Porady szukam w kwestii podciekania kryzy neoprenowej. Kryza świeżo po wymianie, poprzednia też podciekała to ją wymieniłem, bezskutecznie jak widać. Kryza na miarę, wklejana w serwisie.
Szyja nieszczelna? Czy kręcący głową inaczej jestem ...
Wszelkie metody/porady uszczelnienia mile widziane.
zyja nieszczelna? Czy kręcący głową inaczej jestem ...
Wszelkie metody/porady uszczelnienia mile widziane.
Kiedyś na nurkowaniu spotkałem nurka który ciągle narzekał na podciekająca kryzę neoprenową. Okazało się że wywijał ją na zewnątrz, zamiast do wewnątrz.
Sam natomiast miałem dwie sytuacje z podciekaniem. Wynikiem tego było zbyt mocne wywijanie kryzy (5 i więcej centymetrów). Teraz wywijam 2-3cm i jak do tej pory ani razu mi nic nie pociekło.
Spróbuj mniej wywijać.
Wysłany: 31-08-2013, 19:59
Ja mam kryzę lateksową, jak prosiłam o porady odnośnie lateksa, to usłyszałam "wymień na neoprenową" więc teraz ja napiszę "wymień na lateksową" ha ha Mnie tam nic nie podcieka, tylko całkowicie strzeliła i odsyłam właśnie na serwis
Sorry, ale nie mogłam się powstrzymać
A tak na poważnie to łącze się z Tobą w bólu i sama chętnie poczytam rad, bo jak mi znowu strzeli lateksowa to chyba rozważę neoprenową.
Wysłany: 31-08-2013, 20:57
mam podobny problem nie wiem czy tez za dużo nie wywijam morze muszę sie nauczyć
ale dostałem informacje że ktoś używa 4mm gumy by minimalnie sie rozciągnęła nałożona na kryzę i doszczelnia bardzo dobrze:)
Marcin13736 [Usunięty]
Wysłany: 01-09-2013, 11:55
Może masz źle dobrany obwód nowej kryzy. Jak kupiłem suchacza (używkę) to kryza była luźna po wywinięciu. Ale Rysiu Gałach w Łodzi zmniejszył mi ją pięknie i jest git. Przez ostatni rok nie zauważyłem podciekania...
Bul-kot [Usunięty]
Wysłany: 01-09-2013, 21:12
Faktycznie podwijałem tak z połowę długości kryzy = spróbuję krócej podwijać.
Co do pasa gumy przewędrowała mi taka myśl ale pozostał problem mocowania do neoprenu...
Kryza na miarę, mierzona wedle instrukcji serwisu.
Dziś w Zimniku były Demodaysy i okazję miałem pomacać pomarańczkę z pierścieniem NeckTite. Nuras drobnej budowy faktycznie może i miałby kłopot z pierścieniem pod szelkami płyty, w jackecie już nie.
Ostatnio zmieniony przez Bul-kot 01-09-2013, 21:14, w całości zmieniany 1 raz
ja mam w pomarańczce kryzę neoprenową i nie cieknie ... no raz pociekła konkretnie - wyciągnąłem szyję jakoś bardzo do góry będąc w pozycji poziomej i nagle woda o temperaturze 4st.C przypomniała mi że żyję ale to był jakiś dziwny przypadek, bo później próbowałem zrobić to specjalnie i się nie udało
Bul-kot [Usunięty]
Wysłany: 05-09-2013, 18:35
Nieprawdopobne, ale chyba znalazłem przyczynę - za mały ocieplacz, rozmiar standartowy ale ja już chyba nie...
Dziś na nura wziąłem inny ocieplacz i o dziwo podciekło minimalnie - ale tylko dlatego że kręciłem głową na wszystkie strony ile wlezie .
Po włożeniu swojego ocieplacza się polało konkretnie ...
Wiek: 63 Dołączył: 24 Maj 2004 Posty: 3728 Skąd: Katowice
Wysłany: 08-09-2013, 22:47
Niewątpliwie masz jakiś problem.
Stosuję kryzy neoprenowe od wielu lat i nigdy nie przeciekła mi ani kropla wody.
Mogę kręcić szyją jak oszalały, kryza jest zawsze szczelna.
Zastosowany ocieplacz może mieć wpływ w przypadku, gdy skafander jest zwyczajnie za krótki. Im cieńszy ocieplacz, tym mniej za krótki.
Znana jest zalezność duża głowa/chuda szyja - zwykle wtedy bywa problem z kryza neoprenową.
Może stójka w ocieplaczu własnym jest za wysoka i przy zbyt krótkim skafandrze rozszczelnia kryzę od dołu? Skoro inny ocieplacz cos zmienił, to czym sie różnił?
Wysłany: 08-09-2013, 22:47
Z nieznanych powodów sie post wysłał dwukrotnie. Do skasowania...
Ostatnio zmieniony przez TomM 08-09-2013, 22:48, w całości zmieniany 1 raz
Bul-kot [Usunięty]
Wysłany: 09-09-2013, 19:35
Mój ocieplacz kupiłem z armyworld, o taki http://armyworld.pl/produ...-wojskowy.html.
Wygląda na to ze jego powłoka "klei" się do wnętrza suchego, a to powoduje ściąganie suchego w plecach i zsuwanie kryzy na grzbiecie. Bo ciecze tylko po kręgosłupie.
Kiedy założyłem ocieplacz Scubapro thinsulate - jego powłoka wierzchnia z ortalionu widocznie ślizga się wewnątrz suchego i nie pociekło.
Dodatkowo kryzę podwijam, jak wyżej piszą, 2 do 3 cm a podwijałem połowę...
Wniosek jeden - ocieplacz musi być nurkujący a nie z demobilu . Choć i tu pewnie ma miejsce wprawa.
Suchy (Santi) jest lekko większy niż ja. Nie moge podać jego rozmiaru z racji że to używany i na metce już nie widać napisów. W każdym razie luźno obejmuje 182 cm i 92 kilo.
Wysłany: 10-09-2013, 08:11
Bul-kot napisał/a:
(Santi)
Jeśli tak, to jest teleskop, więc za krótkość nie może byc przyczyną.
Twoja analiza ma sens, chociaż nie wyjaśnia dlaczego leje z tyłu - biorąc pod uwage pozycję w wodzie i uniesiona głowę - powinno przy pociąganiu lać z przodu.
Ja bym raczej skłaniał się do poglądu, że bundeswehrowy wynalazek nie tyle pociąga, co tak sie roluje na karku, że wysadza kryzę od dołu, zwłaszcza, jeśli jest zawinięta podwójnie.
IMHO nie ma znaczenia, czy jest zawinięta 2-3 cm, czy 5 cm. Ale musi być tak zawinięta, aby krawędź kryzy była jeszcze na szyi, a nie luźna. To może być pewien problem dla pyknika z byczym karczychem, zwanego ABS.
Bul-kot [Usunięty]
Wysłany: 11-09-2013, 16:56
do karka mi daaaleko .
Leje po plecach bo przypuszczalnie kręgosłup tworzy lekką zapadlinę między łopatkami, pociekło kiedy popatrzyłem dołem na manometr i jeszcze dalej na płetwy.
Podejrzewam że przyczyna leży też w zawartości suchego - czyli jako świeżo upieczony posiadacz suchara nie do końca go ogarniam...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko