Wysłany: 12-03-2013, 12:13
arkac123 napisał/a:
Całkiem możliwe, że obecnie nie wszedłbyś pod lód w piance 7+7
Obecnie nigdzie nie wejdę w 7+7:)
Dopiero wraz ze wrostem doświadczenia uczę się jaka ta woda jest zimna.
[ Dodano: 12-03-2013, 12:18 ]
pawlos1976 napisał/a:
Zawsze łatwiej o sytuację kryzysową w przypadku mniejszego komfortu, a jednacz człowiek szybciej się wystudza w mokrym szczególnie ręce, a suchara w używce można kupić za 1000.
Owszem, ale ja miałem pełen komfort i jest to absolutnie możliwe.
Suchy nie zmienił tego że nurkuję w tych samych mokrych rękawiczkach.
[ Dodano: 12-03-2013, 12:25 ]
arkac123 napisał/a:
To w końcu nurkujesz w suchym czy w piance
Od dłuższego czasu w za dużym i niewygodnym suchym z za dużymi butami:)
Kiedyś nurkowałem w piankach 5+5 i 7+7 tej samej firmy. O tym jest ten post:)
Ale to był neoprenowy ss, w dodatku najwyraźniej ściągnięty z Northern Diver.
i co z tego, a mokra pianka to z trylaminatu? rozumiem, ze jak samochod, to tez maybach albo wcale?
Dycha [Usunięty]
Wysłany: 12-03-2013, 22:43
a ja mam 5mm i nawet w zimę w niej wchodzę i w sumie (czyt. sumarycznie) nie certolę się z 5+5+7+X. Bo ostatnio testowałem na własne potrzeby pianeczkę Equesa dual-flex 5mm i jest różnica co do pływalności w porównaniu z pianką Hendersona 5mm thermoprene.
Generalnie w tej hendersona można także uprawiać pływanie. Otóż nie krępuje ruchów
Za tysiaka kupisz suchara w dobrym stanie? Ktory wytrzyma 50 nurow?
Cytat:
Tak, pod warunkiem, że ściągniesz go z zagranicy. W Polsce kupowanie używki to żart.
Poczekałem aż mi się aukcja skończy żeby nie było, że to marketing.
Zamówiłem właśnie nowy skafander i postanowiłem sprzedać stary. Jakoś chętnych na forum nie było, to wystawiłem na Allegro. Poszedł za... 300 zł. Trilaminat, dwie kieszenie, w zestawie były nowe rękawiczki z aluminiowymi pierścieniami. Do wymiany kryza, reszta OK. Na pewno 50 nurków wytrzyma nie gorzej niż pianka.
Zakładając 150 zł na nową kryzę, jakieś pieniążki na jego serwisowanie (w trakcie eksploatacji), to do 1000 zł jeszcze daleko. Tak więc w PL się da, tylko trzeba poczekać na okazję.
Mam też piankę 5+7, z czego długa 5-tka używana bywa w Egipcie, natomiast docieplenie z kapturem (7 mm) zostało użyte TRZY razy.
Ostatnio zmieniony przez pmk 14-03-2013, 19:11, w całości zmieniany 1 raz
Włodek K [Usunięty]
Wysłany: 14-03-2013, 19:22
arkac123 napisał/a:
wiele osób nurkuje w zimie w 5+5 czy 7+7, i twierdzi, że jest fajnie - tylko nie wiedzieć czemu, z reguły w następnym sezonie mają już suchy.
Bo jest fajnie tak rześko i dla twardzieli. Ale że twardzieli rzadko robią to najczęściej i suchy się pojawia
Eeeeeh. Ja twardzielem nie jestem, ale zimowe nurki w 7+7 po 30 minut pykam co niedziela. Nie powiem żebym nie lubił nurkować, ale nie oszalałem i nie będę kupował kombiaka za 1000 ero na te parę nurków w roku. Jeżeli trafi się coś niedrogo, to czemu nie, bo to jednak wygoda, ale parcia wielkiego nie ma.
Włodek K [Usunięty]
Wysłany: 14-03-2013, 21:55
Voltek napisał/a:
ale zimowe nurki w 7+7 po 30 minut pykam co niedziela
A co ja tam będę się bujał dłużej jak butla 12l/200bar, a SAC jak u słonia Tak ciągam się z tym szpejem i robię te gwiazdki żeby balastem w klubie nie być gdy najdzie ochota na nura. Mnie bardziej ciągnie do free, bo to przy windsurfingu na dużych falach się przyda
[ Dodano: 14-03-2013, 22:05 ]
Tak po troszeczku, ale do późnej starości
Taaak, dajmy se luzik z tymi kursami. Niedługo się okaże, że bez "plastiku" to se nawet rękawiczek i czapki nie kupie.
W Polsce kursy nurkowe wcale nie są wymagane: ani OWD, ani żaden inny. Kazdy może wejść do sklepu, kupić szpej, podręcznik typu "nauka nurkowania w weekend" i samemu wgłebiać się w tajniki - na praktycznie każdy poziom szkolenie można w sklepie czy na ebay nabyć jakieś lepsze lub gorsze materiały a i koledzy dopowiedzą, douczą. Jak nie koledzy, są fora nurkowe, gdzie każdy chętnie dzieli się wiedzą, są filmiki szkoleniowe na jutubie - nawet te z kursów profesjonalnych czy nawet technicznych. Więc nie narzekaj Wojtku - plastików wcale nie trzeba, by formalnie móc nurkować a my w Akademii wręcz rozgraniczamy cenę kursu od ceny certyfikatu: jak ktoś nie ma ochoty, nie wykupuje.
O kursie w cenie suchego wspomniałem wyłącznie dlatego, że jest w cenie. Nikogo nie zmuszamy do brania gratisów - to nieładnie zmuszać ludzi, by darmo brali, skoro mogą zapłacić, lub nie brać wcale, bo nauczą się sami
Pozdrawiam i nie narzucam się więcej. Jacek.
Prawnie Jacku, prawnie, a realnie to już trochę inna sprawa.
Z moimi kursami to inna sprawa i nie ten topic by to dyskutować. Dygresja dygresją, ale to już się robi porządny off-top
Ostatnio zmieniony przez Voltek 15-03-2013, 00:00, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko