Wysłany: 09-01-2013, 10:46 Maska panoramiczna Mares I3 - czy warto?
Witam ponownie starszą brać nurkową.
Pewnie temat odgrzewam, ale przeglądałem forum i za bardzo nie spotkałem się z opiniami na temat tej maski.
http://bludive.pl/product...a-Mares-i3.html
Mam pytanie czy ktoś używa taką maskę?
Jestem ciekaw efektu pod wodą. Podczas moich pierwszych nurków brakowało mi widoczności partnura. Przyzwyczajony jestem, że kątem oka widzę osobę z którą idę, jadę rowerem. Pod wodą już tak łatwo nie jest. Muszę albo co chwila obracać głowę, lub płynąć lekko z tyłu, ale wtedy partnur ma całkiem przechlapane jeśli chce mnie zobaczyć.
Oglądałem filmiki na YouTu... i wygląda całkiem całkiem. Widoczność zapowiada się rewelacyjnie. Ciekaw jestem odczuć szacownych forumowiczów.
Pozdrawiam
Adam
Myślisz, że problem jest w Twojej dotychczasowej masce czy w sposobie nurkowania?
Jeżeli dwie osoby płyną obok siebie i mają prawidłową pozycję (ręce przed sobą), całkiem dobrze widzą się nawzajem kątem oka.
Jeżeli z jakichś powodów partnur płynie za Tobą, to żadna maska bez lusterka wstecznego nie pomoże Pomóc może jedynie komunikacja światłem, czyli obie osoby mają latarki oraz przećwiczony nawyk świecenia przed partnera - wtedy zawsze wiesz o obecności tego z tyłu, bo widzisz przed sobą jego punkt światła.
Wysłany: 09-01-2013, 11:19
Yavox napisał/a:
Myślisz, że problem jest w Twojej dotychczasowej masce czy w sposobie nurkowania?
W mojej dotychczasowej masce nie ma problemu bo jej nie mam. Nie dopisałem, że zamierzam sobie dopiero kupić maskę i zastanawiam się akurat nad panoramiczną w tym przypadku maresa. Czytałem na forum opinie o Tusie panoramicznej z zaworkiem (mi akurat zaworek raczej by przeszkadzał) ale opisy i zachwyty nad polem widzenia maski mnie zastanawiają.
Zamierzam nurkować tylko rekreacyjnie obglądowo i właśnie pole widzenia mnie zastanawia.
Wiem że to jest temat rzeka co dla jednego jest szerokim kątem dla innego jest światełkiem w tunelu itp itd.
Chodzi mi tylko o opinie osób używających Maresa I3 lub podobnych masek panoramicznych. Najlepiej 3 szybowych.
Pozdrawiam Adam
Oki. Moim zdaniem zwykła czarna jednoszybowa maska, z szybą umieszczoną blisko oczu (czyli w sumie tzw. low-volume) daje bardzo fajne pole widzenia i nie potrzeba niczego więcej. Ale może jest ktoś, kto przesiadł się z takiej na trzyszybową i uważa, że to był dobry pomysł, to niech się wypowie w tym temacie.
Wysłany: 09-01-2013, 11:35
Yavox a może orientujesz się czy jest duża różnica pomiędzy taką maską "low-volume" a maskami stosowanymi w Egipcie w centrach nurkowych. Bo mam doświadczenie jedynie z takimi maskami. I w nich nie bardzo mi odpowiadało pole widzenia.
Mam za sobą tylko parę nurków i zamierzam kupować powoli wyposażenia. Wstępnie myślę o zakupie ABC. Najpierw maska, potem będę wam wiercił dziurę w brzuchu o płetwy, fajkę, piankę, jacket itd. Jeszcze się Wam dam we znaki
Na razie parcia nie mam na sprzęt, więc chcę sobie porozglądać się, popytać osoby opływane i znające się na temacie. Nie chcę kupować sprzętu w ciemno a potem narzekać i męczyć się lub kupować, kupować, kupować i wyrzucać pieniądze.
Pozdrawiam Adam
Ostatnio zmieniony przez adamjoker 09-01-2013, 11:36, w całości zmieniany 1 raz
Najprościej będzie podjechać w sezonie na jakieś nurkowisko (albo teraz do dobrze zaopatrzonego sklepu) i poprzymierzać. Maski z netu bez przymierzania bym nigdy nie kupował, bo co z tego, że ma szyby z boku jak będzie ciekła.
Ostatnio zmieniony przez Yavox 09-01-2013, 11:45, w całości zmieniany 1 raz
ptja [Usunięty]
Wysłany: 09-01-2013, 11:44
adamjoker napisał/a:
Yavox a może orientujesz się czy jest duża różnica pomiędzy taką maską "low-volume" a maskami stosowanymi w Egipcie w centrach nurkowych.
a jest jakiś standard masek "egipskich"?
Maska o małej objętości ma co najmniej 2 zalety:
- szyba jest blisko oczu, więc pole widzenia jest szerokie
- nadaje się do nurkowania bez sprzętu (freedivingu), gdzie wyrównanie ciśnienia jest przy pomocy tego, co masz w płucach
No i zapasową maskę, taką samą jak główna, łatwiej gdzieś schować, jak jest płytka i się łatwo składa.
ptja [Usunięty]
Wysłany: 09-01-2013, 11:56
Yavox napisał/a:
/.../zapasową maskę, /.../ łatwiej gdzieś schować, jak jest płytka i się łatwo składa.
a tu z kolei swoje zalety pokazują maski typu "frameless".
Ja używam dwóch tego typu:
- scubatech (chyba)
- imersion thazard (ta ma mniejszą objętość)
Obie mają czarne, silikonowe kołnierze i jedną szybę.
Jedyną dostrzegalną różnicą jest konieczność wyrównania ciśnienia wcześniej po zanurzenia w tej pierwszej. Do free używam imersiona.
Ostatnio zmieniony przez ptja 09-01-2013, 11:57, w całości zmieniany 1 raz
Nie pływałem akurat w tej masce panoramicznej, o którą pytasz ale "na co dzień" używam maski panoramicznej tusa vision Tri-Ex (takiej jak tu: http://divezone.pl/tusa-m...31-p-2119.html) z czarnym silikonem. Akurat bezpośredni argument kupna tej maski był taki, że mi po prostu pasowała, nie ciekła itp. (a przed jej zakupem popływałem w kilku i miałem porównanie). Co do pola widzenia- owszem dzięki bocznym szybkom zobaczysz "kątem" oka rybkę, partnera, czy poświatę jego światła ale bez ściemy nie będzie to widok "rzeczywisty" tylko troszkę zniekształcony. IMHO do tego typu masek dzięki szybkom bocznym "wpada" więcej słońca i wybór maski panoramicznej "jeszcze" z przezroczystym silikonem (ew. refleksy) jest dość kiepskim pomysłęm (mnie wkurza przezroczysty silikon nawet w "zwykłych" maskach ale to kwestia indywidualna). Ponadto maski panoramiczne moją dość dużą objętość. Ale jak piszesz, że lubisz widzieć kątem oka co się dzieje to maski panoramiczne mogą być dla Ciebie (przy czym nie twierdzę, że dobrze dobrana maska typu frameless nie spełni tego zadania równie dobrze). Ja tam swoją lubię, polecam (ponoć ładnie mi w niej ) ale zawsze i tak sugeruję przetestowanie masek w wodzie przed zakupem. pozdrawiam i miłego oglądania podwodnego świata (niezależnie w jakiej masce byle by pasowała)
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 09-01-2013, 12:31
Yavox napisał/a:
No i zapasową maskę, taką samą jak główna, łatwiej gdzieś schować, jak jest płytka i się łatwo składa.
Maska zapasowa nie koniecznie musi być taka sama jak główna a czasem wręcz nie powinna być taka sama.
Ostatnio zmieniony przez Yavox 09-01-2013, 12:33, w całości zmieniany 1 raz
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 09-01-2013, 12:45
Yavox napisał/a:
Kiedy nie powinna być taka sama?
Edit: I dlaczego?
Zapasowa maska także jest sprzętem partnerskim a więc należącym do zespołu a nie gościa w kieszeni którego się znajduje. Jeżeli posiadacz takiej maski ma w głównej silne dioptrie, i takie samo cuś zaaplikuje w zapasowej = przestanie ona być przydatna komukolwiek poza nim. Rozwiązaniem może być połowiczne załatwienie sprawy - pół maski w dioptriach, pół bez.
Na kursie OWD 2 lub 3 razy nurkowałem w masce panoramicznej (chyba scubapro clear vu).
Mnie nie przypadła do gustu. Jeśli coś dostrzegłem kątem oka w bocznej szybie to w pierwszej chwili i tak nie wiedziałem co to jest, a sprawiało lekki niepokój, jakby coś nagle koło mnie sie pojawiło. Żeby zobaczyć to i tak musiałem odwrócić głowe i popatrzeć przez szybe główną. Nieważne czy to była ryba, ręka partnera czy fragment rafy koło którego przepływałem, jak oko tylko coś zarejestrowało przez boczną szybe to powodowało momentalne odwrócenie głowy w tym kierunku, aby upewnić się, czy nie jest to zagrożenie. Pewnie można się do tego przyzwyczaić. Jeszcze jeden kolega mówił o podobnych wrażeniach natomiast partnur z którym wtedy najczęściej nurkowałem nie miał co do tej maski żadnych uwag (był tez zaraz po kursie OWD).
Ostatnio zmieniony przez QQS 09-01-2013, 13:50, w całości zmieniany 1 raz
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 09-01-2013, 13:36
Yavox napisał/a:
Aha. No jasne. To w takim razie szkła kontaktowe? I sześć takich samych masek na 3 osobowy zespół?
Oczywiście, że tak, ale bardzo często szkła kontaktowe są na tyle drogie, że nurkowie wolą je zdjąć a pod wodą używać maski z dioptriami. Kolejna sprawa, to nie każdą wadę wzroku da się skompensować szkłem kontaktowym.
Ostatnio zmieniony przez jacekplacek 09-01-2013, 13:37, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 09-01-2013, 13:57
Bezbarwny silikon odpada. Z córką snoorkowałem z taka maską (komplet z fajką za parę złotych) i faktycznie słońce, odblaski - ogólnie qpa. A ten standard egipskich masek to myślę że jakieś z tych tańszych prostszych. Żadne low-volume, miękki silikon, fartuch, srartuch itp.
Odnośnie Tusy - spora ramka jest pomiędzy szybami a w Maresie ponoć prawie nie widać przejścia między nimi. I dlatego piszę ponoć i się pytam na forum by się upewnić. Niestety mieszkam na dalekiej prowincji i do porządnych sklepów mam dość daleko. Pozostaje jedynie posłuchać sie rady Yavoxa i sprawdzić na nurkowisku - tylko takie wynalazki rzadko są spotykane. Lub wyprawa do sklepu. Ale dzięki za podesłanie kolejnego problemu - pakowanie. Faktycznie może jednak low-volume. Blisko twarzy pole widzenia spore a na spakowaną maskę wystarczy małe pudełeczko - bo na trójszybową to siłą rzeczy musi być spore pudełko. I po co ja głupi się pytałem ;-P Więcej problemów. Ale musze w takim razie ponownie zastanowić się poważnie nad low-volume. A ewentualnie z takich co polecacie w rozsądnej cenie (max 150-200zł.)
Serdecznie dziękuję za porady i pozdrawiam. Adam
Adam co do pudełka to...naprawdę IMHO szczegół wobec tego, że maska będzie Ci nie "leżała", podciekała itp. Ale fakt pudełko do mojej tusy jest troszkę większe od np. pudełka mojej maski "frameless" (chyba soprasa). No i tej pierwszej nie wsadzę raczej "swobodnie" kalosza płetwy np. po nurku a tą drugą, jak najbardziej (można zastosować ten przykład do innych sytuacji wsadzania maski ). Co do ramek itp. nie mam niestety porównania z innymi "panoramicznymi" maskami. Kupiłem taką, ponieważ, jak pisałem akurat ten miodel przypasował mojej faciacie . Jak byś sprecyzował konkretnie "Mazury" tj. swoją lokalizację to ew. na wiosnę, o ile do tego czasu nie kupisz sobie maski, chętnie pożyczę Ci moje maski do potestowania- dośc często bywam "w sezonie" w rejonach Mazurskich pozdrawiam A i może to będzie nudne ale nie cena ale to, jak maska jest dopasowana ma Ci odpowiadać (są ludzie pływający w maskach z Decathlonu, którzy je sobie chwalą).
Ale dzięki za podesłanie kolejnego problemu - pakowanie. Faktycznie może jednak low-volume. Blisko twarzy pole widzenia spore a na spakowaną maskę wystarczy małe pudełeczko - bo na trójszybową to siłą rzeczy musi być spore pudełko. I po co ja głupi się pytałem ;-P
Trochę nie o to chodzi z tym pakowaniem, chociaż także Wiele osób poza maską na twarzy nurkuje z drugą zapasową - w kieszeni, najczęściej w prawej kieszeni suchego skafandra. Ponieważ zdarza się (z wyjątkami - patrz post jackaplacka wyżej) zalecenie, żeby obie maski były takie same (najczęściej spotykane argumenty: dodatkowy stres założenia maski, którą inaczej się czuje niż poprzednią po stresie związanym z utraceniem nagle głównej oraz - skoro główną wybierasz tak, żeby była dopasowana idealnie, to po co jako zapasową mieć drugą gorzej dopasowaną), część osób wybierając maskę od razu myśli pod tym kątem. Nie podchodź do tego ortodoksyjnie, bo i tak zdecydowana większość osób - jeżeli nawet ma maskę zapasową - to ma inną (najczęściej swoją starą, która całkiem daje radę, ale poszła do kieszeni po zakupie lepszej - np. ja tak mam). Warto tylko wiedzieć, że istnieje taka linia rozumowania.
Do 200zł bankowo znajdziesz dobrą maskę. Chodzi tylko o to, żeby wiedzieć, jak ją dobrze sobie dobrać do twarzy. Cena jest w gruncie rzeczy mało istotna - są ludzie, którym maski za grube parę stów ciekły niezależnie od tego, jakiej firmy wybierali a znaleźli swoje szczęście w masce za 30 zeta
Ostatnio zmieniony przez Yavox 09-01-2013, 14:27, w całości zmieniany 1 raz
Wiek: 56 Dołączył: 20 Paź 2004 Posty: 2801 Skąd: Warszawa
Wysłany: 09-01-2013, 14:26
Od wielu lat stosuję zamiennie Oceanic Shadow (bezramkowa, bardzo duże pole widzenia) i Cressi Penta (ramkowa, boczne "szyby" z plastiku, też blisko twarzy więc i pole widzenia przez szyby zasadnicze bardzo dobre, szczególnie w dół).
Częściej stosuję Pentę (choć Shadowa mam znacznie dłużej) właśnie dlatego, że ma boczne szyby.
Kwestia składalności framelesów jest nie do przecenienia... w kieszeni... a bocznych szyb nie umiem przecenić... na twarzy
Penta ma te szyby dalekie od doskonałości ale mimo to są mi bardzo pomocne a nie "kompromisują" w żaden sposób widzenia przez szyby zasadnicze. Jedynie kręcąc głową mogę zobaczyć własne płetwy płynąc. Oczywiście możemy założyć, że partner ma być tam gdzie chcemy... ale czy będzie?
Obecnie wybór uzależniam od tego co mam do zrobienia. Jeśli nurkuję solo albo w sposób niewymagający rozglądania się to wybieram Shadowa. Jeśli mam grupę, szczególnie jeśli to kurs lub oprowadzanie wycieczki to zawsze preferuję Pentę właśnie ze względu na boczne szyby.
Wady bocznych szyb Penty:
- nie są szklane (już są porysowane) - kiepska przejrzystość, refleksy na rysach itd
- nie są płaskie (są dopasowane do obrysu szyb zasadniczych) - deformacje (mało istotne)
- nie sięgają wystarczająco daleko w kierunku uszu (nadal mogę dostrzec maskę zezując w bok)
Maresowa maska I3 była na mojej twarzy wkrótce po premierze bo oczywiście szukam (ekstensywnie) następcy dla Penty. Podstawowe wady:
- boczne szyby bardzo skromnie sięgają "do tyłu" a to przecież ich podstawowe zadanie
- szyby zasadnicze bez rewelacji, szczególnie w odniesieniu do Penty o Shadowle nie wspominając
- umiarkowanie dobre dopasowanie farucha do mojej twarzy.
Reasumując: moim zdaniem boczne szyby w masce, jeśli nie wprowadzają "wad" do maski, są niezwykle pomocne i warto je mieć (nie dotyczy zapasu w kieszeni - tu rządzą framelessy).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko