To nawet na to teraz kurs wymyślili? Nie można po prosu ponurkować z kompasem i się nauczyć?
w dobie wszechobecnej elektroniki i nawigacji dla wielu kompas to coś co trudno pojąć i opanować
ptja [Usunięty]
Wysłany: 26-10-2013, 21:49
arkac123 napisał/a:
Zakrzówkowa gwiazda nawigacyjna - (polecam ją zresztą każdemu, kto chce sprawdzić swoje umiejętności nawigacyjne - gwiazda znajduje się na prawo od drogi).
Zakrzówkowa gwiazda nawigacyjna - (polecam ją zresztą każdemu, kto chce sprawdzić swoje umiejętności nawigacyjne - gwiazda znajduje się na prawo od drogi).
a co to?
Znajduje się na prawo od drogi, zaraz przy wejściu - jest to 5 bojek (na powierzchni wystają butelki), na głębokości od 12 m do 5, na każdej z nich jest tabliczka z kursem, odległością i głębokością do następnej bojki, np. 1-2, 220 st, 30 m dystans., 12 m głęb.
Są dwie trasy, numeryczna, i alfabetyczna.
Na początku znalezienie jakiejkolwiek bojki graniczyło u mie z cudem, teraz już co prawda znajduję je po kolei (wczoraj ćwiczyłam), ale jeszcze nie trafiam dokładnie "w punkt", tak jak bym chciała.
A po co właściwie kurs nawigacji? Uczyłam się początkowo sama (na AOWD miałam jedynie nawigację na D6, więc tak, jakbym nie miała, z kompasem wcześniej nie miałam absolutnie nic wspólnego), ale moje "umiejętności" mnie nie zachwycały, pisząć bardzo delikatnie.
W desperacji (za bardzo się ze mnie śmiali partnurzy) poszłam do instruktora, który mi pokazał, co robię źle, i jak mam samodzielnie ćwiczyć, no i wreszcie zaczynam trafiać tam, gdzie chcę, a nie tam, gdzie mi się uda.
Co prawda teraz trafiam idealnie, ale znowu partnurzy kręcą nosem, że teraz jest ze mną jest nudno - nurkujemy zgodnie z planem, a wcześniej np zamiast na nysce lądowaliśmy na trabancie - bo ja zawsze gdzieś jednak trafiałam.
[ Dodano: 27-10-2013, 10:31 ]
krzkus napisał/a:
Gosia, Zakrzówek sie nie nadaje do ćwiczenia nawigacji, zbyt urozmaicone dno zachęca do nawigacji naturalnej, przyjedź na Pogorię 4
Krzysiu, na Pogorię wybieramy się od maja, i wybrać nie możemy. .
ptja [Usunięty]
Wysłany: 27-10-2013, 21:31
Dzięki, Gosia, chyba jeszcze tego nie było, gdy ostatnio byłem na Zakrzówku..
Co do "nudy" - zawsze wystarczy wprowadzić trochę zakłóceń albo "zapomnieć" zebrać komplet namiarów przed zanurzeniem i już się trasa robi "turystyczna" (np. dziś drugą koparkę znalazłem już po utracie nadziei a platforma na zakończenie też inna się okazała
Witam
Ja polecam PSAI choc sam robilem w PADI. Lecz z tego co teraz wiem a nie wiedzialem jak podnosilem swoje kwalifikacje to robil bym to wlasnie droga osobnych specjalizacji.
Pozdrawiam
Wysłany: 17-12-2013, 20:28
Czesc
OWD robilem w PADI lecz dalsza droge juz planuje w PSAI mysle ze tak lepiej.
AOWD to cztery osobne specjalizacje (ja wybralem nitrox suchy nocne nawigacja)
Sadze ze to bardziej rozwojowa forma zdobycia AOWD niz sam kurs na ten stopien.
Narka
Wysłany: 18-12-2013, 15:19
Chłopaki super..............
od dziś porzucamy wszystkie inne organizacje: cmas, gue, iantd, padi i inne i waszym tropem będziemy podążać wyłącznie drogą PSAI.
Johnny_ [Usunięty]
Wysłany: 18-12-2013, 16:19
dino74 napisał/a:
AOWD to cztery osobne specjalizacje (ja wybralem nitrox suchy nocne nawigacja)
tak samo jest w SDI
makalu [Usunięty]
Wysłany: 18-12-2013, 16:27
Ja także przenisłem się do PSAI z Cmasu.Brałem pod uwagę to,że ścieżka szkoleń bardziej mi odpowiadała niż LOK Cmas.I miałem instruktora, który się tym zajmuje na co dzień(robi to zawodowo),a nie od święta przy okazji.Ale np. w PSAI brak mi wrakowego z penetracją ,są za to wszystkie jaskiniowe.Trzeba wybrać organizację pod swoje plany i możliwości finansowe.Uznałem że, aby być dobrze wyszkolonym nurkiem nie muszę brać pakietu premium(GUE).Każdy szuka jednak bliżej siebie instruktora i organizację.Gdybym miał wybrać wspomniane GUE, musiałbym jeździć na szkolenia kilkaset kilometrów.A nurkować na miejscu już nie miał bym z kim( tu nie ma nikogo z GUE),czyli musiałbym łamać standardy organizacji.
od dziś porzucamy wszystkie inne organizacje: cmas, gue, iantd, padi i inne i waszym tropem będziemy podążać wyłącznie drogą PSAI.
Dzięki za ten wartościowy wkład w dyskusję. Zmylił Cie tytuł wątku czy też osoby trzecie skierowały Cie tu podstępem? Twoim zdaniem powinniśmy uciąć dyskusję i przenieść uprawnienia tam gdzie Ty się szkolisz?
Na divetreku w nagłówku wyświetla się komunikat: "Zastanów się zanim coś napiszesz - ktoś może to przeczytać... ". Pozostawiam do przemyślenia.
edit:
Swoją drogą: "Chłopaki to są w agencji, my jesteśmy młode wilki".
Ostatnio zmieniony przez Niesporczak 19-12-2013, 07:46, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 19-12-2013, 22:19
Piotr Stańczuk napisał/a:
Nareszcie świetny pomysł ale dlaczego wyróżniasz akurat PSAI ?
Jest taki młyn w tych wszystkich organizacjach i szkoleniach jakie one oferują że patrzeć tylko jak wszyscy się w tym pogubią.
A w takim bałaganie to oprócz tego że można stracić głowę to traci się tylko niepotrzebnie kasę i czas.
Proponuje w akcji sprzeciwu za taki stan rzeczy o zdelegalizowanie wszystkich organizacji nurkowych i powrót do korzeni.
Pozdrawiam Jacek
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko