Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
PROSZE O POMOC W WYBORZE KOMPUTERA
Autor Wiadomość
Piotr Stańczuk 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-05-2013, 15:19   

w cenie poniżej 1000 to o ile wiem najbardziej rozwojowy jest Aladin 2G, jeśli możesz to się wstrzymaj żeby zobaczyć co z tym xdeep.
mnie podoba się jeszcze mieridian - to 2G w pomnniejszonej wersji premium ale cena x2

Abo 

Stopień: AOWD IANTD deep
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-05-2013, 18:13   

pingwin9999 napisał/a:
apropo vypera odkad zastanawiam sie nad wyborem komputera na forum wyczytalem juz nie raz ze jest dosyc awaryjny (najbardziej ze wszystkich modeli) dlatego na ta chwile najbardziej wacham sie miedzy suunto zoop (zastanawiam sie tylko czy nie trzeba go dodatkowo podswietlac latarka skoro nie ma podswietlania ),maresem puck (fajnie ze ma opcje bottom time),cresi leonardo i Sub Gear XP 10 (o ktorym wiem najmniej)

Vypera mam 5 lat, raz wymieniałem mu baterię (sam, wymiana 30 sek do minuty....).
Nie dbam specjalnie o sprzęt, nic mu nigdy nie dolegało.

woland66 

Stopień: zagłębiający się
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-05-2013, 18:23   

Vypery 2 miały błąd w oprogramowaniu i po czasie się wieszaly, podstawy model jest bezawaryjny mam go od 4 lat ponad 300 nurków bateria ok, jak coś wymiana samodzielna w parę minut - wymieniłem koleżance, zoop ma te same funkcję za wyjątkiem podswietlenia - osobiście polecam - czytelny i prosty

pingwin9999 

Kraj:
Poland

Wysłany: 09-05-2013, 19:48   

chyba zdecyduje sie na pucka wrist fajnie ze ma bottom time chociaz mares podobno nie jest ceniony jesli chodzi o sprzet ,fajnie jesli ktos jeszzcze bysie wypowiedzial na temat tego komputera bo podobno czasem trzeba go resetowac

[ Dodano: 09-05-2013, 19:56 ]
tych kolegow którzy pytali mnie dlaczego uwazam dlaczego viper jest awaryjny zachecam do przeczytania wypowiedzi http://www.krab.agh.edu.p...pic.php?p=24396

ed 

Kraj:
Poland

Wysłany: 09-05-2013, 23:13   

Jak dla mnie istotną funkcjonalnością dla nurkowań w Polsce jest stałe podświetlanie wyświetlacza. Jak Puck to ma to co za różnica. Jak nie, to szukaj dalej lub się adoptuj do "widzę ... nie wiedzę, klik ... znów widzę ...."

slawek290 

Stopień: Lista Wildszte
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-05-2013, 23:35   

ed napisał/a:
Jak nie, to szukaj dalej lub się adoptuj do "widzę ... nie wiedzę, klik ... znów widzę ...."

Jeszcze lepiej jest jak nic nie trzeba klikać , bo czasami 2 łapy zajęte ... a zawsze cyferki widać .

ed 

Kraj:
Poland

Wysłany: 09-05-2013, 23:39   

slawek290 napisał/a:
ed napisał/a:
Jak nie, to szukaj dalej lub się adoptuj do "widzę ... nie wiedzę, klik ... znów widzę ...."

Jeszcze lepiej jest jak nic nie trzeba klikać , bo czasami 2 łapy zajęte ... a zawsze cyferki widać .

Czyli, jak czuje wodę to od razu i na stałe podświetla ..., który to ?
Ostatnio zmieniony przez ed 09-05-2013, 23:40, w całości zmieniany 1 raz  

teslic 

Kraj:
Poland

Wysłany: 10-05-2013, 00:15   

Witaj Pingwin :)
Trochę dziwi mnie że znajdujesz tematy związane z usterkowością Vypera a nie widzisz tematów opisujących usterki innych producentów.

http://www.technikanurkow...topic.php?t=380

http://forum-nuras.com/pr...2253d7921bb8385

Jak się uprzesz i zaczniesz dobrze szukać to na każde urządzenie znajdziesz "kwity".
Gdzieś ktoś kiedyś napisał o wypadających przyciskach w pewnym modelu komputera nurkowego.

Pozdrawiam i życzę zakupu tego jedynego, nie "awaryjnego" wiele lat służącego komputera nurkowego :)
Ostatnio zmieniony przez teslic 10-05-2013, 00:40, w całości zmieniany 2 razy  

beroduar 

Stopień: Były przewodn. :-((
Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 10-05-2013, 00:33   

Mój Archimedes też raz zaszalał:
https://picasaweb.google.com/118428977922884628790/Techniczne#5668243542737846994
ale ogólnie to mu wierzę...
Ostatnio zmieniony przez beroduar 10-05-2013, 00:34, w całości zmieniany 1 raz  

mi_g 

Stopień: P2,Cave,nTMX
Kraj:
Poland

Wysłany: 10-05-2013, 08:20   

ed napisał/a:
Czyli, jak czuje wodę to od razu i na stałe podświetla ..., który to

VR3 :-) - oczywiście jak sie w nim to ustawi, oraz OLED'owe - bo nie wymagają podświatlenia a i tak wszystko widać.
Niektóre z wymienionych komputerów mają możliwość włączenia na stałe podświetlenia poprzez przyciśnięcie przycisku np. mój Mares M2. Naciskasz krótko - podświetlenie około 5sek naciskasz długo podświatlanie jest włączone aż do wyłączenia. Nistety Puck tak nie ma, można właczyć podświetlenie tylko na kilka sekund.

slawek290 

Stopień: Lista Wildszte
Kraj:
Poland

Wysłany: 10-05-2013, 23:13   

ed napisał/a:
Czyli, jak czuje wodę to od razu i na stałe podświetla ..., który to ?

Mares Icon HD

Lukas_K 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-05-2013, 12:38   

Czy dla początkującego Nurka komputer Vyper to dobra opcja? wody raczej polskie (sporadycznie może jakiś wyjazd gdzieś dalej) głębokośc około 18-30m

pingwin9999 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-05-2013, 14:06   

dziekuje za wyczerpujace informacje ,mysle ze jeszcze sie wstrzymam i zobacze jak to bedzie z xdeepem oledem

Sebastian Szczesniak 

Stopień: Cave
Kraj:
Poland

Wysłany: 20-05-2013, 18:55   

mi_g napisał/a:
eśli to ma być tani kompteż dołożyć zwykłego Puck'a. Sprawdziłem dziś na ebay'u nówka z Włoch 145Euro a z kabelkiem do podłączenia do PC 175Euro. Wyjdzie 780zł wraz z interfejsem do PC i przesyłką. Cena całkiem atrakcyjna.

W razie czego mam na wyprzedaży jeszcze jedną sztukę za 499. ( nowy z gwarancją )

[ Dodano: 23-05-2013, 11:39 ]
SPRZEDANY

Marras 

Stopień: coraz wyższy :)
Kraj:
Poland

Wysłany: 25-05-2013, 23:40   

Lukas_K napisał/a:
Czy dla początkującego Nurka komputer Vyper to dobra opcja? wody raczej polskie (sporadycznie może jakiś wyjazd gdzieś dalej) głębokośc około 18-30m

Jeżeli ma to być zakup niskobudżetowy to pewnie dobra opcja. Pokaże Ci głębokość, czas nurkowania, temperaturę, czas do wejścia w deko, ewentualne przystanki itp. - dla początkującego nurka zdecydowanie wystarczy.
Mankament na przyszłość to brak możliwości zmiany gazów pod wodą (co ma podobno Puck - w podobnej cenie) ale przy nurkach rekreacyjnych raczej Ci się to nie przyda.

Lukas_K 

Kraj:
Poland

Wysłany: 27-05-2013, 12:18   

Marras dziękuję za odpowiedz.

fieldrunner 

Kraj:
Poland

Wysłany: 23-06-2013, 12:45   

Osobiście polecam pucka. Komputer jest najtańszy, ma wszystko co potrzeba: powietrze/nitrox/bottomtimer, alarmy, podświetlenie, przypomnienia o deep stopie o przystanku bezpieczeństwa 3-6m 3min, obsługuje nurki bez deco jak i z deco., baterie możesz wymienić sam (mi ok 2 lat trzymała) ale itak fajnie nie odsyłać do serwisu tylko włożyć nową baterię i już)

kontynuacja nurkowania (jeśli do 3 min zanurzysz się powtórnie zlicza ci to jako jedno nurkowanie więc nie masz zaśmieconego logbooka w komputerze.

Znam 3 osoby używające pucka i żadnych awarii nie było.

Jedyna wada to nie masz drugiego gazu, więc jak już się przestawisz na nurkowanie z butlą pony (jako butla do dekompresji) i będziesz jej używał z innym gazem to masz drobny problem. Ale myślę że to trochę minie zanim będziesz robił takie nurkowania.

Na początek dobry komputer.

ptja
[Usunięty]

Wysłany: 23-06-2013, 21:44   

fieldrunner napisał/a:
kontynuacja nurkowania (jeśli do 3 min zanurzysz się powtórnie zlicza ci to jako jedno nurkowanie więc nie masz zaśmieconego logbooka w komputerze.

Suunto Dive Manager (ja używam 3.1) pozwala łączyć nurkowania w jedno (nawet przy dłuższej przerwie powierzchniowej).

Ruda89 

Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 30-01-2014, 01:41   

A czy możecie powiedzieć jaka jest różnica między suunto d6 a d6i?
O d6 nawet nie ma na stronie suunto, ciężko w internecie znaleźć porównanie, może ktoś się orientuje?

Yavox 

Stopień: T1 (GUE nTmx)
Kraj:
Poland

Wysłany: 30-01-2014, 02:52   

Ruda89 napisał/a:
A czy możecie powiedzieć jaka jest różnica między suunto d6 a d6i?
O d6 nawet nie ma na stronie suunto, ciężko w internecie znaleźć porównanie, może ktoś się orientuje?

Wydaje mi się, że modele bez "i" to była taka stara seria, a potem nastąpił upgrade i od tamtej pory są dostępne jako "i".

Doczytaj sobie np. tutaj:

http://www.scubagearrepor...nto-d-line.html

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu