Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Ważny komunikat odnośnie ważności atestów
Autor Wiadomość
FHU Optimal-BIS 

Stopień: AOWDI
Kraj:
Poland

Wysłany: 27-09-2013, 13:07   Ważny komunikat odnośnie ważności atestów

W związku z licznymi zapytaniami odnośnie ważności atestu butli z VITKOVICE CYLINDERS a.s których jesteśmy dystrybutorem informujemy, że okresy badań oficjalnie zalecane przez UDT wymienione poniżej :
- 2 lata dla butli stalowych do aparatów do nurkowania
- 5 lat dla butli stalowych do aparatów oddechowych do użytku lądowego

nie zawsze mają bezpośrednie zastosowanie- terminy te mogą być krótsze lub co ważne dłuższe w zależności od okresu między przeglądami jaki przewidział producent.

UDT w przepisach o
Badania eksploatacyjne butli w aparatach oddechowych i zbiorników gaśnic oraz zbiorników przenośnych w urządzeniach specjalnych lub będących urządzeniem specjalnym

pisze, że okresy ważności badań dla butli oznaczonych CE w terminach zgodnych z instrukcją eksploatacji wytwórcy, jeżeli w instrukcji określono inne terminy niż te w wytycznych UDT dla poszczególnych zastosowań butli ze znakiem CE.
Pełny tekst informacji na stronach UDT link.
http://www.udt.gov.pl/ind...l=&limitstart=1

Proszę zwrócić uwagę na podpunkty w punkcie 1.2
Mamy nadzieję, że ta informacja rozwieje wszelkie ewentualne wątpliwości i zapytania w sprawie naszych butli ze znakiem CE i atestem na okres 10 lat z przeznaczeniem do aparatów oddechowych i nurkowania.
Pozdrawiam

FHU Optimal-BIS
Piotr Kosmalski - pełnomocnik
44-270 Rybnik
ul.Rymera 19 K
+48 608537628, +48 324407269
Gadu Gadu 6478081
www.butle-nurkowe.pl
Autoryzowany Dystrybutor VITKOVICE CYLINDERS a.s - producenta wysokocisnieniowych bezszwowych butli stalowych
na potrzeby służb medycznych, straży pożarnej, do celów sportowych (paintball, nurkowanie, strzelectwo PCP itp.)

Marcin13736
[Usunięty]

Wysłany: 27-09-2013, 16:43   

Czyli cytują UDT:
"1.2. Butle stalowe, aluminiowe i kompozytowe z wkładką stalową w aparatach do nurkowania.
Forma dozoru technicznego - dozór pełny.
Badania okresowe - co 2 lata, z tym, że dla butli oznaczonych CE w terminach zgodnych z instrukcją eksploatacji wytwórcy, jeżeli w instrukcji określono inne terminy."

macherros 

Stopień: DCS Dayver
Kraj:
Tuvalu

Wysłany: 27-09-2013, 22:57   

Cytat:
1.2. Butle stalowe, aluminiowe i kompozytowe z wkładką stalową w aparatach do nurkowania. Forma dozoru technicznego - dozór pełny.
Badania okresowe - co 2 lata, z tym, że dla butli oznaczonych CE w terminach zgodnych z instrukcją eksploatacji wytwórcy, jeżeli w instrukcji określono inne terminy.

OK, czyli co? Podjadę do jakiegokolwiek centrum nurkowego w Polsce z podwójną flaszką Vitkovice rok prod. 2012: z symbole CE, z ocynkowanym wnętrzem butli i z atestem TUV na 10 lat, w roku np 2018 i nie mają prawa mi odmówić bicia butli? Nie pisną ani słowa, że legalizacja zestawu była ważna do 2014r? Coś wierzyć w to nie za bardzo się chce. Życie życiem, a przepisy przepisami. Heh najwyżej odeśle oponenta na www UDT niech sobie doczyta, co nie? I wnet się na nabicie zgodzi. :humor:
Ostatnio zmieniony przez macherros 27-09-2013, 23:04, w całości zmieniany 3 razy  

md1974 

Kraj:
Poland

Wysłany: 28-09-2013, 00:18   

A tak przy okazji tematu atestów mam pytanie.
Znacie przypadki odmówienia nabicia butli w jakimś centrum nurkowym w Polsce?
Z jakich przyczyn? Brak atestu, zły stan techniczny (zawory przyklejone na silvertape lub coś podobnego), wizualny - typowe powrakowe, pojaskiniowe uszkodzenia, inne przyczyny.
Ja jak do tej pory nie trafiłem. Inna sprawa, że zazwyczaj sam sobie nabijam butle a tam gdzie bywam gościnnie nikt mi do tej pory nie zwrócił uwagi, że są ... trochę ;) przeterminowane.
Tak na wszelki wypadek dodam, że nie interesuje mnie gdzie to było tylko jakie były przyczyny.

Don Gregor
[Usunięty]

Wysłany: 28-09-2013, 02:48   

Jesli masz atest, to jak wyglada butla jest nieistotne. Bez atestu odmawiaja. W wielu klubach....

Motti
[Usunięty]

Wysłany: 28-09-2013, 08:16   

md1974 napisał/a:
Są takie przypadki, nawet jak butla ma atest.
Pierwsza sytuacja to pompiarz mówi że że widzi że zawór jest źle wkręcony. Chociaż nigdy sam zaworu nie wkręcał, czy wykręcał.
Druga nurek był z PADI, a baza w super ortodoksyjnym CMAS.

pozdrawiam rc

mi_g 

Stopień: P2,Cave,nTMX
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-09-2013, 08:50   

md1974 napisał/a:

Widziałem: Na Zakrzówku ktoś przyniósł butle, stan techniczny bardzo nieciekawy - ewidentne ślady korozji zewnętrznej w tym w okolicy zaworu, po sprawdzeniu wyszło ze butli skończył się atest 8 lat wcześniej. Odmówiono nabicia.

md1974 

Kraj:
Poland

Wysłany: 28-09-2013, 10:21   

Czyli ogólnie zły stan techniczny był powodem. W każdym razie według mniemania obsługi.
Może ktoś zna jeszcze inne przypadki? Może takie, że butle wyglądały jak nowe ale były lekko przeterminowane?
Przypadków w stylu "nie nabiję komuś bo jest z takiej czy innej organizacji" nawet nie będę komentował bo to żałosne.

Nuroslaw
[Usunięty]

Wysłany: 28-09-2013, 11:50   

Atest, atestem, zawsze jest robiony jakiś czas temu. Odmawiają nabicia butli jeśli atest nie jest ważny.

Przy czym, centrum w którym ładuję, nowiutką butle np. 5 letnią nabiją, mimo że ma tylko datę produkcji, ale zwrócą uwagę, iż powinna mieć już atest. A potrafią odmówic bicia butli która ma atest ale wizualnie to szmelc. Atest, atestem ale każdy swój rozum ma i nie dziwię się, że mocno skorodowana butla nie będzie przyjęta. I wg mnie jest to zrozumiałe.

Auto na łysych oponach ma tez ważny przegląd techniczny, a mimo to tego nikt nie ma wątpliwości że tak nie powinno być.

TomekP 

Stopień: wystarczy OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-09-2013, 14:25   

Zdarza się, że odmawiają nawet jak butle wyglądają całkiem przyzwoicie

Marcin13736
[Usunięty]

Wysłany: 28-09-2013, 16:35   

Nie ma się im co dziwić. W przypadku rozerwania zbiornika i czyjejś śmierci lub kalectwa, to pierwsze co sprawdzi prokurator to czy gość miał papiery i butla atest. Więc napełniając takie butle biorą na siebie odpowiedzialność. Bo jak ci pod wodą zawór urwie głowę, to nikt nie udowodni nikomu, gdzie butla była napełniana...

gringo 

Stopień: AD Deco Vision, mkVI
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-09-2013, 18:51   

md1974,
mi kiedys w Nowej Amie odmowili bo bylo miesiac po atescie
jeszcze w 2 miejscach sprawdzali

Nuroslaw
[Usunięty]

Wysłany: 28-09-2013, 20:04   

Aaaa, ze starą ósemką byłem u Zajdla w Poznaniu. Nie odmówił nabicia, choć zwrócił uwagę na brak atestu.

Przy odbiorze - zapłaciłem tylko za przegląd tj. atest :D (oczywiście przegląd robiony za moją zgodą).. W takich miejscach gdzie ładują i certyfikuja nie powinno być najmniejszych problemów.

md1974 

Kraj:
Poland

Wysłany: 28-09-2013, 22:46   

Czyli jednak nie jest rzadkością odmowa nabicia butli. Co prawda moje butle z zewnątrz wyglądają w miarę dobrze, od środka rewelacyjnie to jednak planując gościnne występy w obcym całkiem miejscu trzeba będzie im klepnąć legalizację.

Nuroslaw
[Usunięty]

Wysłany: 29-09-2013, 07:59   

Można się zrzymać, że atest nie na 5 czy 10 lat a tylko na 2 lata, ale mimo wszystko to jakieś potwierdzenie że butle spełniają wymogi.
Jako nurkowie się przyzwyczailiśmy że 120, 150 at to mało. Ale to tylko odczucia subiektywne. tak naprawdę to wciąż bardzo wysokie ciśnienia i jako nurkowie nie powinniśmy o tym zapominać.

TomekR 

Stopień: emeryt
Kraj:
Micronesia

Wysłany: 29-09-2013, 14:19   

To ja troche doloze do pieca ... . :marl:
Mam, w swojej kolekcji obiegow zamknietych, sporo butli, ktore maja piedziesiat, szesciedziesiat lat. W skrajnym przypadku (Siebe Gorman) mam butle, ktora osiagnie setke w 2017 roku. Butle, sprwdzone wizualnie, sa w bardzo dobrej kondycji, zawory zostaly przebudowane. Jezeli chodzi o 'hydro' test cisnieniowy, w Connecticut, z reguly nie testuje sie butli ponad 50 lat starych, bo to nie ma dokumentacji porownawczej itp.
Gdybym sie sluchal, to nic tylko butle pociac na zlom.
pzdr
Tomek

md1974 

Kraj:
Poland

Wysłany: 29-09-2013, 16:22   

Nurosław, tu nie chodzi o zżymanie tylko o sens atestu co 2 lata. Kiedyś było co 5, butle techniczne mają na znacznie dłuższej wydawane legalizacje mimo tego jak są traktowane i co się z nimi dzieje. A na domiar złego jak parę lat temu robiłem legalizację butli to została uważnie obejrzana, wybite cyferki i zainkasowane pieniądze.

Nuroslaw
[Usunięty]

Wysłany: 29-09-2013, 17:39   

nie, nie, to odrębna kwestia której w ogóle nie podnosiłem w tym wątku - czyli czy mi się podoba że atest co 2 lata. To całkiem sporo kasy leci. W końcu z czasem nie mamy jednej flaszki a przynajmniej 3-4 sztuki.
Nie wiem, czy wcześniej mieliśmy aż tyle zdarzeń ( w porównaniu do zwykłych technicznych), że nam skrócono tak znacznie okres między atestami? Bo w moim odczuciu, zczaili w tym interes. Zdecydowana większość nurków to rekreacja a tu jak wiadomo goście są w stanie zapłacić więcej niż "zawodowcy".

Odniosłem się wyłącznie do pkt ładowania, iż widząc że flaszka jest "nowa" bo zaledwie 7 letnia i w doskonałym stanie załadują ją bez atestu, że w starszych flachach jednak wymagają, a w przypadku tych nowych, ale dziwnym trafem z odbitym na całej powierzchni lakierem i licznymi ogniskami rdzy to nawet z atestem mają wątpliwości czy jest bezpiecznie i dla zasady odmówią ładowania.

Szczególnie w prywatnych pkt, mogą zawsze powiedzieć - ładujemy tylko niebieskie dla ludzi z CMAS.

md1974 

Kraj:
Poland

Wysłany: 29-09-2013, 19:46   

Nuroslaw napisał/a:
Bo w moim odczuciu, zczaili w tym interes.

No właśnie.
To jest tak jak z cenami tlenu w niektórych państwach. Specjalna wersja tlenu dla nurków (nie mylić z tlenem medycznym) kosztująca tyle co hel u nas.

Motti
[Usunięty]

Wysłany: 29-09-2013, 21:00   

TomekR napisał/a:
W skrajnym przypadku (Siebe Gorman) mam butle, ktora osiagnie setke w 2017 roku. Butle, sprwdzone wizualnie, sa w bardzo dobrej kondycji, zawory zostaly przebudowane. Jezeli chodzi o 'hydro' test cisnieniowy, w Connecticut, z reguly nie testuje sie butli ponad 50 lat starych, bo to nie ma dokumentacji porownawczej itp.
Gdybym sie sluchal, to nic tylko butle pociac na zlom.
Anglicy stosowali współczynnik bezpieczeństwa dla stali niższy, niż dla aluminiowych butli. Ile wynosi, pisałem kilka lat temu na FN.

Jak budowałem sprężarki i filtry to musiałem robić testy hydrostatyczne (Dozór nawet prywatnie, źle patrzył na takie przedsięwzięcia), moja radziecka butla z 44r, przeszła domowy test hydrostatyczny. Podobnie jak butle AG5 Dural La'Spirotechnique z Triala, je zdyskwalifikowałem z powodu korozji wewnętrznej powierzchni. Po pewnym czasie niestety butla staje się eksponatem, aluminiowa wcześniej, stalowa później.
Zbiorniki do ciekłego gazu mają po prostu czas służby, po tym czasie zbiornik nie może być napełniony, nawet jak nigdy nie był używany.
Kompozytowym butlom czas służby rośnie z 15 do 20 lat.

pozdrawiam rc

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu