Wysłany: 16-09-2013, 18:02
ziller napisał/a:
Dodatkowo jak odkręcić zawór od butli?
Jeśli masz zawór podwójny wystarczy młotek gumowy, przy monozaworze jest trudniej. Odkręcałem to kiedyś dużym kluczem francuskim. Możesz też nagwintować kawał pręta ( jak w linku Martina )
Ostatnio zmieniony przez Sebastian Szczesniak 16-09-2013, 18:10, w całości zmieniany 1 raz
Don Gregor [Usunięty]
Wysłany: 16-09-2013, 19:57
Sebastian Szczesniak napisał/a:
Szukam domowej metody na wyczyszczenie butli z zalegającego syfu
Zawor odkrecamy, sypiemy do srodka drobne kamyczki, gruby zwir, wlewamy spirytus (szklanka, lub dwie), zakrecamy zawor i pol godzinki turlamy po dywanie lub na trawniku przed domem, pozniej wylewamy ten syf, pluczemy (najlepiej spirytusem) lub goraca woda, suszymy dokladnie i zakrecamy. Powodzenia!
[ Dodano: 16-09-2013, 19:00 ]
ziller napisał/a:
jak odkręcić zawór od butli?
Duzy klucz francuski i kawalek stalowej rury, na jego rekojesci rozwiaze problem.
Marcin13736 [Usunięty]
Wysłany: 16-09-2013, 21:14
Najlepiej to domestosem a nie spirytusem. A potem możesz taki zbiornik wywalić. Płukać należy według osób, które to robią tylko gorącą wodą. I to wystarczy. Każdy olej, który mógł dostać się tam ze sprężarki podda się gorącej wodzie.
Don Gregor [Usunięty]
Wysłany: 16-09-2013, 21:20
Rdzy jest niedużo, ale jakaś maź oleista tam zalega
Tluszcze nie rozpuszczaja sie w wodzie, a w alkoholu tak. Ciepla woda lepsza jak zimna ale nie usunie lepiej tluszczu niz spirytus.
[ Dodano: 16-09-2013, 20:23 ]
Marcin13736 napisał/a:
Każdy olej, który mógł dostać się tam ze sprężarki podda się gorącej wodzie
Nie....
Motti [Usunięty]
Wysłany: 16-09-2013, 21:36
Myślałem o podjechaniu na myjnię i potraktowanie jej karcherem, ale nie wiem czy to najlepszy pomysł.
Pojedź na ul Siedmiogrodzką, mają zaplecze do: czyszczenia, mycia, pasywacji.
R.Gałach myjką zasuwa wnętrze butli. Masz możliwość zastosowania hydro piaskowania z dodatkiem pasywatora. Kiedyś stosowałem żwir i pręt napędzany wiertarką. Mycie wnętrza metanolem, był dostępny z chromatografu.
Wykręcanie zaworu, od wielu lat stosuję chwyt poprzez miękkie szczęki zaworu (zależnie od zaworu można wkręcić gwintownik, żeby nie zgnieść gniazda 1 stopnia), owinięcie paskiem klinowym poprzez pętlę i długi łom 1,6m. Tak wykręcam i wkręcam stożkowe zawory, od ponad 30 lat.
Wiek: 63 Dołączył: 24 Maj 2004 Posty: 3728 Skąd: Katowice
Wysłany: 16-09-2013, 21:42
Panowie...
Ostrożnie z tą chemią.
Po opisywanych zabiegach (z alkoholem lub podchlorynami) przez kilka nepełnień butli gaz będzie zawierał śladowe ilości zastosowanych substancji, jednak działających pod ciśnieniem. Kto potem na tym zanurkuje?
Nie licząc problemów z płukaniem i rdzewieniem "flash rust"
Niewątpliwie butle trzeba umyć, proponuję kulki szklane w ilości 2-2,5 kg na butle 12 l oraz wodny roztwór neutralnego detergentu odtłuszczającego, bez zapachu, dla butli stalowych lekko alkalicznego. Przysłowiowy jest "Simple Green Classic", ale trudno dostepny w ilościach detalicznych. Łatwiej dostepne są inne preparaty, konfekcjonowane do tego celu, np. Mavotec Diveclean, ostatnio w formie proszku do tworzenia koncentratu.
Ludwik, czy płyn do mycia naczyń z lanoliną i zapachami jest nieodpowiedni.
Cały proces "turlania" butli do mycia jest znany jako "tumbling", kluczem do powodzenia jest stosowanie miękkiej wody, nawet destylowanej czy demineralizowanej i suszenie intensywnym strumieniem czystego powietrza (to nie musi być gaz z butli nurkowej, ja ostatnio stosuję urządzenie do kapieli babelkowej z Lidla - mały odkurzacz "dmuchający" strumieniem powietrza i to ciepłego.
Motti [Usunięty]
Wysłany: 16-09-2013, 21:59
TomM napisał/a:
Nie licząc problemów z płukaniem i rdzewieniem "flash rust"
Mam preparat z MSA-Auer do psaywacji, stosowany w teście hydrostatycznym. Butla jest suszona, nic więcej.
Wiek: 63 Dołączył: 24 Maj 2004 Posty: 3728 Skąd: Katowice
Wysłany: 16-09-2013, 22:08
Pasywacja butli jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Preparat DiveClean zawiera także pasywator, ale niestety nie da się porównać do stosowania pasywacji do ostatniego płukania.
Najtaniej będzie płukać wodą demineralizowaną i wysuszyć jak najszybciej.
Albo... zdobyć pasywator. Można zakupić od Mavoteca (a raczej spółki-córki, chyba HT-Pressure), zaimportować ze Stanów, zdobyc od Auera, albo.. od Rysia.
Ostatnio czyściłem swoja butlę, użyłem kryształków szyby samochodowej (w każdej firmie wymieniającej szyby dostaniecie), 2 godziny kręcenia w tokarce, płukanie, suszenie (jak TomM wspomniał, źródło ciepłego powietrza wtłoczone przez rurkę do butli). Pozdrawiam
Witam mam pytanie czy są przeciwwskazania do potraktowania butli fosolem. Mam małą 4 chcę ją zrobić czysto tlenową. Butka ma w środku lekki nalot rdzy.
Witam mam pytanie czy są przeciwwskazania do potraktowania butli fosolem. Mam małą 4 chcę ją zrobić czysto tlenową. Butka ma w środku lekki nalot rdzy.
A co Ci ten powierzchniowy nalot rdzy przeszkadza? Rdza jest kompatybilna tlenowo
Wymyj butlę detergentem i tyle. Przy płukaniu warto przelać próbkę zawartości do słoika i mocno potrząsnąć - płukać dopóki się pieni.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko