Wysłany: 21-08-2013, 19:33 Komputer nurkowy - pierwsze podejście
Jak każdy początkujący mam wielkie zamieszanie przed kupnem swojego pierwszego komputera nurkowego. Przeglądałem forum, czytałem większość postów ale i tak mam problem. Bardzo proszę o ewentualną pomoc przy wyborze. Założenia: budżet ok 1000 zł (jedynie mares go przewyższa). Komputer wykorzystywany adekwatnie do mojego wyszkolenia czyli niewiele ale chciałbym się uczyć. Rocznie około 50-100 nurków w Polsce + jakieś wyjazdy, może typu safari. Koniecznie możliwość eksportu logów do PC w celu analizy, tworzenia dokumentacji itd...
A oto moje typy:
XDEEP BT (nie komputer to już wiem )
+ wyświetlacz OLED (czytelność)
+ zintegrowany USB umożliwiający eksport danych w formacie UDDF
+ stylistyka (taki techniczny +20 pkt. za profesjonalizm dla właściciela na powierzchni)
+ możliwość upgrade w miarę rozwoju
no plus zalety ze strony producenta
- to "tylko" BT - brak NDL i takich "głupot", trzeba z tabelkami dokładnie planować każde nurkowanie choć może z drugiej strony to też zaleta jak ktoś poważniej (w moim przypadku tak jest) się chce wciągnąć w nurkowanie. Świetnie nadaje się do nurków wg runtime ale w przypadku np. safari w Egipcie gdzie dziennie wykonuje się 3 nury komputer który zsumuje je i policzy to wszystko, może się przydać.
Suunto Vyper
+ "pełny" komputer (czas nurkowania, głębokość aktualna, głębokość max., czas bezdekompresyjny, pełna informacja dekompresyjna ...)
+ tryby pracy - Nitrox, Powietrze, Głębokościomierz
+ bardzo przystępna cena - można nowy z interfejsem USB kupić w okolicach 950 zł
+ sprawdzony, użytkowany i polecany przez wiele osób
+ jak dla mnie bardzo fajne oprogramowanie udostępniane przez producenta (Dive Manager)
Cressi Leonardo
+ "pełny" komputer (czas nurkowania, głębokość aktualna, głębokość max., czas bezdekompresyjny, pełna informacja dekompresyjna ...)
+ bardzo przystępna cena samego komputera
- cholernie drogi interface
- bardzo mało o nim informacji i opinii w necie - czy tak mało osób go użytkuje?
Mares Nemo Wide
+ możliwość przełączania gazów podczas nurkowania - to tak na przyszłość
- wysoka cena samego komputera + interfejsu nie wiem czy rekompensowana przez wielogazowość?
Kolejność jest zupełnie przypadkowa i niczego nie sugeruje. Byłbym wdzięczny za jakieś wskazówki, bo wybór jest naprawdę ciężki.
P.S. Czy mógłbym kogoś prosić o przesłanie na pw pliku wygenerowanego z xdeep BT w UDDF nawet z jednym nurkowaniem - chciałbym sprawdzić czy to współpracuje z oprogramowaniem, które mnie się najbardziej podoba
Marcin13736 [Usunięty]
Wysłany: 21-08-2013, 19:50
Jesli zamierzasz szię rozwijać to BT typy Xdeep OLED lub Digital Uwatec jest świetnym rozwiązaniem. DLatego że wymaga od ciebie planowania nurkowania i nurkowania według planu. A to chyba najważniejsze przykazanie nurka. Jeśli chcesz jakiś komputer, który będzie cię "prowadzić za rękę" w wodzie, to weź jeszcze pod uwagę Aladin 2G. Komputer dwugazowy, który mieści się w twoim budżecie.
Nie skromnie dodam, że zaczynam odkładać na Xdeep'a. Bardzo mi się podoba ten produkt i czekam na wersję dwugazową. A wtedy pewnie pójdzie pod młotek mój Aladin
Wysłany: 21-08-2013, 19:56
Digital odpada bo chcę mieć możliwość transferu do PC logów. Ale na początku też go brałem pod uwagę. A tak z innej beczki - czytając instrukcje w większości jest napisane, że trzeba zdublować urządzenia pomiarowe (głębokościomierz, czas). Czy stosujecię się do tego przy nurkach rekreacyjnych?
Wysłany: 21-08-2013, 20:06
stefanis napisał/a:
Jezeli nurkujesz partnersko masz zdublowane u partnera
no tak ze mnie
Ostatnio zmieniony przez grzstr 21-08-2013, 20:09, w całości zmieniany 1 raz
Don Gregor [Usunięty]
Wysłany: 21-08-2013, 20:09
grzstr napisał/a:
Suunto Vyper
+ bardzo przystępna cena - można nowy z interfejsem USB kupić w okolicach 950 zł
+ sprawdzony, użytkowany i polecany przez wiele osób
+ jak dla mnie bardzo fajne oprogramowanie udostępniane przez producenta (Dive Manager)
Jak wyzej.... Do rekreacji kazdy komputer sie nadaje i jest dobry. Ja bym celowal w najtansze.
Aladin spokojnie daje radę. IRDA działa, nawet pod win7-64 da się znaleźć. Jak już kupię xdeep'a to 2g zostanie właśnie jako dubel, bo żal mi go będzie sprzedać.
Alladina właśnie nie brałem pod uwagę z powodu irdy ale skoro polecacie to idę poszukać wiadomości i poczytać o nim
polecam. o ile nie masz macintosha
nawet działa pod linuksem
Acz - czasami bywa lekko wk...ący. Ot - używałem go kilka razy do nurkowań na bezdechu. A dzień później miałem w planach normalne nurkowanie. I... tuż przed nurkowaniem chcąc go przełączyć w tryb komputera... dotarłem do tego że się nie da - bo trzeba odczekać 48h po nurkowaniach w trybie gauge/apnea zanim się przełączy w tryb komputera.
Marcin13736 [Usunięty]
Wysłany: 23-08-2013, 00:06
undefine, zapomniałeś że tak nie wolno!
Ale jest na to sposób. Można zrobić reset komputerka i wszystko wraca do normy....
Jezeli nurkujesz partnersko masz zdublowane u partnera
no tak ze mnie
Tiaaa. Sam masz mieć zdublowane u siebie, a nie wypatrywać co partner ma na przyrządach.. Podobnie z resztą sprzętu. Kup Alladina i dołóż do tego BT np Uwateca.
Ostatnio zmieniony przez Mucha 23-08-2013, 03:12, w całości zmieniany 1 raz
hm... dlaczego niby? Z tego co wiem to nie wolno free PO nurkowaniu.
Zresztą precyzując - dzień wcześniej "lajtowe" free na 2-3 metry. A w dzień nurkowania - omyłkowe dłuższe wciśnięcie prawego przycisku, co uruchomiło licznik...
Cytat:
Ale jest na to sposób. Można zrobić reset komputerka i wszystko wraca do normy....
no własnie.. próbowałeś? Mi się nie udało.
Znalazłem opcję zerowania czasu "zaazotowania" w przypadku normalnych nurkowań, ale.. ona nie działa dla trybu apnea.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko