Wysłany: 05-10-2013, 11:23 Xdeep Zeos vs Xdeep Ghost
Jestem w trakcie zakupu skrzydła, czy można powiedzieć że któreś jest lepsze od drugiego?
Nie znalazłem jednoznacznych odpowiedzi..
W tym momencie szukam pod singla, ale niedługo będę chciał pewnie kupić worek do twina, zatem płyta musi pasować pod jeden i drugi. Wczoraj w Divezonie powiedzieli mi, że płyta od ghosta nie będzie pasowała do hydrosa, a na forum co innego.. ;/
Czytając, czytając, czytając doszedłem do wniosku, że hydros z adapterem nie za bardzo się sprawdza w połączeniu z singlem.
Ostatnio zmieniony przez bonku5 05-10-2013, 11:24, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 05-10-2013, 12:04
hydros jest zdecydowanie za dużym workiem do singla, worek będzie Ci się oplatał wokół butli, źle pracował pod woda, cięzko będzie zrzucac gaz.
z kolei płyta do ghosta jest ażurowa, delikatna, na pewno do twina za delikatna.
Ghost jest raczej odrębnym zestawem, jesli sporo jeździsz, latasz i przewidujesz, że Ci się to nie zmieni i na wakacjach bedzie raczej nurkował rekreacyjnie, to brałabym ten zestaw, a pod kątem późniejszego twina zaplanowała płytę pod hydrosa.
Jeśli jednak chcesz coś bardziej uniwersalnego, to raczej zeos 38 z płytą zwykłą, ktorą do twina wykorzystasz.
Wysłany: 05-10-2013, 12:39
bonku5 napisał/a:
Dzięki bardzo o odpowiedź. Właśnie powoli dochodzę do takich wniosków jak piszesz i założyłem ten wątek , żeby mieć 100% pewności.
ja akurat- mam hydrosa do twina, mam zeosa do singla, nurkowałam z prototypem ghosta, a jeszcze mam podrózna płytę Tomka S. Niby to coś innego niż płyta do Ghosta, ale ten kierunek myslenia- coś delikatnego, lekkiego na wyjazdy tak więc mam spory przekrój znajomości tego, o co pytasz
Wiek: 56 Dołączył: 20 Paź 2004 Posty: 2801 Skąd: Warszawa
Wysłany: 05-10-2013, 12:49
lozerka napisał/a:
płyta do ghosta jest ażurowa, delikatna, na pewno do twina za delikatna.
Nie jest za delikatna
Problem leży w innym miejscu: płyta NextGen ma bardzo płytką rynnę aby zbliżyć butlę do pleców. W tej rynnie nie mieszczą się motylki mocujące twina. Można by zastosować nakrętki ale nie ma gwarancji, że szpilki twina sięgną tak wysoko (nie dotyczy twina osobistego, robionego pod kątem takiej współpracy).
Aby zastosować twina "pożyczanego" trzeba by zakupić odpowiednie, dziwne dość, nakrętki tulejowe.
W obu przypadkach trzeba w płycie wywiercić otwory o średnicy 8mm (szpilki) lub ~12mm (nakrętki tulejowe) gdzieś obok otworów kwadratowych (oczywiście osiowo, w rozstawie 11 cali).
Wybór worka:
Zeos do zastosowań hardcorowych i butli raczej krótkich (10L, 12L/205mm, 15L)
Ghost do butli długich (aluminiowe [S080, S100, S040, 7L], stalowe 12l/171mm, 15L, 18L) a także przy założeniu bardzo niskiej wagi całości (do samolotu).
To tak w skrócie. Wpisz w szukajkę "Ghost" to pewnie dostaniesz więcej info.
Wysłany: 05-10-2013, 12:56
osobiście jestem użytkownikiem zeosa 38 ze stalową płytą. Cały ten tydzień pływałem ze swoją płytą i uprzężą z workiem twinowym (akurat tecline) i jak dla mnie bomba. Zresztą nawet jak weźmiesz lżejszą płytę Ghosta to i tak gdzieś rekompensujące odważniki pewnie będziesz musiał zastosować. Brałbym na Twoim miejscu ZEOSA. Pzdr
Wysłany: 05-10-2013, 15:42
bonku5 napisał/a:
To na dobrą sprawę jakoś można zamontować worek twinowy do ghosta.
"Jakoś" można. Technicznie jest to wykonalne. Mechanicznie nie powinno być "za słabe", szczególnie, jeśli otwory pod twina wykonasz zamiast (w miejscu) otworów kwadratowych a nie dodatkowo, obok.
Jednak podkreślam: nie testowałem tego konkretnie połączenia i nie dam gwarancji, że nie pojawią się niespodzianki. Jedynie mogę dać moje przekonanie, że się nie pojawią.
W praktyce zaś...
... wielu nurków "płytowych" nurkujących zarówno z twinem jak i z singlem ma po prostu dwa niezależne zestawy. Może to wynikać z lenistwa (przekręcanie), nieco innego układu d-ringów, długości szelek (singiel-pianka, twin-suchacz), materiału płyty itd... Ponadto wobec ogólnych kosztów intensywnego nurkowania dodatkowa płyta z uprzężą jest wydatkiem marginalnym.
Jeśli obecnie nastawiasz się na singla to sugeruję Ghosta. W późniejszym czasie, dokupując sobie twina i odpowiedni worek, będzie czas na zastanowienie: jaka płyta do twina
Może też się okazać, że nigdy do tego twina nie dojdziesz, bo zdecydujesz się na sidemount lub wystarczy Ci (tak jak np. mnie w większości przypadków) podpięcie butli bocznej (lub dwóch) do zestawu z singlem na plecach
Aha. Oczywiście daleki jestem od sugerowania, że worek Hydros "może być" do singla. Odradzam nurkowanie z workiem twinowym połączonym z pojedynczą butlą. Rozważałem jedynie połączenie: twin + worek do twina + płyta NextGen (od Ghosta).
Ostatnio zmieniony przez TomS 05-10-2013, 15:46, w całości zmieniany 1 raz
Może też się okazać, że nigdy do tego twina nie dojdziesz, bo zdecydujesz się na sidemount lub wystarczy Ci (tak jak np. mnie w większości przypadków) podpięcie butli bocznej (lub dwóch) do zestawu z singlem na plecach
Aha. Oczywiście daleki jestem od sugerowania, że worek Hydros "może być" do singla. Odradzam nurkowanie z workiem twinowym połączonym z pojedynczą butlą. Rozważałem jedynie połączenie: twin + worek do twina + płyta NextGen (od Ghosta).
I tu trafiłeś w moje rozważania, czy w ogóle zaprzątać sobie głowę twinem bo przy obecnych rozwiązaniach flaszki boczne spełniają większość potrzeb.
Jestem w 100% pewien, że Hydrosa do singla nie wezmę. To co piszesz potwierdził mi znajomy mówiąc, że worek po prostu owija flaszke i ciężko powietrze zrzucać a i jeszcze trym "nie ten". Zatem jeden problem z głowy
I tu trafiłeś w moje rozważania, czy w ogóle zaprzątać sobie głowę twinem bo przy obecnych rozwiązaniach flaszki boczne spełniają większość potrzeb.
Problem w tym, że rozwiązania "uniwersalne" siłą rzeczy są kompromisowe - czyli nie mogą być idealne. Z tego powodu GHOST i NextGEN powstał jako zestaw w 100% do singla, podobnie jak Stealth 2.0 tylko do SM, bez możliwości użycia butli pojedynczej jak w niektórych systemach uniwersalnych.
Jeśli SM "załatwia" Ci nurkowania wielobutlowe, to rozważanie twina "na wszelki wypadek" jest pozbawione sensu. Na SM zrobisz każde nurkowanie, które możesz zrobić na twinie (poza ekstremalnymi nurkowaniami >120m).
bonku5 napisał/a:
Jestem w 100% pewien, że Hydrosa do singla nie wezmę. To co piszesz potwierdził mi znajomy mówiąc, że worek po prostu owija flaszke i ciężko powietrze zrzucać a i jeszcze trym "nie ten".
I ma rację. Każdego klienta, który o to pyta uprzedzamy, że nie polecamy takiego rozwiązania. Dla mnie osobiście użycie worka twinowego do singla, to katorga.
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 05-10-2013, 21:08, w całości zmieniany 1 raz
Jestem w 100% pewien, że Hydrosa do singla nie wezmę. To co piszesz potwierdził mi znajomy mówiąc, że worek po prostu owija flaszke i ciężko powietrze zrzucać a i jeszcze trym "nie ten". Zatem jeden problem z głowy
Mam Hydrosa 50 i przy pojedynczej flaszce 15l rzeczywiscie jest problem z wypuszczaniem powietrza, przy jego malej ilosci trzeba czesto robic konika, zeby zrzucic gaz. Czasami wrecz
unosic sie do pionu albo ratowac spluczka.
Mam Hydrosa 50 i przy pojedynczej flaszce 15l rzeczywiscie jest problem z wypuszczaniem powietrza, przy jego malej ilosci trzeba czesto robic konika, zeby zrzucic gaz.
Na 40'ce jest lepiej (choć nie idealnie). 50'ka jest już na 100% zdecydowanie za duża do singla.
Motti [Usunięty]
Wysłany: 05-10-2013, 21:43
xaltuton napisał/a:
Mam Hydrosa 50 i przy pojedynczej flaszce 15l rzeczywiscie jest problem z wypuszczaniem powietrza, przy jego malej ilosci trzeba czesto robic konika, zeby zrzucic gaz. Czasami wrecz
unosic sie do pionu albo ratowac spluczka.
Bo to bardzo trudno zaprojektować, żeby można było wykorzystać cały gaz do określonego zadania.
http://rebreathers.pl/forum/download.php?id=11
Rosjanie zrobili rurę z dziurkami, można wykorzystać objętość czynnika oddechowego z worka, nie tracąc na oporach przepływu.
Rozwiązania oczywiście nie da się opatentować, ale wykorzystać można to znany stan techniki.
piotr_c napisał/a:
I ma rację. Każdego klienta, który o to pyta uprzedzamy, że nie polecamy takiego rozwiązania. Dla mnie osobiście użycie worka twinowego do singla, to katorga.
Jak potrzebujesz rozwiązanie, w którym nie zmienia się położenie środka wyporu skrzydła, w każdej pozycji nurka i różnym wypełnieniu, to daj znać.
pozdrawiam rc
Ostatnio zmieniony przez Motti 05-10-2013, 21:50, w całości zmieniany 1 raz
Wybór worka:
Ghost do butli długich (aluminiowe [S080, S100, S040, 7L], stalowe 12l/171mm, 15L, 18L) a także przy założeniu bardzo niskiej wagi całości (do samolotu).
Witam, też zastanawiam sie nad Ghostem.
Mam jednak pytanie,do tej pory nurowałem z butlami aluminiowymi 10 i 12 l ... głównie w rejonie Azji.Tam są to popularne rekreacyjne flaszki.
Czy Ghost będzie się nadawał do takowych?
Wybór worka:
Witam, też zastanawiam sie nad Ghostem.
Mam jednak pytanie,do tej pory nurowałem z butlami aluminiowymi 10 i 12 l ... głównie w rejonie Azji.Tam są to popularne rekreacyjne flaszki.
Czy Ghost będzie się nadawał do takowych?
W cytowanym przez Ciebie fragmencie masz odpowiedz: tak zwana aluminiowa 12 to S080 (czyli 11,1 l) . Nie sprawdzałem Ghosta z 10 alu ale jest tylko kilka cm niższa od S080, pływałem z stalową 10l, bardzo fajnie. Więc nie powinno być żadnego problemu . Własnie zamawiam kolejnego Ghosta bo mi klienci zabierają na pniu jak się tylko pojawi. Jak go dostanę to możemy się umówić na jakiś basen lub nurka w jeziorku w okolicy Poznania.
Info bardziej handlowe na prv.
Pozdrawiam
Wysłany: 09-10-2013, 19:47
S080 to wzorcowa butla dla Ghosta. Do niej go projektowałem "po pierwsze". I najłatwiej jest z tą butlą poprawnie pozycjonować worek:
przymierzając pusty worek (podczas montażu butli) jego dolna krawędź ma być około 5mm oddalona od denka (denko butli wystaje o ok. 5mm poza obrys worka).
I najłatwiej jest z tą butlą poprawnie pozycjonować worek:
przymierzając pusty worek (podczas montażu butli) jego dolna krawędź ma być około 5mm oddalona od denka (denko butli wystaje o ok. 5mm poza obrys worka).
Powala mnie Twoja precyzja w adiustacji worka w stosunku do butli, 5mm z jaką tolerancją??? . Co konstruktor to konstruktor
A tak na poważnie gratuluję super projektu, pełen szacun.
Świetnie wygląda a jeszcze lepiej się w tym pływa .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko