Wysłany: 19-10-2013, 15:06 Jak przygotować nową maskę do nurkowania
Instruktaż jak przygotować nową maskę do nurkowania przy użyciu pasty do zębów. Mi się przydał, więc wrzucam. Uczulonych na amerykański styl nauczania "mów jak do debila, który dopiero się obudził" przestrzegam przed oglądaniem
Można krócej - procedura:
1. Po zakupie i raz w roku wyczyścić CAŁĄ maskę pastą do zębów (nie paluchem, szczotką albo gąbką) i dokładnie, kilkakrotnie wypłukać w ciepłej wodzie nie dotykając szybek palcami.
2. Wysuszyć
3. Przed nurkowaniem popluć (nie rozmazywać palcem, bo z reguły palec ma resztki tłuszczu) i zalać wodą
4. Przed założeniem maski spłukać twarz wodą (lekko ją schładza, zmniejsza parowanie), zakładać maskę na krótko przed wejściem do wody.
U mnie działa - maska nie paruje
Ostatnio zmieniony przez grol 19-10-2013, 16:42, w całości zmieniany 2 razy
paści plus cola to rozumiem - działa ale płyn do naczyń ?:-) - wiem ten najlepszy na literę "F" - w razie czego przyjadą i przywiozą razem z proszkiem naliterę "V" prezentowanym przez Pana na literę "H"
Ostatnio zmieniony przez Aleksander 19-10-2013, 18:10, w całości zmieniany 2 razy
Najlepiej mi sie sprawdza użycie w zmywarce do naczyń z kostka 3 w jednym nablyszczacz detergent i coś tam. Kluczem do długotrwałego nieparowania jest nablyszczacz
Pianki do golenia mają teraz różne odżywki - nie zalecam. Płyn do naczyń musi być też bez odżywek, usuwa tłuszcz, ale nie inne paści typu silikony. Pasta is the best...
Cola - dobra na wszystko
W razie niewykonania takich czynności przed pierwszym nurkowaniem w nowej masce, sprawdza się delikatne opalenie szybki, oczywiście uważając na nieprzypalenie gumowego fartucha. Zapalniczka w warunkach terenowych jest bardziej dostępna niż pasta do zębów i inna chemia
A ja bym zrobił na początku zupełnie coś innego - natychmiast wyrzuciłbym silikonowy pasek i zdemontował wszelkie mechaniczne popierdółki, które obniżają bezpieczeństwo.
Jestem radykałem od czasu urwania paska - mam teraz na jednej masce pojedyncze bungee a na drugiej - szeroką czarną gumkę majtkową.
Kiedyś chciałem spróbować metody z pastą i mało mnie szlag nie trafił jak paska powłaziła w szczeliny między szybką, a gumą. Myślałem, że wyjdę z siebie i zastanawiałem się co mnie podkusiło. Wszystkie inne maski z powodzeniem traktuję colą i jest zawsze okej
1- Smarujesz palujem wnetrze maski pokrywając szkło cienką warstwa, zostawiasz aż pasta wyschnie, później splukujesz i juz możesz sie cieszyć świeżym wzrokiem. Lub...
2- Opalasz zapapniczka wnetrze maski. Osobiście wolę pierwszy sposób
Zastosowałem metodę z filmików i dodatkowo umyłem kołnierz maski, też pastą do zębów. Użyłem pasty Colgate Total Pro Gum health - polecanej przez najlepszych dentystów i nurków technicznych. Nowa maska nie parowała nic a nic.
A ja nie zrobiłem nic. Nie umyłem maski ani pastą do zębów jak mi w CN zalecali, nie umyłem cola, anie nawet nie wsadziłem do zmywarki.
Najczęściej po pluciu rozsmarowuje paluchem. Płuczę wodą z nurkowiska, woda na twarz i tyle. Nie spotkałem się z problemami
Maskę mam co prawda od roku, ale nie zauważyłem aby pojawiały się jakieś problemy. Chyba, że zacznę podczas nurkowania oddychać nosem (czasem mi się zdarza ) to kapkę zaparuje, ale bez tragedii.
Jak ktoś chce to mu napluję do tubki, będzie mógł sobie rozsmarowywać tego anti- foga
Wysłany: 20-10-2013, 19:53
Bałem się odezwać, bo już myślałem, że takie poprostu ubieranie maski bez uzywania różnych dziwnych metod jest nało DIRowe, ale widzę, że nie tylko ja poprzestaję na pluciu i rozmazywaniu swojej wydzieliny po wewnętrznej stronie szkiełka
W końcu ktoś przełamał wychwalanie pasty. Panowie i panie plujmy , nie wstydźmy się , plujmy sobie w maski. To tradycja. Czemu by z niej nie korzystać dalej?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko