Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Jacket hybryda
Autor Wiadomość
wagrzes 

Stopień: P
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-05-2013, 03:04   

ptja napisał/a:
37kg to raczej dolna granica.

I założyć trzeba, że w rzeczywistości nie osiągalna, bo zawsze jakieś zabawki masz przy sobie.

ptja
[Usunięty]

Wysłany: 12-05-2013, 11:14   

Tak czy siak: czy to 37 czy 50 - to te 9 czy paręnaście kg balastu, który da się lub nie da się odczepić - może robić różnicę temu, kto wyciąga szpej na łódź.

daniel3d 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-06-2013, 23:26   

Opływany już mój wybór, czyli XDEEP Komfort z kieszeniami. Szczerze polecam, solidny sprzęt. A nurkowanie w nim to czysta przyjemność :)

Wyściółka super, jednak moim skromnym zdaniem potrzebna tylko na płytę, bo ta na pasy naramienne raczej zbędna, ale jak jest to trzeba się cieszyć ;)

Jeszcze raz podziękowania dla ludzi, którzy pomogli i nakierowali :beer3:

luqu 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-07-2013, 23:04   

Przeczytałem na raty całość i moze małe podsumowanie.
Pytałem wielu mądrych doświadczonych i teraz czas na forumowa wiedzę.
Nurki rekreacyjne max 20 m +- 5 m bo doświadczenie i rozsądek tyle pozwala
Oczekiwanie max prostota i łatwość bez komplikacji
Waga mnie nie interesuje bo sprzęt na Polskę i jeżdżę samochodem
Chce przyjechać zapiac flaszkę pod mój zestaw i bez zbędnego zapinania regulowania przepinania balastu zanurkowac i bez fajerwerków ale bezpiecznie odbyć spacer po plyciznach (dla większości forumowiczow)
Nie planuje bić rekordów, robić głębokich deco
W jackecie na OWD było ok ale mnie troche cisnal - nie odebrało mi to frajdy z nura
W skrzydle wypozyczonym poszła guma i nuralem na boku ;-) musiałem zmienić sprzęt
Czy skrzydło jest naprawdę dobrym pomysłem czy wystarczy hybryda która zapewni prostotę i łatwość ?

piotr_c 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-07-2013, 23:19   

luqu napisał/a:
Czy skrzydło jest naprawdę dobrym pomysłem czy wystarczy hybryda która zapewni prostotę i łatwość ?

To właśnie klaszyczne skrzydło z płytą jest proste i bezawaryjne. Hybryda to taki jacket w formie skrzydła. Większość hybryd nie trudno nazwać prostymi konstrukcjami.

Użytkowo hybrydy z reguły mają większość wad jacketów i tylko część zalet skrzydeł. Największą zaletą skrzydła z płytą jest to, że zawsze masz je tak samo wyregulowane.. Przyjeżdżasz na nurkowisko, zakładasz na plecy, wchodzisz do wody i... zestaw zachowuje się identycznie jak na poprzednim nurkowaniu. Hybrydy pod tym względem najczęściej przypomnają jackety: dociągnięcie pasów naramiennych powoduje ustawienie zestawu tak, jak przewidział producent a nie tak, jak Ty chcesz i jak Tobie wygodnie (w skrzydle z płytą odpowiednie ustawienie zapewnia zespół "pas kroczny - pas biodrowy").

Stabilność uprzęży z płytą zapewniana jest przez rozłożenie nacisków na dużej powierzchni. Większość hybryd ma noszaki o bardzo podobnej konstrukcji do jacketowych. Stabilność takiej uprzęży zapewniana jest przez mocne dociągnięcie szelek i mimo dociągnięcia stabilność takiej uprzęży reguły jest ona zdecydowanie gorsza niż skrzydeł z płytą (efekt "większych luzów").

Oczywiście dobry nurek uzyska prawidłowy trym w praktycznie każdej hybrydzie (a nawet w prawie każdym jackecie). Fakt jest taki, że uzyskanie dobrego trymu statycznego w tego typu konstrukcjach jest zdecydowanie trudniejsze, niż w skrzydle z płytą.

Paradoksalnie więc, jeśli chcesz żeby było łatwiej i prościej, to skrzydło z płytą jest słusznym wyborem.
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 14-07-2013, 23:26, w całości zmieniany 4 razy  

pawel123 

Stopień: aowd
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-07-2013, 19:36   

ja jestem bardzo zadowolony z hybrydy pegasus mrs plus, nie uciska a pasy kroczne świetnie stabilizują. do tego cena <1000 i waga <3kg

pozdrawiam

piotr_c 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-07-2013, 21:24   

pawel123 napisał/a:
ja jestem bardzo zadowolony z hybrydy pegasus mrs plus, nie uciska a pasy kroczne świetnie stabilizują. do tego cena <1000 i waga <3kg

A próbowałeś czegoś innego? Nie odbierz mnie źle, ale po prostu jestem zdania, że warto wypróbować jak najwięcej różnego typu sprzętu by wyrobić sobie opinię. Oczywiście upewniając się przy tym, że sprzętu tego używamy w sposób właściwy.

pawel123 

Stopień: aowd
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-07-2013, 22:09   

masz rację należy w miare możliwości wypróbować różne rozwiązania, mam wyłącznie porównanie z jacketem, po przesiadce pozycja pod wodą "na spadochroniarza" i jej stabilność jest łatwa i oczywista, ekwipunek umocowany jest do mnie na sztywno bez luzów, żona w poprzedni weekend zrobiła na zakrzówku 4 nurki ze skrzydłem zeos ( wcześniej nurałą w wypożyczonych jacketach) i była zachwycona i chce taki mieć

pozdrawiam

luqu 

Kraj:
Poland

Wysłany: 16-07-2013, 22:59   

piotr_c napisał/a:
luqu napisał/a:

Oczywiście dobry nurek uzyska prawidłowy trym w praktycznie każdej hybrydzie (a nawet w prawie każdym jackecie). Fakt jest taki, że uzyskanie dobrego trymu statycznego w tego typu konstrukcjach jest zdecydowanie trudniejsze, niż w skrzydle z płytą.

Paradoksalnie więc, jeśli chcesz żeby było łatwiej i prościej, to skrzydło z płytą jest słusznym wyborem.

Dzięki za odpowiedz.
Właśnie w tym problem ze dobry nurek popłynie w Jackecie, skrzydle, hybrydzie czy dętce od stara ;-) ja jestem początkujący i nie chce przestrzelic i kupić cos czego nieogarne i nie wykorzystam nawet połowie albo czegoś co mnie zablokuje na poziomie OWD.
Ze posłuże sie przykładem z mojego hobby zeby sie zaczac ścigać nie warto kupić na początek astry 1,4 mimo ze tania trwała i mało pali ale zupełnie nirozwojowa ale tez nie N grupowej Imprezy bo będziesz obiektem kpin jak cię obejdzie Fiat CC z dobrym kierowca. Ale civic jak najbardziej

piotr_c 

Kraj:
Poland

Wysłany: 17-07-2013, 00:48   

luqu napisał/a:
Właśnie w tym problem ze dobry nurek popłynie w Jackecie, skrzydle, hybrydzie czy dętce od stara ja jestem początkujący i nie chce przestrzelic i kupić cos czego nieogarne i nie wykorzystam nawet połowie albo czegoś co mnie zablokuje na poziomie OWD.

Tylko że w przypadku kompensatora nie ma czegoś takiego jak "nie potrzebuję aż tak dobrego sprzętu".

Dlaczego?

Ano bo kompensator to w istocie bardzo proste urządzenie. Jego jedynym zadaniem jest kompensować pływalność i jak najmniej zaburzać przy tym trym. A uzyskuje się to przez właściwą geometrię, która zapewnia optymalne rozłożenie gazu w kompensatorze. Kompensator idealny po prostu "znika", czyli nie wpływa w żaden sposób na trym.

Z powyższego wynika więc, że kompensator nie może poprawić umiejętności nurka, ale może skutecznie utrudniać uzyskanie dobrego trymu jeżeli jego konstrukcja będzie nieprawidłowa.

W przypadku kompensatorów nie ma czegoś takiego jak "mniej zaawansowany" - "bardziej zaawansowany". Kompensator może być wyłącznie dobrze lub źle skonstruowany. Jak jest dobrze skonstruowany, to jest idealny zarówno dla OWD, jak i dla bardzo zaawansowanego, bo obydwaj mają IDENTYCZNE potrzeby względem kompensatora (oczywiście mówimy o kompensatorach do singla).

Niestety większość jacketów konstruowanych jest wyłącznie by spełnić trzy podstawowe oczekiwania klienta do którego są one adresowane, czyli przeciętnego nurka rekreacyjnego, który robi kilka nurkowań w roku:

1. Ma być wygodny (a właściwie na taki wyglądać);
2. Ma fajnie wyglądać;
3. Ma być tani.

Kwestiami trymu przy konstruowaniu jacketów nikt się nie przejmuje, bo iluż nurków rekreacyjnych zwraca na niego uwagę? W efekcie jackety dość mocno wpływają na trym, co jest oczywiście wadą. Dobry nurek sobie z tym poradzi, ale początkujący raczej nie ma szans na uzyskanie sensownego trymu statycznego (nie mówię o sytuacji "płynę do przodu to jestem poziomo"), a jeśli już, to zabierze mu to sporo czasu.

I tu jest przewaga skrzydeł: nie poprawią one umiejętności nurka, ale też nie zaburzają trymu jak to czyni wiele jacketów. Jednym słowem dla nurka początkującego skrzydło jest zdecydowanie lepszym wyborem właśnie dlatego, że nie musi za wiele wiedzieć by uzyskać właściwe rezultaty.
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 17-07-2013, 01:02, w całości zmieniany 8 razy  

filipesku 

Stopień: szuwarek
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-07-2013, 02:21   

Nie raz w RPP pucharowicze Astry objeżdzali TypeRy na Elmocie czy tez Karkonowskim :) Musi to być tylko C20XE, a nie jakaś popierdułka :) //Taki tam offtop :)

luqu 

Kraj:
Poland

Wysłany: 17-07-2013, 22:57   

Piotr_c dzięki za logiczne jasne wytłumaczenie problemu. Tego mi brakowało w mnogości postów typu " nie wymyślaj kup skrzydlo bo tak" albo "nuram w Jackecie na 80 m od 10 lat i jest super . To co napisałeś to to czego mi brakowało w tej 15 stronicowej miałkiej dyspucie. I pewnie jak 90% zdecyduje sie na skrzydło i pewnie jak 98% na xdeepa ale miło ze ktoś facetowi z dwoma postami poświęcił czas na wyjaśnia zapewne oczywistych spraw.
Dzięki

[ Dodano: 17-07-2013, 23:05 ]
filipesku napisał/a:
Nie raz w RPP pucharowicze Astry objeżdzali TypeRy na Elmocie czy tez Karkonowskim :) Musi to być tylko C20XE, a nie jakaś popierdułka :) //Taki tam offtop :)

A kto pisał o kultowym c20 czy to xe czy let. Ja pisałem o 1,4 :-) nie bez powodu bo wiem co potrafi kadet lub astra z xe. Jak taka podrdzewiala parchata astra sie pojawia to jak ma przyzwoity zawias to magia b16 i b18 nagle sprowadza sie do prostej.
Dobra koniec OT

[ Dodano: 29-08-2013, 22:30 ]
Tak dla przyszłych czytających. Myślałem, kombinowałem, czytałem prawie kupilem hybryde, pozyczylem na 3 dni skrzydło w wersji zupełnie podstawowej. Pierwsze co zrobiłem po powrocie to kupiłem skrzydło. Poprostu łatwo prosto i wygodnie. Nie ma sie czego bać. Mistrzostwo swiata.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu