Wysłany: 18-10-2013, 11:13 Szkolenia wyjazdowe dla poczatkujacych
Witam, czy ktos moglby polecic szkolenia wyjazdowe dla poczatkujacych. Chcialabym zrobic kurs OWD za granica (Chorwacja, Egipt). Chodzi mi o pelen pakiet wyjazdowy obejmujacy dojazd, zakwaterowanie, wyzywienie i oczywiscie kurs.
bede bardzo wdzieczna
Zrób kurs w polsce a do ciepłych krajów poleć nurkować i wypoczywać a nie wkuwać podstawy. Wiem są gorsze warunki ale lepiej uczyć się w trudniejszych warunkach a potem przejść na lepsze.
PZDR
Wysłany: 18-10-2013, 11:39 Re: Szkolenia wyjazdowe dla poczatkujacych
barbarka2711 napisał/a:
Witam, czy ktos moglby polecic szkolenia wyjazdowe dla poczatkujacych. Chcialabym zrobic kurs OWD za granica (Chorwacja, Egipt). Chodzi mi o pelen pakiet wyjazdowy obejmujacy dojazd, zakwaterowanie, wyzywienie i oczywiscie kurs.
bede bardzo wdzieczna
O tej porze roku w Chorwacji to już raczej suchy skafander, natomaist Egipt będzie idealny.
Polecam Ewę Krawiec z Hrg, poznałam ją podczas kursu OWD, później robiłam u niej AOWD. Spokojna, rzeczowa, mistrzyni pływalności i małego zużycia. Po egipskich kursach u Ewy bezproblemowo zaczęłam nurkować w Polsce.
Wykupujesz dowolną pobytówkę w Hrg, a centrum nurkowe podjeżdża po Ciebie codziennie busikiem. Ewentualnie można od razu wybrać hotel, gdzie jest docelowe centrum nurkowe, ale nie wiem, czy u Ewy jest taka możliwość.
Polecałam Tobie, abyś zrobiła w PADI teorię i baseny w Polsce, a w Egipcie wody otwarte (2 dni), i wykupiła pakiet nurkowań rekreacyjnych. Cenowo kurs wyjdzie podobnie, a jednak nie wyobrażam sobie rzetelnej teorii i basenów w Egipcie przy rafie (rybki na rafie rozpraszają ).
Ostatnio zmieniony przez arkac123 18-10-2013, 11:43, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 18-10-2013, 11:49 Re: Szkolenia wyjazdowe dla poczatkujacych
arkac123 napisał/a:
Polecałam Tobie, abyś zrobiła w PADI teorię i baseny w Polsce, a w Egipcie wody otwarte (2 dni), i wykupiła pakiet nurkowań rekreacyjnych. Cenowo kurs wyjdzie podobnie, a jednak nie wyobrażam sobie rzetelnej teorii i basenów w Egipcie przy rafie (rybki na rafie rozpraszają ).
Jak jest taka opcja to polecam tak samo Ewę Krawiec. Zacznijw polsce przygotuj się wyczytasz na spokojnie książkę, a nie w egipcie tracić czas na uczenie się podstaw.
PZDR
hej
jesli masz ochotę 26 listopada lecimy do Dahab (Egipt)
leicmy czyli ekipa z CN DiveProject z Warszawy.
Oprócz 3 instruktorów, leci 3 Divemasterów (przewodnik nurkowy) i duża grupa wesołego towarzystwa, na wyjeździe 4 osoby będą kończyły kurs OWD Padi (1 stopień uprawniajacy do 18m), napisałem kończyły ponieważ pierwszy etap czyli wykłady i wody basenowe maja już zaliczone w Pl
Oczywiście wyjazd w pełni zorganizowany- hotel,pakiet nurkowy itd itp
Oprócz 3 instruktorów, leci 3 Divemasterów (przewodnik nurkowy) i duża grupa wesołego towarzystwa, na wyjeździe 4 osoby będą kończyły kurs OWD Padi (1 stopień uprawniajacy do 18m), napisałem kończyły ponieważ pierwszy etap czyli wykłady i wody basenowe maja już zaliczone w Pl
Taką opcję również mogę polecić, jednego z instruktorów powyższego CN (Płetwę), poznałam lata temu w Egipcie, kiedy byłam początkującym nurkiem - świat nurkowy jest mały .
Pełen profesjonalizm, rzetelność, i cierpliwość, kiedy odpowiadał na pytania świeżynki nurkowej (na łódce był tylko rekreacyjnie, pomimo tego sam z siebie "opiekował się" początkującymi).
Ostatnio zmieniony przez arkac123 18-10-2013, 12:26, w całości zmieniany 1 raz
Zrób kurs w polsce a do ciepłych krajów poleć nurkować i wypoczywać a nie wkuwać podstawy. Wiem są gorsze warunki ale lepiej uczyć się w trudniejszych warunkach a potem przejść na lepsze.
PZDR
pełna zgodność , sam robiłem na Mazurach. Nie żałuję.
Dzieki za pomoc, faktycznie lepiej kurs zrobie w kraju
Trzeba sluchac opinii bardziej doswiadczonych kolegow.
Weź pod uwagę, że "bardziej doświadczeni koledzy" z tego wątku nurkują obecnie w suchych skafandrach i grubych ocieplaczach.
Jeśli zdecydujesz się na cały kurs w kraju, to najlepszymi miesiącami są lipiec-wrzesień, inaczej zmarzniesz strasznie, a tak to tylko trochę (sama po 3 nurkach w kraju w czerwcu stwierdziłam, że nurkowanie to ma być przyjemność, i w piance do wody do zimnej wody więcej nie wejdę).
Ja tam kurs robiłam we wrześniu, nurkowałam jeszcze w październiku w piance i było ciepło Myślę, że po kursie w ciepłej wodzie później takie nurki w Polsce mogą być jakimś szokiem
Można też OWD zrobić od razu w suchym
Ja tam kurs robiłam we wrześniu, nurkowałam jeszcze w październiku w piance i było ciepło Myślę, że po kursie w ciepłej wodzie później takie nurki w Polsce mogą być jakimś szokiem
Tak naprawdę wszystko zależy od odczuwania zimna, niektórzy wytrzymują, inni (tak jak ja) nie. Jednak i tak prędzej czy później wszyscy lądujemy w wodzie krajowej w suchym skafandrze.
Kiedy w czerwcu, przy temperaturze powietrza 30 st. C spotykam trzęsącego się nurka w polarze i czapce, to na 95% jest to człowiek podczas kursu OWD/P1.
Kurs w Egipcie, z dobrym instruktorem, jest bardzo dobry do nauki podstaw, odpada kwestia marznięcia, poszczególne nurkowania są o wiele dłuższe (60 minut zamiast 30 - moja córa nawet tyle nie wytrzymywała) - a później wiadomo, umiejętności szlifuje się w kraju, już we własnym sprzęcie, i własnym SS.
Wysłany: 18-10-2013, 23:30 Re: Szkolenia wyjazdowe dla poczatkujacych
barbarka2711 napisał/a:
bede bardzo wdzieczna
w dowolnym terminie wykupujesz 2 tygodniowy wyjazd do Sharm do Egiptu z np wakacje.pl , dogadujesz się z Nauticą robisz OWD (przywożą i odwożą do hotelu) i po kursie jeszcze dokupujesz pakiet nurkowy. po powrocie masz owd i kilka-kilkanaście nurków często pod okiem własnego instruktora.
nauka w ciepłych przezroczystych wodach nauczy cię mn samodzielności a nie jedynie sprytu w lawirowaniu między nie zgubieniem się a nie dostaniem kopa w maskę od nurka płynącego przed tobą. a każde wejście do wody to bajka
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko