Jeżeli pływasz w piance to faktycznie zmiana płyty stalowej na aluminiową ma w Twoim przypadku spory sens. Najlepiej te 4-6kg mieć zrzucalne.
Rozumiem. Na razie pozostanę przy obecnej konfiguracji, jak trafi się okazja to będę myślał nad płytą aluminiową.
Ewentualnie zobaczę ile kg ołowiu potrzebuję więcej jakbym pływał z ocieplaczem (pewnie jakieś 1-2kg plus, ale to trzeba zbadać).
Na razie nie potrzebuję ocieplacza, bo najbardziej marzną ręce i nogi, a ocieplacz daje ochronę środka ciała, gdzie nie odczuwam tak zimna.
Można też pomyśleć o zmianie płetw z bardziej dodatnią pływalnością.
Przy piance to jednak zrzucalność jest ważna. Chyba, że się mylę
Dwa kilo do zrzucenia to i tak niewiele więc nie ma co kombinować.
Zgaduję, że to może być ważne także z psychologicznego punktu widzenia. :)
Jak pisze Piotr, tym pozostałym 2-3 kilo w kieszonkach balastowych można się zbytnio nie przejmować, ale i tak zawsze pozostaje możliwość zrzucenia i ich. OK, niewygodna, a w sytuacji stresowej nawet trudna, jednak da się to zrobić. Może w tym pomóc partner (sprawa robi się wręcz banalna) albo wyciągniemy kafle sami, choćby po zdjęciu sprzętu z grzbietu. Oczywiście, o ile są to łatwo odpinane kieszonki, a nie mocowanie na stałe do płyty, czy przewlekanie przez pas mocujący butlę.
Ostatnio zmieniony przez Wilczy 16-07-2013, 12:28, w całości zmieniany 1 raz
OK, niewygodna, a w sytuacji stresowej nawet trudna, jednak da się to zrobić. Może w tym pomóc partner (sprawa robi się wręcz banalna) albo wyciągniemy kafle sami, choćby po zdjęciu sprzętu z grzbietu. Oczywiście, o ile są to łatwo odpinane kieszonki, a nie mocowanie na stałe do płyty, czy przewlekanie przez pas mocujący butlę.
Wilczy chyba nie zrozumiałeś:) mam po 1kg w kieszonkach balastowych xDeep na pasie biodrowym, więc zrzucalność nie jest trudna, a jest wręcz banalna. Wystarczy, że odpinam klamrę i wyciągam kafelki, które są w dodatkowych pokrowcach z rączką do wyciągania.
Chyba, że chodziło Ci o kieszonki trymujące umieszczone na przykład na pasach butli:) wtedy można myśleć nad zrzuceniem balastu przez partnera lub poprzez zdjęcie sprzętu z siebie, ale to już trochę skomplikowane
Rozmyślaliśmy tylko ogólnie nad zamocowaniem balastu na stałe do płyty i zaniedbaniu zrzucalności. Jednak pływam w piance, więc zrzucalność jest dla mnie ważna. Dopóki nie przesiądę się na suchara to jedyna opcja tak jak wcześniej pisaliśmy to płyta aluminiowa i zyskuje 2kg, które mogę umieścić na płycie, aby "wyregulować" trym.
Ostatnio zmieniony przez daniel3d 17-07-2013, 20:09, w całości zmieniany 2 razy
Na razie nie potrzebuję ocieplacza, bo najbardziej marzną ręce i nogi, a ocieplacz daje ochronę środka ciała, gdzie nie odczuwam tak zimna.
Błędne rozumowanie.
Dociepl korpus drugą warstwą pianki a zobaczysz czy tak samo szybko zmarzną Ci ręce i nogi (zakładam, że używasz grubych neoprenowych rękawic oraz butów?)
OK, niewygodna, a w sytuacji stresowej nawet trudna, jednak da się to zrobić. Może w tym pomóc partner (sprawa robi się wręcz banalna) albo wyciągniemy kafle sami, choćby po zdjęciu sprzętu z grzbietu. Oczywiście, o ile są to łatwo odpinane kieszonki, a nie mocowanie na stałe do płyty, czy przewlekanie przez pas mocujący butlę.
Wilczy chyba nie zrozumiałeś:) mam po 1kg w kieszonkach balastowych xDeep na pasie biodrowym, więc zrzucalność nie jest trudna, a jest wręcz banalna. Wystarczy, że odpinam klamrę i wyciągam kafelki, które są w dodatkowych pokrowcach z rączką do wyciągania.
Chyba, że chodziło Ci o kieszonki trymujące umieszczone na przykład na pasach butli:)]
daniel3d, chyba teraz zrozumiałeś :) A kieszonki trymujące to też jednocześnie balastowe, stąd mój skrót myślowy.
Cytat:
Jednak pływam w piance, więc zrzucalność jest dla mnie ważna.
W takim przypadku, nawet mocowanie balastu do płyty chyba można zrobić przy pomocy kieszonek trymujących, prawda? Takie kieszonki to bardzo uniwersalne bestie, a jak się znudzą, to pewnie nie ma zbyt wielkiego kłopotu ze sprzedażą? Sam byłem gotów kiedyś chęć takie od kogoś odkupić, zanim nie nabyłem swoich (limitowna edycja xDEEP No Logo ;-)
W takim przypadku, nawet mocowanie balastu do płyty chyba można zrobić przy pomocy kieszonek trymujących, prawda? Takie kieszonki to bardzo uniwersalne bestie, a jak się znudzą, to pewnie nie ma zbyt wielkiego kłopotu ze sprzedażą? Sam byłem gotów kiedyś chęć takie od kogoś odkupić, zanim nie nabyłem swoich (limitowna edycja xDEEP No Logo
Ogólnie to myślałem nad zamocowaniem swoich kieszeni balastowych (w zestawie xDeep je miałem na pasie biodrowym) do płyty, wyżej niż pas biodrowy, ale tak, żeby mieć możliwość zrzutu balastu. Trzeba z tym pokombinować, bo może udałoby się takie coś wykonać
Ewentualnie jak mówisz dokupić kieszonki trymujące i je doczepić do płyty, ale tak, żeby dać radę zrzucić balast (ale samemu, bo wiadomo, że partner może pomóc, albo można zdjąć sprzęt, ale idealnie byłoby, gdyby to wykonać bez tych manewrów).
Ogólnie to myślałem nad zamocowaniem swoich kieszeni balastowych (w zestawie xDeep je miałem na pasie biodrowym) do płyty, wyżej niż pas biodrowy, ale tak, żeby mieć możliwość zrzutu balastu. Trzeba z tym pokombinować, bo może udałoby się takie coś wykonać
Ja zakładam 2x3kg nerka na wysokości pasa biodrowego na płytę(mocowane jest to na obustronne klamry od pasa balastowego i blokowane na pasie biodrowym)
3+1kg idzie na butlę
Jeśli chcę się dociążyć -1kg doczepiam na pas kroczny.
Teoretycznie te 6kg jest dość szybko zrzucalne, chociaż mnie na tym nie zależy (raczej na szybkim odczepieniu balastu, żeby nie dźwigać ciężarów)
A mógłbyś podesłać mi kilka zdjęć Twojego rozwiązania?
Mail to: daniel3d@o2.pl
Z góry dzięki
[ Dodano: 20-07-2013, 23:55 ] beroduar, bardzo ciekawe rozwiązanie
Zastanowię się nad takim czymś.
W sumie takie pomysły i rozmyślenia powinny mieć miejsce w tym wątku
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko