, niż nie nurkować wcale. Skrzydło jest dwa razy droższe od tanich jacketów (a brałbym coś jeszcze tańszego, niż ten Mares).
Święte słowa
Najtańsze nowe skrzydło jakie znam to ok. 1000 zł za komplet (worek, płyta, uprząż - bez kieszeni balastowych). Jeśli można dołożyć kaski i kupić skrzydło to oczywiście warto ale tak jak napisał Jacek - przede wszystkim lepiej nurkować niż nie nurkować!
Wysłany: 09-10-2012, 11:34
kamglo06 napisał/a:
Kamizelka - Mares Pegasus MRS Plus
Automat - Scubatech R 2 ICE + Octopus R 3 + Manometr + Głębokościomierz
Butla - Butla stalowa Eurocylinder 15L (203mm, 232bar, pojedynczy zawór)
Twój typowany zestaw jest naprawdę OK.
Lekko zmodyfikowany jest jeszcze bardziej OK :
Automaty Apeks zamiast Scubatecha (Dlaczego? Bo tak )
Zamiast jacketu Maresa polecił bym Dive Rate Rec Wing + płyta i adapter.
Dlaczego? Bo to praktycznie jedyny worek który dobrze się zachowuje i z pojedynczą butlą i z twinem, a więc jet bardzo rozwojowy. Niestety jako nowy teraz praktycznie niedostępny w zestawie, wiec trzeba kompletować. Sam worek znalazłem TU
Cenowo przekroczy twój budżet, ale zdecydowanie warto.
Co do konsoli - polecam tylko ze względów finansowych. Manometr i głębokościomierz mieć musisz, a konsola jest droższa o 100-150 zł od manometru. Żeby skompletować manometr (około 150zł) + digital (około 600 zł) wyjdzie prawie pół tysiąca więcej. Bez zegarka sobie poradzisz bez problemu, w nurkowaniach bezdekompresyjnych oczywiście (patrz w tabele, licz).
Piankę bierz najtańszą. I tak w polskich jeziorach będziesz szczękał zębami
Tak jak wspomniała Torpeda, butlę często możesz wypożyczyć w cenie nabicia powietrza, jednak własna to niezależność od wypożyczającego. Masz nabitą i jedziesz kiedy chcesz. Jak wypożyczasz, musisz się dostosować. Sama butla 15l, 230bar jest OK.
Bez zegarka sobie poradzisz bez problemu, w nurkowaniach bezdekompresyjnych oczywiście
W jaki sposób???
ptja [Usunięty]
Wysłany: 09-10-2012, 12:03
A może warto zrezygnować z wymogu nowego sprzętu?
Worek zaproponowany przez Grotto8 można kupić spokojnie za pół tej ceny od kogoś, kto uznał, że mu nie pasuje (sam się nie zdecydowałem i kupiłem typowy do twina 2x12, ale miałem oferty 600-650 zł).
Flaszka, nawet jeśli uwzględnić koszt przeglądu i legalizacji (warto to zrobić dla swojego spokoju) też da szansę parę stówek zaoszczędzić.
Wiek: 55 Dołączył: 20 Paź 2004 Posty: 2801 Skąd: Warszawa
Wysłany: 09-10-2012, 12:04
Grotto8 napisał/a:
Co do konsoli - polecam tylko ze względów finansowych. Manometr i głębokościomierz mieć musisz, a konsola jest droższa o 100-150 zł od manometru.
A jeśli dodamy do tego nieco inwencji...:
Wyciągasz z konsoli głębokościomierz i manometr.
"Usuwasz" (ekologicznie) obudowę konsoli.
Na wężu pozostaje manometr - i tak jest lepiej...
Dowiązujesz karabinek do węża HP.
Głębokościomierz uzbrajasz w gumki lub pasek i zakładasz na rękę - tak jest lepiej...
(nie podpowiem z góry jak dodać gumki do głębokościomierza bo są różne ale jak już będziesz miał to chętnie pomogę)
Grotto8 napisał/a:
Ja bym ten ruch odradził. To dość drogi i niewątpliwie kiepski worek (jak na to co można kupić) a odsprzedasz go ze sporą stratą. Oczywiście lepiej kupić używany jacket na tyle tanio, żeby po roku go odsprzedać za bardzo podobne pieniądze. Jak kupować "docelowe" to tylko rzeczywiście docelowe a nie półśrodki wyglądające na dobre.
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 09-10-2012, 12:08
wiesiek01 napisał/a:
jacekplacek napisał/a:
Natomiast żałuję, że jacket sprzedałem i jak tylko wpadnie mi trochę kasy, kupię znowu...
Wiek: 55 Dołączył: 20 Paź 2004 Posty: 2801 Skąd: Warszawa
Wysłany: 09-10-2012, 12:09
piotr_c napisał/a:
W jaki sposób???
Jest to do zrobienia. Z małą butlą i sporym SAC to zapas gazu "wygoni" z wody a nie zegarek. Oczywiście wymaga to misternego policzenia różnych wariantów.
Nie polecam nurkowania bez zegarka
Da się w odpowiednich warunkach nurkować bezpiecznie bez zegarka
Wysłany: 09-10-2012, 13:13
TomS napisał/a:
Grotto8 napisał/a:
Ja bym ten ruch odradził. To dość drogi i niewątpliwie kiepski worek (jak na to co można kupić).
Faktycznie nie jest tani (choć są używane, jak wspomniał ptja) w porównaniu do dedykowanych pod konkretną konfigurację, ale dlaczego niewątpliwie kiepski? Jego zaletą jest właściwe zachowanie i pod singlem (nie jest za duży) i pod twinem (nie jest za mały). U mnie sprawdza się świetnie, ale nie mam porównania z oponami.
Co do zegarka, taj jak napisał TomS.
Co do konsoli, przedstawiłem swoje zdanie TU
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko