Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Fuerteventura
Autor Wiadomość
Pysio 

Stopień: Kapral
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-07-2013, 14:31   Fuerteventura

Cześć, możliwe, że dzisiaj na wariata wybiorę się na Wyspy Kanaryjskie. Czy warto jest tam nurkować? Jest co pozwiedzać? Chodzi mi o wykupienie pakietu np. 6 nurkowań, czy to się opłaca?
Z tego co widziałem po zdjęciach i filmikach to jest tam generalnie pustynia jeśli chodzi o podwodne życie. Powiedźcie, że się mylę...

Polecicie jakąś bazę nurkową? Najlepiej polską, bo chciałbym brata zarazić bakcylem i wziąć go na intro (w sensie, że instruktor go za rączkę poprowadzi).
Osobiście mogę nurkować do 30m, więc się zastanawiam czy w ogóle jest sens. Wybaczcie chaos w wypowiedzi ;)

Jacek Wo 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-07-2013, 15:20   Re: Fuerteventura

Pysio napisał/a:
... wybiorę się na Wyspy Kanaryjskie. Czy warto jest tam nurkować?

Zawsze warto nurkować ...

Pysio napisał/a:

Jest co pozwiedzać? Chodzi mi o wykupienie pakietu np. 6 nurkowań, czy to się opłaca?

Pozwiedzać - nienurkowo to tak, głównie różne krajobrazy - górki, wulkany, pustynia (koło Corralejo) ...
Popłynąć na isla de Lobos, pojechac na wycieczkę na Lanzarote ...
Nurkowo - nie mam pojęcia.

Pysio napisał/a:

Z tego co widziałem po zdjęciach i filmikach to jest tam generalnie pustynia jeśli chodzi o podwodne życie. Powiedźcie, że się mylę...

Mylisz się.
Nawet bez nurkowania (płynąc stateczkiem z Fuerty na Isla de Lobos widziałem piękne wielkie żółwie !!!

Pysio napisał/a:

Polecicie jakąś bazę nurkową?

Niestety , nie mam pojęcia.

Pysio 

Kraj:
Poland

Wysłany: 06-07-2013, 16:29   

Na Lanzarote byłem 2 lata temu, piękna wyspa. Może wybiorę się jeszcze raz ją zwiedzić (mój brat jej nie widział).

Szkoda, że nie znasz żadnej bazy. Będę w takim razie szukał czegoś na miejscu, wejdę jeszcze na forum, może ktoś dopisze.

Raq 

Kraj:
Poland

Wysłany: 06-07-2013, 19:03   

Byłem na Fuertaventurze tydzień temu. Nie zdecydowałem się na nurkowanie po tym, co zobaczyłem w wodzie - pustynia.

Wyspa jest bajkowa.

PiotrKl 

Stopień: Rescue
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-07-2013, 22:03   

Cześć, byłem na Fuercie 2 lata temu. W miejscowości Moro Jable (południe wyspy) masz nurkowania głównie z bazami niemieckimi (dogadasz się po angielsku) - nurkują lajtowo - ale raczej raz dziennie, chyba że się uprzesz. Baza z która nurkowałem ma kilka miejsc nurkowych - naprzeciwko latarni i w porcie. - Naprzeciwko latarni rafka, w porcie do zobaczenia orlenie :) Oczywiście jest jeszcze kilka miejsc na które zabierają ale nie były zbyt ciekawe. Północ - Corralejo, opanowana jest prze bazy angielskie - polecam nurkowanie na wraczkach.

macherros 

Stopień: DCS Dayver
Kraj:
Tuvalu

Wysłany: 06-07-2013, 22:57   nurkowanie na fuerte

Słuchaj nurkowanie na fuerteventura wspominam bardzo dobrze. I każdemu miejsce, bym polecał, ale do rzeczy. Nurkowałem z bazą deep blue diving, http://deep-blue-diving.c...l_Castillo.html w miejscowości Caleta de Fuse. Jest to baza anglojęzyczna. Polska baza jest dopiero Gran Canarii. Na fuerte są wspaniale kaniony, masywy skalne. Jak dla mnie był to niesamowity widok. Nurkowania na fue wcale nie było gorsze, aniżeli egipt. Wszystko jest w pewnym sensie osobliwe. Kwestia podejścia.

Maciek0 

Stopień: AOWD +
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-07-2013, 10:42   

Nurkowałem na Lanzarote i polecam. Na Fuerte DM mówił, że jest podobnie. Oczywiście nie ma tam mnóstwa kolorowych raf i rybek. Natomiast dno ukształtowane przez płynącą lawę też ma swój klimat. A poza tym na przykład:
Przepływałem pod ławicą kilkudziesięciu barakud stojących na przeciwko ławicy sardynek czy innych śledzi. Pomimo rybiego gó...na opadającego z ławicy, jest fajne wrażenie. W Egipcie każda pojedyncza barakuda jest atrakcją.
Kraby pająkowate są na porządku dziennym, można spotkać złote mureny, strzępiele raczej większych rozmiarów niż w M. Czerwonym, orlenie... Na pewno mają też jakieś malownicze wraki, jeśli to lubisz.
Ostatnio zmieniony przez Maciek0 08-07-2013, 10:44, w całości zmieniany 1 raz  

Konrad Dubiel 

Stopień: złomiarz
Kraj:
Kazakhstan

Wysłany: 08-07-2013, 16:21   Re: Fuerteventura

Pysio napisał/a:
Cześć, możliwe, że dzisiaj na wariata wybiorę się na Wyspy Kanaryjskie. Czy warto jest tam nurkować? Jest co pozwiedzać? Chodzi mi o wykupienie pakietu np. 6 nurkowań, czy to się opłaca?

Z tą pustynią to przesada. Są miejsca w miarę ciekawe.
Poniżej stare filmiki z nurkowań na Fuertewenturze z bazy Deep Blue Diving w Caleta de Fuste.
Na południowym wybrzeżu (okolice Moro Jable czy jakoś tak) jest zdecydowanie gorzej.

Pysio 

Kraj:
Poland

Wysłany: 08-07-2013, 23:43   

Mam oferty 2ch. baz. Niestety ich cena w sezonie jest mocno powalająca.
W Deep blue za jedno nurkowanie ze sprzętem 46 Ojro. IMO to trochę przesada cena.
Scuba Sub (polscy instruktorzy) oferuje minimalnie lepsze ceny. Bardzo chce tutaj zanurkować, i chyba mimo bardzo wysokiej ceny się skuszę. Ze sobą mam młodszego brata, który wybierze się z nami na snorkeling. Za to życzą sobie 45 ojro....
Intro 77 euro.

Jak będą takie ceny w Pl to zakładam bazę nurkową :)

Konrad Dubiel 

Stopień: złomiarz
Kraj:
Kazakhstan

Wysłany: 09-07-2013, 14:10   

Pysio napisał/a:
Mam oferty 2ch. baz. Niestety ich cena w sezonie jest mocno powalająca.
W Deep blue za jedno nurkowanie ze sprzętem 46 Ojro.

To całkiem dobra cena, szczególnie jak za pojedyncze nurkowanie a nie pakiet.
Rezerwując więcej nurkowań z własnym sprzętem pewnie cena spada do ~30 EUR.

Pysio 

Kraj:
Poland

Wysłany: 13-07-2013, 13:12   

Jestem po nurkowaniu ze Scuba Sur.
Baza ok, nawet fajni ludzie. Zabrali nas najpierw na nurkowanie w miejscowości La Lajita (chyba tak to się pisze), było przeciętnie. Płytkie nurkowanie, trochę ryb, mocny prąd z którym trzeba trochę powalczyć.
Widzieliśmy ośmiornicę, kałamarnicę i jak to tutaj nazywają płaszczko-rekina. Nurkowanie do max 8m.

drugiego dnia zabrali nas do Morro Jable. I tutaj nurkowanie pierwsze bardzo fajne. Wręcz mega super wypasione. Woda krystalicznie czysta, głębokość do 40 metrów (my byliśmy na ok 25m.). Dużo ryb, dużo życia. Tuńczyki goniące makrele, barakudy, mureny, las węgorzy i wiele innych. Ogólnie rzecz biorąc to jedno z moich najlepszych nurkowań.

W kolejnym miejscu przy porcie było średnio. Plaża generalnie. Trafiliśmy na 2 płaszczki (jedna mała- zwiała, druga większa ale nie ruszała się - olała nas). Kolejny las węgorzy i kilka małych ławic ryb. Głębokość do 13m.

Nie wiem jak jest w innych miejscach, ale tutaj na Furecie wybrałbym się jeszcze raz na Morro Jable do tego głębszego miejsca. Było super.

Ale z drugiej strony, jeśli porównany Egipt i Fuertę cenowo i jakościowo to tutaj wypada to słabo:

Egipt/ Fuertaventura

Cena intro: 32 $ / 77 E
Ilość nurkowań na intro: 2 / 1
Atrakcje pod wodą: bardzo dużo/ dużo
Łódź: Spory statek/ duży ponton
Posiłek po nurkowaniu: obiad z napojami / sok, ciastko, woda

Niestety moim zdaniem nurkowania tutaj są bardzo drogie w porównaniu z Egiptem. Nie mniej jednak warto wydać parę groszy aby zwiedzić wyspę pod wodą. Jakbym widział wcześniej takiego posta, jak teraz pisze to zdecydowałbym się na jedno nurkowanie w Morro Jable.

Pozdro.

Maciek0 

Stopień: AOWD +
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-07-2013, 13:25   

Niestety kanary to raczej Europa i jest drożej. Za to alkohole w cenach bezcłowych :)

zbigi 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-11-2013, 23:40   

za półtora tygodnia będę na Gran Canaria, za dwa i pół na Fuerteventura, porzucę aktualności

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu