Na motorowerze, których mam 2 w domu(Jawka 50 Kaczka i Romet 200) jeżdżę od pół roku kiedyś musi być pierwszy raz. Ale do rzeczy: jak pisałem kiedyś, mój tata ma kolegę, który prawdopodobnie nurkuje. Lecz nie wiem jaki ma stopień. Na pewno OWD, czyli mógłbym z nim nurkować?
[ Dodano: 29-08-2013, 16:58 ]
I jeszcze jedno. Piankę zakłada się na kąpielówki? Troszkę dziwnie to zabrzmi ale jeszcze jestem tu zielony Pianka wystarczy do freedivingu i snorkelingu? Może będę nurkował, z takim panem jak zrobię kurs(mama powiedziała, że być może za 2-3 m-ce), ale istnieje szansa, że uda mi się go zrobić wcześniej.
Przed chwilą zbierałem paprykę w namiocie, z 50 kg być może będzie z 150 zł(po połowie dla brata),czyli dla mnie pójdzie 75 zł, a następna będzie po niedzieli, czyli może się uzbiera
Ostatnio zmieniony przez JGNZM 29-08-2013, 13:13, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 30-08-2013, 11:52
Masz ABC, to dobrze, ale żeby zrobić kurs "junior" nie musisz mieć żadnego sprzętu. Wszystko zapewni instruktor. Zbieraj na kurs, resztę na razie odpuść.
Pierwszym i najważniejszym zakupem będzie pianka, z której niestety powoli będziesz wyrastał. Resztę możesz pożyczać.
Widzę i rozumiem, że kasa to duża przeszkoda w realizacji twoich marzeń.
Nie odpuszczaj nawet na chwilę. Nie teraz to za tydzień, nie za tydzień to za miesiąc.
Zbieraj paprykę, odkładaj kieszonkowe, gadaj z rodzicami. Jeśli kochasz wodę i w końcu zanurkujesz, to zrozumiesz jak bardzo opłacało się czekać i nie zrezygnować.
Wysłany: 30-08-2013, 12:04
Dlatego uważam, że dla niektórych osób powinno się robić "zrzutki" aby pomóc w realizacji marzeń.
Młody przyszły płetwonurku... idź najpierw na kurs. Nic nie kupuj. Instruktor powinien Ci dobrać jak najlepszy sprzęt i polecić co kupić. Na czas kursu i tak nie potrzebujesz prawie nic. Dobrze jest mieć kąpielówki i czepek ... a za kurs możesz się w większości dogadać na spłatę w ratach
Nie miało to zabrzmieć, że nie mam pieniędzy . Tylko rodzice chcą się zastanowić, czy warto itp. Jednak będę miał kurs, ale pod warunkiem, że będę się dobrze uczył(każda klasa w podstawówce z paskiem na świadectwie)! Od 2 września czas się zabrać do roboty
Ta pianka jest odpowiednia do nurkowania w wodzie o temp. 27-29 stopni, czyli Egipt latem (chociaż ze względu na możliwość otarcia o rafy powinna być długa).
Na nasze wody, odpowiednie są pianki 5+5, lub 7+7.
Zapytaj się instruktora (myślisz o Octopusie w Lesznie?), powinien mieć małe pianki dla kursantów. Już kilka osób Tobie odpowiedziało, że nie warto kupować pianki przed kursem...
Co Ty taki mało qmaty jesteś czy co? Już kilka osób w tym wątku pisało że nie masz kupować pianki przed kursem a Ty w kółko te same pytania zadajesz. Czytasz ze zrozumieniem co inni piszą czy tylko wybiórczo, to co Ci pasuje i co chcesz usłyszeć?
Kup tylko ABC, zrób kurs a reszta przyjdzie z czasem.
Ostatnio zmieniony przez ferret 30-08-2013, 21:56, w całości zmieniany 1 raz
zgadzam się najważniejsze byś miał swoje ABC , piankę sobie na razie odpuść bo kurs da ci więcej radości poza tym instruktor da ci sprzęt wiec nie masz się o co martwić uwierz mi że nurkowanie to frajda więc warto odkładać kasę
Witam ponownie!
W niedzielę byłem w Decathlonie. Przymierzałem płetwy. Pani sprzedawczyni powiedziała mi, że płetwy regulowane są lepsze i wbrew powszechnej opinii nie trzeba do nich butów (przynajmniej ponoć muszą być). Nie kupiłem nic ponieważ byłem zobaczyć i sprawdzić jakie są rozmiary (aby dopasować później stopę). Czy to prawda? I czy warto kupić cały zestaw ( płetwy, maska, fajka) czy kupywać osobno? I jeszcze czy pianki do windsurfingu nadają się do nurkowania? Proszę podajcie parametry różnych rozmiarów ( XS, S itp.). Z góry dziękuję ^^
Wysłany: 10-09-2013, 22:43
mikiburda napisał/a:
I jeszcze czy pianki do windsurfingu nadają się do nurkowania?
Już tyle osób Ci pisało żebyś odpuścił piankę. Naprawdę słuchaj bardziej doświadczonych, a pianka do surfingu nie nadaje się do nurkowania. Co do płetw to moim zdaniem regulowane na bosą stopę się nie nadają, a buty w Decathlonie to niewielki wydatek, więc możesz sobie kupić
mikiburda napisał/a:
czy warto kupić cały zestaw ( płetwy, maska, fajka) czy kupywać osobno?
Może niech kupi tą piankę, jak tak bardzo chce kupić. Potem może pójść na kurs w takie jedno miejsce, co je wszyscy znamy, że bardzo dobre a jednocześnie bardzo tanie jest - i problem z głowy!
Powodzenia synu w tych zakupach pianki - na upartego możesz spróbować używanej. Niech mocz, znaczy się moc, będzie z Tobą!
Ostatnio zmieniony przez Yavox 11-09-2013, 22:50, w całości zmieniany 1 raz
Don Gregor [Usunięty]
Wysłany: 12-09-2013, 02:14
gazeliusz napisał/a:
A ja mam wrażenie, że ktoś się tu dobrze bawi.. Ja zresztą też jak to czytam
Haha! Tez juz mam takie wrazenie i tez mam niezly ubaw
Może kolega czeka aż ktoś się zlituje i podaruje mu wszystko łącznie z reb-em.
I oczywiście nasuwa się myśli że może musisz jeszcze wydorośleć bo po tym co piszesz to na nurkowanie trzeba oprócz sprzętu być dojrzałym (nie chodzi o wiek).
I oczywiście nasuwa się myśli że może musisz jeszcze wydorośleć bo po tym co piszesz to na nurkowanie trzeba oprócz sprzętu być dojrzałym (nie chodzi o wiek).
Ja tam wogóle nie jestem zwolennikiem nurkujących dzieci, szczególnie tych 12-to letnich, wyglądających na 10 lat i myślących jak 10-cio latek.
Pomijając kwestię czy mamy to doczynienia z trollem czy też wybitnie zamulonym 12-to latkiem, nurkujące niedojrzałe (psychicznie i fizycznie) dziecko to jakaś pomyłka.
Wg. mnie minimalna granica wiekowa to jakieś 14-15 lat, a i tak dopuszczenie do kursu powinno być indywidualnie rozpatrzone przez instruktora dla młodzieży poniżej 16-tego roku życia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko