wracajac do tematu postu, to ja tylko dodam, ze jesli ktos chce sie zabic lub uszkodzic pod woda - przeciez robi AOWD tylko po to, zeby nurkowac glebiej, ale, bron Boze, bez specjalnego wysilku i nabywania dodatkowych umiejetnosci, to lepiej juz isc na tanszy kurs - przynajmniej rodzinie zostanie wiecej kasy na koncie....
Ostatnio zmieniony przez Syrenka_013 06-02-2009, 09:59, w całości zmieniany 2 razy
Sorry za odgrzebywanie forumowych zwłok, ale wątek wydaje się odpowiedni do mojego pytania.
Jeżeli dobrze zrozumiałem AOWD w PADI to takie demo z pięciu specjalizacji (5 nurków w tym nawigacyjne i głębokie), a w PSAI to cztery pełnowartościowe kursy specjalizacyjne. Czy coś mi umknęło czy zakres umiejętności uzyskanych w trakcie kursu przez świeżego AOWD w obu federacjach jest zupełnie inny? Szukam ścieżki dla siebie, nie mam parcia, żeby jak najszybciej jak najgłębiej i PSAI w tym kontekście wydaje mi się dużo lepszym rozwiązaniem. Prawda li to?
wracajac do tematu postu, to ja tylko dodam, ze jesli ktos chce sie zabic lub uszkodzic pod woda - przeciez robi AOWD tylko po to, zeby nurkowac glebiej, ale, bron Boze, bez specjalnego wysilku i nabywania dodatkowych umiejetnosci, to lepiej juz isc na tanszy kurs - przynajmniej rodzinie zostanie wiecej kasy na koncie....
Może Boga do tego nie mieszaj ale chyba nie zanurkujemy razem - wybacz
Sorry za odgrzebywanie forumowych zwłok, ale wątek wydaje się odpowiedni do mojego pytania.
Jeżeli dobrze zrozumiałem AOWD w PADI to takie demo z pięciu specjalizacji (5 nurków w tym nawigacyjne i głębokie), a w PSAI to cztery pełnowartościowe kursy specjalizacyjne. Czy coś mi umknęło czy zakres umiejętności uzyskanych w trakcie kursu przez świeżego AOWD w obu federacjach jest zupełnie inny? Szukam ścieżki dla siebie, nie mam parcia, żeby jak najszybciej jak najgłębiej i PSAI w tym kontekście wydaje mi się dużo lepszym rozwiązaniem. Prawda li to?
Bardzo dobrze zrozumiałeś : ) W PSAI to minimum 4 kursy specjalizacyjne. Dwie specjalizacje obowiązkowe i inne do wyboru. Trzeba wykonać łącznie minimum 25 nurkowań.
Bardzo dobrze zrozumiałeś : ) W PSAI to minimum 4 kursy specjalizacyjne. Dwie specjalizacje obowiązkowe i inne do wyboru. Trzeba wykonać łącznie minimum 25 nurkowań.
W PADI AOWD co prawda masz tylko 5 nurkowań, każde inne, ale za to później możesz pogłębić wiedzę z poszczególnych specjalizacji - tak robi wiele osób.
AOWD robiłam, mając kilkanaście nurkowań, więc nie bardzo wiedziałam, jak później będę nurkować - ale w przeciągu kilku lat, zrobiłam pełne kursy i warszaty 4 specjalizacji, które wybrałam na AOWD.
Każdy wybiera taki sposób, jaki mu najbardziej pasuje, ja wolałam mieć kursy rozłożone w czasie.
Ostatnio zmieniony przez arkac123 24-10-2013, 09:21, w całości zmieniany 2 razy
W PADI AOWD co prawda masz tylko 5 nurkowań, każde inne, ale za to później możesz pogłębić wiedzę z poszczególnych specjalizacji - tak robi wiele osób.
AOWD robiłam, mając kilkanaście nurkowań, więc nie bardzo wiedziałam, jak później będę nurkować - ale w przeciągu kilku lat, zrobiłam pełne kursy i warszaty 4 specjalizacji, które wybrałam na AOWD.
Każdy wybiera taki sposób, jaki mu najbardziej pasuje, ja wolałam mieć kursy rozłożone w czasie.
Pewne nieporozumienia mogą wynikać z podobnie brzmiących nazw, całkowicie różnych kursów. Np. w SDI szkolenie zapoznające nurka z pięcioma różnymi specjalizacjami to kurs o nazwie Advanced Adventure Diver. Natomiast nadanie nurkowi tytułu "Nurek Zaawansowany", czyli Advanced Diver (Advanced Open Water Diver) można uzyskać dopiero wtedy, kiedy ma 4 pełne specjalizacje - czyli kiedy faktycznie jest nurkiem zaawansowanym i ma to udokumentowane certyfikatami.
Jak widzę z postów wyżej, więcej federacji ma podobne podejście.
Pewne nieporozumienia mogą wynikać z podobnie brzmiących nazw, całkowicie różnych kursów.
Dlatego też trzeba zwracac uwagę na ilośc nurkowań na poszczególnych kursach - 1 pełna specjalizacja to minimum 4-5 nurkowań + wykłady.
Stopień MSD w PADI (najwyższy rekreacyjny), wymaga ukończenia 5 pełnych specjalizacji + Rescue. Minusem jest to, że specjalizacje muszą być zrobione wyłącznie w PADI.
Wysłany: 24-10-2013, 14:31
arkac123 napisał/a:
Stopień MSD w PADI (najwyższy rekreacyjny), wymaga ukończenia 5 pełnych specjalizacji + Rescue. Minusem jest to, że specjalizacje muszą być zrobione wyłącznie w PADI.
dlaczego minusem skoro jest to tytuł w PADI ???
pzdr.
Witek
ps.
uważam, że jest to bardziej tytuł a nie stopień,
gdyż do jego uzyskania nie trzeba przechodzić
dodatkowego kursu a być posiadaczem
stopnia RESCUE + 5 specjalizacji PADI ...
Ostatnio zmieniony przez sar 24-10-2013, 14:31, w całości zmieniany 1 raz
dlaczego minusem skoro jest to tytuł w PADI ???
pzdr.
Witek
Dla mnie minusem, bo mam specjalizacje robione w innych organizacjach (czego absolutnie nie żałuję), więc na razie MSD jest dla mnie nieosiągalny
Nie ukrywam, że myślałam nad MSD, ponieważ wszyscy moi bliscy znajomi, z którymi nurkuję, to instruktorzy, DM, albo przynajmniej nurkowie Adv. Nitroks - za chwilę nie będą się do mnie, zwykłego nurka, odzywać....
Wysłany: 24-10-2013, 15:02
Cytat:
Dodatkowo trzeba pamiętać, że trzeba mieć minimum 50 nurkowań.
MSC
Dla mnie minusem, bo mam specjalizacje robione w innych organizacjach (czego absolutnie nie żałuję), więc na razie MSD jest dla mnie nieosiągalny
Gosiu, natomiast ja z przyjemnością certyfikuję Cię na ten poziom
Aby otrzymać certyfikat Master Scuba Diver SDI należy mieć:
1. Completion of 4 SDI Specialty Courses or equivalent; only 1 course without dives, may be credited towards the master diver development program, with the exception of nitrox
2. Provide proof of 50 logged dives
3. Completion of the SDI Rescue Diver Course or equivalent
4. After the previous requirements are met and verified by an instructor, the instructor must issue the appropriate SDI certification by submitting the SDI Diver Registration form to SDI Headquarters or registering the students online through member’s area of the SDI website.
*Note - Requirements for divers under the age of 18 include the above provided the 4 specialty courses they have completed, are allowed by their age
Gosiu, natomiast ja z przyjemnością certyfikuję Cię na ten poziom
Aby otrzymać certyfikat Master Scuba Diver SDI należy mieć:
...............
Jacku, to dla mnie byłoby za łatwe (4 specjalizacje już mam, nawet jedną z SDI, RESCUE również z SDI, więc wszystkie warunki podane warunki spełniam), ale nurkowanie to przecież ciężka praca, zarówno kursanta, jak i instruktora, miałabym niedosyt.
Ale gdyby znajomi mi mocno dawali w kość, to wiem, gdzie się zgłoszę.
Dla mnie im ciężej, tym później bardziej cieszę się z certyfikatu - nigdy bym nie przypuszczała, że jak na razie, najtrudniejszym do osiągnięcia plastikiem dla mnie będzie spec. nawigacyjna - robię ją od czerwca (z przerwami), skończę pewnie w grudniu; wychodzi na to, że blondynka i kompas to nie jest najszczęśliwsze połączenie.
Wysłany: 24-10-2013, 19:33
kraken napisał/a:
Cytat:
Dodatkowo trzeba pamiętać, że trzeba mieć minimum 50 nurkowań.
MSC
mnieman, że licząc łącznie OWD, AOWD, RESCUE + nurkowania w 5 specjalnościach
to prawie 50 się uzbiera
blondynka i kompas to nie jest najszczęśliwsze połączenie.
Więcej wiary w siebie (mniej w kompas)
Ja zwykle sprawdzam na nurkowaniu, czy kompas dobrze wskazuje kierunek - a jak źle - to pukam do skutku (aż jestem zadowolony). W końcu porządek musi być
Dla mnie im ciężej, tym później bardziej cieszę się z certyfikatu - nigdy bym nie przypuszczała, że jak na razie, najtrudniejszym do osiągnięcia plastikiem dla mnie będzie spec. nawigacyjna - robię ją od czerwca (z przerwami), skończę pewnie w grudniu; wychodzi na to, że blondynka i kompas to nie jest najszczęśliwsze połączenie.
I na to świetnym rozwiązaniem może być xDEEP Black Bottom Timer, gdzie z poziomu komputera można wgrać mu wiele różnych kursów:
"BLACK BT to również niezwykle zaawansowany, trójosiowy kompas, równie precyzyjny jak klasyczne kompasy magnetyczne.
Jednak kompas BLACK BT potrafi znacznie więcej!
Po pierwsze, niezwykle łatwo utrzymasz ustawiony kierunek, gdyż kompas zasygnalizuje Ci zejście z kursu. Po drugie dzięki zaawansowanym funkcjom nawigacyjnym, takim jak funkcja "powrót" czy nawigacji po punktach pośrednich, trafisz tam, gdzie zamierzałeś."
http://www.xdeep.pl/black...mer-pr-100.html
arkac123 napisał/a:
spec. nawigacyjna - robię ją od czerwca (z przerwami), skończę pewnie w grudniu; wychodzi na to, że blondynka i kompas to nie jest najszczęśliwsze połączenie.
Kolor włosów nie ma tu najmniejszego znaczenia Jednak - podobnie jak w innych szkoleniach - warto tu poświęcić te pełne 1-2 dni a nie rozbijać w czasie, biorąc skrócone lekcje
Ostatnio zmieniony przez AkademiaNurkowania 26-10-2013, 07:59, w całości zmieniany 2 razy
spec. nawigacyjna - robię ją od czerwca (z przerwami), skończę pewnie w grudniu; wychodzi na to, że blondynka i kompas to nie jest najszczęśliwsze połączenie.
Kolor włosów nie ma tu najmniejszego znaczenia Jednak - podobnie jak w innych szkoleniach - warto tu poświęcić te pełne 1-2 dni a nie rozbijać w czasie, biorąc skrócone lekcje
Jacek, i tak zrobiłam duży progres; na kurs nawigacji zapisałam się, kiedy zamiast na dużą platformę na Zakrzówku trafiłam na Smoka. Widzę, że jest dużo lepiej, ale jeszcze nie idealnie, zaraz jadę ćwiczyć dalej - założyłam się zresztą z mężem, który uważa, że świetnie nawiguje, i kurs jest mu niepotrzebny, któremu z nas lepiej pójdzie Zakrzówkowa gwiazda nawigacyjna - (polecam ją zresztą każdemu, kto chce sprawdzić swoje umiejętności nawigacyjne - gwiazda znajduje się na prawo od drogi).
1-2 dni to byłoby za krótko dla mnie, biorąc pod uwagę poziom, z którego startowałam.
makalu [Usunięty]
Wysłany: 26-10-2013, 10:35
Z tą nawigacją na komputer ,to bym uważał.Potem jak Taki dostanie normalny kompas ,to nie wie jak z tym sobie radzić.Już słyszałem dyskusje ,,blondynek":,,Po co mi to ćwiczenie cofania na kursie jazdy?Mąż i tak obiecał,że kupi mi auto co samo hamuje przed przeszkodą i samo parkuje do tyłu.":-)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko