Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
PROSZE O POMOC W WYBORZE KOMPUTERA
Autor Wiadomość
pingwin9999 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-05-2013, 19:37   PROSZE O POMOC W WYBORZE KOMPUTERA

W poczatkowej fazie moich pzemyslen wybor padl na
Uwatec Digital 330 ale ze wzgledu na brak możliwości wymiany bateri odrzuciłem mój pomysł.Szukam komputera nurkowego w cenie około 800pln.
moje propozycje to:
suunto zoop (osobiście myślę że najlepszy wybór)
mares puck pro
Sub Gear XP 10
SUUNTO VYPER(raczej nie bo podobno awaryjny)
podobno niedługo dobrym wyborem bedzie choc droższym około 1000pln Komputer xDEEP OLED bottomtimer
a moze zaproponujecie cos innego

connan1973 

Stopień: P1
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-05-2013, 19:50   

Uwatec Digital 330 na pewno ma możliwość wymiany baterii lecz tego się nie robi bo bateria starcza na 10 lat. Zawsze istnieje możliwość wymiany jednak trzeba mieć specjalne urządzenie do równego oderwania górnego kapsla który jest albo wgrzany albo (co chyba bardziej prawdopodobne) wklejony.
Za te 10 lat kupisz sobie kolejny. Więc bez przesady.
Jesteś początkującym ? No to chyba na razie Uwatec Digital 330 zaspokoi Twoje potrzeby.
Weź pod uwagę , a na pewno Cię tu będą uświadamiać co jest komputerem a co tylko timerem.

piotr_c 

Kraj:
Poland

Wysłany: 08-05-2013, 20:18   

pingwin9999 napisał/a:
Komputer xDEEP OLED bottomtimer

Bottom timer to bottom timer. Komputer to komputer :)

Tak czy inaczej na demo days'ach, które odbywają się w najbliższy weekend na Zakrzówku, będzie można wypróbować BT w finalnej wersji :)
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 08-05-2013, 20:21, w całości zmieniany 4 razy  

undefine 

Stopień: OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-05-2013, 22:04   Re: PROSZE O POMOC W WYBORZE KOMPUTERA

pingwin9999 napisał/a:
W poczatkowej fazie moich pzemyslen wybor padl na
Uwatec Digital 330 ale ze wzgledu na brak możliwości wymiany bateri odrzuciłem mój pomysł.Szukam komputera nurkowego w cenie około 800pln.

a moze zaproponujecie cos innego

może uwatec 2g?
- bateria do samodzielnej wymiany
- 2 gazy
- możliwość działania w trybie gauge (czyli prawie to co digital ;))

(do nabycia w fajnej cenie w decathlonie ;))
Ostatnio zmieniony przez undefine 08-05-2013, 22:04, w całości zmieniany 1 raz  

kdyle 

Stopień: nurek
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-05-2013, 22:13   

o ile chcesz zrzucać dane z komputera to sprawdzaj zawsze ile będziesz musiał zapłacić później z kabel.... - ... to może być połowa wartości sprzętu :(

Marcin13736
[Usunięty]

Wysłany: 08-05-2013, 22:15   

piotr_c napisał/a:
Bottom timer to bottom timer. Komputer to komputer

Ale później razem z rozwojem ścieżki nurkowej można rozszerzyć swojego bottom timer'a do posługiwania się kilkoma gazami. A ta fukcja rozkłada na łopatki resztę kompów :)
pingwin9999, jedź do Krakowa w najbliższą sobotę, a jak zobaczysz Xdeep OLED, to z pewnością go kupisz- wiesz mi!
Ostatnio zmieniony przez Marcin13736 08-05-2013, 22:18, w całości zmieniany 1 raz  

ed 

Kraj:
Poland

Wysłany: 08-05-2013, 22:30   

Marcin13736 napisał/a:
piotr_c napisał/a:
Bottom timer to bottom timer. Komputer to komputer

Ale później razem z rozwojem ścieżki nurkowej można rozszerzyć swojego bottom timer'a do posługiwania się kilkoma gazami. A ta fukcja rozkłada na łopatki resztę kompów :)
pingwin9999, jedź do Krakowa w najbliższą sobotę, a jak zobaczysz Xdeep OLED, to z pewnością go kupisz- wiesz mi!

Widziałem to co było w Wawie na targach i ... nie wierzę. Sprzęt ok ale żeby tak od razu wielkie WOW robić i taki zaczyn ... to nie bardzo. Ja rozumiem buzzz ale nie przesadzajmy.

Jak w końcu będzie na rynku o kilka lub kilkadziesiąt osób zrobi z nim kilkaset nurków to będą opinie o sprzęcie. Do tego jak wyjdą wyższe wersje i użytkownicy będą się na nie przesiadać, a później opiszą co i jak wyglądało to ... w istocie będą opinie. A tak to tylko buzzz... buzzz i buzzz.

slawek290 

Stopień: Lista Wildszte
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-05-2013, 23:10   

ed napisał/a:
Jak w końcu będzie na rynku o kilka lub kilkadziesiąt osób zrobi z nim kilkaset nurków to będą opinie o sprzęcie.

Podejrzewam że to już dawno zostało zrobione . Mało tego podejrzewam że większość z tych nurkowań została zrobiona poza Pl z kilkoma znanymi nurkami . Kilka osób chyba stale nurkuje z tymi kompami w ramach testów i zgłasza swoje uwagi na bieżąco . Piotr C to bardzo skromy człowiek i perfekcjonista . Za dużo kasy włożyli w tego kompa żeby popełnić błąd .
Na workach doszli do dużej wprawy , sprzętem do SM doszli to perfekcji ... to teraz będzie hit na światową skalę . Jakby firma miała popełniać duże błędy to już by to wyszło we wcześniejszym ich sprzęcie .
Tym bardziej iż Piotr to chyba nie krawcowa , ale bardziej elektronik :aaa:
Ostatnio zmieniony przez slawek290 08-05-2013, 23:12, w całości zmieniany 1 raz  

ed 

Kraj:
Poland

Wysłany: 08-05-2013, 23:38   

slawek290 napisał/a:
ed napisał/a:
Jak w końcu będzie na rynku o kilka lub kilkadziesiąt osób zrobi z nim kilkaset nurków to będą opinie o sprzęcie.

Podejrzewam że to już dawno zostało zrobione . Mało tego podejrzewam że większość z tych nurkowań została zrobiona poza Pl z kilkoma znanymi nurkami . Kilka osób chyba stale nurkuje z tymi kompami w ramach testów i zgłasza swoje uwagi na bieżąco . Piotr C to bardzo skromy człowiek i perfekcjonista . Za dużo kasy włożyli w tego kompa żeby popełnić błąd .
Na workach doszli do dużej wprawy , sprzętem do SM doszli to perfekcji ... to teraz będzie hit na światową skalę . Jakby firma miała popełniać duże błędy to już by to wyszło we wcześniejszym ich sprzęcie .
Tym bardziej iż Piotr to chyba nie krawcowa , ale bardziej elektronik :aaa:

Ok ... pewnie tak jest. Ale Ich opnie są dla Piotra. Mozę są jakieś NDA ?

To jakie uwagi zgłaszają może mieć wpływ lub nie na produkt. Tego nie wiesz i ja również. No chyba, że wiesz więcej zatem proszę napisz coś o tym. Jak takie i czyje uwagi kształtowały produkt.

Co do tej kasy jest jakiś dokument emisyjny lub publicznie dostępny ? Sorry ale kupując kopma do nurkowania nie będę się bujać do akt KRS.

Z tego, że worki są dobre ( tego nie wiem, nie nurkowałem) nie wypływa logicznie wniosek, że komputer będzie dobry. Zatem Twoje rozumowanie co do wyniku zdarzeń przyszłych jako indukcyjne jest zawodne.

Nie wiem jakie ma Piotr wykształcenie. Jako osoba kibicująca Jego produktom i potencjalny nabywca liczę, że na krawiectwie nie skończył.

Zatem jak napisałem wcześniej mniej buzzz, buzzz a więcej realnych użytkowników bez NDA lub będących w innych a nie znanych mi jako konsumentowi relacjach z PRODUCENTEM.

piotr_c 

Kraj:
Poland

Wysłany: 08-05-2013, 23:50   

ed napisał/a:
To jakie uwagi zgłaszają może mieć wpływ lub nie na produkt. Tego nie wiesz i ja również. No chyba, że wiesz więcej zatem proszę napisz coś o tym. Jak takie i czyje uwagi kształtowały produkt.

To, czyje uwagi kształtowały produkt nie ma większego znaczenia, bo i tak liczy się to, jaki ten produkt finalnie będzie. Choć swoją drogą osoby uczestniczące aktywnie w projekcie to ludzie o ogromnym doświadczeniu, ale na razie jeszcze nie czas by je wymieniać. Powtarzam to każdemu - przyjdzie czas, przetestujesz i wtedy zdecydujesz.

Co do ewentualnych obaw o bezpieczeństwo wynikające z implementacji algorytmu, przed samym wypuszczeniem oprogramowania z funkcją komputera odkryjemy karty. Myślę, że to rozwieje wszelkie wątpliwości.
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 08-05-2013, 23:52, w całości zmieniany 2 razy  

pingwin9999 

Kraj:
Poland

Wysłany: 09-05-2013, 00:02   

to dołóżmy jeszcze do mojej listy komputer cressi leonardo
i powiedzcie ewentualnie ktory komputer

slawek290 

Stopień: Lista Wildszte
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-05-2013, 00:11   

pingwin9999 napisał/a:
to dołóżmy jeszcze do mojej listy komputer cressi leonardo

http://www.coco24.pl/cres...rdo-p-1330.html

Kliknij na powiększenie zdjęcia .

Dobry komp najlepszy . Czuję się już jakbym już miał te 54 m na powietrzu . Chwilę się trzeba było zastanowić jaka jest głębokość na wyświetlaczu . Pod woda było by dopiero fajnie .

ed 

Kraj:
Poland

Wysłany: 09-05-2013, 00:24   

piotr_c napisał/a:
ed napisał/a:

To, czyje uwagi kształtowały produkt nie ma większego znaczenia, bo i tak liczy się to, jaki ten produkt finalnie będzie. Choć swoją drogą osoby uczestniczące aktywnie w projekcie to ludzie o ogromnym doświadczeniu, ale na razie jeszcze nie czas by je wymieniać. Powtarzam to każdemu - przyjdzie czas, przetestujesz i wtedy zdecydujesz.

Co do ewentualnych obaw o bezpieczeństwo wynikające z implementacji algorytmu, przed samym wypuszczeniem oprogramowania z funkcją komputera odkryjemy karty. Myślę, że to rozwieje wszelkie wątpliwości.

Piotrze,

Szanuje Twoją odpowiedź i dzięki za nią. Ale ... zawsze jest Ty jesteś producentem a ja konsumentem. I moje prawo nie wierzyć w nic, chyba że będą dane z innych źródeł. Puki co Masz duży buzz ale tak naprawdę wtopę w terminie wejścia produktu na rynek. Bronisz się poddostawcami ale to rodzi pytanie o przyszły serwis.
Owszem, wieść gmino-internetowa niesie, że wiele wiele osób to testuje ale puki co ... cisza. Ok po zastanowieniu fajnie by było gdyby Strarnaś tego kompa (sorry teraz jeszcze BT) gdzieś zabrał ale chyba macie konflikt brendowy co do SM.

teslic 

Kraj:
Poland

Wysłany: 09-05-2013, 00:27   

SUUNTO VYPER(raczej nie bo podobno awaryjny) - Skąd takie wnioski ?
Wielu moich znajomych nurkuje na tym komputerze i nie miało żadnych problemów z działaniem tego urządzenia.

pingwin9999 

Kraj:
Poland

Wysłany: 09-05-2013, 06:06   

apropo vypera odkad zastanawiam sie nad wyborem komputera na forum wyczytalem juz nie raz ze jest dosyc awaryjny (najbardziej ze wszystkich modeli) dlatego na ta chwile najbardziej wacham sie miedzy suunto zoop (zastanawiam sie tylko czy nie trzeba go dodatkowo podswietlac latarka skoro nie ma podswietlania ),maresem puck (fajnie ze ma opcje bottom time),cresi leonardo i Sub Gear XP 10 (o ktorym wiem najmniej)

Johnny_
[Usunięty]

Wysłany: 09-05-2013, 07:42   

Piotrze, czy początek czerwca na premierę EANx jest realny?

mi_g 

Stopień: P2,Cave,nTMX
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-05-2013, 09:12   

pingwin9999 napisał/a:
mares puck pro

Jeśli to ma być tani kompteż dołożyć zwykłego Puck'a. Sprawdziłem dziś na ebay'u nówka z Włoch 145Euro a z kabelkiem do podłączenia do PC 175Euro. Wyjdzie 780zł wraz z interfejsem do PC i przesyłką. Cena całkiem atrakcyjna.

juwisz 

Stopień: AOWD, EAN
Kraj:
Ukraine

Wysłany: 09-05-2013, 10:41   

pingwin9999 napisał/a:
suunto zoop (zastanawiam sie tylko czy nie trzeba go dodatkowo podswietlac latarka skoro nie ma podswietlania )

Nie musisz go podświetlać, nurkując w dzień. U mnie po kilkudziesięciu nurkach nie zawsze włącza się automatycznie od razu po zanurzeniu, dlatego najpierw muszę go włączyć przed zanurzeniem. Często zahaczam zoopem przy zdejmowaniu sprzętu.

Dobry stosunek cena/parametry ma Alladin 2G, do kupienia wciąż niedrogo w Decathlonie.

grol 

Stopień: CMAS P2, SS, Nitrox
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-05-2013, 11:43   

Ja bym rozważał Aladin 2G bo ma tryb BT z podawaniem średniej głębokości albo poczekać na BT i komputery xDeep

pingwin9999 

Kraj:
Poland

Wysłany: 09-05-2013, 13:16   

czyli odpuscic zoopa a kupic pucka wrist czy pro, BT mysle ze jest ok ale cenowo wyjdzie znacznie drozej

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu