Mam pytanie : jak postępować gdy jedna z okolicznych, regionalnych "gazet" ( w bardzo dużym "") wykorzystała/ ukradła moje zdjęcie podwodne, bez mojej wiedzy/zgody etc.? Najprawdopodobniej wzięli ją sobie z facebooka lub flickra. Jak się mają do tego E-sądy?
Nie zależy mi na pieniądzach, całą rekompensatę chciałbym przeznaczyć na jakiś szczytny cel, domy dziecka etc. chodzi mi tylko o nauczenie paru cwaniaków, że nie żyją na dzikim wschodzie. Choć z mocnego wschodu są
gazeta jest drukowana - nie chcę ich publicznie obmawiać ale górnych lotów to ona nie jest...
Liczę na to, że jakiś dom dziecka będzie miał na prezenty pod choinkę etc., na nic więcej...
Z tego co kojarzę, to z facebooka mają prawo brać zdjęcie bez pytania o zgodę.
a na jakiej podstawie tak sądzisz? Czy publikując zdjęcia na FB wyzbywamy się praw autorskich: majątkowych i, przede wszystkim, osobistych?
W innej sprawie pomogłem pewnej fundacji na rzecz syna kolegi nurka - 1000 złotych popłynęło od spamera, który uporczywie ignorował mój sprzeciw wobec otrzymywania informacji handlowej. Warto więc spróbować.
Wiesz co, sam prowadzę mini portal informacyjny i od kolegi, który zajmuje się prawem dziennikarskim usłyszałem, że z Facebooka można pobierać zdjęcia bez konieczności informowania o tym właściciela. Z innych portali należy podać źródło a najlepiej posiadać zgodę autora.
Nie wiem czy dokładnie tak to brzmiało, ale pamiętam akcję, jak ludzie "sprzeciwiali" się akcji Facebooka i jego regulaminowi. Wstawiane były plakaty, że nie życzą sobie na wykorzystywanie ich zdjęć bez ich wiedzy, ale tak na prawdę można sobie tym było wytrzeć pupkę.
Trzeba by zagłębić się w regulamin Facebooka.
ptja [Usunięty]
Wysłany: 14-10-2013, 21:26
Pysio napisał/a:
Wiesz co, sam prowadzę mini portal informacyjny i od kolegi, który zajmuje się prawem dziennikarskim usłyszałem, że z Facebooka można pobierać zdjęcia bez konieczności informowania o tym właściciela. Z innych portali należy podać źródło a najlepiej posiadać zgodę autora.
możliwe, że FB udziela się takiej licencji (dopuszczającej dalsze rozpowszechnianie) publikując zdjęcia, ale z pewnością nie upoważnia to do nie informowania o autorze fotografii.
Słuchanie kolegi, który zajmuje się prawem dziennikarskim niekoniecznie jest lepsze niż przeczytanie przepisu prawa, które tej sprawy dotyczy: autorskiego.
Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych
Rozdział 14
Odpowiedzialność karna
Art. 115.
1. Kto przywłaszcza sobie autorstwo albo wprowadza w błąd co do autorstwa całości lub części cudzego utworu albo artystycznego wykonania,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 3.
2. Tej samej karze podlega, kto rozpowszechnia bez podania nazwiska lub pseudonimu twórcy cudzy utwór w wersji oryginalnej albo w postaci opracowania, artystyczne wykonanie albo publicznie zniekształca taki utwór, artystyczne wykonanie, fonogram, wideogram lub nadanie.
Clara non sunt interpretanda.
I jeszcze:
Art. 121.
1. W wypadku skazania za czyn określony w art. 115, 116, 117, 118 lub 1181, sąd orzeka przepadek przedmiotów pochodzących z przestępstwa, chociażby nie były własnością sprawcy.
2. W wypadku skazania za czyn określony w art. 115, 116, 117 lub 118, sąd może orzec przepadek przedmiotów służących do popełnienia przestępstwa, chociażby nie były własnością sprawcy.
gazeta jest drukowana - nie chcę ich publicznie obmawiać ale górnych lotów to ona nie jest...
"obmawianie" to jest inaczej "pomówienie". A tu nie chodzi o pomówienie tylko o zwykłe złodziejstwo. Chcesz kryć złodziei?
Kilka miesięcy temu ze strony w innej branży pewna firma skopiowała zdjęcia, które kupiłem za całkiem spore pieniądze. Właściciel praw autorskich (mieliśmy licencję na jedno wykorzystanie) dowiedział się o tym i z tego co wiem, sprawa sprawa toczy się w prokuraturze. Z tego co wspominał autor zdjęć, pozew cywilny będzie kolejnym krokiem. Jak to stwierdził "jakbym nie szanował swojej roboty, to kto by mnie szanował?"
Pysio napisał/a:
Z tego co kojarzę, to z facebooka mają prawo brać zdjęcie bez pytania o zgodę. Wiem, że to beznadziejne, ale tak jest.
Tak nie jest. Może w USA sobie takie zasady stworzyli, ale jesteśmy w Polsce i tu obowiązuje polskie prawo. W Polsce licencja musi być imienna.
Z tego co kiedyś słyszałem w TV w Polsce to właściwie nawet nawet takie zalinkowanie zdjęcia jest przestępstwem:
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 14-10-2013, 22:29, w całości zmieniany 3 razy
/.../W przypadku treści objętych prawem własności intelektualnej (IP, ang. intellectual property), takich jak zdjęcia i filmy, użytkownik przyznaje nam poniższe uprawnienia zgodnie z wprowadzonymi przez siebie ustawieniami prywatności i ustawieniami aplikacji: użytkownik przyznaje nam niewyłączną, zbywalną, obejmującą prawo do udzielania sublicencji, bezpłatną, światową licencję zezwalającą na wykorzystanie wszelkich treści objętych prawem własności intelektualnej publikowanych przez niego w ramach serwisu Facebook lub w związku z nim (Licencja IP). Licencja IP wygasa wraz z usunięciem przez użytkownika treści objętych prawami własności intelektualnej lub konta, o ile treści nie zostały udostępnione innym osobom, które ich nie usunęły./.../
Inna sprawa, że te określenia (np. "prawo własności intelektualnej" zamiast prawa autorskiego) oraz brak określenia pól eksploatacji wydają się sprzeczne z ustawą:
Rozdział 5
Przejście autorskich praw majątkowych
Art. 41.
/.../
2. Umowa o przeniesienie autorskich praw majątkowych lub umowa o korzystanie z utworu, zwana dalej"licencją", obejmuje pola eksploatacji wyraźnie w niej wymienione.
3. Nieważna jest umowa w części dotyczącej wszystkich utworów lub wszystkich utworów określonego rodzaju tego samego twórcy mających powstać w przyszłości.
i to jest jeszcze istotne:
Art. 53.
Umowa o przeniesienie autorskich praw majątkowych wymaga zachowania formy pisemnej pod rygorem nieważności.
Wydaje mi się, że akceptacja regulaminu to za mało w świetle tego przepisu.
Ostatnio zmieniony przez ptja 14-10-2013, 22:41, w całości zmieniany 1 raz
"obmawianie" to jest inaczej "pomówienie". A tu nie chodzi o pomówienie tylko o zwykłe złodziejstwo. Chcesz kryć złodziei?
Piotrze Boże broń po prostu to taki jakaś podrzędno wsiowy tygodnik wypocinowy z artykułami - i tu poważnie mówię - typu : Świeżutkie robaki w Biedronce
Sprawę puściłbym bokiem gdyby nie fakt, że zamiast pomagać lokalnym CN to szukają tylko jak człowiekowi dosrać. Więc o ile to będzie możliwe i będzie jakikolwiek sens, to popuszczać im tego nie zamierzam.
Wysłany: 14-10-2013, 22:50
Te przepisy to chyba raczej takie zabezpieczenie aby ktoś nie wpadł na pomysł aby pozwać FB o kasę jeśli np ktoś wstawi super zdjęcie i zostanie ono udostępnione w wielu miejscach, w tym na stronach firm ??
Jeśli zakładasz konto w banku to zgadzasz się na jego regulamin. Jeśli zakładasz konto na facebooku to również zgadzasz się na jego regulamin. I moim zdaniem nie jest on wbrew przepisom. Po prostu, wrzucając zdjęcie automatycznie zgadzasz się z tym, że oddałeś im to zdjęcie za frajer. Czyli sprzedałeś za 0,00 zł ($).
Niby nie ma twojego podpisu na umowie o dzieło, ale jest Twoja zgoda.
Myślę, że będziesz miał problem z wygraniem sprawy, ale możesz nagłośnić sprawę w internecie. Na pewno znajdą się osoby, które będą chciały napisać maila do redakcji z żądaniem przeprosin dla Ciebie. Myślę, że to przyniesie tańszy i lepszy skutek niż porada prawna.
Ano to, że standardowo Twoje prawa majątkowe jako autora chronione są ustawą. By komuś udzielić licencji, w myśl polskiego prawa musisz z nim zawrzeć umowę, w której określicie pola eksploatacji. Jako że jest to umowa, to muszą być w niej wskazane strony.
Zresztą sam zacytowałeś właściwe paragrafy
Chociaż Facebook to duża firma i ma dużo klientów, to są za krótcy, żeby swoimi regulaminami zmieniać zapisy polskich ustaw
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 14-10-2013, 23:07, w całości zmieniany 1 raz
ptja [Usunięty]
Wysłany: 14-10-2013, 23:06
Pysio napisał/a:
Jeśli zakładasz konto w banku to zgadzasz się na jego regulamin. Jeśli zakładasz konto na facebooku to również zgadzasz się na jego regulamin. I moim zdaniem nie jest on wbrew przepisom.
przytoczyłem przepisy, m.in. wymóg formy pisemnej dla licencji.
Umownie nie da się działania tego przepisu wyłączyć. Na jakiej podstawie sądzisz inaczej?
Pysio napisał/a:
nie mylmy myślowo różnych systemów walutowych. Ochrona prawnoautorska powstaje z mocy prawa, niezależnie czy była jakakolwiek umowa między jakimikolwiek stronami. Poza tym dzieło w ogólności nie musi być utworem.
Pysio napisał/a:
Myślę, że będziesz miał problem z wygraniem sprawy
wyjaśnij, proszę, na jakiej podstawie uważasz, że przepisy karne, które przytoczyłem nie mają tu zastosowania?
Jeśli zakładasz konto w banku to zgadzasz się na jego regulamin.
Ale zgodę tę podpisujesz w umowie. Regulamin jest wtedy integralną jej częścią. Co więcej, nie każda zmiana regulaminu jest obowiązująca tzn. bank sobie może coś tam zmieniać, ale niektóre zapisy wymagają podpisania aneksu.
Pysio napisał/a:
Która nic nie znaczy w świetle obowiązujących przepisów Ustawa wyraźnie to precyzuje.
Co ciekawe, wszelkie licencje "typu BSD" są w Polsce nieważne i tak naprawdę linux jest nielegalny Znam przypadek unieważnienia przetargu, bo wpisali w wymaganiach że ma być zainstalowany system "open source", co nie spodobało się jednemu z konkurentów.
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 14-10-2013, 23:12, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko