Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Snoorkowanie amatorskie - jaką maskę i fajkę wybrać
Autor Wiadomość
diesel 

Kraj:
Poland

Wysłany: 27-07-2013, 23:37   Snoorkowanie amatorskie - jaką maskę i fajkę wybrać

Witam wszystkich bardzo serdecznie.
Szykuje mi się urlop w ciepłych krajach i chciałem zakupić w miarę porządny zestaw do snoorkowania. Od razu zaznaczam że na płetwach mi nie zależy (do oglądania rybek przy brzegu wystarczy mi maska i fajka :) )
Nie chciałbym kupić jakiegoś badziewia bo jeden już mam zakupiony na ostatnich wakacjach w Grecji za chore pieniądze w hotelowym sklepiku..
Ale do rzeczy.
Mój budżet to max 200zł
Poszperałem trochę w internecie, poczytałem o firmach i na Alledrogo znalazłem takie cuda:

Proszę o radę co warto kupić a co omijać szerokim łukiem

Mój typ nr 1 (prawie zdecydowałem się na zakup):

http://allegro.pl/zestaw-...3398378546.html

typ nr 2:

http://allegro.pl/zestaw-...3398378551.html

typ nr 3:

http://allegro.pl/maska-f...3417038819.html

a może zestaw Speedo razem z płetwami?

http://allegro.pl/zestaw-...3427029910.html

Nuroslaw
[Usunięty]

Wysłany: 28-07-2013, 08:12   

Wybrałbym zestaw Technisuba - mam Venturę i to naprawdę fajna maska.

natomiast zupełnie nie znam tych wynalazków TUSA. Ogólnie niepotrzebny ten zaworek w masce, jak się zanieczyści będzie zawsze podciekać, a opróżnienie maski z wody trudne nie jest, nawet bez tego zaworka.

Ale dobierz też do tego płetwy, by snoorkowanie było przyjmne. Bardzo fajne do tego, to Tusa FF-9
http://www.forehand.pl/p845,pletwy-tusa-ff-9.html
Ostatnio zmieniony przez Nuroslaw 28-07-2013, 08:13, w całości zmieniany 1 raz  

Piotr Stańczuk 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-07-2013, 11:56   

na ciepłe kraje to koniecznie maska z czarnego silikonu - dlaczego -poszukaj w innych tematach :)

Jakuza 
Moderator Grupy

Stopień: RESCUE / EANx
Kraj:
Poland

Zaproszone osoby: 6
Wysłany: 28-07-2013, 12:13   

jeżeli do snoorkowania i w rozsądnej cenie, to ja polecam wizytę w Decathlonie. Tanio, sensowny wybór i wszystko na miejscu :-) Spokojnie dobierzesz tam maskę, fajkę i płetwy i jeszcze kasa zostanie ;-) przykładowo maska na której zrobiłem całe OWD koszuje tam całe 30 zł i jest bardzo fajna. Po kursie wybrałem jednak Omer Alien - czarny silikon i mała pojemność :-) pozdr

Pysio 

Stopień: Kapral
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-07-2013, 13:43   

Odradzam kupowanie maski przez internet. Macha musi pasować do twarzy, a jak wiadomo, nie każda jest taka sama.

Test maski robisz w ten sposób, że zakładasz ją na twarz (bez paska) lekko nosem wysysasz powietrze (lekko!) i puszczasz maskę. Jeśli się trzyma powiedzmy 20 sekund - maska jest dla ciebie. Jeśli odpada, szukaj dalej.

Polecam jednak wybranie się do sklepu nurkowego. Za samą maskę możesz zapłacić od 100 do 300 i więcej złotych. Ale odpowiednia półka jest powiedzmy od 150 zł do 250 zł. Ja taką maskę zakupiłem 6 czy 7 lat temu i nadal jest w bardzo dobrej kondycji. Nie warto kupować maski w ciemno. W sklepach mają duży wybór i na pewno coś trafisz dla siebie. Jeśli chcesz mieć sprzęt na lata to warto zainwestować, no chyba, że chcesz powtórzyć sytuację ze sklepikiem hotelowym gdzie maski są zapakowane (chyba celowo, żeby klienta nie widział co kupuje...).

Co do fajki, to polecam Tusę taką:

Kosztuje ok 130 zł ale jest wypas! Miałem kilka fajek, ale ta bije wszystkie na głowę. Woda w ogóle się nie wlewa nawet na dużych falach. Mam w domu też taką:

ale ta niestety jest słabsza. Woda się wlewa jak się zagapisz.

Podsumowując, polecam jednak zainwestować w sprzęt typu maska i fajka. To są rzeczy, które służą latami. Jeśli chcesz czerpać przyjemność ze snoorkowania a nie ciągłe wylewanie wody z fajki czy maski to trzeba zainwestować.

A jeśli koniecznie chcesz kupić coś w niższej cenie to poszukać np. używanej fajki. Ustnik sobie wyparzysz i będzie jak znalazł. To sprzęt który raczej się nie niszczy.
Ostatnio na forum w dziale sprzedam widziałem jakieś fajki do sprzedania za chyba 50 zł.

Pozdro i miłego snoorkowania i w przyszłości nurkowania.

Jakuza 
Moderator Grupy

Kraj:
Poland

Wysłany: 28-07-2013, 14:06   

nie sądzę by dla celów wspomnianych w pierwszym poście istniała konieczność kupowania maski za 150 czy 250zł. Maska Tribord za 30zł spokojnie wystarczy, a jak świat podwodny Ci się spodoba i zrobisz kurs to będziesz wiedział jaki sprzęt kupić następny :-)

diesel 

Kraj:
Poland

Wysłany: 28-07-2013, 18:27   

Wiedziałem że mi w głowie namieszacie ;)
Tak jak pisze kolega Jakuza ja potrzebuje sprzęt w 100% amatorski.
Czytałem o tym że ważne jest aby dobrać maskę do twarzy ale zapomniałem napisać że chciałbym ją dzielić z moją narzeczoną więc powinna być w miarę uniwersalna.
Definitywnie odradzacie te z Allegro?
Przejadę się do Decathlonu, na jakie marki zwrócić uwagę a które omijać szerokim łukiem?
A może znacie jakiś sprawdzony sklep nurkowy w Poznaniu?

EDIT:
Przejrzałem ofertę Decathlonu w internecie i co powiecie na taki zestaw:
Maska + Fajka ?
lub taka Maska + Fajka (nie ukrywam że ten zestaw podoba mi się wizualnie)
Ostatnio zmieniony przez diesel 28-07-2013, 18:50, w całości zmieniany 1 raz  

piotr_c 

Kraj:
Poland

Wysłany: 28-07-2013, 19:08   

diesel napisał/a:

Te maski mają raczej dość wąskie pole widzenia.

Piotr Stańczuk 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-07-2013, 20:33   

http://divezone.pl/maska-...ura-p-4488.html
http://divezone.pl/maska-...ssic-p-297.html

http://divezone.pl/fajka-...170-p-2132.html

Jakuza 
Moderator Grupy

Kraj:
Poland

Wysłany: 28-07-2013, 22:10   

diesel napisał/a:
Maska + Fajka ?
lub taka Maska + Fajka (nie ukrywam że ten zestaw podoba mi się wizualnie)

Jak słusznie Piotr zauważył wybrałeś maski o małym polu widzenia. Ja lubię ALIENA, ale tam gdzie nurkuję jest zazwyczaj metr widoczności, więc nie ma to dla mnie znaczenia. Jak dla mnie ta maska jest wygodna i nie cieknie (a to bardzo istotne).

Z oferty Decathlonu poleciłbym raczej:
http://www.decathlon.pl/m...id_8091500.html
Jest też w innych wersjach kolorystycznych. Na początek na pewno wystarczy, a cena powoduje, że możecie kupić sobie dwie i pływać razem :-)

Oczywiście w sklepach nurkowych znajdziesz o wiele więcej innych i lepszych masek, ale po co wydawać więcej skoro można wydać mniej. Do snoorkowania jest naprawdę okej, a jak już pisałem ja na podobnej masce zrobiłem cały kurs podstawowy i nie narzekałem :-)

PS. Nie pracuję w Decathlonie, ani nie mam żadnego biznesu w reklamowaniu ich produktów. Jestem po prostu zadowolonym użytkownikiem, więc uczciwie polecam :-)

[ Dodano: 28-07-2013, 22:16 ]
No i fajki, które wybrałeś są do freedivingu, do snoorkowania zdecydowanie lepiej sprawdzą się te z zaworkiem na dole i osłonką na górze. Jak ta wskazana przez Piotra S. http://divezone.pl/fajka-...170-p-2132.html

Szyderca 

Stopień: OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-07-2013, 20:55   

Można albo maskę z decathlona niebieski produkt za 24zł albo jak coś lepszego bardziej spersonalizowanego wtedy proponuje sklep nurkowy.

Maska musi być wygodna i komfortowa
fajka to kwestia gustu. Nie używam nie wiem :D Nie no żartuje. Albo z jednym zaworkiem na dole albo total relax 2 zawory na dole i na gorze

ptja
[Usunięty]

Wysłany: 29-07-2013, 21:42   

Szyderca napisał/a:
/.../fajka to kwestia gustu/.../ Albo z jednym zaworkiem na dole albo total relax 2 zawory na dole i na gorze

... albo zero zaworów i naumieć się nie nurkować z ustnikiem w paszczy i wylewać wodę po wynurzeniu. Ja w tym roku, po zgubieniu takiej z jednym zaworkiem, przeszedłem ostatecznie na "zwykłą" fajkę i nie mam planów powrotu do zaworkowej.

Szyderca 

Stopień: OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-07-2013, 22:08   

ptja napisał/a:
Szyderca napisał/a:
/.../fajka to kwestia gustu/.../ Albo z jednym zaworkiem na dole albo total relax 2 zawory na dole i na gorze

... albo zero zaworów i naumieć się nie nurkować z ustnikiem w paszczy i wylewać wodę po wynurzeniu. Ja w tym roku, po zgubieniu takiej z jednym zaworkiem, przeszedłem ostatecznie na "zwykłą" fajkę i nie mam planów powrotu do zaworkowej.

a ja mam dobrą zaworową i nie zmienię.

Scaner 

Stopień: instruktor NAUI PSAI
Kraj:
Vatican

Wysłany: 30-07-2013, 13:41   

ptja napisał/a:

... albo zero zaworów i naumieć się nie nurkować z ustnikiem w paszczy i wylewać wodę po wynurzeniu.

Woda się sama wylewa jak tylko końcówka rurki znajdzie się nad wodą wystarczy przed wynurzeniem puścić bąbla w rurkę. W każdym razie przy dobrej technice nurkowej zaworki niczego nie ułatwiają.
Do snorkowania używam
Płetw cressi reaction pro zamiennie z gara 2000 hf
Maska - cressi minima
rurka cressi corsica
Ostatnio zmieniony przez Scaner 30-07-2013, 13:50, w całości zmieniany 1 raz  

ptja
[Usunięty]

Wysłany: 30-07-2013, 14:57   

Scaner napisał/a:
ptja napisał/a:

... albo zero zaworów i naumieć się nie nurkować z ustnikiem w paszczy i wylewać wodę po wynurzeniu.

Woda się sama wylewa jak tylko końcówka rurki znajdzie się nad wodą wystarczy przed wynurzeniem puścić bąbla w rurkę.

ja się (po kursie free) przestawiłem na wypluwanie ustnika z paszczy zaraz po zanurzeniu (zacytuję też fragment artykułu Tomka "Nitasa" Nitki: "- nigdy nie nurkuj z fajką w ustach. Wysiłek związany z opróżnianiem fajki przed wzięciem pierwszego oddechu może doprowadzić do blackoutu. /.../ Ponadto trzymana w ustach fajka utrudnia rozluźnienie mięśni twarzy, a także może być przyczyną zaaspirowania wody do dróg oddechowych"), więc wylewanie prawie "robi się samo", a fajka wraca do paszczy dopiero po kilku oddechach powietrzem bezpośrednio.
Oczywiście to ma tym większe znaczenie, im czasy zanurzeń są dłuższe, ale dlaczego nie uczyć się właściwych sposobów od samego początku?

Scaner 

Stopień: instruktor NAUI PSAI
Kraj:
Vatican

Wysłany: 30-07-2013, 15:14   

Miałem na myśli snorkowanie z zanurzeniami 2-5 m nie 20 - 100 m :ping:

ptja
[Usunięty]

Wysłany: 30-07-2013, 15:51   

Scaner napisał/a:
Miałem na myśli snorkowanie z zanurzeniami 2-5 m nie 20 - 100 m :ping:

to nie kwestia głębokości, a raczej czasu (choć oczywiście zanurzenie się głębiej zajmie więcej czasu)...
Tu przykład: płytko, ok. 1,5 minuty
P.S. wylewanie wody zamiast bąblowania pomaga także w podchodzeniu ryb (czy to z kuszą, czy kamerą).

diesel 

Kraj:
Poland

Wysłany: 30-07-2013, 22:32   

Panowie więc na 99% zdecydowany jestem na taki zestaw:

http://divezone.pl/maska-...ura-p-4488.html

http://divezone.pl/fajka-...130-p-2131.html

Mierzyłem dzisiaj Venture i jak dla mnie jest komfortowa i pasuje (ale ja się nie znam) Sprzedawca namawiał mnie na maskę firmy Mares (nie wiem jaki model), twierdził że Ventura nie do końca na mnie pasuje i że to stary model jest.

Byłem też w poznańskim Decathlonie i oprócz tych masek za 24,99zł nic innego nie było. Sama maska wydaje się być tandetna, silikon jakiś taki twardy, ogólnie niefajna.

Szukać dalej czy brać Venture?

juwisz 

Stopień: AOWD, EAN
Kraj:
Ukraine

Wysłany: 30-07-2013, 22:48   

Mam fajkę Technisub od ponad 15 lat, nic się z nią nie dzieje (zwykła bez zaworków).
2 lata temu kupiłem z zaworkami taką http://divezone.pl/fajka-...-pv-p-3965.html , również bardzo dobra, na pewno godna polecenia.
Maskę musisz przymierzyć w sklepie, odpuść sobie tanie maski z Decathlonu, Lidla itp.

Jak chcesz kupić tanio, to weź Speedo.
Osobiście mogę polecić maskę Salvas (50-90 zł w sklepach), służy mi do dzisiaj od kilkunastu lat, zrobiłem w niej kurs OWD, ale po kursie kupiłem maskę Technisub Look.

ptja
[Usunięty]

Wysłany: 30-07-2013, 22:57   

diesel napisał/a:
/.../twierdził że Ventura nie do końca na mnie pasuje i że to stary model jest.

pierwsze chyba możesz sam ocenić, a drugi argument jest... średni. Przecież to nie kiecka, żeby ta z wiosny była jesienią niemodna :-)
A ja kupiłem właśnie komplet scubatech frameless + fajka technisub za 65 zł (maska jest dla młodego, a fajkę - bardzo fajną - sobie zostawię :-) )

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu