Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Szkolenie czy nurkowanie - Egipt czy Polska
Autor Wiadomość
adamjoker 

Stopień: PE+PN1
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-01-2013, 12:32   Szkolenie czy nurkowanie - Egipt czy Polska

Witam
Jako początkujący fascynat mam pytanie dla starszych i bardziej doświadczonych.
W zeszłym roku w Dahabie zrobiłem sobie P1. W tym roku zastanawiam sie nad kolejnym wyjazdem do Egiptu.
Czy warto robić P2 w Polsce i w Egipcie ponurkować na spokojnie?
Czy połączyć przyjemne z pożytecznym i w Egipcie robić P2 i tam ponurkować w trakcie kursu?
Jeśli chodzi o wartość merytoryczną kursu to wiem - zależy od instruktora.
W Dahabie miłem szczęście i trafiłem do PlanetDivers i na Ediego (Polak rezydujący w Dahabie) - rewelacyjny instruktor. Szczerze polecam.
A ja zastanawiam się nad Marsa Alam czy ktoś tam był i może polecić jakąś bazę i instruktora.
Pozdrawiam
Adam
Ostatnio zmieniony przez adamjoker 07-01-2013, 12:34, w całości zmieniany 1 raz  

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 07-01-2013, 12:42   

Odpowiedź jest jedyna i oczywista:
de gustibus non est disputandum
a jak chcesz wyszkolić się szybko, tanio i dobrze, zapraszam do nas :D
http://www.facebook.com/AkademiaNurkowania

arkac123 

Stopień: RD
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-01-2013, 12:53   

jacekplacek napisał/a:
a jak chcesz wyszkolić się szybko, tanio i dobrze, zapraszam do nas :D

Jacek, to P2 też robicie? ;)

OWD i AOWD robiłam w Egipcie (polecam Ewę Krawiec z Hrg), dopiero wyższe stopnie i specjalizacje robiłam w kraju, po zakupie suchacza ;)

Co do P2, to patrząc na to, jak ten kurs wygląda u instruktorów miejscowych (najpierw roczne przygotowanie basenowe, później sam kurs przez bite 7 dni), nie sądzę, że w Marsa znajdziesz kurs na podobnym poziomie - no i chyba szkoda stracić piękne widoki pod wodą na rzecz kursu (kurs AOWD w PADI, podobnie jak ja, jak najbardziej można zrobić w Egipcie, to jest tylko wstęp do specjalizacji, ale na P2 w CMAS bym się nie zdecydowała). :ping:

Jeśli to nie musi być koniecznie P2, to Jacek powyżej dał namiary na dobrą szkołę :ping: .
Ostatnio zmieniony przez arkac123 07-01-2013, 13:03, w całości zmieniany 1 raz  

adamjoker 

Kraj:
Poland

Wysłany: 07-01-2013, 13:08   

Hurgada też by mogła być.
A jak mają się kursy PNO, PNA i PE do P2?
Czy trzeba je mieć zaliczone, żeby robić P2?
Jeżeli w Polsce to z racji lokalizacji (nie czuje jak mi się rymuje ;-) )
to robiłbym w MCN-ie - prawie pod nosem mam ich bazę.
AOWD ma troszkę płytszą głębokość maksymalną? niż P2 - mam rację?
Ostatnio zmieniony przez adamjoker 07-01-2013, 13:09, w całości zmieniany 1 raz  

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 07-01-2013, 13:25   

arkac123 napisał/a:
Jacek, to P2 też robicie? ;)

Co tam P2... od "A" do "N" :D

[ Dodano: 07-01-2013, 13:35 ]
Cytat:

Jak chcesz "tylko" podnieść limit głębokości, w SDI możesz robić Deep (do 40m) zaraz po OWD/P1. Na wiosnę w Akademii Nurkowania ponownie będziemy robili akcję "5 specjalizacji w cenie jednej", gdzie w dwa weekendy uzyskasz:
- kurs Nitrox podstawowy
- nawigacja
- doskonała pływalność
- deep
- nurkowanie nocne
Plakat z poprzedniej naszej akcji:

arkac123 

Kraj:
Poland

Wysłany: 07-01-2013, 13:43   

adamjoker napisał/a:
A jak mają się kursy PNO, PNA i PE do P2?
Czy trzeba je mieć zaliczone, żeby robić P2?
Jeżeli w Polsce to z racji lokalizacji (nie czuje jak mi się rymuje ;-) )
to robiłbym w MCN-ie - prawie pod nosem mam ich bazę.

To temat - rzeka :ping: .

Zanim rozpęta się dyskusja, to musisz sobie odpowiedzieć na pytanie, ile i w jakich warunkach będziesz nukował.
Ja na początku nie miałam zamiaru nurkować w kraju (ciemno, zimno), OWD i AOWD zrobione w Egipcie, w komfortowych warunkach wystarczyło mi na kilka lat.

Generalnie, jeśli większość nurkowań będziesz robił w EG - szkól się w Egipcie, jeśli w kraju - kup SS (nieuniknione przy tej temperaturze wody) i zrób kurs w rodzimych wodach.

CMAS ma bardzo intensywne kursy, z dużym naciskiem na kondycję, ale trzeba wiedzieć, że niekoniecznie te umiejętności przydadzą się w nowoczesnym nurkowaniu, a mogą dać nam niestety złudne poczucie bezpieczeństwa (nurkuję i ćwiczę z instruktorem CMAS, i sporo dyskutujemy o podejściu do nurkowania - CMAS szkoli, jak wyjść z sytuacji awaryjnej, natomiast nowocześniejsze szkoły nurkowania szkolą, jak do niej nie dopuścić).

Najlepiej więc uczyć się w różnych organizacjach, u różnych instruktorów.
Ostatnio zmieniony przez arkac123 07-01-2013, 13:44, w całości zmieniany 1 raz  

mi_g 

Stopień: P2,Cave,nTMX
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-01-2013, 13:57   

arkac123 napisał/a:
Co do P2, to patrząc na to, jak ten kurs wygląda u instruktorów miejscowych (najpierw roczne przygotowanie basenowe, później sam kurs przez bite 7 dni)

Pamiętaj że teraz zmieniły się przepisy i pzred P2 masz to o czym pisał kolega PNA i PE ( zcyli Nawigacja i nurkowania na średnie głebokości - do 30m). Dawniej te zagdnienia były w ramach P2 i zajmowały ze 3 dni kursu a może i wiecej...
Dawny kurs P2 to jakby obecny kurs P2 + kursy PNA+PE.
Właściwie to zostaje ratownictwo, nurkowania na 40m, pewnie coś o dekompresji + trochę skilsów.
adamjoker napisał/a:
Czy trzeba je mieć zaliczone, żeby robić P2

Według schematu na stronie KDP
Wynika że tak. Pwenie można to zrobić jednym ciągiem ale wtedy to pewnie zajmie to mniej wiecej tyle po dawny kurs P2 czyli z 5-7dni
adamjoker napisał/a:
Czy połączyć przyjemne z pożytecznym i w Egipcie robić P2 i tam ponurkować w trakcie kursu

Nie liczyłbym zbytnio na nurkowania podczas kursu, szczególnie jak nie masz PNA+PE+PNO, program będzie napchany. No chyba że jedziesz na 2 tygodnie. A może zrób sobie PNA+PE+PNO zajmie mniej czasu. To mniej więcej jak AOWD w niektórych organizacjach P2 z grubsza powinno odpowiadać AOWD+DEEP+RESCUE (w jednych organizacjaqch bardziej w drugich mniej).

[ Dodano: 07-01-2013, 14:03 ]
arkac123 napisał/a:
Zanim rozpęta się dyskusja, to musisz sobie odpowiedzieć na pytanie, ile i w jakich warunkach będziesz nukował.

I to dobra uwaga. Popieram.
Ostatnio zmieniony przez mi_g 07-01-2013, 14:02, w całości zmieniany 1 raz  

adamjoker 

Kraj:
Poland

Wysłany: 07-01-2013, 14:36   

mi_g napisał/a:

arkac123 napisał/a:

I to dobra uwaga. Popieram.

Zbyt dużych ambicji nie mam. Kilka, kilkanaście nurków rekreacyjnych rocznie.
Nic wielkiego i na pewno nie tech, DIR ani nic podobnego.
Przynajmniej na razie.
Po prostu chce mieć możliwość nurkowania kiedy chcę, gdzie chcę i jak głęboko chcę.
Oczywiście w miarę posiadanych uprawnień.
Wiem, że w Egipcie pewnie jak zapłacę to wezmą mnie na większe głębokości, nitrox, trimix.
Ale Edi mnie nauczył odpowiedzialności pod wodą i zamierzam się tego trzymać.
Tak jak znalazłem u kogoś podpis na tym forum, że nie ma odważnych starych nurków.
Są albo odważni albo starzy, Ja chcę zaliczać się do tych drugich.

Po prostu chcę sobie zrobić uprawnienia na takie stopnie aby swobodnie zwiedzać podwodny świat - bez szaleństw i bez zbytniego zagłębiania się (poniżej 50m.) w temat.

Powietrze (ew. nitrox) 30 max. 40m. - to jest szczyt moich marzeń. Więcej mi do szczęścia na razie nie potrzeba.

arkac123 

Kraj:
Poland

Wysłany: 07-01-2013, 14:53   

adamjoker napisał/a:
Zbyt dużych ambicji nie mam. Kilka, kilkanaście nurków rekreacyjnych rocznie.
Nic wielkiego i na pewno nie tech, DIR ani nic podobnego.
Przynajmniej na razie.
Po prostu chce mieć możliwość nurkowania kiedy chcę, gdzie chcę i jak głęboko chcę.
Oczywiście w miarę posiadanych uprawnień.
Wiem, że w Egipcie pewnie jak zapłacę to wezmą mnie na większe głębokości, nitrox, trimix.
...
Powietrze (ew. nitrox) 30 max. 40m. - to jest szczyt moich marzeń. Więcej mi do szczęścia na razie nie potrzeba.

IMHO uprawnienia do 30 m (a więc AOWD lub PE), plus warsztaty trymu i pływalności, i ewentualnie nitroks PN1 w zupełności wystarczą do takiego nurkowania.
Moja rada: na razie zrób w kraju PE lub AOWD, pojedź do Marsa, ponurkuj z żółwiami, w tunelach, na rafach, i zobaczysz, co będzie Ci dalej potrzebne.
Bardzo ważne w nurkowaniu jest opływanie :ping: .

40 m robione na pojedynczej flaszce nie jest dobrym pomysłem (oczywiście można, ale czy warto - czas denny to zaledwie kilka minut). Mam kilkaset nurkowań na koncie, ale 40 m i poniżej zrobiłam tylko kilka razy (ostatnio, aby zobaczyć rekiny :ping: ) - podobnych okazji (rekiny, wrak) wcale nie jest wiele.

Assad 

Kraj:
Poland

Wysłany: 07-01-2013, 14:56   

Jeśli robiłeś P1 w starym systemie, musisz zrobić dwie specjalizacje; PNA, potem PE i dopiero możesz podejść do kursu P2 - tak to wygląda po zmianach programu szkolenia w KDP. Możliwe, że PZP albo LOK mają trochę inny program.

Kurs robiłbym w Polsce.
Jeśli nauczysz się nurkować w trudnych warunkach (ciemne i zimne wody), w Egipcie będziesz sobie lepiej radzić pod wodą.
Ostatnio zmieniony przez Assad 07-01-2013, 14:58, w całości zmieniany 1 raz  

mi_g 

Stopień: P2,Cave,nTMX
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-01-2013, 15:34   

adamjoker napisał/a:

No to przed tobą długa droga...
Choć z drugiej strony taki David Shaw ginąc w Boesmansgat na 270m miał za sobą "zaledwie" 333 nurkowania i "ledwo" kilka lat kariery nurkowej, a niewątpliwie nurkował gdzie chciał i jak głęboko chciał...

armorer 

Kraj:
Poland

Wysłany: 07-01-2013, 15:42   

jacekplacek napisał/a:
Plakat z poprzedniej naszej akcji:

Który to Ty na tym plakacie?

Pozdrawiam

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 07-01-2013, 16:05   

armorer napisał/a:
Który to Ty na tym plakacie?

Za brzydki jestem - nie przeszedłem eliminacji :D

TomKur 

Stopień: Shallow Diver
Kraj:
Switzerland

Wysłany: 07-01-2013, 17:13   

Cześć,
wg mnie warto, żebyś zrobił kurs nitroxowy i deep. Oba poszerzają możliwości nurkowań o jakich piszesz i oba będą i tak później potrzebne do dalszego rozwoju. Oba można zrobić u nas lub Egiptowie - wg mnie bez większej różnicy.

adamjoker 

Kraj:
Poland

Wysłany: 07-01-2013, 17:51   

Ufff. Posypało się odpowiedzi.
Po kolei.
arkac123 – Oczywiście nie zamierzam szaleć. Te 40 m. to tak lekko na wyrost – nie zamierzam robić Blue Hole na powietrzu i 1 butli – pnoć niektórzy próbowali (nie koniecznie do końca).
Tak jak napisałem – chcę być tym starym nurkiem. Już mam ponad 40 wiosen i nie zamierzam szybko kończyć odliczania ;-) Zamierzam jeszcze długo długo długo sobie ponurkować.
Jeżeli ktoś kupuje samochód z prędkością maksymalną 240 km/h nie znaczy że tyle będzie zawsze jechać. Może tylko chodzi o możliwość szybkiego wyprzedzenia z zapasem mocy przy 80 km/h.
Moje nurkowania to i tak pewnie w 100% będą wycieczki z przewodnikiem, nurkowania NoDeco. Ale lubię wiedzieć odrobinę więcej niż potrzeba.
JacekPlacek i TomKur – dzięki 100-krotne za info. I tego mi właśnie było trzeba.
Tu przyznaję się do tego co leży w Polskim szkolnictwie. Czytanie ze zrozumieniem.
Jacku – Twoja propozycja to jest to co spełni wszystkie moje pragnienia. No – przynajmniej te dotyczące nurkowania ;-) . Możesz napisać coś więcej o tej promocji „5w1”. Kiedy gdzie i czemu tak daleko? No i czy z P1 mogę wziąć udział w promocji - pewnie tak ale wolę się upewnić?
Dziękuję wszystkim za zainteresowanie tematem i pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez adamjoker 07-01-2013, 17:54, w całości zmieniany 1 raz  

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 07-01-2013, 18:20   

adamjoker napisał/a:
Jacku – Twoja propozycja to jest to co spełni wszystkie moje pragnienia

:beer3:

adamjoker napisał/a:
Możesz napisać coś więcej o tej promocji „5w1”. Kiedy gdzie i czemu tak daleko? No i czy z P1 mogę wziąć udział w promocji - pewnie tak ale wolę się upewnić?

Z 5w1 ruszamy z wiosną i prawdopodobnie będzie kilka cykli, żeby i "piankowcy" mogli skorzystać - chyba, że ktoś jest twardziel i da radę w marcowo-kwietniowej wodzie :)
Standardowo robimy te szkolenia na Budzisławskim i Powidzu, ale być może pomyślimy i o innej lokalizacji? Wszystko jest kwestią warunków i ilości chętnych - nie chcemy obciążać kursantów kosztami naszych przejazdów itp.
P1 / OWD nie tylko może ale wręcz powinien wziąć udział w tak fajnym szkoleniu :)
Ostatnio zmieniony przez jacekplacek 07-01-2013, 18:20, w całości zmieniany 1 raz  

adamjoker 

Kraj:
Poland

Wysłany: 07-01-2013, 19:01   

Myślę, że temat do zamknięcia - a szczegóły już sobie poustalam z Jackiem na PW.
Jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie tematem.
Pozdrawiam i życzę wszystkim wielu udanych nurków.

Bajkowe Nurkowania 

Stopień: Instr. Platinum 1400
Kraj:
Egypt

Wysłany: 07-01-2013, 22:49   Re: Szkolenie CMAS/KDP Planet Divers Instruktor Edi

adamjoker napisał/a:

W Dahabie miłem szczęście i trafiłem do PlanetDivers i na Ediego (Polak rezydujący w Dahabie) - rewelacyjny instruktor. Szczerze polecam.
Adam

Witaj,

Jak nazywa się ten instruktor Cmas/KDP?

Otrzymałeś licencję CMAS/KDP *?

Pozdrawiam

Jan
Ostatnio zmieniony przez Bajkowe Nurkowania 07-01-2013, 22:55, w całości zmieniany 1 raz  

adamjoker 

Kraj:
Poland

Wysłany: 08-01-2013, 14:29   

Myślę, że Edi się nie pogniewa jeśli mu zrobię drobną reklamę. Instruktor to Edward Kenig. Teraz jest w Polsce, ale wiem że na wiosne wraca do Egiptu.Jak dla mnie rewelacyjny instruktor. Siła spokoju, jeśli ktoś ma jakieś problemy (koleżanka ze mną na kursie miała problemy z uchem i dość wolno schodziliśmy - wyrównywanie ciśnienia) żadnego poganiania. Nacisk na bezpieczeństwo i zrozumienie tematu. Nurki szkoleniowe na Lighthousie - jest co przy okazji pozwiedzać. Możliwość dodatkowych nurków - ja po kursie zrobiłem jedno nocne i miałem okazje spotkać dużego żółwika na Lighthousie. Egzamin - wywieźli nas łodzią w śliczne miejsce i miałem okazję zwiedzić parę ciekawych zakamarków.
Nastroje w PlanetDivers rodzinne. Każdy uśmiechnięty, uprzejmy. Zakwaterowany byłem w DahabOasis - ostatni hotel za Dahabem już a dowóz był w cenie kursu - nie musiałem dopłacać. Możliwość kursów CMAS i PADI (nie wiem czy innych organizacji też, ale PADI na pewno). Licencję otrzymałem po powrocie. Wpłaciłem złotówki na podane konto przesłałem zdjęcie i za chwilę dostałem plastik. Jak tam wrócę (a na pewno wrócę bo nie byłem na BlueHole) na pewno będę nurkować z nimi. Wiem wiem - być w Dahabie i nie zobaczyć BlueHole to jak być w Rzymie i nie zobaczyć papieża. Ale przynajmniej mam mocną motywację aby tam wrócić. I jest tam dużo dużo więcej do zobaczenia. Aha - organizują też wyjazdy np na Thistlegorm. Znajomi byli - mówili że rewelacja. Jak by jeszcze jakieś pytania - pytaj odpowiem z chęcią.
P.S. Jak by co nie mam żadnych układów z nimi, ani udziałów w zyskach - poznałem Ediego na spotkaniu z rezydentem AlfaStar i niechcący zapisałem się na kurs P1. To jest tylko i wyłącznie moja subiektywna opinia o nich.
Pozdrowienia dla Ediego i PlanetDivers.

[ Dodano: 09-01-2013, 07:28 ]
W uzupełnieniu - licencja jest KP LOK CMAS. Cokolwiek to znaczy i jakakolwiek organizacja to nie jest.
Jak Polska to wiadomo zawsze gdzieś muszą być te Polskie małe wojny.
Pozdrawiam wszystkie organizacje i wszystkich nurków ;-)
Ostatnio zmieniony przez adamjoker 08-01-2013, 14:30, w całości zmieniany 1 raz  

Rafał76 

Kraj:
Poland

Wysłany: 18-01-2013, 10:07   

zamiana jednej flaszki na dwie nie zmieni dla omawianych głębokości maxymalnego limitu pozostania na danej głębokości. Większa ilość gazu sprawi tylko, że dłużej pozostając przejdziesz z nurkowania bezdekompresyjnego w dekompresyjne. Można zabarać ze sobą nawet 4 butle, komputer nie zmieni zdania i pokaże Ci zawsze ten sam czas zgodny z algorytmem dla danej głebokości

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu