Po kursie podstawowym w organizacji "x" wiele osób chce się rozwijać. Jaka powinna być kolejność? Czy dla nurkowań wrakowych i jaskiniowych powinno się zrobić wczesniej kurs suchego. A może warto pomyśleć o SM, czy reb zmienia jakośc takich nurkowań ?
Poproszę o opinie
Aleksander, trochę z dupy te Twoje pytania. Co po kursie podstawowym, równolegle do tego wraki, suchy, reb i jaskinie... Kpisz, czy o drogę pytasz, bo wygląda jakby Ci się trochę nudziło... ???
No tak, warszawski poziom.
Nie pisałem o równoległości ale o kolejności. Ja wiem, ze czytanie ze zrozumieniem może generować problemy ale nie sądziłem, że aż takie
Pozdrawiam serdecznie
Nie pisałem o równoległości ale o kolejności. Ja wiem, ze czytanie ze zrozumieniem może generować problemy ale nie sądziłem, że aż takie
Problem polega na tym, że chyba przeczytałem z nieco głębszym zrozumieniem, niż Ci się wydawało.
Pytanie w dziale dla początkujących o opinię na temat kolejności kursów z uwzględnieniem tak szerokiego spektrum, że aż ma zahaczać o jaskinie i reby sugeruje, że pytający (zwłaszcza TAKI pytający jak Ty ) mniej poszukuje informacji a bardziej dymu
O ile mi wiadomo, każda federacja ma swoje ścieżki szkoleniowe w pewnym stopniu wymagające zachowania kolejności kursów a w pewnym nieco tę kolejność sugerujące. Niektóre z poruszonych przez Ciebie w pytaniu tematów w zbliżonej formie (np. suchy z kursem czy bez kursu) były już wałkowane na tym forum do twardego rzygu...
slawek290 napisał/a:
Wiedziałem Adam że dużo wnosisz w Polskie Nurkowanie.
Żeby tylko... Ty wiesz, ile ja z niego wynoszę?
Ostatnio zmieniony przez Yavox 10-10-2013, 22:21, w całości zmieniany 1 raz
Czytałem że zioło jest ostatnio modyfikowane genetycznie i proszę .... nie palcie tego przed nurkowaniem .
Nie są, ale są płukane w roztworze doplalaczy o nieznanym składzie - nie palcie tego w ogóle
[ Dodano: 10-10-2013, 22:35 ]
Yavox napisał/a:
mniej poszukuje informacji
Masz prawo do własnego zdania i masz parawo do własnej oceny ale nie masz prawa do bycia chamem - przynajmniej na forum. Nie chcesz brać udziału w dyskusji - Twoja wola, masz inne zdanie - napisz ale nie badź prostakiem.
Moim celem nie jest wywołanie awantury na forum lecz merytoryczna wymiana poglądów. Nie chcesz brać w tym udziału - ok ale nie rób dymu
Ostatnio zmieniony przez Aleksander 10-10-2013, 22:45, w całości zmieniany 1 raz
Ok, masz rację. Przepraszam. Proszę moderatora o edycję mojego wpisu i zmianę sformułowania "z dupy" na sformułowanie "od czapki". Ja sobie siedzę dalej cichutko i w sprawie pytań z ... znaczy się, od czapki, się już nie wypowiadam.
Po kursie podstawowym w organizacji "x" wiele osób chce się rozwijać. Jaka powinna być kolejność? Czy dla nurkowań wrakowych i jaskiniowych powinno się zrobić wczesniej kurs suchego. A może warto pomyśleć o SM, czy reb zmienia jakośc takich nurkowań ?
W mojej ocenie:
- równolegle lub tuż po OWD - Nitrox. Dlaczego? Ponieważ jest słabsze nasycanie tkanek a w związku z tym mniejsze ryzyko złego samopoczucia w razie nieprzewidzianych zmian głębokości Warto też od początku korzystać z jego zalet, czyli możliwości dłuższych czasów no deco, podniesienie bezpieczeństwa - także w nurkowaniach powtórzeniowych, przyspieszonemu odsycaniu w trakcie wynurzania i przystanku bezpieczeństwa. W wielu przypadkach kurs ten można zrobić prawie za darmo
- pierwsza pomoc i Recsue - najszybciej jak tylko można. Kurs ten daje nieco inne, szersze spojrzenie na nurkowanie, uczy zachowań w razie draki, daje narzędzia jak tej draki uniknąć, nie dopuścić do niej a w razie "w", pewność że uczyniło się wszystko co w danej chwili było możliwe. Niektóre szkoły nurkowe w ramach promowania podnoszenia bezpieczeństwa w wodzie i nad wodą, dają te kursy na wyjątkowo preferencyjnych warunkach.
- Suchy skafander? Jeżeli chce się nurkować często, w Polsce, cały rok, iść głęboko, długo - chyba jest to jedyne rozwiązanie. Szerokie możliwości ochrony termicznej - od lekkich ocieplaczy po ogrzewanie elektryczne, bezpieczeństwo dekompresyjne - właśnie z termiką związane, zapasowe źródło wyporu, wygoda, lekkość... to chyba wystarczające argumenty "za". Niestety, zakup suchego to najczęściej spory wydatek - co dla niektórych jest kolejną zaletą Kurs suchego często bywa dawany w ramach promocji przy zakupie skafandra.
- side mount - jak najbardziej warto. Kurs ten poszerza możliwości nurka pod kątem doboru właściwego sprzetu, w wielu warunkach daje większe bezpieczeństwo, może chronić kręgosłup, uczy/przyzwyczaja do zmiany automatów. Tutaj nie spotkałem się ze zbyt daleko idącymi promocjami, natomiast często kolejnym wydatkiem jest zakup dodatkowego sprzętu. osobiście uważam, że side mount absolutnie nie może być zamiast back mount a jedynie jako jego uzupełnienie.
Kolejne kursy: wraki, jaskinie, rafa, kamieniołom, litoral - to one wyznaczają kolejne ścieżki rozwoju, czyli należy sobie odpowiedziec na pytanie "czy chcę i mogę nurkować coraz głębiej i dłużej" czy też "do 18m jest całkiem fajnie " Jak dla mnie, gdybym chciał nurkować tylko dla kolorów, ładnych rybek i roślinek, kompletnie nie widziałbym potrzeby kursów pod kątem coraz większych głębokości.
Natomiast wraki, jaskinie - tu warto rozważyć i głębokość i czas i możliwość zmiany gazów. Ale warto też rozważyć ekonomikę całej zabawy. Tak więc warto rozpatrzyć ścieżkę Deep EdvEan&DecoProc nTMX TMX a obok niej specjalistyczne szkolenia wrakowe, zaawansowane wrakowe czy/i jaskinie. Warto też przemyśleć zakup rebreathera - raz dla ekonomiki gazów, dwa, dla zalet nurkowania na bestmiksie.
Przy wielu z tych szkoleń ogarnia się nieźle pływalność, umiejętność znajdywania się w środowisku... nie mniej czasem warto rozpatrzyć możliwości i umiejętności jakie dają ukierunkowane szkolenia z nawigacji, pływalności czy nocne - szczególnie, że część z nich bywa wymagana na wyższych kursach.
Jeżeli komuś sprawia frajdę pomaganie innym, uczenie, może iść w stronę zawodowstwa, czyli: divemaster a potem instruktor. Tutaj warto mieć ukończone wiele kursów a w niektórych federacjach są one wręcz wymagane. Np. w IANTD aby zostać DM, prócz EFR, OxProv&Rescue, trzeba być nurkiem AdvNitrox. W innych wystarczy Deep+EFROxProv+Rescue. W SDI dodatkowo trzeba mieć: nocne i nawigacyjne.
Ostatnio zmieniony przez AkademiaNurkowania 10-10-2013, 23:52, w całości zmieniany 1 raz
Wiek: 52 Dołączył: 15 Mar 2010 Posty: 1532 Skąd: Jaworzno
Wysłany: 11-10-2013, 08:50
Aleksander napisał/a:
Jaka powinna być kolejność
Niektóre wymagania określają same organizacje, mając samo OWD nie zrobisz kursu jaskiniowego czy technicznego. To można sprawdzić. Najczęściej ścieżka tech pojawia sie na poziomie AOWD/P2 (czyli sredniego) pewnie w czasem do tego tzreba dołożyć Deep'a
Z mojego punktu widzenia (nie jestem instruktorem ani DM):
najbardziej przydatne kursy to:
AOWD/P2, Nitroks, Adv. Nitrox, TMX, Jaskiniowy
najbardziej rozwijające:
OWD/P1, Adv Nitrox, Wrakowy, Jaskiniowy
kolejność zależy trochę od organizacji ale coś w stylu:
- OWD/P1 (podstawowy)
- AOWD/P2 (średni)
- jeśli nasz średni to nie P2 (powinno być tam ratownictwo) w to pewnie Rescue
- wrakowy/cavern albo jakieś warsztaty over head
- jeśli nasz średni to nie P2 to Deep
W tym momencie już wiesz czy pociągają cię nurkowania techniczne i jesli tak to dalej:
- uogólniony Adv.Nitrox (nazwa w zależności od organizacji, twin+ gaz deco)
- techniczny wrakowy/ jaskiniowy
- nTMX albo uogólniony Ext. Range (nurkowania powietrzne dekompresyjne w okolice 50m)
- TMX
Jak nie techniczne to:
jeździsz po swiecie i nurkujesz
ewentualnie
DM, Instruktor.... Course Director
Jeśli chce się nurkować w Polsce i mamy kasę na suchara to kurs SS jak najszybciej
Motti [Usunięty]
Wysłany: 11-10-2013, 09:06
AkademiaNurkowania napisał/a:
Jeżeli chce się nurkować często, w Polsce, cały rok, iść głęboko, długo - chyba jest to jedyne rozwiązanie. Szerokie możliwości ochrony termicznej - od lekkich ocieplaczy po ogrzewanie elektryczne, bezpieczeństwo dekompresyjne - właśnie z termiką związane,
Wiek: 52 Dołączył: 15 Mar 2010 Posty: 1532 Skąd: Jaworzno
Wysłany: 11-10-2013, 12:12
Motti napisał/a:
AkademiaNurkowania napisał/a:
Jeżeli chce się nurkować często, w Polsce, cały rok, iść głęboko, długo - chyba jest to jedyne rozwiązanie. Szerokie możliwości ochrony termicznej - od lekkich ocieplaczy po ogrzewanie elektryczne, bezpieczeństwo dekompresyjne - właśnie z termiką związane,
Jest wzrost rozległości DCS u nurków rekreacyjnych, króluje DCS typu II. Mówi o tym J.Kot na Podwodnej Przygodzie w Warszawie (byłeś na niej), warto było słuchać.
Albo ja nie łapię albo to skrót myślowy na brudno.Czy z powyższego mialo wynikać:
- że DCS jest skorelowany z pływaniem w suchrze (nie wimy o czym mówił J.Kot i czego nie słuchał AkademiaNurkowania ale twoja wypowiedz to na kontrprzykład do zalet suchego skafandra)
- że termika nie wpływa na przypadki DCS (chyba o tym pisał AkademiaNurkowania a ty jakby zaprzeczyłeś)
- AkademiaNurkowania nigdy nie słucha i nie nalezy słuchać jego (czyli takie at presonum)
- że o co sie człowiek nie zapyta to dyskusja w dziale dla początkujacych i tak skończy się mniej lub bardziej sensownymi debatami na temat dekompresji
...
a moze coś innego???
Motti [Usunięty]
Wysłany: 11-10-2013, 12:28
mi_g napisał/a:
- że DCS jest skorelowany z pływaniem w suchrze (nie wimy o czym mówił J.Kot
Skafander podnosi komfort cieplny, nie podnosi bezpieczeństwa dekompresyjnego w całym spektrum. DCS są cięższe, bo nurkowie mają mocniejsze ekspozycje hiperbaryczne.
Czy nie wynikała by inna zależność, używasz suchego masz DCS lekkiej postaci, nie używasz masz ciężkie DCS ?
Wysłany: 11-10-2013, 20:45
Zgadzam się z Adamem w klasyfikacji sensu tego postu, ale jest on w dziale "jestem początkujący", wieć może jakiś początkujący będzie szukał tu pomocy.
Najlepszą drogą rozwoju jest nauczenie się nurkowania w zakresie podstawowym!
Nurek, który będzie umiał nurkować będzie wiedział co chce dalej robić, jakie nurkowania realizować i co do nich będzie mu potrzebne. Wtedy zrobi świadomie odpowidni kurs, warsztaty lub serię kursów.
Ostatnio zmieniony przez Sebastian Szczesniak 11-10-2013, 20:48, w całości zmieniany 1 raz
Prawidłowa kolejność dla osób chcących się rozwijać powinna wyglądać tak:
-OWD
-NITROX
-AOWD
-WRECK (na tym poziomie powinno się już umieć nurkować na wrakach)
-DEEP
-RESCUE
-ICE (na tym poziomie powinno się już umieć nurkować pod lodem)
-ADV.NITROX
-ADV WRECK (tu powinno się już umieć penetrować wraki)
-DIVEMASTER (trzeba zacząć myśleć o byciu instruktorem)
-NX.TMX
-TMX
-CAVE (warto umieć nurkować już w jaskiniach)
-INSTRUCTOR
-INSTRUCTOR TRENER
Każdy kto ma ambicje powinien dążyć do bycia instructor trenerem!
Wysłany: 12-10-2013, 01:45
Adam powiedział że "z dupy" a ja dodam "a fee o szopenie".
Nie ma reguł. Według mnie robisz OWD, AOWD (standardy PADI) a potem...
Hulaj dusza, piekła nie ma! Wreck, Deep, NX, poszukiwanie i wydobycie. Cała masa specjalizacji...
Na podstawie obserwacji kursów w czasie mojej edukacji nurkowej, po AOWD stawał bym na Rescue. Wiele osób myli kolejne podstawowe certfikaty nurkowe (np. OWD, AOWD) od specjalizacji (DEEP, NX).
Bul-kot [Usunięty]
Wysłany: 12-10-2013, 15:33
rysio_kielbasa napisał/a:
Prawidłowa kolejność dla osób chcących się rozwijać powinna wyglądać tak:
-OWD
-NITROX
-AOWD
-WRECK (na tym poziomie powinno się już umieć nurkować na wrakach)
-DEEP
-RESCUE
-ICE (na tym poziomie powinno się już umieć nurkować pod lodem)
-ADV.NITROX
-ADV WRECK (tu powinno się już umieć penetrować wraki)
-DIVEMASTER (trzeba zacząć myśleć o byciu instruktorem)
-NX.TMX
-TMX
-CAVE (warto umieć nurkować już w jaskiniach)
-INSTRUCTOR
-INSTRUCTOR TRENER
Każdy kto ma ambicje powinien dążyć do bycia instructor trenerem!
Zabierajac te wszystkie plastyki pod wodę nie trzeba balastu...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko