Wysłany: 14-10-2013, 12:00 System przechowywania sprzętu nurkowego
Właśnie zaczynam meblować pusty garaż. Mam dużo miejsca, możliwość zamówienia dowolnych półek, wieszaków, regałów i czegokolwiek innego, co sobie wymyślę, że będzie potrzebne. Chcę to zrobić mądrze.
Mam do Was pytanie o to, jak sobie radzicie z przechowywaniem sprzętu - co gdzie układacie, wieszacie, jak wysoko, jak wykorzystujecie dostępną przestrzeń... Ogólnie rzecz biorąc - jakie macie patenty na wygodne, ergonomiczne i bezpieczne przechowywanie różnego rodzaju sprzętów w czasie między nurkowaniami.
Za wszystkie patenty i sugestie będę bardzo wdzięczny. Zdjęcia również mile widziane Temat pojawiał się już na różnych forach, ale chciałbym zebrać wszystko w jednym miejscu. Jak wyciągnę jakieś wnioski i już sobie wszystko umebluję, chętnie się podzielę ostatecznie wypracowanymi rozwiązaniami.
Motti [Usunięty]
Wysłany: 14-10-2013, 12:15
Yavox napisał/a:
jakie macie patenty
Jak niedawno zapytałem znajomego jakie jest jego stanowisko, to odpowiedział prorektor.
Poważnie, powinieneś zapewnić żeby było sucho, z temperaturami dodatnimi.
O myszach nie wspomnę, jeśli mieszkasz na poziomie gruntu.
Yavox, zachodzi obawa, ze jak pozbierasz wszystkie uwago z forów, okaze się, że garaż za mały, deko za krótkie, Kłos Cię nie lubi, kolor Twojego auta zabija i w zasadzie, to powinieneś kupić narty...
Ad meritum: nie rozbrojonego twina w pionie na półce na takiej wysokości, by nie trzeba było się schylać, by go naładować, czy przenieść do auta.
Tej interakcji semantyki z użytkownikiem nie przewidziałem...
Motti napisał/a:
No i widzisz - ja bym na przykład w życiu nie wpadł na myszy... Dlatego pytam, bo cenna jest różnorodność punktów widzenia.
AkademiaNurkowania napisał/a:
Yavox, zachodzi obawa, ze jak pozbierasz wszystkie uwago z forów, okaze się, że garaż za mały, deko za krótkie, Kłos Cię nie lubi
Jak wszystko pozbieram, oddzielę sugestie subiektywnie przydatne od mniej przydatnych, wyznaczę priorytety i postaram się zmieścić w przestrzeni i budżecie. Jeżeli zbyt krótkie deko będzie miało wpływ na układ półek, uwzględnię to na pewno.
AkademiaNurkowania napisał/a:
Ad meritum: nie rozbrojonego twina w pionie na półce na takiej wysokości, by nie trzeba było się schylać, by go naładować, czy przenieść do auta.
Zgoda. Być może dla większej wygody nawet od razu w pionie, jeżeli uda się zrobić jakiś łańcuch zabezpieczający przed upadkiem.
ptja [Usunięty]
Wysłany: 14-10-2013, 14:01
Yavox napisał/a:
Zgoda. Być może dla większej wygody nawet od razu w pionie, jeżeli uda się zrobić jakiś łańcuch zabezpieczający przed upadkiem.
chyba wystarczy lina (taka, jakiej nie użyłeś na "Sztormie" )
Szczerze, myślałem o łańcuchu także z innego powodu - mianowicie, w celu utrudnienia kradzieży (sąsiada już drugi raz w tym roku obrobili). Sprzęt mały ale drogi da się wyjeżdżając choćby na kilka dni schować do skrzyneczki i przywalić jakimiś gratami, z twinami jest gorzej. Za ścianą garażu jest kotłownia, więc wykoncypowałem łańcuch przechodzący na drugą stronę przez cegły i wracający do pomieszczenia. Dziury w ścianie już mam, zostały od zasilania pieca gazem z butli kiedyś, kiedy nie było jeszcze rur w ulicy.
Ja mam taką główną zasadę:
Miejsce ze sprzętem głównym zajmowane jest tylko i wyłącznie przez te elementy które muszą być zabrane zawsze nad wodę - Oznacza to że po zapakowaniu się do samochodu miejsce musi zostać puste. ( np suchy, płetwy, twin, automaty, maski...)
No i widzisz - ja bym na przykład w życiu nie wpadł na myszy... Dlatego pytam, bo cenna jest różnorodność punktów widzenia.
My mamy cały sprzęt podwójny, i przez kilka lat wypracowaliśmy system trzymania sprzętu, który u nas się sprawdza:
- najdroższe rzeczy, czyli suche, automaty, oraz różne małe drobiazgi, są trzymane w gabinecie męża - suche na dużym wieszaku, reszta sprzętu w drewnianych skrzyniach z IKEA, ocieplacze wiszą w tymże gabinecie na nieużywanym atlasie ,
- pianki (a mamy po kilka par), używane tylko kilka razy w roku poczas wyjazdów, wiszą na wieszaku na strychu, obok nich akcesoria "wakacyjne": buty i płetwy,
- skrzydła, płetwy, buty do SS, czyli sprzęt praktycznie cały czas mokry, używany przez nas co tydzień, wisi w piwnicy,
- butle - stoją na klatce schodowej blisko schodów (w garażu nie mamy miejsca), chodzi o jak najłatwiejsze zapakowanie ich do samochodu,
- balast - cały rok jeździ w odpowiedniej przegródce w aucie.
W garażu bałabym się trzymać cały sprzęt (kradzieże).
Gosia, garaż jest częścią domu. Bezpieczniej może być tylko pod moim łóżkiem, ale tam nie wszystko się zmieści. Pomijam kwestię, że w tej chwili śpimy na położonym na podłodze materacu - tam wejdą co najwyżej tabele dekompresyjne
Gosia, garaż jest częścią domu. Bezpieczniej może być tylko pod moim łóżkiem, ale tam nie wszystko się zmieści. Pomijam kwestię, że w tej chwili śpimy na położonym na podłodze materacu - tam wejdą co najwyżej tabele dekompresyjne
To mamy zupełnie inną sytuację.
Generalnie: mamy pogrupowane rzeczy do zabrania; każda rzecz ma swoje własne miejsce, chodzi o to, już na nurkowisku pakujemy sprzęt w określonej kolejności, tak, by następnym zapakowanie się na nurka trwało kilka minut. Sprzęt jest poukładany do kilku toreb i kuwet (chodzi o to, aby nie dźwigać wszystkiego na raz).
Z tym że nie planowaliśmy układania sprzętu, do aktualnego systemu doszliśmy metodą prób i błędów, skrzynki, kuwety, wieszaki kupowaliśmy sukcesywnie.
Wiek: 61 Dołączył: 24 Maj 2005 Posty: 2349 Skąd: Warszawa
Wysłany: 14-10-2013, 15:02
Ja trzymam sprzęt w piwnicy w firmie z domu mnie wygoniono.... bo capi, a zawsze cos sie suszy a to po basenie a to po nurkach
Zainwestowalem w trzy rzeczy kratke sciekowa, dobry wyciag i dobry alarm z powiadomieniem.
A jakieś patenty z suszeniem? Że np. na rękawice jakieś obejmy poziome wiszące, że rękawicę się wkłada palcami w dół niczym lejek do słoika, żeby w górę przez pierścień odparowywała (coś takiego u Bogena kiedyś widziałem, bardzo mi się spodobało).
Bardzo dobre są wytyki na kółka do sztangi Z plastikowych trójników i rurek można poskładać przyrząd, coś w tym stylu:
tyle, że jak jest to z rurek, można w to podłączyć dmuchawę-suszarkę.
makalu [Usunięty]
Wysłany: 14-10-2013, 18:52
Wieszak do suchego zrobiłem z rurek kanalizacyjnych PCV.Jedna pozioma ,dwa kolanka i dwie krótsze co wchodzą w rękawy.Uchwyt z grubego drutu-6mm wygięty w duże ucho,żeby w terenie dało się powiesic nawet na grubszej gałęzi.W domu wieszam w piwnicy przy ścianie pod sufitem.No i mam szafę w której są dwie skrzynie,w jednej mieści się cały sprzęt na nurka.W drugiej rzeczy związane z nurkowaniem ,ale niekoniecznie na każdego muszą byc zabrane.Balast na dnie szafy.I tak jak wyżej pisano,jak czegoś już nie ma na półce,to znaczy ,że już jest w aucie.
Wiek: 49 Dołączyła: 20 Sie 2009 Posty: 111 Skąd: Bugibba, Malta
Wysłany: 15-10-2013, 14:45
Nie wiem, czy ma to jakies znaczenie w przypadku garazu, ale jak ktos trzyma sprzet w mieszkaniu to fajnymi podkladkami na ociekajace rzeczy, np. butle, sa gumowe wycieraczki samochodowe. My mamy takie przeznaczone do bagaznika, prawie prostokatne z w wybrzuszonymi krawedziami, dzieki czemu nic z nich nie splywa. W sypialni z wykladzina na podlodze sprawdzaja sie naprawde niezle. Kosztowaly grosze na wyprzedazy.
Stefanis...kota zainstaluj ...powinno znacząco pomóc
U mnie na razie wszystko po domu porozwieszane...suchy na rurce pcv z nawierconymi otworami dla wentylacji na kaloryferze (zakręconym) wisi. Ocieplacz - zależy czy się suszy czy już wysechł. Jak wysechł to w szafie (jeszcze nurkiem nie woniajet ) płetwy, automaty, kaptur, rękawice i reszta pomniejszych gratów w skrzyni na kółkach, robiącej w razie czego za podręczny stolik Twin na honorowym miejscu w przedpokoju...co by nikt wchodzący nie ważył się nie potknąć o niego
Jak przybędzie więcej to...sama się zastanawiam co dalej...a wiem - zaadaptuję mieszkanie sąsiadów...wystarczy się przez ścianę przebić
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko