Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: KasiaK
04-04-2013, 10:09
pierwszy raz z ...suchym skafandrem :)
Autor Wiadomość
AkademiaNurkowania 

Stopień: TDI/SDI Instruktorzy
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-04-2013, 21:44   

KasiaK napisał/a:
nuram na wrakach od 8 lat i nie mam uprawnień wrakowych!!!

OWD też nie trzeba - o czym również pisałem.

KasiaK napisał/a:
a już na pewno gówno będzie prokuratora interesować jak się a fee, czy kwity na suchara mam!

Ale bajki o prokuraturze to nie ja :)

Wieśkonur napisał/a:
AkademiaNurkowania napisał/a:
tylko rzetelną charówą z której wyniosłem konkretne korzyści.

Nie no Jacku znowu przejęzyczyłeś się? Jaką harówką? Przecież kursy nurkowe to dobra zabawa i wcale nie musi być żadną harówką, a tylko zabawa z uśmiechem na ustach :-) Czyżby bez konkretnej harówki nie było konkretnych korzyści o których piszesz? z Czym jak najbardziej się zgadzam. Szczególnie na początku drogi nurkowej o czym wcześniej starałem się Ciebie przekonać.

Mieszasz pojęcia, albo kompletnie nie rozumiesz o czym piszę. A pisałem jasno i wyraźnie, że płacąc za jazdę na nartach nie oczekuję kuligu, płącąc za schabowy, nie chcę wz-etki - i nie znam debila, któren by się cieszył dostając co innego niżoczekiwał płacąc.
Jadąc na nartach wykonuje się jakiś wysiłek - a znasz osobę, która będzie wszem i wobec opowiadać, jakie to ciężkie było? Czy może raczej opowie jak fajnie się śmigało i super że mięśnie bolą, bo sadełko się wypala? Za to w nurkowaniu... uuuu - tutaj malkontenstwo górą. Im większa kto a fee, im więcej o wysiłku, trudach, ciągłej podgórce naopowiada = tym lepszy nur albo instruktor! A najlepszy, to taki, co zanim rozpoczniesz u niego kurs, tak naopowiada, że kolejne 5 pokoleń zniechęci :D
Wiesiek - kurs nurkowania to zabawa. Zabawa, wymagająca wysiłku, wymagająca spalenie kilku kalorii - ale mniej niż siatkówka, mniej niż kopanie gały na polu pod blokiem. I mniej kontuzjogenna i na pewno mało stresowa - tylko jak paru durniów na bohaterów chce pozować, to i z ganiania po szuwarach ekstremum uczynią.

arkac123 

Stopień: RD
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-04-2013, 21:48   

Kasiu, odniosłem się do tego:
KasiaK napisał/a:
arkac123 napisał/a:

Większość rzeczy, potrzebnych mi do nurkowania, załatwiam warsztatami. :ping:

słusznie :)

Kurs ma to do siebe, że chociaż jest intensywny, to szybko się kończy. :ping:

U mnie proporcje czasu poświęconego kursom zakończonym plastikiem do czasu spędzonego na warszatach/ćwiczeniach (choćby cotygodniowe zajęcia kondycyjne pod okiem instruktora CMAS - dla mnie harówka, oczywiście w pozytywnym tego słowa znaczeniu ;) , za niedługo dojdą jeszcze zajęcia na akwenie) to tak gdzieś 10 do 90.

Plastiki mam wyłącznie tylko takie, których potrzebowałam do rekreacyjnych wyjazdów (specjalizacje Deep, nitroks, i wrakowe (potrzebowałam jakichkolwiek pod strop), oraz ten nieszczęsny SS - żeby nie mieć problemów z pożyczeniem suchacza). W kraju nie pamiętam, abym pokazywała komukolwiek swoje uprawnienia, na dalszych wyjazdach - owszem.
Ostatnio zmieniony przez arkac123 08-04-2013, 21:55, w całości zmieniany 1 raz  

ed 

Kraj:
Poland

Wysłany: 08-04-2013, 23:08   

ptja napisał/a:
ed napisał/a:
ptja napisał/a:
syn_biskupa napisał/a:
/.../dlaczego producenci skafandrów pisza na metkach swoich produktów ze do uzytkowania potrzebne jest szkolenie?

pewnie z tego samego powodu, co McDonald's na kubkach z gorącymi napojami, że są... gorące: "dupochron".

Jarek na forach dużo piszesz o prawie. Masz zatem oczytanie. Prześledź case ... Liebeck v. McDonald's Restaurants, zobacz o co w nim chodziło ... dlaczego zasądzono tak dużą kwotę... jak się sprawa w istocie skończyła, a nie jakieś Urban legend sprzedajesz.

Urban legends? Twierdzisz, że McDonald's nie umieszcza na kubku informacji o gorącym napoju?

Nie mam obrazka po polsku, ale może przekona Cię niemiecki?
Obrazek

Przywołujesz pewną sprawę sądową, ale... ja przecież nic o niej nie pisałem.
Skąd pomysł, że ja powinienem "się tłumaczyć" z tego? Jeśli masz jakieś przemyślenia na temat odpowiedzialności prawnej producentów wobec klientów oraz systemu prawnego w Stanach, to pisz, ale naprawdę nie widzę powodu bym miał się tłumaczyć z czegoś, co wydawało Ci się, że mam na myśli.

Lektura tego casu dała by Ci odpowiedź o realne przyczyny dla których wskazane napisy na kubkach się pojawiły i nie chodzi w nich - napisach - o "dupochron"

ptja
[Usunięty]

Wysłany: 08-04-2013, 23:14   

ed napisał/a:
Lektura tego casu dała by Ci odpowiedź o realne przyczyny dla których wskazane napisy na kubkach się pojawiły i nie chodzi w nich - napisach - o "dupochron"

możliwe.
Napiszesz, dlaczego są te napisy?

Voltek 

Kraj:
Zimbabwe

Wysłany: 09-04-2013, 07:11   

kurs nurkowania to zabawa. Zabawa, wymagająca wysiłku, wymagająca spalenie kilku kalorii - ale mniej niż siatkówka, mniej niż kopanie gały na polu pod blokiem. I mniej kontuzjogenna i na pewno mało stresowa - tylko jak paru durniów na bohaterów chce pozować, to i z ganiania po szuwarach ekstremum uczynią

lol!!! Lubie to! Szczera, bolesna prawda.

KasiaK 

Stopień: full tmx IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-04-2013, 09:12   

KasiaK napisał/a:
nuram na wrakach od 8 lat i nie mam uprawnień wrakowych!!!

OWD też nie trzeba - o czym również pisałem.

nie chrzań :)
życzysz testu?
wezmę koleżankę która absolutnie nic nie ma do czynienia z nurkowaniem i wyślę ją do dowolnej bazy nad Bałtykiem, żeby wypożyczyła pełny sprzęt i weszła na łódkę,
deal? robimy zakłady kto sprawdzi a kto nie?

A najlepszy, to taki, co zanim rozpoczniesz u niego kurs, tak naopowiada, że kolejne 5 pokoleń zniechęci :D

hmm, to mnie chyba ominęli tacy instruktorzy.
a dosyć wielu ich znam.

[ Dodano: 09-04-2013, 09:13 ]
arkac123 napisał/a:
wrakowe (potrzebowałam jakichkolwiek pod strop)

hmm pierwsze słyszę, żeby wrakowe uprawniało do overheadu :)

AkademiaNurkowania 

Stopień: TDI/SDI Instruktorzy
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-04-2013, 10:03   

KasiaK napisał/a:
yczysz testu?
wezmę koleżankę która absolutnie nic nie ma do czynienia z nurkowaniem i wyślę ją do dowolnej bazy nad Bałtykiem, żeby wypożyczyła pełny sprzęt i weszła na łódkę,

Dam jej sprzęt i wskażę łódź - dogada się sama :) Grasz dalej? :D
KasiaK napisał/a:
hmm pierwsze słyszę, żeby wrakowe uprawniało do overheadu

Ze standardów SDI:
"Ten kurs może być nauczany, jako 1) bez penetracji lub 2) z ograniczoną penetracją podczas kursu. W przypadku „Szkolenia z ograniczoną penetracją” ograniczona penetracja jest definiowana, jako “płynięcie przez lub z światłem padającym od punktu wejścia”
Ostatnio zmieniony przez AkademiaNurkowania 09-04-2013, 10:14, w całości zmieniany 1 raz  

KasiaK 

Kraj:
Poland

Wysłany: 09-04-2013, 11:18   

KasiaK napisał/a:
yczysz testu?

Dam jej sprzęt i wskażę łódź - dogada się sama :) Grasz dalej? :D

nie,
nie wskażesz łódź, bo to ma być dowolna
i nie dasz sprzętu, tylko ma wypożyczyć.
przecież próbujesz mi wmówić, że papier uprawniający do nurkowania jest w ogóle niepotrzebny.
więc Ci udowodnię, że jest,
a papier ss nie jest.

KasiaK napisał/a:

Ze standardów SDI:
"Ten kurs może być nauczany, jako 1) bez penetracji lub 2) z ograniczoną penetracją podczas kursu. W przypadku „Szkolenia z ograniczoną penetracją” ograniczona penetracja jest definiowana, jako “płynięcie przez lub z światłem padającym od punktu wejścia”

a gucio mnie standardy interesują,
jedź do Cenotów i pokaż WM i "standardy" to Cię wyśmieją.

arkac123 

Stopień: RD
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-04-2013, 11:53   

KasiaK napisał/a:

KasiaK napisał/a:

Ze standardów SDI:

a gucio mnie standardy interesują,
jedź do Cenotów i pokaż WM i "standardy" to Cię wyśmieją.

Kasiu, jest tak, jak pisze Jacek, chodzi o 2. przypadek (ograniczona penetracja). Ja chciałam wtedy nurkować w grotach (z widocznym światłem) - a nie w jaskiniach :ping: . Instruktor pytał się o jakiekolwiek uprawnienia rekreacyjne "overhead" - czyli mogło to być wrakowe, podlodowe lub cavernowe.

I tutaj bardziej chyba instruktorowi chodziło o moją reakcję na overhead, a nie o same papiery - wpadłam na to, kiedy sama chciałam wprowadzić grupkę do wąskich tuneli w rafie (oporęczowanych, ze strzałkami kierunkowymi, z prześwitami na górze, dla mnie bajka) - ale grupka mi zdezertowała (niektórzy zawrócili po kilku metrach, inni nie wpłynęli wogóle, bo się bali - nigdy w ten sposób nie nurkowali, i nie wiedzieli, jak się zachować.......
Ciekawe, że ci sami ludzie bez strachu nurkowali na 60m z poj. butlą (tutaj ja zdezerterowałam), a mieli opory na nurkowaniu pseudo overhead na 6 m. :co:

KasiaK 

Kraj:
Poland

Wysłany: 09-04-2013, 12:54   

arkac123 napisał/a:

I tutaj bardziej chyba instruktorowi chodziło o moją reakcję na overhead, a nie o same papiery - wpadłam na to, kiedy sama chciałam wprowadzić grupkę do wąskich tuneli w rafie (oporęczowanych, ze strzałkami kierunkowymi, z prześwitami na górze, dla mnie bajka) - ale grupka mi zdezertowała (niektórzy zawrócili po kilku metrach, inni nie wpłynęli wogóle, bo się bali - nigdy w ten sposób nie nurkowali, i nie wiedzieli, jak się zachować.......

tja, no się zdarza :)

pamiętam takie jedno nurkowanie, na Franiu to chyba było, na rufie,
była tak absolutnie kijowa widoczność, absolutne zero, że o tym że wpłynęłam w galeryjki, z sufitem nad głową na 60m, zorientowałam się dopiero jak lampę i łeb podniosłam do góry. Partner przede mną chyba w tej samej chwili zauważył gdzie jesteśmy i zgodnie stwierdziliśmy, że chyba jednak wracamy ;)

arkac123 napisał/a:

Ciekawe, że ci sami ludzie bez strachu nurkowali na 60m z poj. butlą (tutaj ja zdezerterowałam), a mieli opory na nurkowaniu pseudo overhead na 6 m. :co:

za takimi to nie nadążysz ;-)

Andrzej Kosko 

Stopień: ten sam ,co przedtem
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-04-2013, 21:17   

Ludzie,nie kłoćcie się-kto chce,niech robi kurs na wszystko albo nie robi wcale.
PS.
A najlepiej dygnąć na taki kursik i wtedy absolwent powyzszego sam bedzie dzielił plastikami:
http://www.idc-joanna.com/?lang=pl

Haw 

Stopień: **
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-04-2013, 21:40   

KasiaK napisał/a:
pocieszę Cię, że już go tam nie ma
czyli jest jednak troche sprawiedliwosci na tym plaskim swiecie ;)

TYMOTEUSZ 

Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 09-04-2013, 21:57   

Ale jest w Helu

KasiaK 

Kraj:
Poland

Wysłany: 10-04-2013, 12:25   

TYMOTEUSZ napisał/a:
Ale jest w Helu

owszem,
ale w Jastarni już nam nie przeszkadza ;)

ed 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-04-2013, 08:58   

Sorry OT

ptja napisał/a:
ed napisał/a:

możliwe.
Napiszesz, dlaczego są te napisy?

Si,

Tutaj trochę lektury:

http://overlawyered.com/i...ds-coffee-case/

http://www.lectlaw.com/files/cur78.htm

W skrócie:

1) Sprzedawali kawę w temperaturze wyższej niż wszyscy inni sprzedawcy na danym rynku. Dokładnie w temperaturze, która doprowadzała do poparzeń trzeciego stopnia. Zatem ten napis, mógłby ostrzegać, że zawartość jest inna niż przeciętnie się można spodziewać, dlatego wymaga innego podejścia - bardziej ostrożnego.

2) Postrzeganie sprawy Liebeck v. McDonald's Restaurants jest w dużej mierze skutkiem sprawności działania machiny PR-owska MD, która miała na celu przylepieniu pani Liebeck łatki frivolous litigation jako strategii obrony. Jednocześnie kilka dużych korpo chciało doprowadzić do zmiany sądownictwa w US w zakresie sądownictwa.
Ostatnio zmieniony przez ed 15-04-2013, 09:00, w całości zmieniany 1 raz  

ptja
[Usunięty]

Wysłany: 15-04-2013, 11:25   

ed napisał/a:
1) Sprzedawali kawę w temperaturze wyższej niż wszyscy inni sprzedawcy na danym rynku.

faktycznie, coś w tym jest. Rzeczywiście kawa od nich wydaje się bardziej gorąca niż inne.
Dzięki za streszczenie.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu