Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Butla 18l czy 2x12
Autor Wiadomość
Michał_Chmielewski 

Stopień: ten pierwszy
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-01-2013, 23:36   Butla 18l czy 2x12

witam tak jak w temacie jeśli chodzi o moje nurki są zawsze na butli 12l, a wiadomo za długo posiedzieć nie można w takim zbiorniku powietrza hehe :ping: więc co będzie lepszym rozwiązaniem kupić butle 18l czy 2x12 :ping: duże są różnice? wady i zalety ? między tweenem a 18nastką :) ?

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 13-01-2013, 23:45   

Twin lepiej trymuje, lepiej się układa, zapewnia redundację więc daje większe możliwości w doborze i realizacji celów. Jest też droższy :)

Marcin13736
[Usunięty]

Wysłany: 14-01-2013, 00:18   

Wszystko zależy ile i gdzie zamierzasz nurkować- Egipt na rafach, czy też Bałtyk i wraki. Jeśli tylko wakacyjnie i "przy okazji wakacji", to pewnie przez jeszcze długie lata wystarczy Ci 18-stka. Ale jeśli wpadłeś po uszy w nurkowaniu, to prędzej, czy później poczujesz potrzebę posiadania twinsetu.

Powodzenia w wydawaniu kasy!

borewicz07 

Stopień: 36,6°C
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-01-2013, 07:19   

Zanim podejmiesz decyzję KONIECZNIE spróbuj tego i tego, ale podejrzewam że na twinie się skończy, ciutkę bardziej rozwojowe no i bezpieczniejsze rozwiązanie.

Nuroslaw
[Usunięty]

Wysłany: 14-01-2013, 07:50   Re: Butla 18l czy 2x12

Michał_Chmielewski napisał/a:
witam tak jak w temacie jeśli chodzi o moje nurki są zawsze na butli 12l, a wiadomo za długo posiedzieć nie można w takim zbiorniku powietrza hehe :ping: więc co będzie lepszym rozwiązaniem kupić butle 18l czy 2x12 :ping: duże są różnice? wady i zalety ? między tweenem a 18nastką :) ?

Biorąc pod uwagę iż popularne sa 12 i 15 oraz 2x12 to albo wszyscy będą kończyć przed Tobą, albo Ty będziesz skracał innym nurkowania.
18 jest cholernie cieżka tak jak 2x12.

masz już płytę do 2x12? 18 założyć do każdego jacketu, twina już nie Zatem potrzebujesz odpowiedniej płyty... itd

Tokaru 

Stopień: P2/PL1
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-01-2013, 10:05   

Posiadam 18l butlę, tak jak ktoś wyżej napisał - jeśli nurkujesz z partnerami 15l/12l to zawsze masz dużo powietrza więcej, mniej więcej na to samo wychodzi już przy partnurach z 2x10l, także to jest chyba jedyny plus pojemności. Często też jadąc na nurkowania gdzie nie ma w pobliżu sprężarki, spokojnie wystarcza na dwa nury. Jest duża i ciężka, także jeśli tylko znajdą się funduszę sam będę wymieniał ją na twina :)

TomS 

Stopień: instr. SDI/TDI, PADI
Kraj:
Greenland

Wysłany: 14-01-2013, 13:37   

Nuroslaw napisał/a:
Biorąc pod uwagę iż popularne sa 12 i 15 oraz 2x12 to albo wszyscy będą kończyć przed Tobą, albo Ty będziesz skracał innym nurkowania.
Tylko w przypadku porównywalnego zużycia a to nie jest takie pewne ani nawet częste.

Włodek K
[Usunięty]

Wysłany: 14-01-2013, 14:13   

Michał_Chmielewski napisał/a:
więc co będzie lepszym rozwiązaniem kupić butle 18l czy 2x12 :ping: duże są różnice? wady i zalety ? między tweenem a 18nastką :) ?

Twin 2 x 12 = 4800 l powietrza na plecach
singiel 18 = 3600 l na plecach
Twin 2 x8,5 l = 3400 l na plecach

Twin 2 x 8,5 l jest najbardziej zbliżony zapasem gazu do 18 litrowej flaszki.

Twiny mają niżej położony środek ciężkości (mniejsze obwody butli i nieco inaczej położone) Reszta sprzętu dedykowanego do twinów powoduje większą stabilność układu. Trym w każdej butli możesz ustawić tak samo dobrze. Jednak twiny górują nad pojedynczymi wysokimi flaszkami właśnie nieco większą stabilnością - mniejsza dźwignia. Główną zaletą twina jest to ze mają dwie flaszki które mogą być niezależne.
Pozostaje cena większa za twina i cele docelowe jakie wiążesz z nurkowaniem.

Widzę że młody chłopak jesteś i warto (chyba?) przypomnieć Ci że równie ważnym kluczem do dłuższego przebywania pod wodą jest poprawna technika nurkowania (złożona sprawa). Błędem będzie próba zastępowania umiejętności zwiększaniem pojemności butli bo prowadzi to na manowce i zamiast poprawić umiejętności będziesz miał możliwość je utrwalać.

Ważną sprawą decyzyjną jest to co chcesz robić w nurkowaniu?.
Zatem jeśli stać Cię na twina, twoje docelowe nurkowania wykraczają poza to co nazywa się nurkowaniem rekreacyjnym to wybór twina będzie właściwym wyborem, dającym największe możliwości rozwojowe.
Kupując pojedynczą butlę zamykasz się w ograniczeniach wynikających z tego rodzaju sprzętu. Co nie znaczy ze to będzie wyłącznie zły wybór - patrz cele nurkowania.

Dla poszerzenia świadomości możliwych rozwiązań zapoznaj się z działem SM (SideMount)na tym forum

mi_g 

Stopień: P2,Cave,nTMX
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-01-2013, 15:54   

Marcin13736 napisał/a:
Wszystko zależy ile i gdzie zamierzasz nurkować- Egipt (...) to pewnie przez jeszcze długie lata wystarczy Ci 18-stka.

Oj na Egipt to ci wystarczy do końca życia. Ona sobie będzie stała w domu w piwnicy a ty z aluminiowa cf80 lub cf100 bedziesz szalał po rafach w Egipcie :-)

Haw 

Stopień: **
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-01-2013, 22:34   

a masz juz 12 czy plywasz z pozyczona? chyba TomS kiedys pisal i sie z nim zgadzam, ze bardzo sensowna opcja jest 12 na plecach + 12 alu na stage na nurki ze zwiekszonym zapotrzebowaniem. zwlaszcza kiedy 12 na ktorej nurkujesz jest juz twoja. rozwazales taka opcje?

TomS 

Kraj:
Greenland

Wysłany: 14-01-2013, 22:41   

Dziś prawdopodobnie zamiast stage alu S080 wolał bym stage stal 12L/12kg :) W sensie dwie butle 12L / 12 kg ale nie jako twin. Mam wtedy alternatywy: dwa nurkowania singlowe, nur singiel+stage, nur sidemount, nur ID (obie na plecach ale bez połączenia manifoldem, mocowane miękkimi pasami).

Grotto8 

Stopień: Inst SDI
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-01-2013, 09:53   

Dlaczego mocowane miękkimi pasami?
Widziałęm kiedyś takie rozwiązanie i to co mi się rzuciło w oczy, to strasznie zagmatwane mocowanie. Czy rozkręcenie i skręcenie zwykłych obejm jest bardziej kłopotliwe, niż zapętlenie tych pasów? Czy może są inne powody użycia pasów?

ptja
[Usunięty]

Wysłany: 15-01-2013, 10:08   

Grotto8 napisał/a:
Dlaczego mocowane miękkimi pasami?
Widziałęm kiedyś takie rozwiązanie i to co mi się rzuciło w oczy, to strasznie zagmatwane mocowanie. Czy rozkręcenie i skręcenie zwykłych obejm jest bardziej kłopotliwe, niż zapętlenie tych pasów? Czy może są inne powody użycia pasów?

Tu chyba chodzi o to, że ID to pomysł na zwiększenie bezpieczeństwa, gdy nie dysponujemy zestawem dwubutlowym (np. nie zabraliśmy swojego twina do Egiptu) i korzystamy z "tego co jest" (a więc i nie znamy zapewne średnicy butli).

Pawel_B 

Stopień: Instruktor MSDT
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-01-2013, 10:28   

ptja napisał/a:
Tu chyba chodzi o to, że ID to pomysł na zwiększenie bezpieczeństwa, gdy nie dysponujemy zestawem dwubutlowym (np. nie zabraliśmy swojego twina do Egiptu) i korzystamy z "tego co jest" (a więc i nie znamy zapewne średnicy butli).

Pomysł ciekawy, chociaż chyba prostsze jest rozwiązania 1 butla na plecach, druga jako stage. Tak robiłem w Egipcie przy głębokich nurkach, razem wychodzi tyle co w twinie - 24 litry gazu (C100 na plecach, S80 jako stage).

Pozdrawiam, Paweł

ptja
[Usunięty]

Wysłany: 15-01-2013, 10:53   

Pawel_B napisał/a:
/.../chyba prostsze jest rozwiązania 1 butla na plecach, druga jako stage.

bo ja wiem, czy prostsze? Jeśli już mam mieć "garba", to chyba wolę na tym poprzestać, a nie mieć i garba i dyndadło pod brzuchem (jakby tego ostatniego było mało :-) )

Dopisek: oczywiście stage ma sens, jeśli na plecach już są 2 butle, albo jeśli planujemy gaz zostawić gdzieś "po drodze"... albo bez "garba", czyli SM.
Ostatnio zmieniony przez ptja 15-01-2013, 10:55, w całości zmieniany 1 raz  

TomS 

Kraj:
Greenland

Wysłany: 15-01-2013, 11:06   

Ja wspomniałem o ID ponieważ czasami wolę mieć obie na plecach niż wiszący stage.

Od początku:
Zaproponowałem zakup konkretnych butli z konkretną motywacją/uzasadnieniem. Nie ma mowy o "wyjazdach" ale niewątpliwie dopracowanie "procedur i układu węży" zaowocuje także daleko od domu :)

Wymieniłem 4 różne rozwiązania - konfiguracje dwubutlowe w kolejności preferowanej:
TomS napisał/a:
Mam wtedy alternatywy: dwa nurkowania singlowe, nur singiel+stage, nur sidemount, nur ID

Czyli ID na końcu - do zadań specyficznych. Kiedy? Wtedy, gdy chcę mieć pełną "sztywność układu" i maksimum miejsca pod pachami. Dla mnie jest to sytuacja przykładowo nurkowania z wielkim aparatem (lustrzanką). Osobiście tak wolę: wrzucić na plecy oba single niż mieć jakiś stage. Oczywiście "nurkowo" nie jest to rozwiązanie lepsze. Wymaga twinowego worka, systemu mocowania butli, jest nieco mniej "bezpieczne", mniej poręczne na lądzie/łodzi itd.

A dlaczego pasy miękkie:
- bo miękkie pasy mam i tak i nie muszę kupować obręczy
- bo łatwiej spakować
- bo mniej niszczą butle
- bo nie prowokują do noszenia całości (rozkręcać by mi się nie chciało)

Pawel_B 

Stopień: Instruktor MSDT
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-01-2013, 13:52   

Tomek, to brzmi naprawdę bardzo fajnie. Mam worek do twina (który akurat jest lekko kłopotliwy przy singlu), pozostaje kwestia tych mocowań. Jak to się realizuje? Do singla mam adapter z pasami, rozumiem że są specjalne adaptery do mocowania 2 butli? Czy wymaga to specjalnej płyty-systemu?

Pozdrawiam, Paweł

TomS 

Kraj:
Greenland

Wysłany: 15-01-2013, 14:25   

No właśnie są dwie możliwości.
Standardowa: zwykła płyta plus odpowiedni "adapter", ja na przykład zmajstrowałem taki

Opcja niestandardowa, moja obecna, opiera się o płytę "do singla" i niskoprofilowy adapter do singla. Trzeba jedynie podmienić worek na twinowy i zastosować 4 pasy do butli przewlekając je przez szczeliny w adapterze do singla :) Działa z butlami o średnicy 185 (alu) i większymi. Nie kombinowałem z mniejszymi bo nie miałem takiej potrzeby.
Poniżej taka konfiguracja. Co prawda niewiele widać bo to jet ilustracja do pierwszych stopni ale widać na przykład, że butle są na tyk :)

lozerka 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-01-2013, 14:34   

ptja napisał/a:

bo ja wiem, czy prostsze? Jeśli już mam mieć "garba", to chyba wolę na tym poprzestać, a nie mieć i garba i dyndadło pod brzuchem (jakby tego ostatniego było mało :-) )

a próbowałeś z dyndadłem - do singla znaczy, jako dodatkowy gaz denny :) ?

Bo ja tez miałam obawy przed 1 razem, że się dyndać będzie ( a zaprawdę wrogiem jestem ;-) ) - i się okazało, że nic się nie dynda i ta dodatkowa butla z gazem mocowana jako stage w ogole nie przeszkadza, w ogole jej nie czuć :)
Jedyny problem to dodatkowe podpięcie sprzetu przed nurkiem i odpięcie po, ale problemem może się to jakimś wydawać wyłącznie na kołyszącym morzu :) Ale myślę, że to jest łatwiejsze i znacznie szybsze, niż mocowanie drugiej butli na quasi twina :) Szczególnie, że dopinasz do już istniejacych d-ringów :) ( z całym szacunkiem, do rozwiązań Tomka :-D )
Ostatnio zmieniony przez lozerka 15-01-2013, 14:35, w całości zmieniany 1 raz  

TomS 

Kraj:
Greenland

Wysłany: 15-01-2013, 14:54   

lozerka napisał/a:
Ale myślę, że to jest łatwiejsze i znacznie szybsze, niż mocowanie drugiej butli na quasi twina
Łatwiejsze jest bez porównania i szybsze także. Łatwiejsze do nauczenia. Mnie pętanie singli idzie szybko niezależnie czy w wersji stage czy ID ale nie jest to żaden argument statystyczny. Mam pełną świadomość, że singiel+stage jest rozwiązaniem ogólnie lepszym niż ID (które przecież wymieniłem na samym końcu bo chętniej splatam stage niż ID). Najwyraźniej przewagę SS względem ID widać w sytuacji zmiany butli miedzy nurkowaniami na bujającej łodzi :) Splatanie ID w pewnym momencie "wymaga" precyzji i stabilności otoczenia bo operujemy na raz dwoma ciężkimi przedmiotami. W tej konkurencji wygrywa rozwiązanie klasyczne - najpierw spięcie butli adapterem a później skręcenie zestawu jak "normalnego" twina. Moje najnowsze rozwiązanie wymaga mniej sprzętu, jest lżejsze i ma inne zalety ale akurat montaż jest najbardziej kłopotliwy ze wszystkich wspomnianych rozwiązań. Demontaż butli z kolei to około 40 sekund włączając odkręcenie pierwszych stopni :)

lozerka napisał/a:
dodatkowa butla z gazem mocowana jako stage w ogole nie przeszkadza, w ogole jej nie czuć
Albo wzrosła Ci tolerancja na "nieczucie" albo powolutku ulegasz indoktrynacji ;-)
Zadaj sobie pytanie: z punktu widzenia wygody wolisz mieć stage czy go nie mieć ? Skoro nie mieć (pytanie było retoryczne) to chyba jednak czujesz ... :D
Stage poprawnie podczepiony jest po prostu w pełni akceptowalny wobec zalet jakie ma. Ale nie można powiedzieć, że go nie czuć :)

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu