http://rebreathers.pl/?ile-gazu-to-wystarczajaco-duzo--andrew-ainslie,51
To ciekawy komentarz do kręcenia zaworami.
przeczytałem, daje do myślenia. Oby pamiętać wnioski we własnej sytuacji stresowej.
Pamiętam jak raz w jeziorze wpłynąłem nieoczekiwanie na sieć (byłem bez butli i płetw) i wypuściłem kamerę, chcąc mieć wolne ręce. Chwilę zajęło mi jej szukanie na dnie, zanim uzmysłowiłem sobie, że moja kamera pływa (o czym doskonale wiedziałem, bo nawet mam specjalny ciężarek do celów basenowego kręcenia)...
Wiek: 52 Dołączył: 15 Mar 2010 Posty: 1532 Skąd: Jaworzno
Wysłany: 29-09-2013, 18:50
Motti napisał/a:
Jeśli nie otrzymasz, to co ?
Nic... Oceniam wiarygodność.
Osób które coś słyszały coś niesamowitego tylko żadnych szczegółów nie mogą podać są setki, zarówno na forach internetowych jak i w realnym świecie. A później wychodzi że to jak Radio Erewań:
"- Czy to prawda, że w Moskwie na Placu Czerwonym rozdają za darmo samochody?
- Tak, to prawda z tym, że nie w Moskwie a w Leningradzie, nie na Placu Czerwonym, a na Placu Rewolucji, nie samochody a rowery, i nie rozdają, ale kradną. "
Ostatnio zmieniony przez mi_g 29-09-2013, 18:52, w całości zmieniany 1 raz
Motti [Usunięty]
Wysłany: 29-09-2013, 19:31
mi_g napisał/a:
Nic... Oceniam wiarygodność.
To masz fragmencik:
"Improvement of airway spermeability may become a key mechanizm for O2 optimalization.
There were investigated possibilities of non-ivase bronchi dilatation with the help of "
Podałem wystarczającą ilość informacji, można dotrzeć do streszczenia.
a nie żal Ci AO,ktory teraz nadaje się do solidnego serwisu?
Margita - ten automat zalałem już kilka razy słodką wodą - działa bez problemu (jak będę korzystał z tlenu, to wyczyszczę).
Butla poszła do czyszczenia tlenowego jak tylko dowiedziałem się o zalaniu.
Nie robiłem tego celowo - to były wypadki.
Swoją drogą nurkowanie ze stejdżem z zakręconym zaworem niestety niesie ustawiczne ryzyko zalewania automatu - stąd - pomimo nazywania mnie miękką fają- będę pewnie nurkował ze stejdżem pod ciśnieniem.
Wysłany: 11-10-2013, 07:57
Cytat:
Swoją drogą nurkowanie ze stejdżem z zakręconym zaworem niestety niesie ustawiczne ryzyko zalewania automatu - stąd - pomimo nazywania mnie miękką fają- będę pewnie nurkował ze stejdżem pod ciśnieniem.
Mały komentarz. Pojedyncze zalanie automatu zarówno słoną jak i słodką wodą poza teoretycznym zwiększeniem ryzyka zamarznięcia nie wpływa na niego znacząco. Oczywiście częste zalewanie będzie powodować odkładanie się wewnątrz większych ilości "wapna" jak w czajniku, a jeżeli to jest zamulona woda, to tego co w tej wodzie było.
Pływanie z zakręconym stagem, jest dodatkowym zabezpieczeniem, przed wzięciem przez pomyłkę automatu stage'owego (w domyśle z niewłaściwym gazem). Stage jest zakręcony ale pod ciśnieniem. Warto czasami podczas nurkowania zerknąć na manometr - czasami szczególnie przy skoku czy podczas zanurzenia ucieknie z automatu gaz. Wtedy należy odkręcić na chwilę zawór, sprawdzić czy z ciśnieniem ok, zakręcić zawór i spokojnie nurkować dalej. Jeżeli sytuacja się powtarza to trzeba sprawdzić automat na ewentualne wycieki, może jest zbyt lekko wyregulowany, albo my zbyt często przypadkowym ruchem naciskamy bypass.
Czyli kiedy z niego nie korzystamy stage jest pod ciśnieniem ale zakręcony.
Czasami nurkowie stosują od tego odstępstwa, kiedy np. dmuchają suchacza ze stage'a.
MSC
Warto czasami podczas nurkowania zerknąć na manometr - czasami szczególnie przy skoku ... ucieknie z automatu gaz
WSZYSTKIE automaty nalezy sprawdzać POD WODĄ aby w porę - czyli mając możliwość natychmiastowej ingerencji, usunięcia ewentualnej awarii. I to nie "zerknięciem na manometr" bo nie wychwyci się np. podwinięcia membrany wydechowej czy np. wycieków gazu, bomblowania automatu. Samo "zerknięcie na manometr" to spore lekceważenie, nonszalancja, bardzo zły nawyk mogący sprawić od dużych do bardzo dużych problemów, bo występujących w fazie dekompresji. Źródeł potencjalnych awarii szukamy I ROZWIĄZUJEMY JE przed nurkowaniem a nie w jego trakcie czy wręcz w końcowej fazie. Rozsądek i sumienne podejscie pozwala na uniknięcie bardzo wielu problemów.
ale jak będziesz miał stejdża zakręconego ale pod ciśnieniem, to wszystko będzie dobrze
Przepraszam za pytanie troche z inej beczki ale co należy zrobić z takim zamrożonym automatem?? Pytam czysto teoretycznie.... serwis jakiś czy coś?? czy poprostu można normalnie dalej używać.... załóżmy taką sytuacje .... wciśnięty bypas na głównym i zapasowym przy pełnej butli, zjeżdzamy z ciśnieniem do 0... musi przymrozić choćby nie wiem co to było i co wtedy??
No ale skąś musiała się znaleźć tam woda by zamrozić. Niezbyt suche powietrze ?
Jarosowi ostatnio zamroziło nowe Scubapro i teraz zastanawiamy się jak i co to spowodowało?
Sprawdź przede wszystkim czy nie masz wody w butli, należy wykręcić zawór i zajrzeć do środka.
W zimnej wodzie wystarczy, że oddychasz szybko i w trakcie wdechu pompujesz jacket/worek lub suchy skafander.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko